Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : e520 czy warto

jarekw
29.03.10, 11:29
witam wszystkich.
zaczne od tego ze chce kupic ten model do robienia różnych zdjeć, krajobrazy portrety makro fotografia czarno biala , obecnie mam sony hx1 i jest porażka, aparat radzi sobie w dobrym swietle ale nic pozatym to byl blad ze nie zaczalem od lustra, na olka jestem zdecydowany prawie w stu procentach chociaz po przeczytaniu kilku tematow na forum troche tych procent spadlo mianowicie kilka osob pisze o pojawiajacych sie usterkach o klopotach z ostrzeniem itp. prosze powiedzcie czy warto inwestowac w ten model, chce dobry aparat z ktorym przezyje przygode fotografowania. czego moge sie po nim spodziewac.

qbic
29.03.10, 12:01
Co zdecydowało ze olek?

tomasziolkowski
29.03.10, 12:05
Do niedzielnego pstrykania w zupełności wystarczy, u mnie sprawdza się bez zarzutów. Tyle że rozrzut tematyczny dałeś sobie spory, pomyśl raczej jakim obiektywem to wszystko ogarnąć.

Darekw1967
29.03.10, 12:13
witam wszystkich.
zaczne od tego ze chce kupic ten model do robienia różnych zdjeć, krajobrazy portrety makro fotografia czarno biala , obecnie mam sony hx1 i jest porażka, aparat radzi sobie w dobrym swietle ale nic pozatym to byl blad ze nie zaczalem od lustra, na olka jestem zdecydowany prawie w stu procentach chociaz po przeczytaniu kilku tematow na forum troche tych procent spadlo mianowicie kilka osob pisze o pojawiajacych sie usterkach o klopotach z ostrzeniem itp. prosze powiedzcie czy warto inwestowac w ten model, chce dobry aparat z ktorym przezyje przygode fotografowania. czego moge sie po nim spodziewac.

Witam

Nie spiesz sie.... ;)

Zadaj te same pytanie takze na innych forach dyskusyjnych.
Zbierz opinie za i przeciw.

Obejrzyj sobie setki zdjec na www.PBASE.COM (http://www.PBASE.COM)

Pojdz do sklepu i wez sprzet w swoje rece i ostatecznie okresl czy Ci
pasuje czy nie ;)

Pozdrawiam

jarekw
29.03.10, 12:51
za olkiem zdecydowalo to ze ma dobre obiektywy kitowe czyszczenie matrycy stabilizacja w korpusie no i jakos zdjec o ktorych uzytkownicy tego modelu mowia ze jest zadowalajaca. no i jeszcze wazna sprawa nie nastawiam sie na niedzielne pstrykanie chcialbym zeby to bylo raczej hobby na dlugie lata

Artur
29.03.10, 13:31
witaj
posiadam e-520 z dwoma kitowymi obiektywami, zenitem i lampą metz 48 af-1...
puszka jest w zupełności wystarczająca na początek przygody z fotografią, gdy opanujesz podstawy, nauczysz się wykorzystywać światło, zestaw ten napewno da Ci wiele radości...
nie jest to może demon szybkości i czasem zdarza się jemu zgubić zwłaszcza w trudnych warunkach oświetleniowych ale w konkurencji bywa podobnie...
po zakupie metza obiektywy kitowe dostały "kopa":-)
art

qbic
29.03.10, 13:36
za olkiem zdecydowalo to ze ma dobre obiektywy kitowe

Nowe kitowce z firm konkurencyjnych nie odstają.

chcialbym zeby to bylo raczej hobby na dlugie lata

Pod uwagę należy tez wziąć komfort używania, popatrz w wizjer E-520 i jakiegoś innego aparatu, potem zastanów się 2x.

epicure
29.03.10, 13:43
...popatrz w wizjer E-520 i jakiegoś innego aparatu, potem zastanów się 2x.

Przepaści nie ma, nie w tej kategorii cenowej. Zresztą zobaczy, to sam oceni.

Kiedy jednak spojrzy się na ilość przydatnych funkcji w Olku, o których zapomniała konkurencja, to dwa razy nie trzeba się zastanawiać.

qbic
29.03.10, 13:55
Przepaści nie ma, nie w tej kategorii cenowej. Zresztą zobaczy, to sam oceni.

Różnice są znaczne.

Kiedy jednak spojrzy się na ilość przydatnych funkcji w Olku, o których zapomniała konkurencja, to dwa razy nie trzeba się zastanawiać.

Chyba porównujesz do najgorszych korpusów dostępnych na rynku :) , porównaj go do Pentaxa k-x.

Darekw1967
29.03.10, 14:00
Różnice są znaczne.

Chyba porównujesz do najgorszych korpusów dostępnych na rynku :) , porównaj go do Pentaxa k-x.

Witam !

No wlasnie ;) Tez tak samo pomyslalem.

Pozdrawiam

Artur
29.03.10, 14:02
Qbic
różnica w cenie z dość podobnymi obiektywami to 500 zł, wiem, że dla posiadacza Alfy900 to nic;-) ale dla niektórych to zbędny wydatek, wołałbym za to mieć już połowe metza lub sporą część zd35mm albo zd70-300:-)

qbic
29.03.10, 14:09
Qbic
różnica w cenie z dość podobnymi obiektywami to 500 zł, ...CIACH...
ale dla niektórych to zbędny wydatek, wołałbym za to mieć już połowe metza lub sporą część zd35mm albo zd70-300:-)

Nie wiem kiedy Ty kupowałeś aparat, być może wtedy to był optymalny zakup. Teraz rozpatrujemy aktualny stan rynku :)

Moze Jarekw doprecyzuje ile chce wydać...

epicure
29.03.10, 14:10
Różnice są znaczne.

Znaczne, nieznaczne... To subiektywna ocena.

Porównuję do większości korpusów w tej cenie. A Pentax też jest fajny.

Artur
29.03.10, 14:22
Nie wiem kiedy Ty kupowałeś aparat, być może wtedy to był optymalny zakup. Teraz rozpatrujemy aktualny stan rynku :)

ceny z euro, stan na dziś... wiem, że euro to nie sklep;-) ale zawsze to jakiś wyznacznik...
masz rację "wtedy" to był optymalny zakup, oczywiście żeby nie było widzę wady olympusa, szlag mnie trafia gdy za bardzo zaszumi, gdy przepale coś czego nie powinienem itp...
ale na początek przygody jest w zupelności wystarczający, ba, nawet więcej niż początek... zawsze jest jeden problem... czas...
i tego Wam wszystkim życzę, dużo czasu:-)

piotrek204
29.03.10, 14:36
w przynajmniej dwoch istotnych punktach e-520 jest juz daleko za konkurencja
- AF, archaiczny, 3 punktowy
- matryca, k-x jest znaczaco lepszy

k-x jest znacznie lepszym i przyszlosciowym wyborem od e-520

Artur
29.03.10, 14:40
kiedys dawno temu chyba Diabolique napisał, że co z tego że ma 51 pól skoro i tak korzysta z jednego, centralnego;-)
ale masz rację, też wolałbym mieć lepszy AF
a co do matrycy, niektórzy twierdzą, że dobre zdjęcie w PS powstaje;-) hehe
popatrz na prace nawet tutaj wykonane 520, w dobrych rękach to będzie naprawdę świetny sprzęt...

epicure
29.03.10, 14:42
w przynajmniej dwoch istotnych punktach e-520 jest juz daleko za konkurencja
- AF, archaiczny, 3 punktowy
- matryca, k-x jest znaczaco lepszy

k-x jest znacznie lepszym i przyszlosciowym wyborem od e-520

Wszystko się zgadza. 3 punkty AF w Olku to śmiech na sali. Tyle tylko, że w K-x praktycznie jesteś skazany na używanie punktu środkowego, bo pozostałe nie są podświetlane, więc nigdy nie wiesz, który jest aktywny.

A poza tym K-x z dwoma kitami jest w cenie E-620 w podwójnym kicie. Tutaj już bym się zastanawiał.

piotrek204
29.03.10, 14:45
kiedys dawno temu chyba Diabolique napisał, że co z tego że ma 51 pól skoro i tak korzysta z jednego, centralnego;-)
ale masz rację, też wolałbym mieć lepszy AF
a co do matrycy, niektórzy twierdzą, że dobre zdjęcie w PS powstaje;-) hehe
popatrz na prace nawet tutaj wykonane 520, w dobrych rękach to będzie naprawdę świetny sprzęt...

Przy takich kryteriach nie ma zlego sprzetu, ale chyba zastanawiamy sie ktory daje wiecej. Jesli ktos ma zamiar upiekszac zdjecia to wolalbym k-x z jego wysokim iso niz 1600 w 520, z szumem mozna walczyc, z poruszonym zdjeciem gorzej.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

Wszystko się zgadza. 3 punkty AF w Olku to śmiech na sali. Tyle tylko, że w K-x praktycznie jesteś skazany na używanie punktu środkowego, bo pozostałe nie są podświetlane, więc nigdy nie wiesz, który jest aktywny.

A poza tym K-x z dwoma kitami jest w cenie E-620 w podwójnym kicie. Tutaj już bym się zastanawiał.

Z tym aktywnym punktem jest to faktycznie ostra wpadka.

E-620 jest ciekawsza alternatywa, E-520 kusi jedynie cena.

Chociaz ktos mi bedzie musial wytlumaczyc jak to dziala np w D90, ostatnio sie nim bawilem i podswietlal na czerowo wszystkie punkty a jedynie ksztalt AF-a wskazywal aktywny. Moze wlasciciel nie ogarnia obslugi, ale nie potrafil wlaczyc innej prezentacji.

epicure
29.03.10, 14:51
...chyba zastanawiamy sie ktory daje wiecej.

Nie my się zastanawiamy, tylko autor wątku. I nie który daje więcej, tylko którego warto... A czy warto dostać więcej za więcej, czy mniej za mniej, to może ocenić nie kto inny, jak tylko sam zainteresowany.

Artur
29.03.10, 14:53
zdecydowanie Piotrek204 masz racje
wysokie ISO to błogoswiawieństwo
e-620 to napewno lepszy wybór niż 520... ale dla mnie jest za mały, musiałbym mieć od razu grip...

Scytal
29.03.10, 15:04
Nowe kitowce z firm konkurencyjnych nie odstają.

w tej cenie odstają - ogniskowymi ;) e520+dwa kity=1800*, k-x z dwoma kitami 2300*, matryca lepsza, ale ma jednak swoją cenę

*najniższe ceny ze skąpca, na szybko

giekon
29.03.10, 17:58
Witam. Nic nie sugeruje ale powiem tak, za wyborem Olka zdecydowała jakość obiektywów,wykonanie,dobrze mi w ręce się go trzymało. Dla mnie na początek przygody w 100% wystarczy.

jarekw
29.03.10, 19:02
hmm moze odpowiem na pytania ktore postawiono, wybor olka zrodzil sie juz pare miesiecy temu nie kupywalem go jeszcze z roznych powodow moze i dobrze ze sie nie spieszylem, a co do ceny to im dluzej sie wstrzymam tym wiecej będę mogł wydac:) mysle ze koło 3 tys jak sie uśmiechne do żony:)

acidmk
29.03.10, 19:19
Żeby nie było, sam mam E520, ale ostatnio miałem okazję poćwiczyć z E-620. Zastanów się czy odchylany ekran, rozmiar aparatu i lepsza współpraca ze szkłami SWD to nie powód aby wydać kilka stóweczek więcej :grin:

romek1967
29.03.10, 20:12
lepsza współpraca ze szkłami SWD to nie powód aby wydać kilka stóweczek więcej :grin:

Współpraca może i lepsza (nie sprawdzałem) ale zarówno z 12-60 jak i 50-200 trzyma sie E-620 raczej kiepsko.

Mówiłem to ja - Stanisław Jarząbek, praktyk II kategiorii

n3v
29.03.10, 20:21
Witam!

Sam byłem w takiej sytuacji jak Ty, więc opiszę krótko swoje wrażenia.
Kilka miesięcy po długich poszukiwaniach odpowiedniego aparatu zdecydowałem się na e-520. Udało mi się kupić go w okazyjnej cenie z dual kitem i wydawało mi się, że to najlepszy możliwy wybór. Pokonał pentaxa k-x i nikona d5000 nad którymi równocześnie się zastanawiałem. Z tej trójki najlepiej leżał mi w dłoniach, a dzięki różnicy cenowej mogłem pozwolić sobie na dokupienie torby i jeszcze trochę zostało. Nie przeszkadzają mi do dziś jego małe wady jak kłopotliwy AF czy nieco większe szumy od konkurencji. Jest świetnym aparatem za świetną cenę. Ale...

Dzis, po kilku miesiącach użytkowania - nie kupiłbym go drugi raz. Powód jest jeden - poznałem lepiej swoje preferencje, wiem jakie zdjęcia sprawiają mi radość, ale rozwój uniemożliwiają mi ceny i dostępność obiektywów. Chciałbym jasną 50tkę do portretów - ale w 4/3 nie ma żadnego wyboru w interesującym mnie przedziale cenowym. Kwota +/- 1700zł za zuiko czy sigme, gdy tyle kosztował e-520 z 2 kitami i torbą jest dla mnie - niestety - nie do zaakceptowania. W przypadku pentaxa byłoby to około 800zł, nikon z AF także ok 800zł. Różnica spora, bo za 900zł można mieć dodatkowo niezłą lampę...

Zastanów się 2x zanim podejmiesz decyzję. Rozpisz jakie obiektywy mogłyby Cię zainteresować, przelicz czy będziesz mógł sobie na nie pozwolić. Ja tego nie zrobiłem ze względu na zbyt szerokie zainteresowania kilka miesięcy temu - teraz, gdy nieco się wyklarowały widzę finansowy "strzał w kolano" z mojej strony ;)

Pozdrawiam i życzę powodzenia w wyborze!

tomasziolkowski
29.03.10, 20:55
Witam!

Zastanów się 2x zanim podejmiesz decyzję. Rozpisz jakie obiektywy mogłyby Cię zainteresować, przelicz czy będziesz mógł sobie na nie pozwolić. Ja tego nie zrobiłem ze względu na zbyt szerokie zainteresowania kilka miesięcy temu - teraz, gdy nieco się wyklarowały widzę finansowy "strzał w kolano" z mojej strony ;)

Pozdrawiam i życzę powodzenia w wyborze!
DOKŁADNIE TAK!
Najpierw wybór oszklenia zgodnie z preferencjami, później wybór systemu, później wybór aparatu. "Najpierw szkła później aparat""Najpierw szkła później aparat""Najpierw szkła później aparat""Najpierw szkła później aparat""Najpierw szkła później aparat""Najpierw szkła później aparat""Najpierw szkła później aparat" - wydrukuj i powieś nad łóżkiem.

grizz
29.03.10, 21:04
Tylko, żeby wybierać szkła trzeba najpierw mieć jakieś pojecie co nas ciągnie... a to dopiero naprawdę wychodzi po kilku/kilkunastu miesiącach.

chomsky
29.03.10, 22:07
Qbic
różnica w cenie z dość podobnymi obiektywami to 500 zł, wiem, że dla posiadacza Alfy900 to nic;-) ale dla niektórych to zbędny wydatek, wołałbym za to mieć już połowe metza lub sporą część zd35mm albo zd70-300:-)
Co Ci z połowy Metza?
Ale tak na poważnie, może jednak Kx-a Pentaxa? Jeśli to ma być, poważne hobby na dłużej to warto te pare złotych dopłacic. Myślę, że Nikon D5000 to też niezły aparat z 18-105VR.
Jeśli E520 to używka, w dobym stanie, za dobre pieniądze.
Cześć.Ch.

zdecydowanie Piotrek204 masz racje
wysokie ISO to błogoswiawieństwo
e-620 to napewno lepszy wybór niż 520... ale dla mnie jest za mały, musiałbym mieć od razu grip...

No to w Kx nie ma gripa i jest on maly, E620 gripa ma i to fajnego/taniego.
Grip fotek nie robi, choc fajnie jest trzymac coś dobrze leżącego w dłoni Kx dobrze nie leży, za to daje fajne fotki.
cześc.Ch.

Witam. Nic nie sugeruje ale powiem tak, za wyborem Olka zdecydowała jakość obiektywów,wykonanie,dobrze mi w ręce się go trzymało. Dla mnie na początek przygody w 100% wystarczy.

Myślisz, że kity Pentaxa są gorsze, chyba nie.
Chcesz wydać 1800 na poczatek przygody, jak dlugo potrwa ten poczatek. Nie lepiej 2300 i miec wiecej frajdy na dłużej?
Ktos na forum sprzedaje E400 za 550 zł, to jest dobre na poczatek i tanie, mozna smialo zapoczatkowac hobby pobawic sie z rok i zostawić korpusik pod drugie szkielko lub na wycieczki. Nie wiem też czy fotki nie beda lepsze niż z E520, przynajmniej na nizszym iso.
Jeśli jednak sprzet nowy ze sklepu to Nikon D5000/Pentax Kx/Alfa500- jak kto preferuje makro.
Cześc.Ch.

P.s. koledzy pisza o doborze szkieł, to prawda szczera, tylko, ze im dalej w las tym gęściej, szkła kosztują czesto więcej niz aparat z dual kitem, no ale kto powiedział, że to tanie hobby?

Toster_88
30.03.10, 00:28
[...]
Chciałbym jasną 50tkę do portretów - ale w 4/3 nie ma żadnego wyboru w interesującym mnie przedziale cenowym. Kwota +/- 1700zł za zuiko czy sigme, gdy tyle kosztował e-520 z 2 kitami i torbą jest dla mnie - niestety - nie do zaakceptowania. W przypadku pentaxa byłoby to około 800zł, nikon z AF także ok 800zł.
[...]

Ale Pentax wcale nie ma taniej tej swojej 50tki. Fakt jaśniejsza i tańsza niż Zuiko, ale 1400 to i tak sporo. Za to Nikon faktycznie jest konkurencyjny :wink:

Faktycznie na początku ciężko zgadnąć jaki typ fotografii będzie dla mnie odpowiedni. Ciężko więc wybrać system i szkła (szkła i system:-P). Chomsky dobrze radzi - kup tanią używkę, a jak się wkręcisz w konkretny temat, to dopiero działaj w tym kierunku.

giekon
30.03.10, 08:24
chomsky Dla mnie na początek 520 jest w sam raz,nie miałem nic lepszego za tą cenę do wyboru.Co prawda kupiłem go rok temu ale za 1500zł z dual kitami i kartą CF4gb.
P.S Ze szkłami w Olku dość ubogo,dla tego chce w dalekiej przyszłości zakupić jakiegoś najkona. W Olku mamy rewelacyjne szkło OM50 f1,4:grin:

Magnesus
30.03.10, 08:47
Ja bym osobiście celował w coś bez lustra. Tyle że ceny są CHYBA (nie śledzę) nieopłacalne w porównaniu do lustrzanek - zarówno Panasonicowych jak i Olympusowych m43.

ambro
30.03.10, 14:02
Witam,

Miałem podobny dylemat przy zakupie pierwszej lustrzanki. Padło na Olka
E-510 (bardzo podobny do E-520)

Zalety:
- mały korpus, łatwiej zmieścić do plecaka na wyprawę, jeżeli to jest kryterium to Pen może być najlepszym rozwiązaniem
- stabilizacja z każdym obiektywem, także manualnym, brak w Canon i Nikon, Pentax i Sony posiadają
- pomiar światła z manualnymi obiektywami, Nikon w tanich lustrzankach tego nie ma, chyba dopiero w D300
- ostrzy na nieskończoność z większością manuali, Nikon przeważnie wymaga soczewki, Canon najczęściej nie wymaga przejściówki z soczewką
- jakość wykonania lepsza niż np. w tanim Canonie, najprzyjemniej mi się Olka trzymało w ręku. Po podpięciu lampy i 14-54 robi się ciężki i mniej poręczny.
- dobre kity, 40 - 150 używam cały czas
- dobry i stosunkowo niedrogi obiektyw 14 - 54 (używany 1200)
- niska cena body
- mało problemów ze sprzętem typu FF/BF i dobry serwis. Po przygodach z serwisem pewnej innej firmy nie kupiłbym od nich nawet najlepszego aparatu na świecie za połowę ceny E-520.
- bym zapomniał najważniejszej zalety :), to forum, jestem zarejestrowany na innych systemowych forach i nie na wszystkich jest zawsze taka miła atmosfera.

Wady:

- szumy poważniejsze niż u konkurencji na wyższym ISO. Zakup zewnętrznej lampy po jakimś czasie staję się wielce zalecany. Statyw też się przyda.
- niska rozpiętość tonalna: uciążliwe np przy krajobrazach, scenach z kontrastowym oświetleniem. Dzięki temu dowiedziałem się co to filtr połówkowy. Nawet z S5 PRO trzeba stosować filtry. Przy normalnych scenach to nie przeszkadza.
- AF 3 punktowy - zawsze mierzę na centralny i dopiero kadruję, nie miałem nigdy więcej punktów AF, więc nie czuje potrzeby. Przy małej GO może to stanowić pewien problem.
- format 4/3 dla jednych zaleta dla innych wada

Aparat kupiłem używany na forum ze względu na cenę i nowego raczej bym nie kupił. Wolałbym Pentax k-x lub Nikon D-90. Wybór nie jest łatwy bo:
D90 nie ma stabilizacji w korpusie, nie da się łatwo korzystać z manuali typu helios czy pancolar za to ma dobrą matrycę z D300, rozwojowy i bogaty system, górny wyświetlacz.
Pentax k-x prawie idealny, trochę dziwi brak podświetlania AF ale da się z tym żyć, podobno mocno ingeruje w RAW, zanim bym kupił sprawdziłbym fotki z netu pod względem reprodukcji szczegółów. Jego zaletą jest też możliwość podpinania manuali od starych pentaxów bez przejściówek.

E-520 do nauki to świetny sprzęt i spokojnie wystarcza do amatorskich zastosowań. Wady na początku są lekko uciążliwe, ale można poprawić technikę robienia zdjęć ucząc się je minimalizować.

Pewnie nie napisze nic nowego przed zakupem koniecznie należy:
- iść do sklepu sprawdzić ergonomię
- popatrzeć na rezultaty innych z netu w serwisach typu pbase, czy nawet w forumowej galerii, przydaję się do tego wtyczka do przeglądarki www czytająca EXIFy
- zastanowić się jakie szkła potrzebujemy i jakie będziemy robić zdjęcia, to niestety wychodzi w trakcie fotografowania.

Ciekawym rozwiązaniem byłoby też kupienie czegoś taniego z matrycą Kodaka i 14 -54. Wyszło by w sumie około 1700 pln. Sam się zastanawiałem nad tym, ale po dokonaniu odpowiednich ustawień kolorki w moim E-510 bardzo mi odpowiadają.

piotrek204
30.03.10, 14:21
chomsky Dla mnie na początek 520 jest w sam raz,nie miałem nic lepszego za tą cenę do wyboru.Co prawda kupiłem go rok temu ale za 1500zł z dual kitami i kartą CF4gb.
P.S Ze szkłami w Olku dość ubogo,dla tego chce w dalekiej przyszłości zakupić jakiegoś najkona. W Olku mamy rewelacyjne szkło OM50 f1,4:grin:

Obiektywy OM pracuja tym lepiej im wieksza matryca za nimi siedzi, przelotki EOS->OM nie maja soczewki i ostrza na nieskonczonosc :cool: