Zobacz pełną wersję : Zdjecia suchara
Dzięki jeszcze raz za komentarze! Cieszę się, że metro się podoba, bo mi też się podoba ;) Przejrzę slajd, może coś jeszcze mam do pokazania.
Pzdr
Dzięki jeszcze raz za komentarze! Cieszę się, że metro się podoba, bo mi też się podoba ;) Przejrzę slajd, może coś jeszcze mam do pokazania.
Pzdr
Przeglądaj przeglądaj!!! :D
Witam
Metro świetne. Również zostawiłbym w kolorze. Bardzo lubię zdjęcia takich "zauważonych" kompozycji, na które spora część populacji zwraca uwagę dopiero wtedy gdy dostanie je podane w postaci konkretnego kadru.
Widok - jeśli chodzi o krajobrazy, poprzeczkę ustawiłeś sobie bardzo wysoko. Na tle innych Twoich fotografii, ta nie wypada imponująco. Co nie znaczy, że chciałbym tam coś skrytykować.
Pozdrawiam
Metro bardzo fajne, daje przestrzeń i oddech to samo z panoramką.
Dzięki jeszcze raz :) Grzesiek, miło słyszeć, aczkolwiek chyba wolę jednak fotografować ludzi, a przynajmniej sceny, gdzie ludzie choć trochę występują (patrz: metro) ;) Ten ostatni górski kadr wstawiłem jak już pisałem głównie dla porównania barw z poprzednim z tego miejsca, bo jestem zachwycony barwami Vevlii.
ziemia01, tak się starałem, by było szeroko w metrze i by w kadrze możliwie w jak największej części załapały się wjeżdżające/odjeżdżające metra. Śmieszne miny mieli ludzie, gdy przechodząc patrzyli na mnie, jak rozkładam statyw i focę. Ciekaw jestem, czy bardziej ich dziwiło, że w ogóle focę, czy to, że jakimś takim dziwnym, starym aparatem ;)
Pzdr
Po dłuższej przerwie coś nowego. Raz już do tego tematu podchodziłem, ale w słoneczny dzień, na dworze. Teraz byłem w hali, co wymusiło ISO 1600, a więc i szum. Niestety, jakość zdjęć trochę na tym ucierpiała, ale starałem się je jakoś uratować. Znów byłem zmuszony zdjęcia robić Sigmą 105 Macro, która jest bardzo ostra, ale AF ma bardzo wolny. Po obejżeniu zdjęć zamarzył mi się E-3 z 50-200 SWD... ;) Ale to marzenie :) Pokażę kilka moim zdaniem najciekawszych kadrów z Toyota Sygnity Cup 2008, odbywającym się w Warszawie, na Torwarze.
188. Skok 1 kolor
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://republika.pl/zdjecia_sucharova/images/skok4_2_s.jpg)
czy tak?
188b. Skok 1 bw
źródło (http://republika.pl/zdjecia_sucharova/images/skok4_bw_s.jpg)
189. Skok 2 z profilu
źródło (http://republika.pl/zdjecia_sucharova/images/skok5_2_s.jpg)
190. Skok 3
źródło (http://republika.pl/zdjecia_sucharova/images/skok3_1_s.jpg)
Niestety, ISO 1600 spowodowało szum i spadek rozpiętości tonalnej, a odszumianie ostrości i kontrastu. Wkurzające, bo kilka bardzo podobających mi się kadrów poszło do kosza :/
Pzdr
Rzeczywiście przez te ISO to sieczka jakościowa...:((( masakra. Wielka szkoda.......
B&W wygląda najlepiej przy takim ISO na twoim miejscu wszystkie bym zmienił na czerń i biel. Gratuluje szybkiej ręki, zdjęcia bardzo fajne
Rzeczywiście przez te ISO to sieczka jakościowa...:((( masakra. Wielka szkoda.......
No niestety... Wkurzyło mnie to niesamowicie :/ Ale postanowiłem pokazać chociaż kadry.
czmielek, dzięki. Większość fot niestety źle wygląda w B&W, bo w tle jest dużo elementów (krzesełka, napisy, etc.).
Pzdr
Piotr Grześ
16.03.08, 22:38
Niesamowicie uchwycona gra mięśni u koni. Ale jakość jak wyżej.
Niesamowicie uchwycona gra mięśni u koni. Ale jakość jak wyżej.
Miło słyszeć :) Na jakość niestety już nic nie poradzę... Chyba, że następnym razem będę miał ze sobą E-3 i 50-200 SWD... Ktoś chętny oddać w dobre ręce taki zestawik? ;)
Wczoraj byłem na koncercie fantastycznego jazzowego tria, "Marcin Wasilewski Trio". Koncert był przepiękny, zachęcił mnie do kupienia ich ostatniej płyty, a nawet jakieś zdjęcia się udało zrobić. Oto jedno z nich.
191. Marcin Wasilewski na fortepianie
źródło (http://republika.pl/zdjecia_sucharova/images/wasilewski1_1_s.jpg)
Pzdr
Nikomu się nie podoba? :roll: A mi się podoba ;)
światło zagrało... na jego łysinie ;)
fajne :mrgreen:
Witam
Zdjęcia z Toyota Sygnity Cup 2008 bardzo fajne. Z przyjemnością się ogląda. Z resztą konie to piękne zwierzęta. Tutaj pokazane jak prawdziwi sportowcy.
Nie masz może czegoś z jakiegoś konkursu w ujeżdżaniu?
Ostatnie zdjęcie? Przyznam szczerze, że do mnie jakoś nie trafia. Zapewne nie zauważam tego co Ty.
Pozdrawiam
Fajne światło, kadr też niczego sobie. Nieprzegadane.
Dobre te kadry z zawodów konnych, podoba się :)
Szum trochę przeszkadza tylko na pierwszym z trzech (w obu wersjach), na pozostałych dwóch jest przewaga jasnych kolorów i szum nie rzuca się tak w oczy.
Wersja BW chyba mniej ciekawa, koń bardziej zlewa się z tłem.
W 191 podoba mi sie takie tajemnicze swiatlo.
Konie też niczemu sobie.
z konnych najbardziej podoba mi się 189 z profilu fajne ujęcie pokazuje zgranie jeźdźca z koniem, 191 z koncertu widać, że muzyk wczuwa się a to powoduje w konfrontacji i instrumentem i otoczeniem niezły kontrast który na pewno udziela się widowni. Pozdrawiam.
Zdjęcia koników fajne oprócz tego niekolorowego. Mnie tu szumy kompletnie nie przeszkadzają.
Zdjęcie muzyka swietne, trudno nie wczuć się w ten klimat jazzowy.
Bardzo podoba mi się ta estetyka. :)
Dzięki za komentarze! :) Cieszę się, że przypadły Wam do gustu kadry z zawodów konnych, bo ja też je lubię ;), tylko mi tej jakości szkoda. Nie pierwsze to i nie ostatnie zawody, na jakich byłem, więc może kiedyś z lepszym sprzętem jakościowo wyjdzie lepiej. Z ujeżdżania nic nie mam, bo na nim nie byłem niestety.
Na 191 starałem się właśnie o to światło, takie mi się spodobało.
Pzdr
191 - za przedmówcami, chociaż szczerze mówiąc mnie by kusiło o rozmycie biegających po klawiaturze palców dla podkreślenie dynamiki, jeśli miałeś taką możliwość (statyw na ten przykład). Oczywiście miałoby to sens, gdyby reszta pozostała możliwie ostra. Ale tak kombinuję, żeby coś mądrego powiedzieć. Zdjęcie się podoba :]
Rafał Czarny
28.03.08, 22:20
Foty hippiczne - słabe. Nie tylko dlatego, że mocno zaszumiało. Kadry po prostu niezbyt udane. Pianista nie zrobił na mnie żadnego wrażenia. Fota z daleka. Może gdybyś podszedł bliżej z szerszym kątem...
Mocny regres formy widzę u Ciebie. Tak się dzieje z większością fotografów, którzy zaprzedali duszę analogom... ;)
Dzięki za komentarze. krzyszcz, statywu nie miałem, bo poszedłem tam głównie słuchać muzyki ;)
Rafał, większość tych lepszych kadrów poszła do kosza, bo się jakościowo niestety zupełnie nie nadawały (naprawdę) :( . Regres formy? Może i tak, ale może też to, że zacząłem robić zdjęcia dla siebie. Mi się ostatnie zdjęcie podoba, takie właśnie chciałem. No i nie pstrykam już bez sensu, coraz mniej mnie ciekawią pojedyncze zdjęcia, bo one same niewiele mówią. Za jakiś czas zabiorę się za jakiś projekt (wstępne pomysły mam), może coś z niego pokażę. Chyba tylko w tym może być kwestia analoga. Poza tym, ile zdjęć z analoga pokazałem do tej pory? 3, w tym jedno, które raczej dobre opinie zebrało (metro) ;) Nie mam zamiaru się bronić, widzę jedynie, że inaczej teraz podchodzę do zdjęć. Więcej nad nimi myślę, nie ma już takiej łapanki, robię mniej zdjęć, bo sama ilość zdjęć nie jest dla mnie ważna. Dla mnie liczy się to, czym w moim życiu jest fotografia (nie mówię tylko o tym, że sam robię zdjęcia). Wiem, że nawet, jeśli przez rok nie zrobię nic dobrego, to w końcu będą jakieś owoce tego, jak postrzegam fotografię. Prawdę mówiąc zastanawiałem się, czy wstawiać tu to ostatnie zdjęcie, czy w ogóle je gdzieś pokazywać. Bo ono samo właściwie nic nie znaczy. Dla mnie znaczy, bo przywołuje muzykę i wspomnienia, dla was raczej nic. Wstawiłem je jednak, bo je polubiłem. Rafał, ja czuję, że w w pewien sposób fotograficznie dojrzewam. A efekty? Kiedyś przyjdą, aczkolwiek nie czekam na nie bezczynnie.
Pzdr
Rafał Czarny
28.03.08, 22:55
Kucze, ja u siebie widzę podobny problem. Odkąd na powrót zwariowałem na punkcie analoga, widzę u siebie regres formy. Zastanawiałem się na tym i doszedłem do prostego wniosku - focenie jakie zwykle uprawiam (reporterka ze wskazaniem na street) przegrywa z analogiem. Taka jest niestety prawda.
Statystyka - kiedy idę w miasto z analogiem, to ważę klatki. I z tego względu nie pstrykam wielu ujęć, które zrobiłbym cyfrakiem. I na tym tracę. Bo nie mam tych ujęć.
Moje zdanie jest takie - w reporterce analog przegrał rywalizację z cyfrą sromotnie. Ale istnieją na szczęście inne dziedziny fotografii. Ja analogowo focę portrety (głównie moim bachorzykom). Bo szkoda mi klatek na street, gdzie mam 98 proc. pustych strzałów.
Rafał Czarny:
z jednej strony piszesz o spadku formy wynikającym z powrotu do analoga a z drugiej strony twierdzisz, że przez fotografowanie analogiem tracisz dużo ujęć... ja bym to ujął inaczej: cyfrą utrafisz więcej, więc można powiedzieć, że masz większe szanse na dobre zdjęcie...jednak wtedy górę bierze niedbałość i to może powodować (moim zdaniem) regres, natomiast fotografując analogiem bardziej przykładasz się do kadrów i powinno być dobrze ;)
Rafał Czarny
28.03.08, 23:16
Rafał Czarny:
z jednej strony piszesz o spadku formy wynikającym z powrotu do analoga a z drugiej strony twierdzisz, że przez fotografowanie analogiem tracisz dużo ujęć... ja bym to ujął inaczej: cyfrą utrafisz więcej, więc można powiedzieć, że masz większe szanse na dobre zdjęcie...jednak wtedy górę bierze niedbałość i to może powodować (moim zdaniem) regres, natomiast fotografując analogiem bardziej przykładasz się do kadrów i powinno być dobrze ;)
Gdybym focił statyczne motywy - pejzaże, architekturę itp, - to olałbym cyfrę całkowicie. Bo w takim foceniu jest czas, by przemyśleć kadr, zastanowić się na ustawieniami. A jak wiadomo analog zabija cyfrę rozpiętością tonalną (co jest IMHO najważniejsze w tego typu fotach). I rozdzielczość w przeliczeniu na megapiksele też ma zabójczą.
I rozdzielczość w przeliczeniu na megapiksele też ma zabójczą.
Ale pod warunkiem , że robisz pod powiekszalnikiem lub masz dojście do porządnego skanera.
Widziałem różnicę między skanami z płaskiego (nikon), a z bębna. Niestety te drugie to już sa koooooooszty :|
W znajomej firmie co robi dla poligrafii 25 - 30 PLN za klatkę. Niestety :evil:
W znajomej firmie co robi dla poligrafii 25 - 30 PLN za klatkę. Niestety :evil:
Ja znam lab gdzie cena kształtuje się na poziomie 1zł za 1MB pliku wyjściowego. 25 złotych to byłoby bardzo tanio ;)
Chłopaki, wiem, że Wam się miło dyskutuje, ale gdybyście tak mogli o zdjęciach (ew. o moim regresie formy ;))... ;)
186. Szwajcaria
przyjemny widoczek ale brakuje mi zdecydowanie dolu, ciemnie mnie wzrokiem w dol doliny, an iebo jednak slabe, ze tak powiem, za malo nieba w niebie ;)
185. Metro
Bardzo fajne zdjecie, choc tak jak RC tez z checia bym to w BW widzial :)
koniki niestety nie moja dzialka, kadry mysle ze calkiem niezle sa, no ale wiesz jak z jakoscia... sam mam sporo fotek, ktore nadaja sie do kosza pomimo fajnych kadrow i scen, ale swiatla nie bylo
pozdrawiam
GB
188 jest super!
Pozdrówka.
Dzięki za komentarze :) Metro może kiedyś zrobię na czarno-białym filmie, bo to zdjęcie jest ze slajdu ;) Pomyślę nad tym.
Pzdr
Dziś zeskanowałem pierwszy film (i jak na razie jedyny z powodu chwilowego braku zewnętrznego światłomierza), wykonany moją średnioformatową, dwu-obiektywową, Yashicą D. Oto kilka zdjęć. Materiał - Ilford Delta 100. Nic przy nich nie robiłem, oprócz usuwania licznych paprochów (lab sie nie popisał...) i wyprostowania pierwszego (było ciutkę krzywe). Zapraszam do komentowania! :)
192. Pod Mostem
źródło (http://republika.pl/zdjecia_sucharova/images/most1_1_s.jpg)
193. Pod Mostem 2
źródło (http://republika.pl/zdjecia_sucharova/images/most2_1_s.jpg)
Pzdr
Ładne kadry,pierwszy podoba mi sie bardziej.Mam w swojej Yashice 35 electro film cz-b.ciekawe co z niego wyjdzie:-) ?
Dzięki :) 35 Electro to mały obrazek, a te to średni :) Jak zrobisz, to pokaż efekty :)
Pierwszy mi się również bardziej podoba :grin: Świetne jest to zdjęcie, nie umiem Ci tego opisać, ale ma w sobie po prostu klimat.
Dzięki :) W samo miejsce poszedłem dzięki tej Pani, co na drugim zdjęciu robi zdjęcia (zrobiła już mnóstwo kapitalnych zdjęć warszawskim mostom na filmie), ale postaci w odpowiednich miejscach w kadrze łapałem sam ;)
ach ach 193... cud, miód... świetne!
Rafał Czarny
29.04.08, 18:50
Bardziej podoba mi się 193. Klimatyczne.
Myślałem, że przestałeś robić foty. :wink:
Bardziej podoba mi się 193. Klimatyczne.
Myślałem, że przestałeś robić foty. :wink:
Dzięki grizz i Rafał. Nie, nie przestałem, choć rzeczywiście robiłem mniej ostatnio (to wcale nie musi być gorzej). Wbrew pozorom to nie działa tak, że jak się nic nie pokazuje w internecie, to znaczy, że nie ma sie co pokazać ;) Jeśli się nie udzielam w internecie, to nie znaczy, że przestałem istnieć ;) Te zdjęcia są już sprzed jakiegoś czasu. Może jeszcze coś wrzucę.
Umieszczona Pani w prawie centrum kadru w fotce(plaszczyk jasniejszy od tla)spowodowalo ,ze fotka bije pozostala o 100%.
Fotki EXTRA!!
Ps.Zabiles chyba standart o mocnych punktach.W tej fotce on jest tam gdzie Ona stoi.
Jeszcze raz dzięki :) Cieszę się, że wyszło (sam też tak uważam ;)), bo nie robiłem żadnych powtórek. Z resztą trudno robić powtórki, skoro ma się tylko 12 klatek na kliszy i to kilka już zrobionych.
Rafał Czarny
29.04.08, 19:14
Umieszczona Pani w prawie centrum kadru w fotce(plaszczyk jasniejszy od tla)spowodowalo ,ze fotka bije pozostala o 100%.
Fotki EXTRA!!
Szkoda, że ładna pani nie jest idealnie na środku. Ale fota miodzik.
Szkoda, że ładna pani nie jest idealnie na środku.
To samo mi się nasunęło na myśl :)
Szkoda, że ładna pani nie jest idealnie na środku. Ale fota miodzik.
A mi sie to właśnie podoba ;) Choć chętnie bym zobaczył fotę, gdzie stoi dokładnie na środku.
O rany, tak długo już fot nie wstawiałem, że odpisuję z radości na każdy komentarz :)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Kurczę, to pierwsze jest troszeńkę niedoświetlone. Trochę więcej światła, by było kilka szczegółów na plecach gościa i byłoby lepiej moim zdaniem. Druga już jest naświetlona dużo lepiej, choć chyba te same czasy i przysłonę miałem ustawione.
Choć chętnie bym zobaczył fotę, gdzie stoi dokładnie na środku.
To wybierz sobie te ladniejsza,a pozostala wygumkowac mozesz:grin::grin::wink:
To wybierz sobie te ladniejsza,a pozostala wygumkowac mozesz:grin::grin::wink:
fuj! Monter! Fuj!
Ble, komputer ;P Ja tu zapodaję nic nie obrobioną fotografię, prosto zeskanowaną z filmu (no ok, skanowanie... ;) ), a on mi tu postaci na fotce przestawia :) A tak na poważnie, to dzięki. Mimo wszystko nadal nie jestem pewien, więc chyba będę się trzymał mojej wersji ;)
Brawo :)
Fotki super. Mnie się podoba ten pomysł z klonowaniem :-P
Rzeczywiście dużo czrniejsze od moich. Tylko moje są z Kodaka nie z Delty.
Czym skanowałeś ? I jeszcze napisz w czym wołałeś i parametry obróbki, czas, temperatura.
Pozdr
Dzięki :)
Skanowałem w labie. Wywoływałem 16 min w Rodinalu 1+50, mieszając co pół minuty w temperaturze 20 stopni Celsjusza.
Czyżby Rodinal był lepszy od wywoływacza dedykowanego do ziaren typu T ? :???:
Czy miałeś jakiś zafarb w skanach? U mnie był taki niebiesko-siny jak na filmie.
A może wiesz jak się go pozbyć ?
Pozdr.
Nie miałem i nie wiem, aczkolwiek pamiętam, że jak kiedyś skanowałem odbitkę płaszczakiem (na Auto, bo nie wiedziałem, co się jak ustawia) to miała silny niebieski zafarb.
Dzięki za odpowiedź :)
I za poświęcony czas.
Pozdr.
zdjęcie 193 jest świetne!
Dziękuję :)
Wrzucam jeszcze jedną fotkę, portret moich dziadków. Nie wiem jak Wy, ale ja tam lubię to zdjęcie (choć odbitka wygląda lepiej) :)
194. Dziadkowie
źródło (http://republika.pl/zdjecia_sucharova/images/dziadkowie1_s.jpg)
jak dla mnie zdjęcia pod mostem są bardzo dobre zarówno z mężczyzną jak i z fotografującą kobietą. Zdjęcie dziadków sympatyczne lecz to u dołu kadru zupełnie niepotrzebne, zbyt dużo przesłania i negatywnie wpływa na odbiór.
Rafał Czarny
4.05.08, 20:09
Coś ostrości brakuje.
Smerf Maruda
4.05.08, 20:37
193 bardzo udana. Perspektywa wciąga.
194 - ładne szarości; przeszkadzają mi za to mazy na pierwszym planie.
Tadeusz Jankowski
4.05.08, 20:50
Suchar,
Chociaż fotka z dziadkami ma pierwszy plan zabarykadowany, to mi się bardzo podoba, ponieważ po pierwsze przedstawia wiernie, w adekwatnym otoczeniu, dwoje ludzi ładnie, miękko oświetlonych, nie pozujących, czymś zajętych, takich - jakimi są, fotka ładnie wyrobiona tonalnie. Troszkę ostrości by się przydało, ale przy portretach tego typu, to nie jest najważniejsze. Znaczenie dokumentalne takiej fotki jest bezcenne i to tylko tak się wydaje, ze możemy takie zdjęcia klepać, kiedy nam się zachce, a dziadkowie będą i będą... eee..., dzisiaj nie, może następnym razem. I po latach się okaże, że jedynie sensowne zdjęcie, to będzie właśnie to.
Pochwalam bardzo fotkę. Uważm, że czynienie takich zdjęć rodzinnych przy starannym w miarę kadrowaniu, oświetleniu i złapaniu chwili niesłychanie wzbogaca nie tylko rodzinę, ale i fotografa. Niektóre z takich fotek nabierają znaczenia uniwersalnego.
Pzdr, TJ
Dzięki za komentarze :)
Portret dziadków jest albo deczko poruszony (niby słoneczny dzień, ale jednak mieszkanie i ISO 100), albo dziadkowie się ciutek poruszyli, albo coś innego, chyba najbardziej prawdopodobnego: ostrość jest nie do końca tam, gdzie powinna. Dłonie są chyba ostrzejsze od głowy. Trochę mi tego szkoda, ale mimo wszystko mało się tym przejmuję, bo... lubię to zdjęcie właśnie takie, jakie jest ;) Tak to już czasem jest.
Pzdr
Wczoraj udałem się w plener z moim OM-4 i zrobiłem trochę zdjęć (kwestia prawie jak z Rejsu 8-)). Nietypowo, bo forsowałem HP5+, czyli negatyw o nominalnej czułości 400, aż na 6400, czyli aż o 4 EV. Wywołałem film odpowiednio i jestem zaszokowany efektem, jaki uzyskałem, bo ziarno wyszło bardzo przyjemne, jak i kontrast. Wrzucam najpierw trzy, moim zdaniem chyba najbardziej udane zdjęcie z tego wypadu. Mam jeszcze kilka, pewnie później pokażę. Kilka kadrów z tego jest do poprawy, albo do popracowania pod powiększalnikiem (duży kontrast spowodował, że w niektórych miejscach jest zbyt ciemno, potem pokażę przykład), więc na razie ich nie pokażę. W międzyczasie zapraszam do obejrzenia i komentowania trzech zdjęć z tego miejsca :)
195. Światło
196. Tunel
197. X razy
Pzdr
O obróbce wypowiadał się nie będę, podobają mi sie kadry.
Zwłaszcza dwa ostanie, fajnie ułożone.
O obróbce wypowiadał się nie będę, podobają mi sie kadry.
Zwłaszcza dwa ostanie, fajnie ułożone.
Dzięki :)
Jakiej obróbce? 8-) ;) Tylko konkretne naświetlanie i konkretne wołanie, nic komputerowo nie ruszałem, tylko zmniejszyłem. Zrobiłem tak, bo akurat pasuje mi to do tego miejsca. Chyba najbardziej widać to na zdjęciu, które nie do końca wyszło (dół wyszedł za ciemny, trzeba by pod powiększalnikiem popracować), ale pewnie je później pokażę, dla ilustracji tego, o czym piszę.
Pzdr
196 i 197 to pełen wypas. Swietne kadry i fajna symetria tak jak lubię pozdrawiam.
Tunel bardzo mi się podoba. Może i motyw dość ograny ale ładnie podany ;)
Smerf Maruda
15.05.08, 20:42
Ciekawe miejsce. Ciężko bo małych fotach poznać, jak rzecz ma się z negatywem, ale mojemu niefachowemu oku bardzo się podoba. Nie jest kontrastowo, szczegóły są w światłach i w cieniach. Najbardziej zaś podoba mi się fota pierwsze, potem druga, a na końcu trzecia (ta to prawie w ogóle).
Dobra robota z wołaniem, gratulacje.
Dzięki za komentarze :) Niektóre zdjęcia źle naświetliłem i kontrast je zabił, bo jest dość wysoki, pewnie je później pokażę. Wybrałem te moim zdaniem najlepsze. Myślałem, że kontrast, jak i ziarno będę znacznie wyższe, a tymczasem okazało się, że HP5+ jest niesamowicie pojemnym negatywem. Ciekawe, do ilu można go forsować. Za jakiś czas spróbuję o jeszcze jedną działkę, na 12800 :)
Łukasz, wołanie nie było wcale trudne. Raczej to kwestia odpowiedniego wywoływacza.
Rafał Czarny
15.05.08, 21:49
Musisz koniecznie zaciągnąć w to miejsce jakąś kobitkę i ją rozebrać. Bardzo fotogeniczna ta fabryka.
Musisz koniecznie zaciągnąć w to miejsce jakąś kobitkę i ją rozebrać. Bardzo fotogeniczna ta fabryka.
Rafał, rozczaruję Cię 8-)
Ale czad! I jakie ziarenko przyjemne, jestem pozytywnie zaskoczony efektem ;D
Nie ma to jak porządna chemia. Miałem większe ziarno, przy nominalnym wołaniu w D-76 ;)
No dobra, czas na kilka następnych. Dwa z nich raczej będę poprawiał, pierwsze i drugie. Zdjęcie numer 199 jest właśnie jednym z tych, którym mocny kontrast zaszkodził, bo ziemia jest mocno niedoświetlona. Przydałby mi się filtr połówkowy (ale nie mam :roll:) Może nie stracę klimatu, a więcej szczegółów będzie na ziemi.
198. Przez szybę
źródło (http://republika.pl/zdjecia_suchara.html)
199. Bal
źródło (http://republika.pl/zdjecia_suchara.html)
200. Piramida (jubileusz, dwusetne zdjęcie ;))
Pzdr
Te zdjęcia jakby mniej publiczności przyciągnęły... Szkoda.
Smerf Maruda
17.05.08, 11:09
Te zdjęcia jakby mniej publiczności przyciągnęły... Szkoda.
Aaaa! Suchar, nie zaczynaj!
Aaaa! Suchar, nie zaczynaj!
Luz czekolada, nic nie zaczynam ;) Przepraszam, rzeczywiście pretensjonalnie to zabrzmiało. Chodziło mi o to, że te ostatnie zdjęcie chyba są słabsze w oczach oglądających od poprzedniej serii, no bo nikt nie skomentował. Ale ciekaw jestem, dlaczego. Sam mam własne hipotezy, ale inne też chętnie usłyszę ;) Szczególnie, że będę niektóre kadry poprawiał niedługo, więc wskazówki mi się przydadzą.
Smerf Maruda
17.05.08, 11:17
Pierwsze najlepsze, choć nie zamknięte z góry. Na drugim nie ma na czym oka zawiesić, trzecie jest kompletnie takie sobie.
Ty, zacznij robić zdjęcia dla siebie, a nie dla pochwał, co?
Pierwsze najlepsze, choć nie zamknięte z góry. Na drugim nie ma na czym oka zawiesić, trzecie jest kompletnie takie sobie.
Ty, zacznij robić zdjęcia dla siebie, a nie dla pochwał, co?
Dzięki.
Robię zdjęcia dla pochwał? Hm, na to nie wpadłem... :roll:
A jak myślisz, czemu przez dłuższy czas ostatnio nic nie pokazywałem? Ostatnio znów zacząłem, ale może to rzeczywiście błąd...
Smerf Maruda
17.05.08, 11:23
Dzięki.
Robię zdjęcia dla pochwał? Hm, na to nie wpadłem... :roll:
A jak myślisz, czemu przez dłuższy czas ostatnio nic nie pokazywałem? Ostatnio znów zacząłem, ale może to rzeczywiście błąd...
Kurde, stary, wychodzi na to, że zrobienie dobrego zdjęcia dla Ciebie to ważniejsze od powietrza jest :-) Wyluzuj i rób jak uważasz za stosowne - chcesz to wstaw zdjęcie, nie chcesz - to nie. Przecież to zabawa jest, jak rane, a nie konkurs o złote pantalony.
:-D
Kurde, stary, wychodzi na to, że zrobienie dobrego zdjęcia dla Ciebie to ważniejsze od powietrza jest :-) Wyluzuj i rób jak uważasz za stosowne - chcesz to wstaw zdjęcie, nie chcesz - to nie. Przecież to zabawa jest, jak rane, a nie konkurs o złote pantalony.
:-D
Mmm, od powietrze może nie, ale od jedzenia? Kto wie... ;)
Cały czas wydaje mi się, że piszę jedno, a jak się to czyta, to wychodzi na drugie, ale nieważne.
Hm, pójdę na rower 8-)
Rafał Czarny
17.05.08, 11:33
Mnie brakuje ludzi na tych zdjęciach. Ale ja już tak mam i nic nie poradzę - żeby fota zrobiła na mnie wrażenie, musi być ludzik.
Tonacja i ziarenko - miodzik.
Rafał, kołacze mi się po głowie seria zdjęć stamtąd na wpół zaaranżowanych, z jakimś powtarzającym się na zdjęciach rekwizytem. Pójdę tam jeszcze i może w końcu wymyślę, co ty by miał być za rekwizyt 8-)
Kolejne zdjęcie, znów HP5+ @6400. Nie będę go opisywał, popatrzcie.
201. Delikatny ład
źródło (http://republika.pl/zdjecia_sucharova/images/okno2_s.jpg)
Pzdr
Następne zdjęcie, w dwóch wersjach. Długo się zastanawiałem, ale nie wiem, który kadr lepszy.
202. wersja 1
źródło (http://republika.pl/zdjecia_sucharova/images/okno3_s.jpg)
202. wersja 2
źródło (http://republika.pl/zdjecia_sucharova/images/okno4_s.jpg)
Pzdr
wujek.samo.h
1.06.08, 15:22
prawdę mówiąc nie dziwie się, że nie wiesz który lepszy - bo są bardzo podobne. Jeśli się nie mylę - pierwszy jest ciut ciemniejszy, ma więcej szczegółów po bokach i chyba nie był ciut prostowany. I właśnie ten mi się podoba (choć nie znacznie, bo i różnica nieznaczna jest). Klimatyczne miejsce:)
To zdjęcie z kliszy, było tylko skanowane. To jest to samo zdjęcie, ten sam skan, tylko różnie je przyciąłem na komputerze (przycięcie to jedyne, co z nim robiłem, nic nie prostowałem OIDP). Dzięki za komentarz.
wujek.samo.h
1.06.08, 15:40
Po prostu starałem się znaleźć te różnice i miałem z tym problem.
szerszy pierwszy plan podkreśla "kulisowość", która ginie w drugiej wersji. To samo okno co w 201 ??
chyba 202 lepsze ale różnica minimalna - w zasadzie nie zauważalna :)
radlakos, prawo za spostrzegawczość :) To samo. Chyba masz rację z tą kulisowością.
dobas, :)
Dzięki za komentarze.
Z powodow tych samych co radlakos - 201.
pzdr
Zdjęcia ciekawe. Nastrojowe. Co to za miejsce??
Rafał Czarny
1.06.08, 20:20
Świetne miejsca. Zabierz tam ludzików i masz murowany sukces.
Wersja I/202 też bardziej mi się podoba. Ogólnie ok. zdjęcia:)takie...tajemnicze:wink:
Takie niby banalne ruiny, ale przyciągają oko:)
202. wersja 1 lepsza.
ŚZabierz tam ludzików i masz murowany sukces.
I rozbierz... ;)
Hej! Od dość dawna (choć czas dla każdego płynie inaczej) nie pokazałem w tym wątku żadnego zdjęcia. Poniekąd wynika to z tego, że prawie przestałem robić zdjęcia cyfrowo i większość moich zdjęć kończy w postaci własnoręcznie robionych odbitek, ale też dlatego, że przez krótki czas nie robiłem zdjęć, bo nie miałem pomysłu i ochoty. Ostatnio, prawdopodobnie, pomysł się narodził i chęć wróciła. Nie oznacza to jednak, że będę tutaj publikował swoje zdjęcia, choć część może tak. Będę je za to publikował gdzie indziej, a konkretnie na moim fotoblogu, który od bardzo niedawna prowadzę i na których chciałbym Was wszystkich zaprosić. Adres tego bloga widnieje w mojej stopce i wygląda tak http://portretulicy.blogspot.com W tym miejscu będę, mam nadzieję, w miarę regularnie zamieszczał moje zdjęcia. Nie są one jednak cyfrowe, a analogowe, w większości pewnie będą wykonane Yashicą D. A zatem, jeszcze raz, zapraszam na mojego bloga! (http://portretulicy.blogspot.com)
Pzdr
Powodzenia. Spełniaj się, nieważne czy analogowo, czy cyfrowo, czy jasziką czy olkiem. Rób foty :) Z miłością.
Powodzenia. Spełniaj się, nieważne czy analogowo, czy cyfrowo, czy jasziką czy olkiem. Rób foty :) Z miłością.
Dzięki :) Zobaczyłem na końcu "Z.." i już myślałem, że napisałaś "Z Bogiem" ;) Wpadaj na bloga, bo tam pewnie będę zdjęcia pokazywał. Tu nie mam takiego "porządku", jak tam i default'owego czarnego tła, a raczej będą to zdjęcia czarno-białe, więc lepiej wyglądają na blogu. Tak myślę, choć pewnie i tu coś wrzucę, o ile oczywiście zdjęcia będę robił ;)
Pzdr
Kurczę, nie chcę tego wątku tak zostawić bez nowych zdjęć ;) Blog to jedno, wątek też trzeba kontynuować :) Zaczynamy!
Polecam czarne skórki do oglądania tych zdjęć
203. Podziemna Warszawa
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/09/przejscie1_s-2.jpg
źródło (http://3.bp.blogspot.com/_FJnT1A6iAzE/SM_ppohXwdI/AAAAAAAACZY/Bb2Df2f6U2o/s1600/przejscie1_s.jpg)
Przy okazji zapraszam na http://portretulicy.blogspot.com
Pzdr
Aaaaj, jednak się nie da podlinkować z mojego bloga. No nic, robimy po staremu.
Polecam czarne skórki do zdjęć czarno-białych ;)
203. Podziemna Warszawa
źródło (http://republika.pl/zdjecia_sucharova/images/przejscie1_s.jpg)
Zapraszam też tu (http://portretulicy.blogspot.com) :)
Pzdr
Na 203 brakuje człowieka z saksofonem, tudzież fagotem.
:) Myślę, że będę odwiedzał to miejsce, czekając na inne światło i ludzi. Chyba warto.
PS. "Tudzież" tak naprawdę oznacza "oraz" ;)
Pzdr
brakuje, chociaż i bez mężczyzny z wywalonym fagotem też jest nie złe.
Mi się jakoś podoba wersja przycięta od góry tak żeby fotografia kończyła się poniżej tej lewej górnej lampy
:) Myślę, że będę odwiedzał to miejsce, czekając na inne światło i ludzi. Chyba warto.
PS. "Tudzież" tak naprawdę oznacza "oraz" ;)
Pzdr
Przecież piszę "brakuje faceta z saksofonem oraz fagotem"...
:-)
Światło niech sobie zostanie :-)
brakuje, chociaż i bez mężczyzny z wywalonym fagotem też jest nie złe.
Mi się jakoś podoba wersja przycięta od góry tak żeby fotografia kończyła się poniżej tej lewej górnej lampy
Gdy zobaczyłem to zdjęcie po raz pierwszy, to bardzo nie spodobała mi się ta lampa na pierwszym planie. Po kilku minutach zacząłem jednak dochodzić do wniosku, że całe szczęście, iż ona tam jest, bo dzięki temu zdjęcie jest o wiele bardziej "przestrzenne". Ciekaw jestem, czy tylko ja tak myślę.
Pzdr
EDIT: mariush, po chwili się zorientowałem tudzież zauważyłem ;)
Czasem jak czytam Twoje komentarze, zastanawiam się, o co Ci chodzi? Często nowi forumowicze proszą o "konstruktywną krytykę". U Ciebie nie ma konstruktywnej, ani tym bardziej krytyki! Albo "jaja" sobie robisz, albo trollujesz :|
a ja powiem tak :
widziałem to zdjęcie już kilka razy i dopiero teraz zauważyłem że nie kończy się tam gdzie myślałem że się kończy :)
pewnie kwestia gustu. mi się podoba bardziej przysięte tuż pod lampą bo robi się jak fotografia z wnętrza pudełka zapałek :)
Czasem jak czytam Twoje komentarze, zastanawiam się, o co Ci chodzi? Często nowi forumowicze proszą o "konstruktywną krytykę". U Ciebie nie ma konstruktywnej, ani tym bardziej krytyki! Albo "jaja" sobie robisz, albo trollujesz :|
Kurde, trollem w tym momencie jesteś Ty, bo usiłujesz rozpieprzyć wątek wylewając swoje żale. Albo na PW, albo gdzieś indziej, ale nie tu. Tu komentujemy zdjęcia.
Pzdr
EDIT: dobas, ciekaw jestem, jak by to wyglądało z jeszcze jedną lampą, jeszcze bliżej, po prawej. Wrócę tam ;)
Czasem jak czytam Twoje komentarze, zastanawiam się, o co Ci chodzi? Często nowi forumowicze proszą o "konstruktywną krytykę". U Ciebie nie ma konstruktywnej, ani tym bardziej krytyki! Albo "jaja" sobie robisz, albo trollujesz :|I jaja i trolling... a suchar i tak wie o co mi chodzi (aczkolwiek nie na pewno... :-))
EDIT - na pewno (chyba).
I jaja i trolling... a suchar i tak wie o co mi chodzi (aczkolwiek nie na pewno... :-))
Domyślam się, o co Ci chodzi... :)
PS. Panowie, o trollach na PW, bo tutaj to ja jednak będę kasował ;)
Pzdr
konstruktywna krytyka to jest.
Masz zdjęcie jeziora i mówisz że brakuje zaglówki
masz zdjęcie przejścia podziemnego i mówisz że brakuje saksofonisty... w czym problem...
Czyli generalnie komentarz że mejsce OK tylko w przejściu nic się nie dzieje.
Nic prostrzego jak tam częściej bywać i poczekać na żebraka, saksofoniste czy cokolwiek innego..
jakie trolowanie. Zdecydowanie się czepiasz :/
Na 203 brakuje człowieka z saksofonem, tudzież fagotem.Wyobrażasz sobie faceta z tymi dwoma instrumentami naraz? Ja nie! Może w Warszawie jest to widok codzienny :roll:
Wyobrażasz sobie faceta z tymi dwoma instrumentami naraz? Ja nie! Może w Warszawie jest to widok codzienny :roll:
helmuth, przestań, bo to ty trollujesz, a nie mariush.
Jeszcze jeden post o tym samym i naprawdę będę kasował.
Niezmiernie jest mi miło, Panie helmuth, że rozpieprzasz mi Pan wątek, w którym chciałem pokazać moje zdjęcia.
O - dobas zrozumiał!
Napiszę jeszcze raz:
Zdjęcie się podoba. Podoba się dynamika górnej jego części, wygenerowana przez światła ułożone ręką genialnego szaleńca (schizofrenika prawdopodobnie - ma facet piękny, niepoukładany umysł). Światło powoli rozlewające się od dołu kadru coraz silniejszym nurtem zamienia się w jego centralnym punkcie w wypalone, kipiące Iguassu, obmywające przy okazji ściany tunelu kojąca smuga niczym zimny prysznic o kacowym poranku. I w tym momencie moje zmysły wrzeszczą na całe gardło "GDZIE JEST &^^%NY SAKSOFONISTOFAGOCISTA???" Czy takiej masy emocji i wrażeń świetlnych nie możnaby lekko przygasić coolową synkopą opierającego się plecami o ścianę tunelu ulicznego muzyka? Czyż nie dałoby to zmysłom momentu wyciszenia przed ostatecznym nurkiem do jednego z wieńczących obraz smietników?
To była wersja grafomańska, a ja napisałem po prostu że na 203 brakuje człowieka z saksofonem, tudzież fagotem. Przykro mi sie robi kiedy zarzuca mi się trollowanie... :-(
;-)
O - dobas zrozumiał!
Napiszę jeszcze raz:
Zdjęcie się podoba. Podoba się dynamika górnej jego części, wygenerowana przez światła ułożone ręką genialnego szaleńca (schizofrenika prawdopodobnie - ma facet piękny, niepoukładany umysł). Światło powoli rozlewające się od dołu kadru coraz silniejszym nurtem zamienia się w jego centralnym punkcie w wypalone, kipiące Iguassu, obmywające przy okazji ściany tunelu kojąca smuga niczym zimny prysznic o kacowym poranku. I w tym momencie moje zmysły wrzeszczą na całe gardło "GDZIE JEST &^^%NY SAKSOFONISTOFAGOCISTA???" Czy takiej masy emocji i wrażeń świetlnych nie możnaby lekko przygasić coolową synkopą opierającego się plecami o ścianę tunelu ulicznego muzyka? Czyż nie dałoby to zmysłom momentu wyciszenia przed ostatecznym nurkiem do jednego z wieńczących obraz smietników?
To była wersja grafomańska, a ja napisałem po prostu że na 203 brakuje człowieka z saksofonem, tudzież fagotem. Przykro mi sie robi kiedy zarzuca mi się trollowanie... :-(
;-)
mariush, kurczę, przecież ja też od razu zrozumiałem, o co Ci chodzi ;) Inaczej nie napisałbym, że tam wrócę w poszukiwaniu ludzi ;) I nie, nie jesteś trollem.
Pzdr
Im dłużej się przyglądam, tym bardziej podoba mi się geometryczność, klaustrofobiczność i mrok. W prostocie siła.
Aczkolwiek... zdjęcie nabrałoby nowej treści, byłoby równie interesujące, gdyby autor udał się jeszcze raz w owe miejsce i zapolował na... ja wiem... jakiegoś muzyka (może być z fagotem).
Kurczę, półtorej strony komentarzy do komentarza :roll:
Fotka jest dobra, nawet bardzo dobra.
Podoba mi się światło stopniowo słabnące na ścianach przejścia i rozkładające się w formę krzyża. Formę tę zakłócają a raczej przełamują poziome pasma świetlówek na suficie z tą najjasniejsza w mocnym punkcie obrazu.
Podoba mi się tak jak jest, saksofonisty z fagotem mi tu nie brakuje chociaż nie przeczę, mógłby uatrakcyjnić kadr.
Tylko to byłby już zupełnie inny kadr ;)
HrabiaMiod
23.09.08, 14:24
Bardzo podoba mi się 203. Piękne czernie, kontrast, udany kadr i perspektywa. Podoba mi się klimat tego zdjęcia, jego prostota i przestrzenność (lampy na plus).
Z jednej strony przychylałbym się do tego saksofagonisty, a z drugiej nie. Wtedy byłoby to zupełnie inne zdjęcie. Wtedy grajek odciągałby moją cenną uwagę od prostoty, zakłócałby mi pewien rytm, pewną melodię. Myślę, że możesz wykonać fotografię z takim samym kadrem i dołożyć tam saksofagonistę. Albo taki cykl? Ten sam kadr, światło i różne postacie - a to saksofagonista, a to skrzypek, a to żebrak, a to prostytutka, a to dziecko z piłką. Puentą niech będzie żaglówka wspomniana przez dobasa.
pozdrawiam
P.S. Helmuth - na luz! : )
Dzięki za komentarze :)
Hrabio, myślę, że możesz mieć rację. Piszę "możesz", bo muszę to po prostu sprawdzić ;)
Tymczasem kolejne zdjęcie.
204. Moja Warszawa nie ma twarzy. Ma tylko nogi
źródło (http://republika.pl/zdjecia_sucharova/images/przystanek3_s.jpg)
Pzdr
Fajne to z nogami. Zauważyłam, że plan miasta to bardzo wdzięczny temat. Niedawno miętolił go Kaz. chyba tez spróbuję :)
(sorki że tak nieprofesjonalnie skomentowałam ale weny mi brak).
Fajne to z nogami. Zauważyłam, że plan miasta to bardzo wdzięczny temat. Niedawno miętolił go Kaz. chyba tez spróbuję :)
(sorki że tak nieprofesjonalnie skomentowałam ale weny mi brak).
E tam, nieprofesjonalnie, dzięki za komentarz ;) Ja z kolei zauważyłem, że ludzie na przystankach mają tylko nogi.
Pzdr
Następne zdjęcie. Robiłem je co prawda odwrócone o 180 stopni, ale chyba w takiej wersji jest lepsze.
W sobotę padało. Warszawa zawsze wydawała mi się specyficzna w czasie deszczu, ale jeszcze nie wiem, jaka. Może dowiem się tego, fotografując ją.
205. Deszcz
źródło (http://republika.pl/zdjecia_sucharova/images/downsideup2_s.jpg)
Pzdr
Oj widze, że forma wraca w dużym stylu :)
Oba, z nogami w głównej roli, są bardzo dobre.
Podziwiam te zdjęcia mają swój charakter i klimat
najbardziej podoba mi się zdjęcia pod mostem i zdjęcie 204. Moja Warszawa nie ma twarzy. Ma tylko nogi
Dzięki :) Cieszę się, że się podoba. To bardzo duże słowa, że te zdjęcia mają charakter i styl. Niezmiernie mi miło to czytać, ale nie wiem, czy już zasługuję na takie określenia. Myślę, że muszę jeszcze trochę popracować ;) Efektami oczywiście się podzielę :)
aaa! dawno tu nie zaglądałem... suchar, genialne foty!
a w ogóle to fajny blog, chcę zalinkować ;D
No to jedziemy dalej :) Poprzednia kompozycja była dość skomplikowana, teraz czas na coś prostszego.
206. Podziemna Warszawa cz. 2
źródło (http://republika.pl/zdjecia_sucharova/images/porecz1_s.jpg)
Pzdr
Drugie z nogami równie fajne co pierwsze :)
Rafał Czarny
29.09.08, 12:24
Deszczowa bardzo mi spasowała. Fajnie zaciapana i nieostrość pasuje. Kiedyś robiłem dużo takich mazajowatych fot. Nazwałem nawet taki gatunek fiksografią. :wink:
Dzięki za komentarze :) Wiem, Rafał, pamiętam Twoje fiksografie. Chwilowo jestem pusty i nie mam więcej zdjęć do pokazania, bo ostatni plener za bardzo nie wyszedł. Mam jednak nadzieję, ze ten stan nie będzie trwał długo ;)
deszcz znaczy 205 - baaardzo fajne
deszcz znaczy 205 - baaardzo fajne
Dzięki :) Zdziwiłem się, ale tak pozytywnie ;), że komuś się chciało odgrzebywać mój wątek, do którego od dawna nic nie wrzucałem ;) To miłe. Jak będę miał czas, to coś zeskanuję i wrzucę.
Pzdr
Rafał Czarny
26.10.08, 11:56
Wrzucaj, wrzucaj. Ostatnio bardzo się rozleniwiłeś fotograficznie.
Wrzucaj, wrzucaj. Ostatnio bardzo się rozleniwiłeś fotograficznie.
Pozwolę się nie zgodzić. Po prostu w dużej mierze robię zdjęcia do szuflady, trochę pokazuję, ale niewiele. Nie znaczy to, że przestałem robić zdjęcia. suchar istnieje nie tylko w sieci ;) Dużo zdjęć leży w postaci własnoręcznie zrobionych odbitek w szufladzie. Nie jest też tak, że "robienie zdjęć" to tylko praktyczne robienie zdjęć. Czasem trzeba się wiele nachodzić, napatrzeć i przede wszystkim namyśleć, by zrobić zdjęcie. A to, jak wiadomo, trwa. Ponadto ostatnio w ogóle nie mam czasu na nic, a więc między innymi na latanie do labu po skany (no i funduszy na skany).
Dawno nic nie wrzucałem. Wrzucę zatem zdjęcie pt. "Nowe, stare". Tyle tylko, że albo pomyliłem przejścia, albo ktoś śmietnik zwinął ;)
207. Nowe, stare
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/11/przejscie_secondtime1_s-1.jpg
źródło (http://lh6.ggpht.com/_FJnT1A6iAzE/SRc2RpxAj4I/AAAAAAAACfw/u0yf4e5dRpM/s800/przejscie_secondtime1_s.jpg)
Pzdr
Od pewnego czasu bardzo geometrycznie się u Ciebie zrobiło. I dobrze. Lubię taką syntetyczną zabawę. Podoba mi się również konsekwencja w dokumentowaniu tego miejsca.Z chęcią zobaczył bym serię za jakiś czas, ale na to przyjdzie nam poczekać
Dzięki za komentarz :) W pewien sposób się przymierzam do serii z tego miejsca, ale jak się już zdążyłem zorientować, chyba tak naprawdę sfotografowałem dwa różne miejsca ;) A co do geometryczności, to chyba kwadrat taki jest, sprzyja liniom i zabawie kompozycją. Do takiego dochodzę wniosku coraz częściej.
Pzdr
chyba tak naprawdę sfotografowałem dwa różne miejsca ;) A co do geometryczności, to chyba kwadrat taki jest, sprzyja liniom i zabawie kompozycją. Do takiego dochodzę wniosku coraz częściej.
Pzdr
:cool: Aż tak dokładnie się nie przyglądałem - raczej pamiętałem podobną fotę. A co do kwadratu - owszem, do takiego wniosku także doszedłem. A może bardziej ustawny jest - to tak jak z meblowaniem pokoju.
Co by nie gadać kwadrat RULEZ:cool:
:cool: Aż tak dokładnie się nie przyglądałem - raczej pamiętałem podobną fotę. A co do kwadratu - owszem, do takiego wniosku także doszedłem. A może bardziej ustawny jest - to tak jak z meblowaniem pokoju.
Co by nie gadać kwadrat RULEZ:cool:
To chyba kwestia tego, że nie wybierasz między pionem a poziomem. Boki są takie same, sprzyja to symetrii w kadrze, etc.
Kwadrat rulez, prawda, ale prawdę mówiać przymierzam się do zakupu średniego formatu 6 x 17 :) Jeszcze trochę rozważam, 6x17 czy Hassel, ale wpierw muszę uzbierać pieniążki ;)
A co robi zdjęcia w takim formacie bo jakoś nie kojarzę aż takiej panoramy?
Rafał Czarny
20.11.08, 19:12
A ja nie kąsam tej foty zupełnie. Za dużo IMHO czarnego z każdej strony. I człowieczka mi brakuje. Choćby maleńkiego.
radlakos, na przykład Fotoman (http://fotomancamera.com/product_list.asp?id=188), albo Gaoersi, albo Fuji GX617, albo Panoraflex (pewnie jeszcze bym coś sobie przypomniał ;)). Polecam tę stronę http://www.arifasci.com/gallery_panorama.html
Rafał, z tym czarnym możesz mieć rację. To był forsowany HP5+ 400 na 6400, i w cieniach nie ma już szczegółów, nic z tym nie zrobię. A ludzika nie ma, bo i moje miasto chyba nie ma ludzi, a jak ma, to poucinanych.
Pzdr
Łaaa świetny format. Ktoś kiedyś stwierdził, że panoramiczne zdjęcia zupełnie inaczej się ogląda. To już nie scenka, to opowieść :cool:
206 mi podchodzi całkiem całkiem :)
Reaktywowałem mojego bloga, więc i tutaj coś wrzucę. Nadal kwadratowo, nadal Warszawa, ale jednak ludzie (w pewnym sensie) i kolor. Rozpocząłem cykl pt. "Dziewczęta", który to zamieszczam poniżej. Zapraszam również na mojego bloga http://portretulicy.blogspot.com
208
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/06/new_collection_s-1.jpg
źródło (http://lh4.ggpht.com/_FJnT1A6iAzE/SiVjXRGB5mI/AAAAAAAACz0/iQ5kDU3XZhk/s512/new_collection_s.jpg)
209.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/06/nogi_s-2.jpg
źródło (http://lh3.ggpht.com/_FJnT1A6iAzE/SibLkb4rSHI/AAAAAAAACz8/XOQXk_jkWDw/s512/nogi_s.jpg)
210. Z gratisowym autoportretem
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/06/gratis_s-2.jpg
źródło (http://lh3.ggpht.com/_FJnT1A6iAzE/SibLommacaI/AAAAAAAAC0E/2vvd2bLKfhA/s512/gratis_s.jpg)
211.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/06/klatki_s-2.jpg
źródło (http://lh6.ggpht.com/_FJnT1A6iAzE/Sil8Qu-e75I/AAAAAAAAC0M/1gSU7WvpN34/s512/klatki_s.jpg)
212.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/06/postac_w_tle_s-2.jpg
źródło (http://lh4.ggpht.com/_FJnT1A6iAzE/Sil8V8Bzi-I/AAAAAAAAC0U/Abi2Jf9Vo7U/s512/postac_w_tle_s.jpg)
Na razie te pięć zdjęć, ale zapewne powstanie w tym cyklu więcej. Pamiętajcie, że to cykl.
O, wcięło wiele moich starszych zdjęć :/
Pzdr
Ładne te kolorki. Bardzo.
Dziękować. Te zdjęcia mają mieć głębszy sens ;)
Jeżeli ktoś chciałby zobaczyć wcześniejsze zdjęcia z Warszawy, czarno-białe, to zapraszam na bloga, bo stąd zniknęły.
Pzdr
Ładne te kolorki bardzo i fajnie, że wracasz do fotografowania : )
A w ogóle, to jakieś dwa miesiące temu fotografowałem bardzo podobnie.
Znam z bloga. :wink: lubię ten cykl
kowalikster
8.06.09, 16:59
Ja to się chyba nie znam... ja widzę jedynie zdjęcia gablot...
Dzięki wszystkim za odwiedziny.
mieszko, czy przypadkiem Ci się wątki nie pomyliły? Bo ja w tym nie widzę komentarza szklarza :)
kowalikster, to nie jest kwestia, czy się znasz, czy nie. Podoba się, albo nie i tyle ;) Do odczytania tych zdjęć jest jeden klucz (a może i więcej), a jest nim skala oraz relacja człowiek/"zreklamowana" (takie słowotwórstwo, jak zurbanizowana) przestrzeń. Nie wiem w sumie, czy powinienem to mówić. W każdym razie to dopiero początek i może później będzie to lepiej, czytelniej widać. Jutro mam zamiar robić dalszy ciąg, zobaczymy, co z tego wyjdzie.
Hrabio, wracam, jak wracam, ja istnieję nie tylko w internecie ;)
Pzdr
Już na blogu seria mi się podobała ale skomentuję tutaj. Całość super, 211 najlepsze IMHO. Dziś jak tamtędy przechodziłem to mi się te zdjęcia przypomniały i się mimowolnie uśmiechnąłem. Czekam na więcej.
suchar... Ja nie wiem czy te zdjęcia witryn nie powinny byc robione z polaryzacyjnym. Mi te odbicia przeszkadzają, przeszkadza mi że widać Cię centralnie w odbiciu
moe tak ma być, ale mi to sie nie podobasie
i o ile w 208 to odbicie daje uroku to w 210 chyba już nie
dobas, dla mnie odbicia są nieodłączną częścią tych zdjęć. Dziewczyna z 208 zyskuje ogromne rozmiary w zestawieniu właśnie z "małym" blokiem w tle, w odbiciu. A to, tę dziwną skalę, chciałem pokazać. Samo zdjęcie witryny, z wyciętymi odbiciami, zahaczałoby chyba o plagiat...
To teraz takie, trochę inne, ale nadal z serii "zreklamowany krajobraz".
213. Czarna kawa
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/06/czarna_kawa_s-1.jpg
źródło (http://lh6.ggpht.com/_FJnT1A6iAzE/SjANQ5c26JI/AAAAAAAAC1A/FcLoolTU_sY/s512/czarna_kawa_s.jpg)
Pzdr
może i masz rację.
Teraz jak patrze to przeszkadzasz mi Ty - nie bierz tego osobiście - w odbiciu :)
Byłem w Egipcie. Co prawda głównie pływałem tam przez dwa tygodnie na desce, ale wziąłem również poczciwego cyfraka (i tak za dużego, jak na takie zabawy, mały kompakt mi chodzi po głowie), na wszelki wypadek. Okazało się, że był to dobry ruch, bo hotel, w którym mieszkałem i w którym była baza windsurfingowa znajdował się na obrzeżu zwykłego, egipskiego miasta, które po zmierzchu robi się całkiem ciekawe dla ludzi "spoza". Na głównej ulicy i jej okolicach byłem bodaj dwa razy i przyniosłem stamtąd kilka zdjęć. Pierwsze trzy (chyba znajdą się jeszcze jakieś) zamieszczam poniżej. Egipt to bardzo ciekawy kraj, aczkolwiek wydaje mi się, że najlepiej doświadczyć go, poczuć, na własnej skórze - i przy tym uważać, bo np. za żartowanie o wybuchach w trakcie przebywania na lotnisku można spędzić 60 miesięcy w egipskim więzieniu. Taka oto informacja dla turystów wisiała przy kontroli bagażu. A teraz zdjęcia.
Aha, jeszcze jedno: jeśli oglądacie zdjęcia, to klikajcie w te belki nad nimi, bo przez automatyczny resize na forum tracą ostrość!
204. Sklepy w El Tur
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/08/sklep1_22_s-1.jpg
źródło (http://lh5.ggpht.com/_FJnT1A6iAzE/SoL8IFRKbOI/AAAAAAAAC5U/-Buok9GzPN0/sklep1_22_s.jpg)
205. Dziecko w samochodzie (to się nazywa "głęboki tytuł!)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/08/dzieci2_13_s-1.jpg
źródło (http://lh6.ggpht.com/_FJnT1A6iAzE/SoL7Od9ueXI/AAAAAAAAC5M/wp61rpmENkg/dzieci2_13_s.jpg)
206. Stragan
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/08/stragan1_22_s-1.jpg
źródło (http://lh5.ggpht.com/_FJnT1A6iAzE/SoL7uJOm23I/AAAAAAAAC5Q/sfpFsApfsAk/stragan1_22_s.jpg)
Pzdr
Nie mogę w nic kliknąć. :(
Nie mogę w nic kliknąć. :(
Ale cokolwiek w ogóle widać? Bo ja widzę zdjęcia.
Zdjęć nie widać,napisy nieaktywne.
Oj, kurcze. Podlinkowywalem je z picasy, zaraz cos sprobuje na to poradzic. Poprosze o chwile cierpliwosci i ewentualnie porady, jak to zrobic.
Mowilem juz, ze nie cierpie komputerow?
w chromie się pokazują ikonki do zdjęć i i otwierają się w nowej karcie. w FF nie widzę niczego.
ja mam Operetke i tylko tytuły widzę
chrom widzi obrazki bez żadnego problemu.
Przepraszam za zamieszanie, wrzuciłem zdjęcia gdzie indziej. Jeśli widać, to się cieszę :)
Byłem w Egipcie. Co prawda głównie pływałem tam przez dwa tygodnie na desce, ale wziąłem również poczciwego cyfraka (i tak za dużego, jak na takie zabawy, mały kompakt mi chodzi po głowie), na wszelki wypadek. Okazało się, że był to dobry ruch, bo hotel, w którym mieszkałem i w którym była baza windsurfingowa znajdował się na obrzeżu zwykłego, egipskiego miasta, które po zmierzchu robi się całkiem ciekawe dla ludzi "spoza". Na głównej ulicy i jej okolicach byłem bodaj dwa razy i przyniosłem stamtąd kilka zdjęć. Pierwsze trzy (chyba znajdą się jeszcze jakieś) zamieszczam poniżej. Egipt to bardzo ciekawy kraj, aczkolwiek wydaje mi się, że najlepiej doświadczyć go, poczuć, na własnej skórze - i przy tym uważać, bo np. za żartowanie o wybuchach w trakcie przebywania na lotnisku można spędzić 60 miesięcy w egipskim więzieniu. Taka oto informacja dla turystów wisiała przy kontroli bagażu. A teraz zdjęcia.
Aha, jeszcze jedno: jeśli oglądacie zdjęcia, to klikajcie w te belki nad nimi, bo przez automatyczny resize na forum tracą ostrość!
204. Sklepy w El Tur
źródło (http://republika.pl/zdjecia_suchara2/images/sklep1_22_s.jpg)
205. Dziecko w samochodzie (to się nazywa "głęboki tytuł!)
źródło (http://republika.pl/zdjecia_suchara2/images/dzieci2_13_s.jpg)
206. Stragan
źródło (http://republika.pl/zdjecia_suchara2/images/stragan1_22_s.jpg)
Pzdr
Najbardziej ostatnie, ciekawe co ten portret robi na ścianie wsród namalowanych owoców? czy może on wisi za szybą?:)
No,teraz widać. :)
Najciekawsza fota moim zdaniem to 'Stragan',sklepy i dziecko takie raczej zwykłe zdjęcia z podróży,czekam na następny zrzut.
Suchar,to kliknięcie w belkę,to prawie że nie robi różnicy. ;)
Pozdrawiam.
206 przypomniało mi zdjęcie (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?album=2369&pos=4)Wanilii, tylko odwrotnie :wink:. U niej jest ruch, są ludzie- nie ma towaru. U ciebie jest towar ale w sklepie, jedyne co żyje, to sprzedawca czytający gazetę :grin:
Dzięki za komentarze. U mnie kliknięcie w belkę wyraźnie poprawia ostrość, dlatego o tym napisałem :)
Pewnie zapodam jeszcze kilka zdjęć, ale nie ma tego dużo, bo i niedużo zdjęć w ogóle zrobiłem. To nie był fotograficzny wyjazd, a i tak choć to fotografowałem cyfrą, to zbyt wielu klatek nie zrobiłem (bo i po co).
Pzdr
Mnie najbardziej jednak podoba się fota z chłopcem...co patrzy za ojcem
i martwi się,że nie wróci...takie jakieś skojarzenie...
i martwi się,że nie wróci...takie jakieś skojarzenie...Jak Ty to wykombnowałeś? Jakaś trauma z dzieciństwa? :roll:
i martwi się,że nie wróci...takie jakieś skojarzenie...
Fotografia kłamie ;) Te dzieci były szalenie radosne (młodszą siostrzyczkę widać w głębi auta), a ich ojciec stał tuż obok. Z resztą dzieci w El Tur zazwyczaj zachowują się w konkretny sposób w stosunku do turystów (nie ma ich tam zbyt wielu): podchodzą, mówią "Hello, what's your name?", ty im odpowiadasz, one ucieszone przybijają Ci piątkę i odbiegają :) Ludzie w tym mieście zdawali się być bardzo przyjaźni. Choć jeden z pracowników (oni mieszkają w mieście, nie w hotelu) bazy windsurfingowej, w której pływałem, opowiadał mi, że od pięciu miesięcy spotyka ciągle te same dzieci, które zawsze mówią cztery rzeczy: "Hello", "What's your name?", "Welcome to Egypt" i "**** you!" :) Wyglądał, jakby przestawało go to już bawić ;)
Pzdr
Jak Ty to wykombnowałeś? Jakaś trauma z dzieciństwa? :roll:
No tak...był rok 1982...ojciec zostawił mnie w "Syrence"...
...powiedział,że idzie do kiosku po "Radomskie"...
a tak naprawdę poszedł walczyć o wolną Polskę...
...chcąc,nie chcąc...musiałem odpalić "bestię" i wrócić sam do domu! :wink:
Byłem również na Górze Synaj. Wycieczka tylko ciekawa dla tych, którzy lubią sobie czasem pomaszerować w nocy i obejrzeć bardzo stare góry w świetle księżyca w pełni. Sam wschód słońca na górze Synaj nie jest niczym wielkim, choć wszyscy turyści rozpychają się łokciami, by tylko patrzeć jak najprościej w słońce. W każdym razie znów się udało, słońce wstało. Poniżej kilka zdjęć z tej wycieczki.
207. Na górze 1
źródło (http://republika.pl/zdjecia_suchara2/images/nagorze1_2_s.jpg)
208. Coffee shop jakich wiele po drodze na szczyt (bodaj 17) - można tam odpocząć oraz kupić napoje i coś do przegryzienia
źródło (http://republika.pl/zdjecia_suchara2/images/coffeeshop1_1s.jpg)
209. Na górze 2
źródło (http://republika.pl/zdjecia_suchara2/images/nagorze2_1_s.jpg)
Pzdr
no te zdjęcia juz ciekawsze od poprzednich :wink:
zdjecia nr 207 i 209 spodobały mi sie
Kaz de Wro
16.08.09, 00:04
Stragan oddaje klimat.
A ten wschód słońca też pokażesz?
Dzięki za odwiedziny.
Stragan oddaje klimat.
A ten wschód słońca też pokażesz?
Nie, nie pokaże, bo nie ma czego. Zdjęcia osób na skałach były robione w trakcie wschodu. W Egipcie zarówno wschód, jak i zachód, trwają o wiele krócej niż w Polsce, a na samym szczycie Synaju był turysta na turyście, każdy wystawiający obiektyw stronę jasnej kuli. Postanowiłem sfotografować ludzi, a nie to, co fotografowali wszyscy inni.
Pzdr
Bardzo chciałbym tam kiedyś pojechać...
Fajnie,że pokazujesz te miejsca - zarówno krajobraz jak i człowieka oraz jego siedziby.
Podoba mi się zwłaszcza ta fota z Coffe Shop'u.
Pozdr.
Dwa przystankowe zdjęcia. Taki tam, nożny fetysz.
210. Chopin
źródło (http://republika.pl/zdjecia_suchara2/images/chopin1_2_s.jpg)
211. Różności
źródło (http://republika.pl/zdjecia_suchara2/images/nogi1_s.jpg)
Pzdr
Ostatnia wrzutka - za grizzem - "hmmm :roll:" ;)
Fajna przedostatnia seria z coffee shopem i szczytami.
Rafał Czarny
22.08.09, 22:03
Suchcio, ktoś Tobie życzliwy musi Ci to napisać: ostatnie foty są bardzo słabe. Bez urazy. Wiesz, że Cię mocno lubię, więc nie ma w mojej wypowiedzi ani krztyny złośliwości.
207 i 209 robią mega wrażenie
pzdr
Dzięki za komentarze.
Rafał, dzięki, zdaję sobie z tego sprawę. Mam wrażenie, że od czasu 213 (coś z numeracją nie tak, w każdym razie tego kwadratowego zdjęcia z kawą), nie zrobiłem nic ciekawego. Nic, z czego byłbym zadowolony. Intryguje mnie, że pokrywa się to z faktem, iż późniejsze zdjęcia są cyfrowe. Dla mnie to chyba jednak dwa różne rodzaje fotografii i trochę czasu zajmie mi, nim znów będę umiał się lepiej posługiwać cyfrówką. Dość zaskakuje mnie ta obserwacja, ponieważ ostatnio dochodziłem do wniosku, że wcale tak nie jest. Że niby i to fotografia, i to... racja, ale jednak jak różna.
Pzdr
kowalikster
23.08.09, 02:38
Ja to chyba nigdy nie skumam takich zdjęć. Choć czasem sam nieumyślnie takie popełniam jak się bawię spustem.
Dzięki za komentarze.
Rafał, dzięki, zdaję sobie z tego sprawę. Mam wrażenie, że od czasu 213 (coś z numeracją nie tak, w każdym razie tego kwadratowego zdjęcia z kawą), nie zrobiłem nic ciekawego. Nic, z czego byłbym zadowolony. Intryguje mnie, że pokrywa się to z faktem, iż późniejsze zdjęcia są cyfrowe. Dla mnie to chyba jednak dwa różne rodzaje fotografii i trochę czasu zajmie mi, nim znów będę umiał się lepiej posługiwać cyfrówką. Dość zaskakuje mnie ta obserwacja, ponieważ ostatnio dochodziłem do wniosku, że wcale tak nie jest. Że niby i to fotografia, i to... racja, ale jednak jak różna.
Pzdr
No weź nie czaruj... niby cyfrówką inaczej się kadruje i tematu szuka?
No weź nie czaruj... niby cyfrówką inaczej się kadruje i tematu szuka?
Heh, czekałem, aż ktoś to napisze ;) Kadruje się oczywiście tak samo. Ale widzę, że ja zupełnie inaczej podchodzę do zdjęcia, kiedy zrobienie go to wielkie przedsięwzięcie i mam mało "drugich szans", niż gdy mogę "bawić się spustem". Na dwunasto-klatkowych filmie zazwyczaj miałem jedno, czasem więcej, zdjęcie, z którego byłem zadowolony. Na cyfrze od jakiegoś czasu zrobiłem pewnie z 200-300, a nie wyszło z tego właściwie nic interesującego, dopracowanego. Coś w tym musi być. Staram się myśleć tak samo, ale chyba z cyfrą wcześniej pozwalam sobie wcisnąć spust i przestaję szukać. Nic to, kiedyś było lepiej.
PS. Nie staram się zwalić winy na sprzęt, tylko na siebie - na to, że nie umiem go użyć odpowiednio.
Pzdr
Kup sobie Cfkę 128mb? w sam raz wejdzie 10 rawów :D
Kup sobie Cfkę 128mb? w sam raz wejdzie 10 rawów :D
:D A sprzedają jeszcze takie? ;) To po prostu kwestia zmuszenia się do myślenia. Kiedyś się uda ;)
Zmykam na jazdy.
Pzdr
kowalikster
23.08.09, 12:34
http://allegro.pl/item719521870_4_karty_compactflash_cf_256_128_64_1 6_mb_czytnik.html
Rafał Czarny
23.08.09, 15:43
Ja robię tak - do mojego rikosia wkładam 1 megową kartę, która pozwala mi na zrobienie ok. 60 zdjęć rawów. Celowo tak się ograniczyłem. Nie mam potem problemu z tysiącami nieobrobionych zdjęć.
Mój aparat mieli rawa 5 sek. więc robię jak analogiem - jedno ujęcie, jeden strzał.
Suchar, ja poszedłem inną drogą. Nie mam w tej chwili prawie w ogóle na nic czasu, więc na fotografię analogową tym bardziej. Rozprzedaję powoli moją kolekcję OMów, bo leży i się kurzy. Zostawię sobię jeden aparat i jeden obiektyw. Bardziej na pamiątkę, bo praktycznie nie robię już fot analogowo.
Z Góry Synaj bardzo ciekawe zdjęcia. Co do punktów gastronomicznych dzisiaj koleżanka opowiadała jak we dwie wyruszyły na tę Górę i jedna się skusiła na herbatę, po wypiciu jej praktycznie był to dla niej koniec wycieczki.
Z Góry Synaj bardzo ciekawe zdjęcia. Co do punktów gastronomicznych dzisiaj koleżanka opowiadała jak we dwie wyruszyły na tę Górę i jedna się skusiła na herbatę, po wypiciu jej praktycznie był to dla niej koniec wycieczki.
Niestety, w Egipicie picie wody z kranu przez ludzi do niej nieprzyzwyczajonych (a konkretnie do bakterii w niej pływających) to duże ryzyko ostrego rozstroju żołądka. Nawet zęby lepiej myć używając butelkowanej wody mineralnej.
Pzdr