Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Niesmiała próbka do oceny :)

johnypj
26.03.10, 13:11
Nie będę ukrywał, że robię to z duża tremą, ale jesli nie pokaże fotek do oceny, to skąd będę wiedział co robię źle? Olka e-420 mam od miesiąca i wszystkiego uczę się na now. Do tej pory tylko jakies kompakty i sptrykanie na imieninach cioci... :)
Ciagle mam problemy z kolorami w tym olku, więc lekko je podciągnąłem w gimpie i w jedym zdjeciu uciąłem nieco góry, bo moim zdaniem bałaganiła kadr. Prosze o oceny i mam nadzieję, że mzniose każdą krytkę.
pozdrawiam

judasz
26.03.10, 13:20
dawaj wiecej moim zdaniem fotka nr 2 nie przemawia...przynajmniej do mnie .:) nie poddawaj sie walcz ... ps chyba jakies nieostre to wyszlo,wyostrzasz po zmniejszeniu ?

Dawid
26.03.10, 13:22
Co do portretu staraj się ostrzyć na oczy.

Saboor
26.03.10, 13:27
A może tak ? Bo kadry mi się podobają

3105931058

Pozdrawiam

johnypj
26.03.10, 13:45
Dzięki za uwagi. Mam pytanie do przedmówcy jak poprawiłes fotkę czarn-biłąą, bo efekt bardzo mi sie podoba?

Saboor
26.03.10, 13:52
Dzięki za uwagi. Mam pytanie do przedmówcy jak poprawiłes fotkę czarn-biłąą, bo efekt bardzo mi sie podoba?

Już piszę : użyłem Picassa bo miało być szybko po kolei
1.wyostrzyłem fotkę
2. obróciłem w lewo (kobitką do dołu)
3. użyłem filtra 'odcień stopniowy' nim właśnie przyciemniłem tło z prawej strony kadru do twarzy.
4. obróciłem w prawo i odrobinkę rozjaśniłem
P.S.
te obroty były przez wzgląd na działanie filtra ( tylko w poziomie)

HrabiaMiod
26.03.10, 16:29
A może tak?

http://img401.imageshack.us/img401/9757/madziat.jpg

Trochę poziomów, małe wyostrzanie oczu plus kontrast lokalny w kilku miejscach.

Saboor
26.03.10, 16:33
A może tak?

http://img401.imageshack.us/img401/9757/madziat.jpg

Trochę poziomów, małe wyostrzanie oczu plus kontrast lokalny w kilku miejscach.
Mości hrabio zwródźcierz uwagę na karnację modelki,przydało by się wygładzić skórę, nie prawdasz ? :mrgreen:

HrabiaMiod
26.03.10, 17:09
Mości kolego najmilejszy, moim zdaniem jej piękne piegi to jej największy atut!

Saboor
26.03.10, 17:28
Mości kolego najmilejszy, moim zdaniem jej piękne piegi to jej największy atut!
atutem są one niewątpliwie, jednakowoż pragnę w liście owym uwagę Waćpana zwrócić ku umiarowi, któren to we wszystkim będąc cnotą ogromną oczy owej białki podkreślić nakazuje aliści piegi one w sposób skromny eksponować każe i lico wygładzić nieco a i karnacyję z delikatnością wielką rozświetlić. Przeto na względzie mając urodę dziewoi jakoż i zdolności Waszeci śmiem o kolejną wersję prosić .
Ukłony dla Waszeci
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

chimol
26.03.10, 19:11
Jedyneczka fajna, a w wersji Saboor'a jest jeszcze lepiej. Dwójka do mnie nie przemawia.
http://www.olympusclub.pl/oprogramowanie/qzaawansowane-wygsadzenie-ceryq-czyli-co-zrobieby-kobiety-nas-pokochasy.html - poczytaj - warto
Pozdrawiam

johnypj
26.03.10, 22:03
Bardzo wszystkim dziękuję za cenne uwagi i miłe przyjęcie. Zdjęcie "modelki", czyli mojej siostrzenicy robione było w pokoju mojego dziecka przy swietle z okna. Natomiast to co Wam się udało z niego zrobić bardzo mi się podoba. Jestem jednak zwolennikiem jak najmniejszej ingerencji w fotkę po jej wykonaniu i moim marzeniem byłoby uzyskanie jak najlepszego efektu juz w aparacie. Przy okazji zapytam, czy taki kadr portretu jest w porządku, czy może powienienm coś poprawić.
Co do drugiej fotki, to żona zauważyła odbicie, które ja starałem się oddać. Zribułe kilka zdjęc i ten kadr wydawał mi się najlepszy, ale i tak musiałem odciąć górę, która miała się nijak do tematu.
:grin:

rafrr
26.03.10, 23:24
moim zdaniem jej piękne piegi to jej największy atut!

Zgadzam się.

Saboor
27.03.10, 13:20
Bardzo wszystkim dziękuję za cenne uwagi i miłe przyjęcie. Zdjęcie "modelki", czyli mojej siostrzenicy robione było w pokoju mojego dziecka przy swietle z okna. Natomiast to co Wam się udało z niego zrobić bardzo mi się podoba.
Dziękujemy za docenienie naszych starań :)

Jestem jednak zwolennikiem jak najmniejszej ingerencji w fotkę po jej wykonaniu i moim marzeniem byłoby uzyskanie jak najlepszego efektu juz w aparacie.
Chyba wszyscy o tym marzą, aby surowa fotka nie wymagała obróbki, ale fotografia "portretowa" to młodsza siostra sztalug i pędzla a ta z kolei nigdy nie oddawała 100% rzeczywistości - po prostu : portret ma z założenia być lepszy od modela/modelki.I po to jest retusz.

Przy okazji zapytam, czy taki kadr portretu jest w porządku, czy może powienienem coś poprawić.
Tu akurat nie jestem specjalistą,ale może dla tego moje spojrzenie jest świeże : bardzo fajny kadr

Co do drugiej fotki, to żona zauważyła odbicie, które ja starałem się oddać. Zribułe kilka zdjęc i ten kadr wydawał mi się najlepszy, ale i tak musiałem odciąć górę, która miała się nijak do tematu.
:grin:
I tu właśnie Kłania się "cyfrowa ciemnia" coś kolor poprawić,coś wyostrzyć itd.
Nie fałszujesz rzeczywistości tylko poprawiasz niedociągnięcia światła czy aparatu.
Pozdrawiam

e-510
28.03.10, 14:04
[B]Chyba wszyscy o tym marzą, aby surowa fotka nie wymagała obróbki

Chyba się z tym nie zgadzam.Gdzie wtedy byłoby miejsce na twórczą kreację obrazu? Gotowiec z matrycy? Nie,nie i jeszcze raz nie.

Obróbka fotografii jest jednym z najważniejszych etapów tworzenia fotograficznego obrazu i to właśnie ona mówi bardzo dużo o autorze i jego sposobie widzenia otaczającego go świata.
Proces wywoływania fotografii,daje mi naprawdę wiele frajdy i zadowolenia ale czasem potrafi doprowadzić do szewskiej pasji. :)

Saboor
28.03.10, 14:20
Chyba się z tym nie zgadzam.Gdzie wtedy byłoby miejsce na twórczą kreację obrazu? Gotowiec z matrycy? Nie,nie i jeszcze raz nie.

Obróbka fotografii jest jednym z najważniejszych etapów tworzenia fotograficznego obrazu i to właśnie ona mówi bardzo dużo o autorze i jego sposobie widzenia otaczającego go świata.
Proces wywoływania fotografii,daje mi naprawdę wiele frajdy i zadowolenia ale czasem potrafi doprowadzić do szewskiej pasji. :)
Cześć ! Nie Doczytałeś mojego posta do końca,nie gotowiec z matrycy ale sprzęt, który tak przetworzy obraz, że nie będzie problemów z szumem itp.
Słowa :
Chyba wszyscy o tym marzą, aby surowa fotka nie wymagała obróbki odnoszą się do sprzętu po użyciu którego zamiast frustracji jest czas na powiedzmy własne postrzeganie świata, ekspresję przy użyciu "cyfrowej ciemni". Nie wiem czy za bardzo nie namotałem ale przecież nie mogę się odżegnywać od obróbki zdjęć i chwilę po tem poprawiać fotę kolegi bo to nie logiczne i nie konsekwentne no nie ? :grin::grin:
Pozdrawiam

johnypj
29.03.10, 09:34
Po tak miłym przyjęciu wstawaim jeszcze dwie próbki fotek kwiatów. Wiem, że tło powinno być jednloite, ale w mieszkaniu w bloku trudno coś zorganziować, choć będę się strała. Swiałto oczywiście zastane, czyli słońce przez firankę. A teraz czekam na konskrtuktywną krytykę :)

Saboor
29.03.10, 09:58
Po tak miłym przyjęciu wstawaim jeszcze dwie próbki fotek kwiatów. Wiem, że tło powinno być jednloite, ale w mieszkaniu w bloku trudno coś zorganziować, choć będę się strała.
Aj tam zaraz jednolite.. Zobacz u jolly Kliknij Tutaj!
i ta jak ona nie bój się eksperymentować, tło z delikatną teksturą też bardz dużo daje .

Swiałto oczywiście zastane, czyli słońce przez firankę. A teraz czekam na konskrtuktywną krytykę :)
MBSZ:Wydaje mi się, że z ostrością chyba nie tak (nie wyostrzone) I Wiesz co ? może przy pierwszym zdjęciu dwie operacje przyciemnić (znacznie) tło - to wyeksponuje kwiatek i troszkę większa GO tak aby cały obiekt był wyostrzony, lub w drugą stronę mniejsza GO i tylko jeden kwiatuszek wyeksponowany a reszka gałązki rozmyta.
Co o tym Sądzisz ?
Pozdrawiam

bartek86
29.03.10, 12:27
atutem są one niewątpliwie, jednakowoż pragnę w liście owym uwagę Waćpana zwrócić ku umiarowi, któren to we wszystkim będąc cnotą ogromną oczy owej białki podkreślić nakazuje aliści piegi one w sposób skromny eksponować każe i lico wygładzić nieco a i karnacyję z delikatnością wielką rozświetlić. Przeto na względzie mając urodę dziewoi jakoż i zdolności Waszeci śmiem o kolejną wersję prosić .
Ukłony dla Waszeci
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Lepszego komentarza jeszcze nigdy nie widziałem :)

jolly
29.03.10, 12:54
Hiacynt nieostry, niestety. Poza tym strasznie ma ciasno od góry, ledwo się mieści. :grin:
Na tło jest rad wiele. Można odsunąć obiekt jak najdalej od tła i wtedy ładnie się rozmyje na zdjęciu przy niższych przysłonach. Postawić / powiesić coś z tyłu. Ja bardzo często wykorzystuję zwykłe krzeszło i podkoszulki. Do fotografowania kwiatów w zupełności wystarcza. :wink:

e-510
29.03.10, 16:05
Po tak miłym przyjęciu wstawaim jeszcze dwie próbki fotek kwiatów. Wiem, że tło powinno być jednloite, ale w mieszkaniu w bloku trudno coś zorganziować, choć będę się strała. Swiałto oczywiście zastane, czyli słońce przez firankę. A teraz czekam na konskrtuktywną krytykę :)

Kwiatki to wbrew pozorom trudny temat,myślę że nasz Mistrz Kwiatowy tu by coś poradził mądrego. :)
Ja się na tej sztuce nie znam kompletnie ale pooglądać czasem lubię. :)

Saboor
29.03.10, 16:07
Kwiatki to wbrew pozorom trudny temat,myślę że nasz Mistrz Kwiatowy tu by coś poradził mądrego. :)
Ja się na tej sztuce nie znam kompletnie ale pooglądać czasem lubię. :)
Tak dobrze by buło Mirka54 tu zwabić i jego o ocenę prosić

Mirek54
29.03.10, 16:39
Tak dobrze by buło Mirka54 tu zwabić i jego o ocenę prosić

A co ?ja wszystkie madrosci pozjadalem:grin:.Sa lepsi,duzo lepsi.
Od siebie moge dodac,albo bardzo ciasno albo wiecej przestrzeni.Tlo i biale i czarne sie sprawdzi.Moze pomysl co chcesz uwidocznic,pokazac inaczej jak w goglach pokazuja.Popatrz na takie wersje,moze jakas ci podejdzie,moze inne podejscie wymyslisz.

waruga
29.03.10, 19:06
Trojeczka swietna...

Wiejo
29.03.10, 20:47
Portret wymagał podostrzenia po zmniejszeniu i przyciagał spojrzeniem modelki. Odbicie w fontannie blade bez wyrazu. Pierwszy kwiatek jednolicie oświetlony bez żadnej gry światełka i do tego kadr nie szczególnie to wyszło. Na tulipanie ładnie w kadrze zarysowała sie lekka gra światła na kielichu i liściu a co za tym efekt w porównaniu do poprzedniego lepszy i to dużo. Teraz bogatszy o wskazówki zaczniesz się orientować co w trawie piszczy:wink:.

Saboor
30.03.10, 09:19
A co ?ja wszystkie madrosci pozjadalem:grin:.Sa lepsi,duzo lepsi.

TyMirek54 https://forum.olympusclub.pl/images/fotomic_templ/buttons/viewpost.gif (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?p=617006#post617006) się nie rzucaj, tylko Pokaż co Potrafisz . Nie trzeba ci było taaakich kwiatów focić, teraz dźwigaj brzemię sławy z godnością. Albo i nie :mrgreen:

bartek86
30.03.10, 09:30
TyMirek54 https://forum.olympusclub.pl/images/fotomic_templ/buttons/viewpost.gif (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?p=617006#post617006) się nie rzucaj, tylko Pokaż co Potrafisz . Nie trzeba ci było taaakich kwiatów focić, teraz dźwigaj brzemię sławy z godnością. Albo i nie :mrgreen:
Tak to już jest jak jest sie GURU na forum

johnypj
31.03.10, 12:01
Cały czas sie uczę i biorę pod uwagę to, co mówią mili forumowicze. Kolejan porcja wojny z kwiatkiem. Żona mówi, ż ezniszcze jej tulipana. :) Kupi się drugiego? A teraz szczerze, widać postęp? Choćby najmniejszy? ;)

Saboor
31.03.10, 12:09
Cały czas sie uczę i biorę pod uwagę to, co mówią mili forumowicze. Kolejna porcja wojny z kwiatkiem. Żona mówi, że zniszczę jej tulipana. :) Kupi się drugiego? A teraz szczerze, widać postęp? Choćby najmniejszy? ;)
Widać, widać 2 bardzo fajna przy 1 trochę mała GO powinna objąć cały kwiat. Widać że Kombinujesz ze światłem i dobrze. Jeszcze !
Pozdrawiam

waruga
31.03.10, 14:58
Jak dla mnie to czworka podchodzi...

bartek86
31.03.10, 15:52
A mi jedyneczka :cool:

empeel
31.03.10, 19:22
Z serii z tulipanem najbardziej podoba mi się 3 - ładne światło i podoba mi się to, że zdjęcie jest dość miękkie. Na pozostałych przeszkadza mi trochę ten uschnięty koniec liścia, poza tym na 1 coś wlazło w kadr w lewym dolnym rogu. Na ciemniejszych partiach tła widać jakiś szum - może da się coś z tym zrobić?

Pozdrawiam

helmuth
31.03.10, 20:37
Zastanawia mnie ten szum. Przy ISO200 szumu nie powinno być :roll: Może wyciągałeś cienie? Jeśli tak, spróbuj zostawić ciemne tło. Nawet jeszcze przyciemnić.

johnypj
31.03.10, 21:04
Co do obróbki to nie było żadnej oprócz wyostrzania i zmiany rozmiaru na 800 na 600 px. Na oryginale chyba szumu nie ma. Mam wrażenie, że po zmniejszeniu rozmiaru w gimpie straciły mocno na jakości, a potem wyostrzanie w picassie dopełniło dzieła zniszczenia. Cóż, kolejna lekcja... I na pewno nie ostatnia. :)

Saboor
31.03.10, 21:17
potem wyostrzanie w picassie dopełniło dzieła zniszczenia. Cóż, kolejna lekcja... I na pewno nie ostatnia. :)
Może Spróbuj tak:
Jest bardzo prosty sposób w PS'ie więc sądzę, że w Gimpie też na taką obróbkę :
1. konwersja z RGB do LAB
2.zaznacz warstwę Jasność
3.użyj maski wyostrzania
4.suwakami dostosuj ostrość obrazu bez niszczenia kolorów.
5.powrót z LAB do RGB.
To działa ! :grin:
Pozdrawiam

helmuth
31.03.10, 21:25
...po zmniejszeniu rozmiaru w gimpie straciły mocno na jakości, a potem wyostrzanie w picassie dopełniło dzieła zniszczenia.Dlaczego używasz dwóch programów do tych operacji? Przecież to można zrobić wszystko w Gimp-ie?
Nie bardzo rozumiem jak mogły stracić na jakości podczas zmniejszania :roll:
Możesz załadować któryś zaszumiony oryginał na jakiś serwer (np: http://www.przeklej.pl/) i podać link? Chciałbym to sprawdzić.

johnypj
1.04.10, 08:42
Zdjęcie otwarte w gimpie i tylko zmieniejszone, ale tym razem zamiast 72 dpi zostaiłwem 300 dpi. Czy teraz jest lepiej, jeśli chodzi o szumy?

Maestro1984
1.04.10, 10:07
Zdjęcie otwarte w gimpie i tylko zmieniejszone, ale tym razem zamiast 72 dpi zostaiłwem 300 dpi. Czy teraz jest lepiej, jeśli chodzi o szumy?

Zdecydowanie lepiej, przy okazji wyjaśniłeś skąd się wziął szum. Ale z tego co widzę to szum pojawia się przy wyostrzaniu - spróbuj sposobu Saboor'a ;-)

helmuth
1.04.10, 10:56
Zdjęcie otwarte w gimpie i tylko zmieniejszone, ale tym razem zamiast 72 dpi zostaiłwem 300 dpi. Czy teraz jest lepiej, jeśli chodzi o szumy?Nie ostrzyłeś po zmniejszeniu? Rozdzielczość raczej nie ma tu znaczenia, teraz zdjęcie jest nieostre i bez szumu.
Podejrzewam, że zdjęcie w oryginale jest nieostre i szumy się pojawiają jako skutek przeostrzenia .

johnypj
1.04.10, 11:19
Wstawiam kolejną próbę. A wygląda to tak. Oryginał otwarty w gimpie > przeskalowany do 800 na 600 przy 300 dpi > i użyta raz maska wyostrzająca z domyślnymi wartościami. Jak teraz?

e-510
1.04.10, 20:27
A teraz szczerze, widać postęp? Choćby najmniejszy? ;)
Czy widac ? Hmm...

No widać - uschnięty listek i WB co kłamie jak w Prima Aprilis. :)
Chyba wolałbym jednak zobaczyć coś więcej niż kwiatki;tą dziedzinę pozostaw mistrzom gatunku - przynajmniej na początku Twojej fotograficznej drogi.O wiele lepiej wychodzą Ci portrety - widać,że masz w tym dryg kolego. ;)

Pozdrawiam.

johnypj
2.04.10, 11:06
Dzięku za opinię, mówię, do przedmówcy. Mimo to odważyłem się wstawić znów kilka fotek kwiatów, choć mam świadomość, że moga już nudzić. :)
Cały czas uczę sie aparatu i teraz walcze głównie z ostrością i GO. Co do portetów to mam kilka pomysłów, ale modelka nie ma czasu, żeby popozować. Jedna długo pracuje (zona), a druga jest zbyt niecierpliwa (córka).
Korzystając z okazji składam wszystkim forumowiczom życzneia zdrowych, ciepłych i rodzinnych Świąt Wielkiej Nocy oraz oczywiście mokrego dyngusa!

outsider
2.04.10, 11:25
po pierwsze - prośba - numeruj swoje zdjęcia.
po drugie - zdjęcie P4011346.JPG podoba mi się ze względu na grę światła, oraz minimalizm formy i zredukowanie palety barw do minimum.

waruga
2.04.10, 16:57
Z tej serii to czworeczka podchodzi...

helmuth
2.04.10, 18:10
Cały czas uczę sie aparatu i teraz walcze głównie z ostrością i GO.Walcz, walcz!
Na razie przegrywasz :-P Albo nie ostre albo GO tak płytka, że ostre tylko brzegi pierwszego płatka.
Przy okazji: Jak można uzyskać tak małą GO przy F9-10? Masz coś przed obiektywem?
Jak już opanujesz ostrość, zajmij się światłem :wink:

jolly
2.04.10, 20:04
No to powalczyłeś :wink: Ilość niezła. Niestety zgodzę się z Helmuthem - wszystkie jego uwagi są słuszne. Począwszy od zdjęcia nr 7 również balans bieli mi nie leży.
Taka mała rada - w necie jest mnóstwo pięknych zdjęć kwiatów. Oglądaj, próbuj wykonać podobne. To naprawdę świetne ćwiczenie, bo uczy i aparatu i panowania nad światłem. W razie wątpliwości, jak ktoś uzyskał dany efekt, zawsze możesz zapytać.

Również życzę zdrowych, pogodnych świąt wielkanocnych.

johnypj
3.04.10, 15:47
Krytyka zmusza mnie do myślenia i szukania rozwiązań, które uczą. Tym razem bardziej nieśmiało wstawiam trzy fotki z sobotniego spaceru i liczę na komenatarze, choć wiem, że to święta... :)

Grex
3.04.10, 23:24
Te 3 ostatnie był podkręcił trochę więcej kontrastu :) i chyba te drzewko po lewej trochę ucięte w ostatnim .

waruga
3.04.10, 23:30
Trojeczka bylaby, ale z kontrastem...

johnypj
19.04.10, 11:13
Byłem w sobotę na Placu Marszałka Piłsudskiego i Pod Pałacem. To trzy fotki z wielu, które tam zrobiłem. Wtsawiam bardziej sentymentalnie, niż do oceny, ale uwagi też będa mile widziane. Podrawiam.

acidmk
19.04.10, 11:47
W 1 i 2 ostrość gdzieś w lesie lub za małe GO, co do 3 to sam nie wiem, coś mi tutaj nie pasuje.

Jak masz jeszcze jakieś to dawaj :)

johnypj
19.04.10, 12:19
Wstawiłem lekko poprawione, to znaczy delikatnie podostrzone po zmiejszeniu. Co do zdjęcia z flagą, to ostrość rzeczywiście poszła na głowę osoby przed nią, ale na usprawiedliwienie dodam, że robiłem je na ślepo ponad głowami, więc to raczej slepy traf, niż moja zasługa. Co do drugiego, to nie rozumiem, co tam jest nie tak z ostrością. A małe GO wynika z długiej ogniskowej, bo robione z dośc daleka. Ostatnie cyknięte już wracając. Taka sobie fotka.
W każdym razie dzięki za opinię.

acidmk
19.04.10, 12:41
Co do drugiego, to nie rozumiem, co tam jest nie tak z ostrością. A małe GO wynika z długiej ogniskowej, bo robione z dośc daleka. Ostatnie cyknięte już wracając. Taka sobie fotka.
W każdym razie dzięki za opinię.
Johnypj, rzeczywiście podostrzyłeś pierwsze z kolei, a własciwie warszawa2 :)
Jeśli chodzi o Warszawa1 to nie ma nic wspólnego GO z długą lub krótka ogniskową. Z tego co widzę w EXIF'ie to miałeś ustawiona ogniskową na ƒ/6.3 Jak byś ustawił większa 11, 13 to większy obszar kadru miałbyś ostry, mówiąc inaczej ostrość była by zachowana głębiej w zdjęciu.

johnypj
19.04.10, 13:59
No to jeszcze dwa z Krakowskiego Przedmieścia...

johnypj
26.04.10, 16:44
Dawno mnie nie było. Fotka z ostatniego spaceru w dwóch wersjach. mam nadzieję, że zniosę miażdżącą krytykę... :)

Saboor
26.04.10, 17:05
Dawno mnie nie było. Fotka z ostatniego spaceru w dwóch wersjach. mam nadzieję, że zniosę miażdżącą krytykę... :)
a może tak coby robala wyostrzyć :

32435

Ja akurat przesadziłem :-P

Dawid
26.04.10, 22:40
chyba przedobrzyłeś:P

Saboor
27.04.10, 08:56
chyba przedobrzyłeś:P

To do mnie Piszesz, do mnie .... ?! :mrgreen::mrgreen:

Toć napisałem w poście, że przesadziłem, ale Wiesz o co chodziło prawda ?
Bizz powinien być bardziej wyeksponowany .

Dawid
27.04.10, 22:40
Trzeba było go pomalpwaćna zielono:grin::mrgreen:

johnypj
13.05.10, 11:13
Dawno mnie nie było. Dzisiaj kilka fotek z ptakami, zwykłymi, ale miłymi. I znów prośba o konsktruktywną krytykę. Focone kitowym obiektywem 42-150 na pełnym zoomie.

johnypj
5.07.10, 17:15
Bardzo dawno mnie nie było, zresztą ostatnich fotek i tak jakoś nikt nie komentował, więc pewnie się za bardzo nie podobały. Jednak postanowiłem zamieścić znów kilka fotek, tym razem "przyrodniczych" Mam nadzieję, że pokażecie mi gdzie robię błędy, a może nawet za coś pochwalicie... To takie nieśmiałe marzenie amatora.

Subtelly
5.07.10, 17:32
To może ja coś napiszę...przynajmniej się postaram : )
Z ostatniej wrzutki najbardziej podoba mi się ujęcie nr 3. Jest tu jakiś zmysł artystyczny mimo przepałów. Delikatny bokeh i db GO.
W pierwszym nie bardzo wiem na czym się skupić, może przez duży bałagan w kadrze i jest trochę źle dobrany WB...
2. Także za ciemna, choć ostrość dobra
5. Coś w sobie ma, ciekawy pomysł na foto, ale niebo zbyt przepalone, a zboże stało się za bardzo jedną, czarną plamą, choć zamysł jest...
Ogólnie to tylko 3. MZ z tej wrzutki jest niezła. Przy reszcie MZ musisz jeszcze popracować.
pozdrawiam, Ola : )

Igorra
5.07.10, 22:02
Z ostatniej tylko 5 do mnie przemówiło tylko albo przekombinowane albo to niebo tak felernie wyszło, pomysł fajny

johnypj
8.07.10, 11:19
Dzięki za komentarze i uwagi, z których wynika, że ciężka i wyboista droga przede mną, ale cóż... :)
A teraz cos z innej beczki. Jak Wam się podoba?

fura
12.07.10, 18:26
Cykliści ok, tylko wyciąłbym tych uciętych na pierwszym planie. Pozdrawiam
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
No i ostrości by się trochę więcej przydało:)

johnypj
15.07.10, 08:06
Cały czas się uczę i birę pod uwagę wskazówki, ale to ciężki kawałek chleba... Dobrze więc, że utrzymuję się czegoś innego ;) Oglądam fotki innym forumowiczów i bardzo im zazdroszczę, choć wiem, że zazdrość to brzydkie uczucie. Tym razem chciałem wam pokazać portrecik, jaki pstryknąłem w dwie minuty, a który moim zdaniem, wiem, ze to tylko moje zdanie, wydaj się całkiem udany. Co o nim myślicie?

johnypj
5.08.10, 11:20
Cóż, portret nie przypadł nikomu do gustu... W takim razie coś z zupełnie innej beczki. Proszę o komentarze i wskazówki. Jak zwykle zresztą. :)

qbic
5.08.10, 13:15
Za ciemno, jeżeli to photomatix to zmniejsz light smoothing (w lewo) oraz obniż black level.

helmuth
5.08.10, 15:41
Czy lepiej wykonany HDR coś tu zmieni? :roll:

qbic
5.08.10, 17:26
Czy lepiej wykonany HDR coś tu zmieni? :roll:

Tak, będzie coś widać.

helmuth
5.08.10, 17:44
I to wystarczy? :roll:
MZ nie ma tam nic interesującego.

johnypj
9.08.10, 11:04
Dzięki za uwagi. Fotka rzeczywiście słaba, bo robiona do artykułu i miała coś pokazywać atak bez kontekstu jest rzeczywiście nijaka. I okazuje się hdr też z niej kiepski. W każdym razie teraz okno w jednej z kamienic, które przyznaję, nie wiem jak ugryźć. Pewnie ktoś doświadczony od razu dostrzegłyby fajny motyw, a ja jakoś nie bardzo mogę to sfocić. Musze poczekać na lepsze światło, ale może ktoś podpowie jak to ująć w kadrze, żeby było ciekawej? A może dać sobie spokój?

helmuth
9.08.10, 13:02
A może dać sobie spokój?W życiu! :grin:
Kadr wydaje się dobry, mógłbyś te spróbować centralnie: stanąć dokładnie na środku (lub jak najbliżej środka) i okno idealnie w środku kadru.
Trochę za dużo przepałów w oknie. Wydaje mi się, że powinieneś poczekać na słabsze światło (na zewnątrz) i doświetlić wewnątrz lampą. Można też spróbować hdr-a (ale bez przegięć :wink:).
No i koniecznie w kolorze. :grin:

Mirek54
9.08.10, 13:08
I ostrosc ustaw na okno,a nie tam gdzie Ci sie uda.

johnypj
9.08.10, 13:09
Dzięki, muszę jeszcze poeksperymentować. Poczekać na inne światło. Chciałem mieć smugę światła, ale nie wyszło. Musze się tam jeszcze wybrać.

Smerf Maruda
9.08.10, 13:09
Kadr dobry, światło dobre, ekspozycja dobra, moim zdaniem - poza ostrością - jest OK, nie ma się czego czepić.

Rafał Czarny
9.08.10, 13:12
Najprościej zrobić dwa zdjęcia ze statywu - jedno z ekspozycją na okno, drugie na klatkę schodową. I w programie na warstwach i maskach to połączyć. 37 sek. roboty. Fota niestety nieostra.

johnypj
10.08.10, 12:02
Drugie podejście do okna. Co do statywu i długiego przebywania w tym miejscu nie wchodzi to w grę, z prostego powodu - bardzo nieciekawa okolica. Nie chcę ryzykować aparatu, który kosztował mnie, jak na moje zarobki, bardzo dużo, dla jedngo dobrego strzału. :) Udało mi się tam zajrzeć na moment dzisia i wyszło mi cos takiego, co prezentuję. Co byście doradzili, żeby z tego miejsca wyciągnąć to coś, co tam jak mi się wydaje, jednak tkwi?

johnypj
6.10.10, 13:20
Dawno mnie nie było. Zresztą nie miałem czasu na fotki. Teraz trochę próbek zabawy GO przy okazji zimnej jesieni. Co myślicie o tym i co byście poprawili. Ja wciąż nie jestem zadowolony... Niestety... :)

madziazywczak
6.10.10, 14:06
pierwsze trzy - nieciekawe. na pierwszym ostrość miała być na całym liściu? bo wyszła tylko na końcu i do tego na trawie z lewej. dwa pozostałe - ostrość na liściu ale w odbiorze przeszkadza nieostra trawa na pierwszym planie(też mi się kiedyś za to dostało)
zdjęcie róży-nieostre choć muszę przyznać, że kadr mi się podoba

rol6
7.10.10, 08:31
Jeżeli Twoim zamiarem było byśmy określili, które położenie liścia jest najbardziej prawidłowe to wybieram 3. :wink:
W przypadku róży zgadzam się z przedmówczynią - kadr ciekawy (lubię zdjęcia kwiatów na tle niebieskiego nieba), ale niestety nie trafiłeś z ostrością.

johnypj
7.10.10, 14:54
Dzięki za uwagi. Im dłużej przygladam się tym liściom, tym wyraźniej widzę, że chciałem osiagnąć coś innego. Muszę spróbować w innym świetle, bo godzina 15.00 to nie najlepsza pora. Co do róży, to niestety wiało, kwiat się huśtał i stąd problem z ostrością. Trzeba było skrócić czas i zwiększyć GO poprzez przysłonę, dobrze myślę?

alken14
7.10.10, 21:52
Twoje poprzednie prace były dużo lepsze...

ostatnie zdjęcie to totalna klapa.

rol6
8.10.10, 08:21
Twoje poprzednie prace były dużo lepsze...

ostatnie zdjęcie to totalna klapa.

Nie dobijaj kolegi. :grin: Następne będą lepsze. :wink:

Gdy chcesz zwiększyć GO musisz domknąć przysłonę, co spowoduje wydłużenie czasu naświetlenia, więc lepiej wrócić do tematu gdy będzie wiało mniej, lub wspomóc się lapką (oczywiście z dyfuzorem, nawet własnej roboty :wink:)

johnypj
8.10.10, 10:17
Ale mi Alkien14 dołożył.... ;) Jednak jestem stary i nie będę płakał. :) Doceniam szczerość, bo tego tu szukam, i porad, dzięki którym moje fotki staną się choć trochę lepsze. Przyznam się wszystkim, że mój problem polega na tym, że w głowie mam doskonały (oczywiście na miarę moich umiejętności) kadr tego co widzę, i co chciałbym osiągnąć, a w praniu wychodzi niestety klapa.
I na razie odłozyłem olka, bo się boję, że wypstrykam lustrzankę zbyt szybko na badizewne fotki, za to ćwiczę starym kodakem z612. Czy to dobry pomysł?

madziazywczak
8.10.10, 10:54
na początku też tak miałam. widziałam przedmiot, widziałam kadr, pstrykałam pstrykałam i pstrykałam. i co i wielkie nic. zazwyczaj z wielkiej ilości zdjęć wychodziło wielkie dno. bo mój pomysł tak naprawdę był do niczego.
teraz czasami wystarcza mi że zrobię jedno zdjęcie i wiem że nie warto się silić na więcej. bo nie czas i nie miejsce na dane zdjęcie.
dam przykład: kiedyś będąc w górach robiłam 200-300 zdjęć. będąc ostatnio w górach zrobiłam ich raptem 50. wiadomo nie wszystkie nadają sie do pokazania na forum ale z większości jestem naprawdę zadowolona.

dlatego jeśli boisz się że "wypstrykasz" szybko swojego olka to może zacznij robić po dwa ujęcia danego zdjęcia a nie po 10. tylko zastanów się dłużej nad jakimś kadrem. później przejżyj zdjęcia na kompie. wybierz najlepsze, później z te najlepsze przejżyj raz jeszcze i jeśli wtedy będziesz uważał że są one godne podzielenie się to dziel się nimi.

Saboor
8.10.10, 11:11
na początku też tak miałam.
Mądrze prawi.
I może jeszcze takie założenie: z tych 300 fot zostawię 24 do 32 kadrów?
Tylko zanim Weźmiesz aparat w łapki. :grin:

rol6
9.10.10, 15:21
I na razie odłozyłem olka, bo się boję, że wypstrykam lustrzankę zbyt szybko na badizewne fotki, za to ćwiczę starym kodakem z612. Czy to dobry pomysł?

Nie odstawiaj Olka, nie wypstrykasz go. :grin:

Jeżeli chodzi o kadrowanie to małpka da radę, ale celność AF, ostrość wykonanego zdjęcia mogą wyprowadzić Ciebie z równowagi. :wink: Na ekranie będzie się wydawało, że wszystko jet OK, na kompie okaże się że przestrzeliłeś. :cry:

Nie zostawiaj Olka, tylko bardziej zwracaj uwagę na kompozycję kadru, wtedy na pewno ograniczysz liczbę wykonywanych zdjęć.

Dziadek
9.10.10, 19:24
Może trochę zabawy PS pomoże? :D

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=39756&stc=1&d=1278782280
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=39757&stc=1&d=1278782280

rol6
10.10.10, 12:31
Bardzo ciekawe efekty tej zabawy. :wink:

Doceniam, ponieważ ja tak nie umiem.

Bardziej podoba mi się wersja pierwsza.

johnypj
11.10.10, 17:37
Bardzo się cieszę, że mogę skorzystać z Waszych rad. Mam nadzieję, że jestem przynajmniej w stopniu dostatecznym uczniem pojętnym. Wrzucam kilka fotek z niedzielnego spaceru po lesie. W ciągu dwóch godzin zrobiłem nie więcej niż 30, może 40 fotek. Część po obejrzeniu w kompie już zdeletowałem. Tu chyba postęp ;)
Przy okazji pytanko, jak ustawiać balans bieli, bo prawie na każdym zdjęciu poprawiełem to później w kompie. Licze na dalsze krytyczne ( a może i miłe uwagi) i dalszą naukę. Pozdrawiam wszystkich.

johnypj
11.10.10, 22:29
Zapomniałem o jeszcze jednej fotce :)

judasz
12.10.10, 19:13
ja tylko co do balansu bieli , rob w RAW a nie bedziesz musial sie z tym meczyc bo sobie ustawisz,a korekcja zawsze musi byc :) pzdr.

Mirek54
12.10.10, 19:37
Moze inaczej rob zanim deletniesz fotki.Z calej pstryknietej serii wybierz najgorsze i schowaj.Z pozostalych wybierz trzy najlepsze.Teraz wstaw te trzy i te najgorsze co odrzuciles.Jesli w komentarzach zobaczysz,ze oceny sie pokrywaja z Twoimi to dzialasz w miare prawidlowo.Jednak jesli zobaczysz,ze te komenty sa calkiem inne,to w nastepnych fotkach,ktore bedziesz wstawiac szukaj czegos szczegolnego co przyciagnie widza,buduj kadry,szukaj swiatla pracuj GO,kadruj.

rol6
13.10.10, 08:13
Fajny pajączek i pajęczyna ... tylko wyglądałoby to lepiej gdybyś jednak podszedł bliżej pajączka.

Pajączki są w większości bardzo cierpliwe. Jak nie będziesz ich dotykał obiektywem powinny wdzięcznie pozować. W mojej galerii znajdziesz tego przykład, przy czym mój pajączek był kilka razy mniejszy od Twojego. :wink:

johnypj
13.10.10, 09:45
Dzięki za uwagi. Co do pajączka to robiłem to obiektywem 40-150, więc jeśli podchodziłem bliżej to nie łapał ostrości niestety. Jak powinienem sobie z tym poradzić? Widziałem Twoje zdjęcia rol6 są świetne, ale jak mógłbym osiągnąć taki efekt pająka? Używasz obiektywu makro?

rol6
14.10.10, 08:27
Jeżeli chodzi o mojego pajączka to był on robiony obiektywem ZD 50 mm z pierścieniem pośrednim EX-25. Pajączek był naprawdę mały więc musiałem użyć tego obiektywu.
Takim obiektywem jak Twój była focona ważka, z tym że nie mogłem do niej podejść bliżej, ponieważ siedziała sobie dosyć wysoko.
Piszesz, że obiektyw nie łapał ostrości. Tylko jaką ogniskową zastosowałeś 40 mm czy 150 mm? Przy maksymalnej ogniskowej faktycznie nie można podejść bliżej, ale możesz przecież skrócić ogniskową. Poza tym masz tryb makro, możesz wykorzystując ten tryb również poćwiczyć.

johnypj
19.10.10, 11:12
rol6 dzięki za podpowiedzi. Próbowałem z tym macro. ale robię coś nie tak, bo mi nie wychodzi, ale jeszcze popróbuję. Dzisiaj jeszcze kilka fotek jesiennych i prośba o podpowiedzi, co byście zmienili w kadrowaniu, ujęciu czy obróbce. Wszelkie uwagi, nawet najbardziej krytyczne, są mile widziane. :)
pozdrawiam

madziazywczak
19.10.10, 15:49
jak dla mnie.
wszystkie grzybki nieostre do tego jest bardzo duzo wszystkiego w kadrze. tak wiec proponuję ostrość ustawić samodzielnie i wtedy próbować. albo po prostu troszkę poobcinać w programie
co do portretu to osobiście mi się podoba choć troszkę jest przepał na czapce i także lekko nieostre.

johnypj
19.10.10, 19:48
Przyznaję się, że po zmniejszeniu nie wyostrzalem, więc może stąd wrażenie nieostrości. Poprawię się. Dzięĸi za uwagi :)

johnypj
3.11.10, 11:11
Co byście zmienili w tych fotkach? Mogę je powtórzyć, więc sugestie mogą być wypróbowywane na bieżąco.
I przy okazji pytanko, jak ustawić aparat do zdjęć wschodów słońca i jaka pora złotej godziny jest najlepsza? Ostatnio wstałem chyba zbyt wcześnie i tylko zmarzłem, a zdjęcia wszystkie wyrzuciłem.
Pozdrawiam i z góry dzięki za uwagi.

madziazywczak
3.11.10, 12:08
1. podoba mi się kadr. zdjęcie ma fajny klimat i nawet nie przeszkadza mi że ciemne, że ziarno itp.
2. jeśli już to starałabym się żeby cała wieża widoczna była w bramie.
3. mgła robi fajny klimat ale zdjęcie psują samochody i ludzie i ta latarnia która bardziej rzuca się w oczy niż wieża kościoła. ogólnie trzeba było poszukać lepszego ujęcia

Dziadek
3.11.10, 14:30
Słuszne uwagi przedmówczyni uzupełnie radą by może nie wyrzucać na razie zdjęć a poćwiczyć na nich ps-ową obróbkę :)

Tu moja zabawa poziomami i krzywymi:
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=40519&stc=1&d=1288787189

johnypj
12.11.10, 11:04
Za oknem zimno i mokro, a człowiek musi siedzieć w pracy... Brrr...
W każdym razie dzisiaj trzy fotki i znów prośba o ocenę i podpowiedzi, co zrobić inaczej, czyli lepiej. Za dotychczasowe uwagi oczywiście wielkie thx. :)

joss
12.11.10, 11:19
Ze wszystkich zdjęć najbardziej podoba mi się 3 z pierwszej wrzuty, ma w coś co przykuwa wzrok, bardzo mi się podoba...

johnypj
12.11.10, 12:04
Dzięki za opinię, ale nie wiem o której wrzucie mówisz, pierwszej czy ostatniej? Jakbyś mógł sprecyzować, to bym puchł z dumy... ;)

joss
12.11.10, 12:16
Pierwszej ;-)

johnypj
12.11.10, 12:36
Sorki za złą końcówkę w odmianie (chodzi o płeć) , niezamierzona pomyłka. A gdybyś tak mogła jednak podać nazwę lub numer tego zdjęcia, chyba, że sobie ze mnie żartujesz... :( ;)
Chodzi o wrzutę na tej stronie? Bo pierwsza moja wrzuta to dwa zdjęcia...

helmuth
12.11.10, 15:12
Ze wszystkich zdjęć najbardziej podoba mi się 3 z pierwszej wrzuty...Z tego co widzę, w tym wątku każde zdjęcie ma swoją nazwę (lepszy byłby kolejny numer- 1; 2; 3 itd, nazwa może się powtórzyć)- wystarczy najechać kursorem na załącznik i pokaże się okienko z tekstem: "Click image for larger version Name: ...". Wystarczy podać nazwę- nie będzie niejasności :wink:

joss
12.11.10, 15:40
TO zdjęcie mi się podoba:

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=40515&d=1288775489

Mam nadzieję że teraz wszystko jasne :-) Przepraszam za nieporozumienie.

ps. Helmuth'cie, dziękuję za wskazówki ;-)))

johnypj
17.12.10, 12:36
Dawno mnie nie było, ale nienawidze zimy... brrr... Jak można lubić tę porę roku? na pewno sa tacy, którzy ją uwielbaiją. Nieważne. Dziś dwie fotki tego samego samotnego listka w czterech odłsona ch. Co byście zmienili, poprawili, a może wcale byście go nie focili?
Przy okazji zdrowych i wesołych świąt Bożego Narodzenia i Szczęśliwego Nowego Roku dla wszystkoch Forumowiczów!!! :)

bernard74
17.12.10, 14:53
Witaj

Na wstepie podziekuje za zyczenie zycze tego samego , spokojnych , wesolych swiat.

Jesli chodzi o pytanie zasadnicze to powiem ci ze kazdy motyw warto fotografowac , pytanie tylko jak ? wszystkie foty sa male naturalne a wiesz przeciez ze to cecha bardzo wazna w fotografii , jesli bym mial ci podpowiedziec to to ze za duzo programu a za malo realu w tych zdjeciach listka to glowny mankament , 3 przynajmniej wydaja sie takie brudne ze tak to okresle , nie maja swiatla, listek coz malo tego lista.

3 fota juz stylistycznie lepsza ale te same uwagi co wyzej , szkoda ze nie pokazales nam tak naturalniej , owszem mozna pokusic sie o ingerencje programow ale to musi byc pomysl , naprawde wtedy ma to jakis sens i uzasadnienie.

Mysle ze nie odczytasz tego jako zlosliwosc , bo tak to widze ja a ja nie znaczy ze ma racje :-)

Pozdrawiam

POSTCTRIPTUM

Nie jest to niewiadomo co ale mozna tak naturalnie i zwyczajnie.

http://www.occur.pl/images/0245c46c/f63f8628/157d119a20.jpg

oczywiscie mozna ci sie nie podobac :-)

Raz jeszcze pozdrawiam. :grin::grin::grin:

johnypj
17.12.10, 18:28
Twoja fotka bardzo mi się podoba. Mam wciąż ten sam problem - niby widzę coś co wydaje mi się fajne, niby nawet widzę już fajną fotkę, a na koniec i tak nic z tego nie wychodzi. Jestem bliski ogromnej frustracji... grrr...
dzięki za opinię

Iza
18.12.10, 16:31
Z całego wątku najbardziej podoba mi się to okno z witrażem. Bardzo ciekawe miejsce i ładnie je pokazałeś. Widzę, że lubisz eksperymentować z kwiatkami. Wiele z tych zdjęć bardzo przypadło mi do gustu, choć jestem początkująca więc nie oceniam zdjęć od strony technicznej. powodzenia :grin:

johnypj
24.03.11, 15:31
Witam po bardzo długiej przerwie. W końcu znalazłem chwilkę, żeby znów zajrzeć na forum i wrzucic kilka fotek ze spaceru po moim mieście. Od jakiegoś czasu eksperymentuję z wywoływaniem RAW-ów w Darktable (super programik) i chciałby, żebyście ocenili czy idę w dobrym kierunku. A może nie powinienem iść tą drogą? ;) Liczę na komentarze i rady.

Saboor
24.03.11, 16:34
Witam po bardzo długiej przerwie. W końcu znalazłem chwilkę, żeby znów zajrzeć na forum i wrzucic kilka fotek ze spaceru po moim mieście. Od jakiegoś czasu eksperymentuję z wywoływaniem RAW-ów w Darktable (super programik) i chciałby, żebyście ocenili czy idę w dobrym kierunku. A może nie powinienem iść tą drogą? ;) Liczę na komentarze i rady.

A witaj, witaj!
Z tej wrzuty dla mnie takie naj to: "Kamienice" i "włoskie balkony" ze zdecydowanym wskazaniem na te drugie.
Co do porady to: proste piony i powyciągaj trochę cienie, tak żeby nie tworzyły się czarne bryły.
"włoskie balkony" rządzą!!

waruga
24.03.11, 18:55
Jak dla mnie 3.6.7.

johnypj
24.03.11, 20:40
Bardzo dziękuję za uwagi. Rozumiem, że przynajmniej część fotek można uznać za udane. wciąż uczę się obróbki, a nie jest to latwe. Liczę na dalsze uwagi.