Zobacz pełną wersję : Lata obiektyw w nowym Olympusie sp 510 uz
Witam, kupiłem wczoraj zachwalanego przez wszystkich Olka SP 510 UZ niestety jestem bardzo niemiło rozczarowany, gdyż przy właczonym aparacie obiektyw lata i telepie się!!!!!!!!!!!!!. Jak położyłem nieruchomo aparat na stole i poruszałem obiektywem w górę i w dół to widziałem jak się obraz na matrycy przestawia :cry: :cry: :cry: Nawet w moim starym poczciwym Kodaku nie miałem takich numerów :cry:
Ktoś też tak ma?????????????????????????
jak pamiętam C-740 to tez tak miałem, lekki luz...ale bez żadnego wpływu na obraz i pracę aparatu
Ja mam oly SP510UZ ale nie zauwazylam takich "objawow" u mnie z obiektywem wszystko ok. Moze trafil ci sie jakis felerny model ?
Generalnie, te aparaty maja spore luzy i nie należy się tym przejmować. Jak zaczniesz potrząsać aparatem to każdy SP zacznie klekotać, taki ich uroda, ale jeśli jest jak mówisz i masz obiektyw zmienno-kierunkowy to Ci olympus naprawi, albo każe dopłacić, bo takie obiektywy sa strasznie drogie :)
Jak mocno poruszasz obiektywem to nic dziwnego ze sie obraz zmienia. Luz obiektywu jest, ale nie zauwazylem zeby jakos to wplywalo na prace. Poza tym nie trzymam zwykle za obiektyw podczas robienia zdjec ;) W c720 tez byl luz obiektywu i tez w niczym to nie przeszkadalo.
Taka jest po prostu jego konstrukcja, zewnetrzna tuleja z soczewka sie wysuwa na stale, a reszta elementow porusza sie w srodku.
Btw. Moze Jack moglby cos napisac nt obiektywu w sp550, czy ma podobne problemy, i co robi pozycja w menu dot. konwertera?
oki, koledzy troszke mnie pocieszyliście, dzisiam mykam w plener i porobie troszkę fotek :)
w moim c-8080 też jest lekki luz. Jak ruszasz to się człowiek przejmuje. Jak się robi zdjęcia i jest wszystko ok. to nawet o tym się nie myśli :)
...Ktoś też tak ma?Każdy użytkownik dowolnego egzemplarza dowolnego modelu serii UltraZoom :D Napęd ruchomej części obiektywu jest stosunkowo skromny, więc musi zostać zachowany odpowiedni luz w prowadnicach, aby w ogóle obiektyw był w stanie się wysuwać. Nie ma to wpływu na ostrość obrazu, problem będzie dopiero wtedy, gdy zdjęcie będzie częściowo nieostre (np. lewa połowa zdjęcia, czy prawe górne naroże)
Jack