Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zewnętrzna lampa do sp590uz?

hispo33
11.04.10, 19:18
Jak wiadomo sp590uz nie ma stopki pod lampę. Jakie w tej sytuacji mam możliwości użycia lampy zewnętrznej?

Lampa ma być stosowana w zdjęciach podziemnych w dwóch aplikacjach:
1. do wykonywania zdjęć z ręki z możliwością skierowania światła nieco w górę (cobra)
2. do wykonywania zdjęć ze statywu po rozmaitymi kątami w stosunku do fotografowanej sceny

Podejrzewam, że możnaby zastosować ją wraz z fotocelą tylko tu mam pytanie - w obu przypadkach zastosowania nie chcę aby plan zdjęciowy było oświetlony wbudowaną lampą (inaczej po co miałbym kupować drugą niezależną) - czy da się to jakoś uzyskać?

taztaz
11.04.10, 19:42
jedna szansa na używanie lampy to lampa z foto-celą. ale sam mówisz ze nie chcesz aby wbudowana spawarka miała wpływ na zdjęcia, hmmm wysłonic jej nie możesz bo niczego za jej pomocą nie wyzwolisz,i tu pojawia się problem musiałbyś jakoś umocować fofocele na lampie i wyslonic zęby nie padało z niej światło, a lampę podłączyć kablem.
przyszedł mi właśnie do głowy pewien pomysł, bardzo podobny tylko bez kabli ale wymagający wiedzy elektronicznej, do lampy podpięty system wyzwalacza radiowo do lamp błyskowych. tylko do nadajnika trzeba by podpiąć foto diodę(foto cele), co by ona wyzwoliła układ nadawczy. tylko też trzeba wymyślić sposób zamocowania tego ustrojstwa na lampie. myślę ze jest to do zrobienia tylko pyt czy warto.

hispo33
11.04.10, 20:08
Właśnie trafiłem na ciekawe rozwiązanie Nikona
http://www.foto-net.pl/sklep/produkt15161-panel-SG-3IR.html
Płytka przesłaniająca błysk wbudowanej lampy, przepuszczająca jedynie podczerwień wyzwalającą lampy zewnętrzne!

To jest dokładnie rozwiązanie mojego problemu ale nie jestem pewien czy Olympus oferuje tego rodzaju akcesoria... a może udałoby się w jakiś prosty sposób samemu coś takiego zrobić?

Inna sprawa - jeśliby się nie dało tego zrealizować - może znacie jakiś sposób na rozproszenie/przekierowanie błysku lampy wbudowanej?

taztaz
11.04.10, 20:19
zrobiłem test założyłem filtr podczerwony na lampę w aparacie, lampa zew z fotocelą, lampa w aparacie zasłonięta filtrem ir, lampa zew wyzwala się bez problemu, tylko pytanie jaki wpływ na ma zjecie filtr podczerwony nałożony na spawarkę, aby to sprawdzić możesz założyć filtr czerwony na lampę, firletek czerwony możesz kupić w sklepie z techniką sceniczną ze ok 10 zl za arkusz, ale nie wiem jaki ma to wpływ na zafarb zdjęcia.

Ceat
11.04.10, 20:45
Dobrym filtrem przepuszczającym podczerwień jest kawałek nienaświetlonej ale wywołanej kliszy do slajdów - warto spróbować.

Metodą alternatywną może być niewielkie pudełko z kartonu kierujące (odbijające) błysk lampy wbudowanej np. w górę lub w bok, tak by wyzwolić fotocelę lampy dodatkowej a niewiele oświetlić scenę.

rol6
11.04.10, 20:46
... a może zainwestujesz w lampy systemowe?
Oly SP-590UZ ma możliwość zdalnego sterowania lampami systemowymi FL-36R i FL-50R. Więcej na pewno znadziesz w instrukcji, a ja radzę Tobie wejść do menu aparatu, gdzie w trzeciej zakładce znajdziesz podmenu flesz i opcję włączenia sterowania RC. :wink:

Pozdrawiam

taztaz
11.04.10, 20:58
a to ci ciekawostkowa faktycznie ma taką opcje, nie posiadam tego aparatu skąd mogłem wiedzieć:)
wiec problem rozwiązany, ale system RC nie jest pozbawiony wad :)

hispo33
11.04.10, 21:11
RC i kompatybilne lampy oczywiście rozwiązują problem :)

Niestety, tak jak pisałem chodzi mi o zdjęcia pod ziemią - panujące tam warunki i zestaw niebezpieczeństw powodują, że nie uśmiecha mi się zabierać tak drogich lamp.
Zakładam, że ten system komunikacji RC nie współpracuje z innymi tańszymi lampami?

Z drugiej strony czy jest jakiś sposób na zmniejszenie mocy wbudowanej lampy tak aby jej światło wyzwoliło lampę zewnętrzną ale jednocześnie nie wpłynęło istotnie na fotografowaną scenę?

taztaz
11.04.10, 21:18
można spróbować odfiltrować światło widzialne od tej długości co może wyzwolić foto cele, pisałem wcześniej o filtrze ir. ale nie mam pewności czy nie barwi zdjęcia.