PDA

Zobacz pełną wersję : Studio domowe



maximal1
31.03.10, 08:08
Witam,
Własnie zakładam studio domowe w pomieszczeniu o wymiarach 6x4 kolega polecił mi taki sprzęt...:

2 x lampa studyjna _ http://fripers.pl/product_info.php/info/p593_Lampa-studyjna-QQ-250-Ws-1-16-GN48.html

2 x softbox - http://fripers.pl/product_info.php/info/p819_Softbox-60x90-cm-moc--Bowens---szybki-montaz.html

statywy oczywiście

cosik takiego do tła http://fripers.pl/product_info.php/info/p501_Rewelacyjny-system-zawieszania-3-napedy---3-tla.html

Czy to mi wystarczy ? czy czegoś brakuje no i czy nie da się taniej :D
Z Góry dziękuje za pomoc :)
Pozdrawaim

hades
31.03.10, 09:31
Można by jeszcze jakiś wyzwalacz radiowy kupić.

drozdu
31.03.10, 09:42
Zamiast lamp studyjnych kup jakieś błyskowe aparatowe z możliwością ustawiania mocy. Siła błysku wystarczająca a zyskujesz mobilność i potem spokojnie możesz użyć w plenerze albo gdziekolwiek indziej. "Standard" to lampy SB-24, SB-25, SB-26, SB-28. SB-24 wyhaczyć powinieneś na ok 250 zeta.

Joki
1.04.10, 08:42
Witam serdecznie.

Drozdu dobrze prawi. Jeśli jednak koniecznie chcesz studyjne to do takiego pomieszczenia wystarczą 200Ws lub nawet mniej. Sam mam PowerLux-y 300Ws z przeznaczeniem docelowo do studia 50m2 i na razie w domu nawet w pomieszczeniu 8x4,2m. nie udało mi sie ich nigdy odkręcić więcej niż do połowy a najczęściej mam problem z nadmiarem światła.
To co zaoszczędzisz na lampach przeznacz na troszkę większe softbox-y jeśli chcesz robić też całe postacie.
No i zastanów się, czy nie będą Cię drażnić błyski przy zmniejszaniu mocy w lampie bez samorozładowania?
Pozdrawiam.

hades
1.04.10, 09:11
Może faktycznie na początek wystarczy coś przenośnego, małego i przede wszystkim niskobudżetowego. Polecam przeczytać ten wątek https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=72738.

makro
6.07.10, 14:38
a nie lepiej byłoby zacząć od
x2 statyw
x2 biała parasolka
x2 żarówka błyskowa
x1 kabelek synchro PC i kostka pc (kabelki widziałem nawet do 5m)