Zobacz pełną wersję : E400 i E330
Witam
Po przeczytaniu kilku testów na temat aparatu E 400 i E330 to nasuneło mi się następujące pytanie? Czy E400 nie jest w stanie dobrze się sprzedawać??? Porównując ISO 800 jednego i drugiego widać iż na korzyść jest w E330!. Czy ktoś z was osobiście posiada e400 i jest w stanie powiedzieć czemu wybór padł właśnie na ten aparat? W sumie to zastanawiam się dlaczego firma Olympus tak mało przykłada wagi własnie do odszumiania? Często wśród moich znajomych Olympus jest źle oceniany właśnie za szumy i ogólnie stawia się go niżej niż Nikona np. ja z tym się nie zgadzam gdyż sam mam olympusa 510 UZ i złego słowa powiedzieć nie mogę. Ale myślę o kupnie albo E400 albo e 330 w dual kit i dlatego przyjemnie jest jak toś z was opisuje swoje spostrzeżenia na temat tych 2 aparatów. A jeszcze jedno czy ktośz was wie ile można pstryknąć zdjęć z e 330 i e 400 dziękuje za odpowiedzi ich brak przyjmę z pokorą :))
Sylwek
w e400 nie jest ta matryca, która pierwotnie miałabyc... dlatego nie ma też LV.
Poczekaj na e410 bo dopiero to będzie to co miało być.
...A jeszcze jedno czy ktośz was wie ile można pstryknąć zdjęć z e 330 i e 400...
Sylwek
Co? O co ci chodzi? Jesli o ilosc zdjec na karcie, to przeciez zalezy od jej pojemnosci... Jesli chodzi o szumy, to spora role odgrywa tu mniejsza matryca w E-systemie niz w innych lusrzankach. Szumy w E330 sa na przyzwoitym poziomie, nie ma co przesadzac. W E400 bylo zamieszanie z matryca, mial byc LV, ale nie ma. Tak jak mowi grizz, z decyzja o kupnie poczekaj do PMA, to juz niedlugo (8 marca).
Pzdr
podejrzewam, że chodzi o żywtoność akumulatora..
Jeżeli chodzi o żywotność akumulatora, to pewnie ok 350-400, a jezeli chodzi o karte to zależy rzecz jasna od jej pojemności. Bierz E-330, albo czekaj do marca.
Na E330 (chodzi mi o akumulator) mozna zdjec zrobic mnostwo. Nigdy nie liczylem ile, ale duzo. Caly dzien mozna chodzi i focic (oczywiscie nie majac caly czas wlaczonego aparatu). W E400, o ile dobrze pamietam (jesli mowie nieprawde to prosze neich ktos mnie poprawi) jest inny, mniejszy akumulator, wiec zdjec zrobic mozna mniej. E330 to bardzo dobry aparat, szczegolnie w takich cenach jak jest teraz ;) Ale i tak lepiej poczekaj do PMA.
Pzdr
E 400 miałem w rękach około 2 godzin i robiłem zdjęcia w domu z podpiętą FL 36. Jest to mały aparat ale w rękach trzyma się całkiem przyjemnie i jest tak że ma się uczucie że z rąk wyleci. Zdjęcia z standartowym dla niego obiektywem całkiem dobre jeżeli chodzi pod kątem ostrości, odnośnie kolorystyki fotki przegrywałem na laptop i z jego monitorem miałem pierwszy raz do czynienia lecz nie przekłamywał. Z tego co wiem to został kupiony tylko dlatego, że jest mały i miał chować się w skrytce samochodu bo właściciel bez przerwy w drodze ale za to na pięknych trasach. Osobiście z podanych dwóch modeli to jest E330 i E 400 wybrałbym E 330 lecz obecnie przed targami nowości wstrzymałbym się i mając wszystkie dane dokonał wyboru.
Aku. w E330 starcza na ponad 700 zdjęć.
Aż tyle? Jeżeli kadrujesz wiekszość na LCD, lampa... hmmm...no nie wiem.... :roll:
Michu (Pentax)
8.02.07, 17:55
Z tym szumem przez mniejszą matrycę bym polemizował. To nie tylko to. Szum - moim zdaniem - głównie związany był z matrycą Kodaka, matryce Sony mniej po prostu szumiały (niektórzy twierdzą, ża za to otrzymywali lepszą kolorystykę).
Tu mała dygresja.
Matryca Kodaka, miała zostać użyta do pierwszej lustrzanki Pentaksa:
http://kmp.bdimitrov.de/bodies/prototypes/MZ-D.html
Była to konstrukcja z sensorem FF. Jednakże zbyt duża cena, którą KodaK żądał za matrycę i kłopoty z szumem spowodowały rezygnację z tego projektu - a szkoda, bowiem byłby to pierwszy na rynku DSLR z matrycą małoobrazkową.
Koniec dygresji.
W sprawie szumu. Prawda wygląda w ten sposób, że szum jest całkowicie akceptowalny. Nawet z takiego dziadka jak E-1. Oczywiście co innego szum na monitorze a co innego na wydruku - i tu po prostu należy uzmysłowić i przypomnieć do czego służą zdjęcia: do produkcji odbitek. Myślę, że osoby najgłośniej rozpaczające na wysoki współczynnik zaszumienia nigdy nie robiły zdjęć na kliszy.
w e400 nie jest ta matryca, która pierwotnie miałabyc... dlatego nie ma też LV.
Poczekaj na e410 bo dopiero to będzie to co miało być.
oo grizz wyniuchal jakies zrodelko przeciekow :) a wnioskuje to po tym, ze zachecasz ludzikow do olka bardziej niz Radek, Fotomi Jeronimo i ja razem wzieci ;-)
RadioErewan
8.02.07, 18:53
Informator Grizza widocznie nie wie, że zaczęło się polowanie. :twisted:
Pozdrawiam
Informator Grizza widocznie nie wie, że zaczęło się polowanie. :twisted:
Pozdrawiam nie strasz chłopaka, kogoś trzeba ustrzelić :D
Zabawni jesteście z tym polowaniem :), naprawdę, jeżeli nie podpisywał jakiejś lojalki o tajemnicy, to co mu możecie zrobić ? Plotkować każdy może...
Pamiętajcie że groźby też są karalne.... :) mam znaleźć & ? :)
RadioErewan
8.02.07, 19:43
Zabawni jesteście z tym polowaniem :), naprawdę, jeżeli nie podpisywał jakiejś lojalki o tajemnicy, to co mu możecie zrobić ? Plotkować każdy może...
Ale nikt o Grizzie nie pisał, jemu nic nie grozi(ł), masz rację.
Od rzemyczka do koniczka.
Pozdrawiam
Jeśli się wam uda w tej gmatwaninie coś wyłowić, to wam pierwszy pogratuluje :) sprytu :).
Ja sam już przestaje czasem odróżniać realne i logiczne prognozy od pobożnych życzeń :)
Mimo to wierzę w Olka, bo SP550 mnie mile zaskoczył, choć się spodziewałem dobrego aparatu w tej klasie. Jeżeli będzie podobnie z DSLR'ami to będzie miodzio....
Prawde mowi zibi1303. Co zas do tych informacji, to byc moze sa to przecieki kontrolowane. Wiele firm stosuje taka polityke, aby wzbudzic zainteresowanie :razz:
Prawde mowi zibi1303. Co zas do tych informacji, to byc moze sa to przecieki kontrolowane. Wiele firm stosuje taka polityke, aby wzbudzic zainteresowanie :razz:
nie ma nic lepszego niz marketing szeptany lub taki, ze to zainteresowani sami sobie nawzajem przekazuja informacje (pamietacie filmik Dove z ta modelka i fotoszopem?)
ale sa firmy, ktore musza sie nauczyc, ze robic przecieki informacji warto o wiele bardziej niz trzymac do konca wszystko w tajemnicy ...
Aż tyle? Jeżeli kadrujesz wiekszość na LCD, lampa... hmmm...no nie wiem.... :roll:
Sprawdzone i to 2 razy :P Na jednej baterii zrobiłam ok 700 zdjęć podczas wycieczki na wakacjach, również na jednej baterii byłam na pewnych zawodach, z których przyniosłam również ok 700 zdjęć. Bez lampy wszystkie. LCD był włączony większość czasu, bo dużą część wtedy robili moi rodzice. Jak bardzo chcecie, to mogę poszukać tych płytek i dokładnie podliczyć, ile było fotek, aczkolwiek bateria po tym nie była wyładowana do końca :P
No jeżeli tak, to zwracam honor :roll: Nie ma jak sprawdzone w praktyce. Mam nadzieje ze obeność na zjezdzie w Gdańsku bedzie odchaczona. Wez sprzecik i wszystkie szkiełka :D
:) Oczywiście, że będę :) Już się doczekać nie mogę :)
nie ma nic lepszego niz marketing szeptany lub taki, ze to zainteresowani sami sobie nawzajem przekazuja informacje (pamietacie filmik Dove z ta modelka i fotoszopem?)
ale sa firmy, ktore musza sie nauczyc, ze robic przecieki informacji warto o wiele bardziej niz trzymac do konca wszystko w tajemnicy ...
No nie powiem, ale nic jeszcze sie nie pojawiło, a wszyscy już chcą kupować :D marketing prowadzony genialnie. :roll:
a jaka jest zywotnosc migawki w E330?
a macie jakies przecieki odnosnie e410 - bedzie mial tez kadrowanie?
pozdro
Jesli potrzebny Ci aparat na teraz to z tych dwóch e-400, e-330 brałbym bez chwili namysłu e-330. Na pewno będziesz zadowolony. Jak spodoba Ci się osprzęt Olympusa to wtedy zainwestujesz w lepsze szkiełka lub nowsze body.Sylwek nie trać czasu na rozmyślania co będzie, trzeba cieszyć się zyciem i tym co oferuje 330-tka teraz.
Nie wyobrażasz sobie jak przyjemnie pracuje się z tym aparatem.
Pozdrawiam serdecznie
Popieram. Jeśli myślisz o kupieniu to zrób to teraz i faktycznie 330. Jeśli masz nieograniczoną kaskę lub jej spory zapas to faktycznie możesz czekać na nowosci.
Dla mnie E400 to kit (nie chodzi o szkło ;) ) zastanawiam się ciągle co Olek chciał nim osiągnąć??? czy nie mieli co zrobić z 10Mpix matrycami?
Ani foty nie są lepsze od poprzednich modeli (patrząc na każdy z mini segmentów lustrzanek) ani wygląd nie powala, miniaturyzacja to chyba zerowa zaleta (jak dla mnie) no a obiektywy kitowe też do kitu.
E330 to porządny sprzęt i jak dla mnie nie ma co go porównywać z E400 bo nie warto!
heh a ja bym taką 400, czy 410 z fikuśną 25mm nie pogardził. Jednakże po pierwsze, brak kasy, a po drugie fikuśnej 25mm nie ma
pozdrawiam
a jaka jest zywotnosc migawki w E330?
a macie jakies przecieki odnosnie e410 - bedzie mial tez kadrowanie?
pozdro
Ooo tez bym chciala to wiedziec!
Z tego, co wiem, to juz e400 mial miec LV, e410 bedzie mialo LV.
Do PMA nieclay miesiac. To nie tak dlugo. Moze jednak warto poczekac jeszcze ten miesiac, by nie zalowac? Chyba, ze potrzebujesz aparatu na teraz. Wtedy E330 bedzie z pewnoscia dobrym wyborem, to naprawde dorby aparat. Ja go polecam, caly czas uwazam, ze wydane na niego pieniadze (niemale, bo kupowalem, jak jeszcze byl calkiem nowy. Niestety, ale potrzebowalem go juz wtedy) to dobrze wydane pieniadze, w zadnym wypadku nie stracone. Mimo to ja bym jednak poczekal, by potem nie zalowac. Zeby tylko po PMA nie zabraklo E330, bo po takich cenach to pewnie sie sprzedaja niezle ;)
Pzdr
E-400 w porównaniu z E-500 ma dużo mniejsze szumy przy zachowaniu większej liczby szczegółów:
http://www.biofos.com/esystem/e400_tst.html
(porównanie pod koniec strony)
Może troche nie pasuje do wątku, ale warto zobaczyć (nie wiedziałem gdzie wrzucić ;) )
witam, podpiąłem się pod ten wątek bo mam problem z moim E400. ostatnio na fotkach wyskakuje mi cienka,, pionowa, jasna kreska. Podejrzewam że to matryca szwankuje. Jest na to sposób, muszę robić za każdym razem mapowanie pikseli, wtedy znika. Zastanawiałem się czy nie oddać do serwisu i tutaj moje pytanie, czy się opłaca bo pewno matryca będzie do wymiany a jeżeli tak to czy wrzucą kodakowską czy panasa... Orientujecie się może jakie koszty mnie czekają... pozdrawiam.
Aparat po gwarancji wiec kazda naprawa lapie sie na ryczalt.
Co do matrycy to aparat w razie koniecznosci wymiany matrycy otrzyma dokladnie taka sama matryce jak ma teraz nie ma mozliwosci zamiany panasonica na kodaka i odwrotnie.
Plik z kwotami ryczaltow za naprawy pogwarancyjne jest na stronie olympusa.
Pozdro
Rafał Czarny
23.12.10, 10:00
witam, podpiąłem się pod ten wątek bo mam problem z moim E400. ostatnio na fotkach wyskakuje mi cienka,, pionowa, jasna kreska. Podejrzewam że to matryca szwankuje. Jest na to sposób, muszę robić za każdym razem mapowanie pikseli, wtedy znika. Zastanawiałem się czy nie oddać do serwisu i tutaj moje pytanie, czy się opłaca bo pewno matryca będzie do wymiany a jeżeli tak to czy wrzucą kodakowską czy panasa... Orientujecie się może jakie koszty mnie czekają... pozdrawiam.
Nie opłaca się. Zryczałtowana naprawa przekroczy wartość aparatu. Ja ostatnio sprzedałem na Allegro E400 w idealnym stanie ze śmieszną kwotę 690 zł. Ze trzy tygodnie czekałem na kupca.
Kup nowy korpusik bo w serwisie policzą Ci ryczałt( mniej więcej 500-700zł ) dokładniej musiał byś sprawdzić w cenniku OLYpl.
Matryce napewno wsadzą Kodaka ale czy się opłaca?
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Ja ostatnio sprzedałem na Allegro E400 w idealnym stanie ze śmieszną kwotę 690 zł. Ze trzy tygodnie czekałem na kupca.
Ho ho ho.. widać warto było czekać:)
e400 to fajna pucha była, faktycznie nie opłaca się reperować... będę więc mapował piksele :-)
Nie opłaca się. Zryczałtowana naprawa przekroczy wartość aparatu. Ja ostatnio sprzedałem na Allegro E400 w idealnym stanie ze śmieszną kwotę 690 zł. Ze trzy tygodnie czekałem na kupca.
a własnie miałem Cie zapytać o jego dostępność :/
it's too late...