Zobacz pełną wersję : autobracketing w e-300
Witam forumowiczów!
Mam problem z włączeniem wyżej wymienionego trybu aby powstały 3 zdjęcia z różną wartością EV.
Zrobiłem wszystko tak jak jest w instrukcji ale ani na wyświetlaczu nie pojawia się info że opcja jest włączona ani zdjęcia po serii niczym się nie różnią. Co robię nie tak?
może zrobiłeś tylko autobracketing balansu bieli?
No zapomniałem dodać że jak robie WB BKT to pojawiają się 3 zdjęcia ale też niczym się nie różnią. A jak wyłącze WB BKT i chce zrobić normalnym autobracketing to robie serie zdjęć i też niczym się nie różnią.
trzeba najpierw ustawić krok Ev jak pamietam zakres od chyba 03 do 1 i tak dla przypomnienia aby było łatwiej jak BKT jest ustawione np wartośc 1 to pierwsze zdjęcie jest niedoświetlone o 1 EV drugie normalnie a trzecie prześwietlone też o 1 EV. Te wartości zależą od tego jaki krok / odstęp / zmienisz w menu. Poza tym nie wiem czy masz pełną instrukcję do E 300 jak nie daj znać to jakoś prześlę, jak nie uda się mailem bo to ponad 10 MB to na płytke i pod wskazany adres. Pozdrawiam.
Smerf Maruda
7.02.07, 22:00
trzeba najpierw ustawić krok Ev jak pamietam zakres od chyba 03 do 1 i tak dla przypomnienia aby było łatwiej jak BKT jest ustawione np wartośc 1 to pierwsze zdjęcie jest niedoświetlone o 1 EV drugie normalnie a trzecie prześwietlone też o 1 EV.
Wydaje mi się - a na pewno tak jest w E-1 - że najpierw aparat robi "dobre" zdjęcie, potem niedoświetla, a potem prześwietla.
Igrabun masz rację ja tylko jak mi się wydaje chciałem to bardziej obrazowo przedstawic a przynajmniej tak mi się wydawało. I nie tylko w E 1 ale w kazdym który ma ta fonkcję. Pozdrawiam.
No wzsystko fajnie ale jakoś bez różnicy mi jest czy pierwsze zdjęcie jest niedoświetlone czy ósme jak żadne nie różni się niczym od poprzedniego.
Instrukcję mam pełną:
e-300
Instrukcja Zaawansowana
Moje ustawienia:
-pokrętło na M
menu aparatu 2 -> Drive -> zdjęcia seryjne
menu aparatu 2 -> Drive -> BKT -> 3F 1.0EV
menu aparatu 2 -> Drive -> WB BKT -> OFF
ustawienia 1 -> EV STEP -> 1/3EV
Robiąc zdjęcie trzymam spust migawki do momentu otrzymania 3 zdjęć. Efekt, 3 zdjęcia TAKIE SAME. :cry:
Smerf Maruda
7.02.07, 22:18
Robiąc zdjęcie trzymam spust migawki do momentu otrzymania 3 zdjęć. Efekt, 3 zdjęcia TAKIE SAME. :cry:
1/3 EV to bym nie zauważył chyba też, prawdę mówiąc. Podejrzyj histogram, a nie obrazki - może tam sie schowała różnica? :>
teraz wszystko jasne w trybie M nie masz możliwości korekcji ustawienia kroku, wyjdź z trybu M ustaw krok i po powrocie na M bedzie ok.
lgrabun: W ustawieniach mam 1/3 ale to nie wpływa na ekspozycję tylko to co jest wybrane w Drive, specjalnie podałem krok po kroku co robie :D
Zmieniłem na A i też nie działa :/
włącz zdjęcie pojedyncze nie serię. Nie bardzo pamietam bo jak testowałem swój to wszystko było ok. Rano sprawdzęi podam po kolei co i jak. Wiem na pewno, że kroku EV nie mozna ustawić w trybie M gdyż w tym trybie przyciskiem kompensacji zmienia się czas a teraz jeszcze seria może mieć pierwszeństwo przed innymi ustawieniami. Pozdrawiam i kończę bo muszę jechać po rodzinkę.
w menu 1 ustawiasz krok EV tym z kluczem następnie w zakładce DRIVE przechodzisz i uaktywniasz BKT w tym momencie na ekranie aparatu masz w wyświetlone AE BKT + _ 1,0
ustawiasz ekspozycję wg. wskazań aparatu na OO i naciskając spust migawki aparat wykonuje serię trzech zdjęć. Pozdrawiam.
najlepiej włącz na tryb S lub A albo P. Wtedy aparat ci sam dopasuje parametry do tej funkcji. W trybie M musisz przy każdej fotce sam skorygować EV. Jak pstrykniesz 3 foty w M bez żadnych zmian to wszystkie będą takie same. :)
Tylko nie ustawiaj trybu zdjęć seryjnych (ale pojedyncze)! Każdy bracketing z definicji jest serią zdjęć i aparat "sam wie", że ma wykonać trzy fotki (mimo, że masz ustawiony tryb pojedynczej klatki). Jak ustawisz seryjne, to ten tryb ma pierwszeństwo - póki trzymasz wciśnięty spust zdjęcia są naswietlane "tak samo" i dlatego nie masz różnicy. Krok bracketingu ustawiasz w menu aparatu.
Pzdr
Tylko nie ustawiaj trybu zdjęć seryjnych (ale pojedyncze)! Każdy bracketing z definicji jest serią zdjęć i aparat "sam wie", że ma wykonać trzy fotki (mimo, że masz ustawiony tryb pojedynczej klatki). Jak ustawisz seryjne, to ten tryb ma pierwszeństwo - póki trzymasz wciśnięty spust zdjęcia są naswietlane "tak samo" i dlatego nie masz różnicy. Krok bracketingu ustawiasz w menu aparatu.
Pzdr
Tu się mylisz :)
e-1 ma w trybie braketingu tak, że jak nie ustawisz seryjnego to musisz trzy razy naciskać spust... przy seryjnym wystarczy przytrzymać.)
Świetnie, zrobiłem tak jak mówił Wiejo i działa jak pięknie. Jeszcze mam jedno drobne pytanie w tym temacie. Jak zrobię np. tylko 2 zdjęcia z serii to następne aparat zrobi prześwietlone. Ale np. z różnych względów to trzecie nie jest mi potrzebne, istnieje jakiś knif żeby po tych dwóch ekspozycjach zresetować ustawienie żeby kolejne zdjęcie było już EV0 ?
Włączyc i wyłączyć aparat?
Liczyłem na bardziej wyrafinowany sposób niż taki typowo Windows'owski :D
Ok.
Kup e-1 ;p tam bracketink i drive jest pod przyciskiem ;p
menu zakładka Drive w dórę albo seria albo pojedyncze ok i już wyszedłes z BKT. :D
...Ale np. z różnych względów to trzecie nie jest mi potrzebne, istnieje jakiś knif żeby po tych dwóch ekspozycjach zresetować ustawienie żeby kolejne zdjęcie było już EV0 ?A może chcesz, żeby jeszcze zatańczył czeczotkę? ;) Opcja 3 STEP znaczy 3 kroki (albo mi sie tak wydaje), czyli jedno dobre i 2 z korektą. Jak chcesz tylko jedno zdjęcie dodatkowe, to ustaw sobie korektę ekspozycji (jak jesteś na automatykach) i nie męcz aparatu :D , albo skasuj później to niepotrzebne.
Jack