Zobacz pełną wersję : Zestaw do ślubów - jaki?
Mój wątek będzie pewnie trochę "nowicjuszowy", ale wypadłem nieco z obiegu i nie interesowałem się nowinkami sprzętowymi w olku przez ostatnie dwa lata...
Bardzo poważnie rozważam wykorzystanie sprzętu olka do reportażu ślubnego. Moja koncepcja jest jednak nieco praktyczniejsza niż większości fotografów... chodzi mi po głowie "odchudzenie" mojego sprzętu + przyspieszenie pracy podczas reportażu. Podczas reportażu zmienianie obiektywów, które są w dodatku cieżkie nie niezbyt tanie, skutecznie ogranicza moja mobilność... a ja chcę być szybki, zawsze tam gdzie coś się dzieje.
Dlatego zastanawiam się nad zakupem nie dwóch, ale 4 małych korpusów (żadnych klocowatych E-3 czy pdobne - tylko małe korpusy, im mniejsze tym lepsze) z jasnymi stałkami założonymi na stałe. Ewentualnie zoomy - ale one są ciężkie... Ma być lekko i wygodnie po prostu.
Jaki sprzęt brać pod uwagę? Nie interesują mnie szkła makro, bo AF musi być szybki.
Pewnie niedługo taka informacja trafi też na giełdę, ale już teraz z lekkim wyprzedzeniem informuję, że będzie możliwość sprzedaży lub wymiany na mój sprzęt canona. Interesowałyby mnie wyłącznie korpusy i szkiełka w idealnym stanie. Szczegóły - na PW
Jaki sprzęt brać pod uwagę? Nie interesują mnie szkła makro, bo AF musi być szybki.
Nie sądzę, żeby znalazł się jeleń na Canona, ale jakby się udało polecam jeszcze lepsze rozwiązanie - małe aparaty kompaktowe z tzw. fixed focus - AF jest wówczas super szybki, w zasadzie zawsze jest ostro, no przynajmniej prawie ostro, ale to nawet lepiej bo nie trzeba potem doartystyczniać zdjęć w PSie. No i obiektywy są na stałe - nie ma obawy, że się przypadkiem odkręci. Kilka takich małych kompaktów z obiektywami o różnych kątach widzenia wydaje się idealnym rozwiązaniem. Co prawda nie ma tam zwykle stopki na lampę, ale to nie problem w dobie mody na światło zastane.
P.S. - te aparaty muszą być od Olka? Medion robi coś takiego...
Hehe uwielbiam prima aprillisowe tematy. :D EPL-1 z 17/2.8 cud majonez na śluby. :D
Nie sądzę, żeby znalazł się jeleń na Canona, ale jakby się udało polecam jeszcze lepsze rozwiązanie - małe aparaty kompaktowe z tzw. fixed focus - AF jest wówczas super szybki, w zasadzie zawsze jest ostro, no przynajmniej prawie ostro, ale to nawet lepiej bo nie trzeba potem doartystyczniać zdjęć w PSie. No i obiektywy są na stałe - nie ma obawy, że się przypadkiem odkręci. Kilka takich małych kompaktów z obiektywami o różnych kątach widzenia wydaje się idealnym rozwiązaniem. Co prawda nie ma tam zwykle stopki na lampę, ale to nie problem w dobie mody na światło zastane.
P.S. - te aparaty muszą być od Olka? Medion robi coś takiego...Zastanawiałem się tez nad tym, ale poza zdjęciami ważny jest tez imidż fotografa... a z kompaktem byłoby ciut zbyt amatorsko :-)
Poza tym - mam dobre doświadczenia z systemem Olka i z żadnym Medionem nie chciałbym eksperymentować
Ja polecam SE P1i z nakładką, ma flesza. Jak znajdę chwile to pokażę parę slubniakow z tego zestawu.
Zeby image był dobry, można włożyć to do opakowania po zenicie albo do pudelka na buty (najlepiej czarnego).
Uzupełnię dane mojego aparatu:
3.2 Megapixel , Autofocus f=4.8mm 1:2.8 wiec chyba spoko
Dziś pytanie, dziś odpowiedź :)
Lada chwila wyjdzie E-5, będzie małe i lekkie, a do tego nowa stałka 100mm f2.0. To tak na początek.
NightCrawler
1.04.10, 12:28
I będzie kosztował <2k w zestawie! :P
Raven_Design
1.04.10, 13:26
Ma być lekko i wygodnie po prostu.
W życiu nie ma lekko...
Zastanawiałem się tez nad tym, ale poza zdjęciami ważny jest tez imidż fotografa...
Ach... jeżeli "imidż" to tylko biały obiektyw. Niestety - pod tym względem Olympus nas zawiódł. :wink:
Spoko, zawsze jest jeszcze lakier nitro w sprayu -ostatnio ktoś na różowo zrobił D90........ dla chcącego nic trudnego ;-)
Ja polecam SE P1i z nakładką, ma flesza.
Ten zestaw polecam. Sam nim trzepie kase na slubach. AF czasem pudluje, ale takie zdjecia opycham jako artystyczne - stawka x2.
Najlepiej jakiś czarny :)
na wesela tylko ami 66
Jak 66 to proponuję klasę wyżej START 66.
Optuję za smieną 8m...tylko na różowo pomalowana być musi :wink:
Pewnie niedługo taka informacja trafi też na giełdę, ale już teraz z lekkim wyprzedzeniem informuję, że będzie możliwość sprzedaży lub wymiany na mój sprzęt canona. Interesowałyby mnie wyłącznie korpusy i szkiełka w idealnym stanie. Szczegóły - na PW
Po dłuższym zastanowieniu mogę zgodzić się na wymianę (mam olka e-520, 14-42 i 40-150). Różnicę w cenie oczywiście będziesz musiał dopłacić, ale obiecuję, że dużo Ci nie policzę.
Po dłuższym zastanowieniu mogę zgodzić się na wymianę (mam olka e-520, 14-42 i 40-150). Różnicę w cenie oczywiście będziesz musiał dopłacić, ale obiecuję, że dużo Ci nie policzę.Kusisz... szczególnie pełnym pokryciem zakresu ogniskowych.
Kusisz... szczególnie pełnym pokryciem zakresu ogniskowych.
po co to, wystarczy zoom cyfrowy - taki mam właśnie w P1i
NightCrawler
1.04.10, 23:25
Wygodniś... zoom cyfrowy... phi... a po co nam nogi dano? "Piechtozoom" - to jest to ;)
Mam nadzieję, że kilka osób, które na serio potraktowały mój wątek i przesłały mi oferty sprzedaży olków na PW nie obrazi się za ten mały żarcik ;-)
Mam nadzieję, że kilka osób, które na serio potraktowały mój wątek i przesłały mi oferty sprzedaży olków na PW nie obrazi się za ten mały żarcik ;-)
Szyderco Ty... ;D A chcieli się wymienić na 5D? :)
To Oni też Cię nabrali :D
Ja w podziekowaniu,ze jednak zdecydowales sie na moje graty trika ci zapodam:grin:Chcesz te lampe kupic ?Znakomita na sluby.
http://www.fototv.de/landing-waechter-indoor/