Zobacz pełną wersję : Fotosy drozdosy
Witam serdecznie.
Stwierdziłem, że zamiast "4-świetnie" albo "0-fatalnie" w galerii wolę sobie pogadać w wątku.
Na początek zapodaję małą próbę strobingową. Ogólne "wiem że nic nie wiem" najlepiej oddaje moje zmagania z fotografią.
Zastanawiam się, czy warto dodawać do zdjęć opisy co i jak było użyte do zrobienia zdjęcia?
1. jumanji
Bardzo fajny klimat fotki :grin:
Podoba mi się bardzo, to moje klimaty :-P
Jak dla mnie, jeśli tylko chcesz zdradzić swój warsztat to jasne że pisz co i jak :!:
Nie wielu decyduje się na to, choć do końca nie wiem dlaczego :?:
Jest wątek na forum tutaj (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=72725&page=8) Jak zrobiłam/łem to zdjęcie? Może tam wrzuciłbyś opis, bardzo jestem ciekawy co i jak :grin:
o kurcze, ale nietypowa fota:shock::grin: wymysliles super:)
Dodaję sposób wykonania zdjęcia- może się komuś przyda. Nie było praktycznie światła zastanego. Kot nie był planowany- się szczęśliwie przypałętał i zainteresował dyndającym wyzwalaczem do lampy błyskowej (musiałem go podłączyć na kablu i wyciągnąć z blaszanego pudła, bo inaczej nie chciał się odpalać). Obróbka: praktycznie nic nie było robione poza wywołaniem RAW (w SilkyPix)
Ciekawie i klimatycznie sie zapowiada. :grin:
Dawaj wiecej Drozdu.
Czas najwyższy na Drozdowy wątek!!!!:grin:
instrukcja zrobienia fotki nic mi nie mówi, znaczy się czarna magia, ale za to sama fotka mnie zachwyca. jest rewelacyjna. gratuluję pomysłu i wykonania!
Dodaję sposób wykonania zdjęcia- może się komuś przyda.
Prosze plan miejsca uzupelnic o szpadel i podac wysokosc palnika od ziemi:wink::grin::grin:
Drozdu, a Ty miałeś już kiedyś swój wątek, co z nim?
EDIT: Stary wątek jest ino zdjęcia w nim wcięło. Tak czy siak - cieszę się.
Dziękuję za komenty.
Mirku, tak, faktycznie zapomniałem podać parę ważnych detali. Rozmiar buta modelki to 30. Niestety nikt nie wie jak się wabi kot (nie znam się na kotach, czy one się w ogóle wabią? a może nazywają?)
Bufetowa- niestety tamten wątek nie do odratowania. Serwer przestał istnieć. Dlatego teraz grzecznie załączam a nie linkuję.
drozdu fajne to magiczne pudło, szpadel też zacny :)
a ja czekam na kolejne zdjecie i kolejną intrukcję ;)
Fotka świetna, dzięki za schemat ustawienia świateł.
Dzisiaj kolejna wrzuta:
2. (bez nazwy)
Bardzo ciekawe zdjęcie, choć gdyby była taka możliwość, to zmieniłbym walizki na bardziej oldschoolowe ;)
AAAAAAAA gadgety oldschoolowe do sesji przyjmę. adres do wysyłki na PW
Druga świetna wrzutka :) To światło na torach to z lampki czy PopSute?
To prawda że aż się prosi o walizki z klimatu :wink:
Świecone dwoma lampami, jak znajdę chwilę to wrzucę układ. Nawet jak bym chciał (a nie chcę) to bym nie umiał zrobić takiego światła w PS
Świecone dwoma lampami, jak znajdę chwilę to wrzucę układ. Nawet jak bym chciał (a nie chcę) to bym nie umiał zrobić takiego światła w PS
Wydawało mi się że tylko lampa, choć są tacy którzy potrafią tak PSuć :grin: Jestem tego pewny.
Fajny dworzec, fajna scena, pomysłowe światło ale... brak mi klimatu. Może dlatego że w kadrze dużo się dzieje, może kolorystyka, a może jest po prostu za jasno? Zastanowię się i wrócę.
P.S. Mogę Ci pożyczyć walizkę :)
@Bufetowa: bardzo się cieszę z krytyki (bo poklepywanie po plecach rozwojowe nie jest). A może trzeba tam po prostu wrócić jak będzie lało?
Chyba Bufetowa ma racje, ze troche za jasno.
Sam pomysl kapitalny.
Sorki, mi chodziło że za jasno w sensie "nie noc" :oops:
Drozdu, wróć w nocy ino na pociągi uważaj ;)
drozdu nie gniewaj się, ale pozwoliłem sobie na suwaczki.
Sorki, mi chodziło że za jasno w sensie "nie noc" :oops:
Drozdu, wróć w nocy ino na pociągi uważaj ;)
Dokladnie.
Po przerobce Taza bardziej sie zbliza do klimatu ktory sobie wyobrazalam na tym dworcu :wink:
Spoko, ja nie z tych co się będą gniewać.
Tyle, że ja bym wolał to zrobić incamera a nie suwakami
uuufffff , jasne że lepiej prosto z puchy ale, ja jestem leniwy i suwaki miałem pod ręką.
Drozdu a czy moja wizja się zgadza z Twoją wizją, bo to na zdjęciu z puchy może być trudno osiągalne, budynek będzie ciężko rozpalić o zmierzchu a on tu fajnie gra
Masz bardzo fajne pomysły i na zdjęcie i na światło! Super:wink:
Drozdu, ciekawy człowiek z Ciebie. :grin:
Większość Twoich zdjęć pozytywnie mnie nastraja.
Uwielbiam świrów pasjonatów, chcialabym Cię kiedyś poznać :)
Taztaz fajnie kombinował, a Ty kombinuj dalej :grin:
Cóż mogę dodać od siebie? Kto miał poklepać to poklepał, kto miał pojechać to pojechał :)
Fajny wątek i będę zaglądał. Szkoda, że mi nie starcza czasu i samozaparcia żeby coś takiego zrobić. Za to podziwiam dodatkowo:)
Dodaję setup do zdjęcia 2. Robione po zachodzie słońca.
Postanowiłem dodawać te informacje choćby po to, żeby się za jakiś czas z siebie pośmiać...
@Taztaz: akurat moja wizja do tego zdjęcia była taka, jaką przestawiłem. Chciałem, żeby hmmm... było choć ociupinę Crewdsonowskie... Ale Twoja jest jak najbardziej OK.
@Wanilia: pasjonaci w realu często okazują się zwykłymi nudziarzami :)
Pierwsze zdjęcie ma bardzo bajkowy klimat i wzbudza sympatię dla osamotnionego dzieciaka. Drugie bardziej podoba mi się po ingerencji Tatza bo do dość hardkorowej sceny zatrzymywania pociągu doszedł mroczniejszy bardziej właściwy dla tematu klimat. Do tego wzmógł on wrażenie u odbiorcy świateł nadjeżdżającego pociągu i ciekawie podkreślił światła z budynku dworca. Podane recepty wartościowe i zachęcają do prób.
Dzisiaj takie jedno zdjęcie zwyczajne, czyli bez konceptu i specjalnej sesji. ale mi się podoba więc wrzucam.
Świecone jedną lampą z pełnym CTO, leżącą na ziemi.
3. Tata i syn
Dla mnie fajne, poniewaz zostal zachowany klimat i swiatlo jakie oddaje ogien.
Drozdu, Twoje fotki zachecaja do eksperymentow :grin:
Pozdr.
Jest klimat ale... jak wspomniałeś - takie normalne :) Nie jesteśmy przyzwyczajeni do normalności w Twoim wykonaniu. Daj nam trochę czasu, pozwól się z tym oswoić :D
Poruszyłeś w ostatnim zdjęciu świetny klimat więzi ojca z dzieckiem. Ogień oczywiscie ociepla klimat ale w tym przypadku nie przebija tej nieuchwytnej ciepłości chwili.
Bardzo dziękuję za komentarze.
4. Telefon do przyjaciela
E-510 + stary długi kit, doświetlane lampą z parasolką shoot-through na lewo-góra, 1/2 mocy
Odjechana scenka pełna uroku, wywołująca zdziwienie i jednocześnie pełna harmonii. W odbiorze przenosi a raczej przywołuje lepszą część ego.
Mnie tez sie podoba. Nastepny ciekawy pomysl Drozdu.:wink:
To zdjecie nadaje sie idealnie do raklamy jakiejs firmy telefonicznej.
Stary, dobry fotos-drozdos :) Świetne!
swietny pomysl i wykonanie, gratki!:grin:
Bardzo dziękuję za opinie.
Dziś dla relaksu
5. Relax
Ej, no......świetne:-).
Układ szklanek (tych na murze i w dłoni), podpiłowany fotel....pięknie się poukładało.
Do pełni szczęścia brakuje wisienki i parasolki w szklance z mlekiem (no i może oczu modela).
Brawa za pomysł.
ps. wrócę do 4 : szkoda, że mleczusie zamknięte, ale rozumiem, że wieczorowa pora.
dobre Drozdu, dobre:) az nie moglem sie powstrzymac od pokazania Ci rowniez relaxu:wink: tak pogladowo wrzuce
:) bo to sieć knajp jest. teraz wszystko musi być sieciowe
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Tak jak "telefon do przyjaciela" tak też "relax" bardzo fajnie pomyślane i zrealizowane. Mam tylko jedną wątpliwość... co to za relaks pić na pochyłym ;)
po odpowiedniej dawce alko to juz wszystko jedno, czy na prostym sie pije, czy nie:lol:
Telefonistka - świetna.
Pozdrawiam.
na powyższej fotografii chciałem przedstawić fatalne skutki picia mleka:
a) piję i dalej jestem mały
b) mam w życiu pod górkę
Majstersztyk :) Świetne masz pomysły
NightCrawler
10.05.10, 14:46
po odpowiedniej dawce alko to juz wszystko jedno, czy na prostym sie pije, czy nie:lol:
Zapewniam Cię że nie wszystko jedno czy pije się w pionie ("na prostym") czy poziomie ;) (choć w poziomie to już przeważnie nie jest się w stanie pić).
Właśnie wróciłem ze spływu kajakowego górną Gwdą z jej dopływami. Bardzo fajne i dzikie miejsce, gorąco polecam.
6. Pstryk wakacyjny
Tak nasz spływowy znamienity kucharz wypiekał chleb. Co prawda od spodu się spalił, ale i tak był pycha.
7. chleba a igrzyska będą potem
Kaz de Wro
11.08.10, 14:09
Zjadłbym kawał tego chleba, a spalone mi nie przeszkadza, bo nawet lubię.
ps. a co było do chleba, oprócz igrzysk?
ano śpiew był na harmoszkę i gitarę. wino i kobiety też były.
8.
No to jeszcze te kobity zapodawaj drozdu :wink:
9. Nauka pływania krok 1: przygotowanie
Hihihi :mrgreen: Grunt to się przygotować na kaźdą ewentualność. Najfajniejsze ze zdjęć w wątku jak dla mnie. Może dlatego, że przy odrobinie dobrej woli można je uznać za niepozowane :)
A ja czekam na kolejne lekcje.
P.S. Tęskniłam :)
Zdjęcia inne - i swą innością bardzo mnie przyciągają do siebie ...
Pomysł to ich główna zaleta - i to jest fajne :)
Czekamy na jeszcze... :grin:
Pomysł świetny. Nie sposób się nie uśmiechnąć...
Jestem ciekawy dalszych lekcji. :grin:
10. Nauka pływania krok 2. Moczymy nogi. Panie, wychodź, tylko nogi powiedziałem!
świetne :grin: czekam na kolejna lekcję :mrgreen:
szkoda mi mimo wszystko kadru
przesunęłabym aparat ciut w lewo...
a poza tym fajne...
Kaz de Wro
31.08.10, 20:57
Wpatrując się głęboko w nieprzenikniony wzrok Bohatera (Jancio Wodnik?) z kroku 1., czuję lekki niepokój, ale i ekscytację, bo wiem, że to dopiero początek przygody... .
Czekam na c.d.
:lol:
Kurcze, no nie mam weny ostatnio.
Taki stan umysłu jak nieułożone:
11. puzzle
Przyzwyczaiłeś mnie, że pokazujesz się na swoich zdjęciach.
Oglądam puzzle i czekam, aż w którymś oknie pojawi się Twój kapelusz.
A tu lipa Panie! Ale i bez tego, ładny labirynt dachów, cegieł, rdzy.......Brawo!
To ostatnie świetne... lubię takie zdjęcia.
Jeah!, w końcu znalazłem! Miałem w głowie zdjęcia, ale nie wiedziałem kto je robił. Cieszę się przeogromnie :)
Drozdu,
nie odwiedzasz forum, ale chcę Ci powiedzieć, że świetne foty robiłeś - 9&10tka na ten przykład boskie, ale i poprzednie kreatywne znakomite.
Ktoś wie może, gdzie znajdę inne kreatywne zdjęcia Drozdu'a?
podzielcie się.
Drozdu ma nadal zdjęcia w Galerii. Na szczęście :)
Tęsknię za jego pomysłami.
https://galeria.olympusclub.pl/thumbnails.php?album=2289