Zobacz pełną wersję : pilot radiowy do esystemu
Szperam po Forum ale podstawowy minus polega na tym, że wszyscy dają linki do Allegro które wygasają
więc tak - szukam radiowego wyzwalacza do E510
ma mieć duzy zasięg - 100 metrów, może więcej...
na tym mi zalezy. MUSI BYC RADIOWY !!
w oko wpadły mi dwa modele phottixa podaję linki ale jako że wygasną za jakiś czas to podaję też i pełne nazwy
Pilot Radiowy Phottix Cleon II (nowa wersja)
http://www.allegro.pl/item953888341_pilot_radiowy_phottix_olympus_e_620_ e620_e_30_e30.html
oraz
Phottix® Plato
http://www.allegro.pl/item953477333_pilot_radiowy_olympus_e410_e510_e520 _2_4ghz_100m.html
Ktoś ma jakieś uwagi - doświadczenia pozytywne badź negatywne ?
może cos innego w godnej cenie ?
Widziałem jakąś video recenzje w necie wersji Cleo II i była bardzo pochlebna.Facet mówił że używa "jedynki" i jest bardzo zadowolony a nowsza wersja jest jeszcze porawiona.
plus taki że przy wyzwalaniu nie bedzie żadnych przeszkód... bo chcę mieć aparat w powietrzu i wyzwalać migawke guzikiem z phottixa. tylko nie wiem czy te 100 m to nie jest taki pic na wodę...
Też się rozglądam w tym temacie i muszę powiedzieć że
Plato bardziej przypadł mi do gustu z dwóch powodów:
- zasilanie bateriami AAA tak odbiornika jak i nadajnika,
- dokupując dodatkowy kabel mogę go używać z innymi puszkami.
tak że decyzja zapadła, teraz czekam na "Zająca".
Pozdrówka!
[edit]
No i jest jeszcze to że nie ma wysuwanej antenki - dla mnie na plus.
Szperam po Forum ale podstawowy minus polega na tym, że wszyscy dają linki do Allegro które wygasają
więc tak - szukam radiowego wyzwalacza do E510
ma mieć duzy zasięg - 100 metrów, może więcej...
na tym mi zalezy. MUSI BYC RADIOWY !!
w oko wpadły mi dwa modele phottixa podaję linki ale jako że wygasną za jakiś czas to podaję też i pełne nazwy
http://www.allegro.pl/item953888341_pilot_radiowy_phottix_olympus_e_620_ e620_e_30_e30.html
Phottix® Plato
http://www.allegro.pl/item953477333_pilot_radiowy_olympus_e410_e510_e520 _2_4ghz_100m.html
Ktoś ma jakieś uwagi - doświadczenia pozytywne badź negatywne ?
może cos innego w godnej cenie ?
=======================================
kupowałem u Nich, działa znakomicie :
http://www.digimania.pl/wezyki-spustowe
pozdrawiam hb
Szkoda Dobas, że nie mówiłeś o tym wężyku. Mam radiowy w szafie od roku - nie działa z E-30 ( ostrzy, nie wyzwala migawki) może by do twojego pasował .
Szkoda Dobas, że nie mówiłeś o tym wężyku. Mam radiowy w szafie od roku - nie działa z E-30 ( ostrzy, nie wyzwala migawki) może by do twojego pasował .
Ja mam tego Hahnel'a którego adres wyżej podałem z E30 działa znakomicie. pozdrawiam hb
Moze take cos
http://www.premier-ink.co.uk/photographic/shutter-releases/hahnel-giga-pro-24ghz-wireless-timer-remote-control-olympus-p-2778.html
Ma troche wiecej funkcji,ale drogi:oops:
A gdybys sie zdecydowal i instrukcji nie bylo to wkleje
Mam ten model, działa bez zarzutu z E510. W zasięgu 60-70 m w lesie działa spokojnie, w domu przez dwa stopy też. Jak chcesz, jutro mogę sprawdzić max. zasięg na terenie otwartym.
mam Phottix PLATO kupiłem za 150 PLN
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.phottixstore.com/media/catalog/product/cache/1/image/5e06319eda06f020e43594a9c230972d/p/l/plato1.jpg)
Sprawdził się dzis rewelacyjnie - zasięg spokojnie 150 metrów na chińskich bateryjkach dołączonych do zestawu
w zestawie są nadajnik, odbiornik kabelek do Olympusa ( ale tu mozna wybrać wersję dla dowolnego systemu ) i pasek na rękę :) instrukcja
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.phottixstore.com/media/catalog/product/cache/1/image/5e06319eda06f020e43594a9c230972d/p/h/phottx-plato6.jpg)
na nadajniku widać że jest naklejona folia chroniąca - po zdjęciu lśni się niczym lustro
Pierwsze co sprawdzałem to zasięg wyzwalania migawki - test był na szybko bo tuz przed ulewą - ale dystans jaki spokojnie wyzwoliłem to około 150 metrów..
pierwszorzędna sprawa jest taka że odbiornik sygnalizuje nadajnikowi że sie widzą. Tak więc stojąc z nadajnikiem w reku - jesli zaświecą się dwie diody - znaczy ze odbiornik "odpowiedział" i jest w zasiegu
spust dwupozycyjny - jak w aparacie - wsciśnięcie do połowy ustawia AF pełne wciśnięcie wyzwala migawkę
Sam wyzwalacz ma kilka funkcji wyzwalania
wyzwolenie natychmiastowe - wiadomo o co chodzi
wyzwolenie z opóźnieneim 2 sekund - tez wiadomo :) choć chyba to ze 3 sekundy są
seria 5 zdjęć - mi to niestety nie działa - rozwinę dalej w tekscie dlaczego
BULB - pierwsze wciśnięcie otwiera migawkę, drugie zamyka
BULB - przy seryjnych zdjęciach ustawionych w aparacie - pierwsze wciśniecie uruchamia serię drugie - kończy
Nie działa seria 5 zdjęć - aparat robi pierwsze zdjecie po czym 4 razy mruga monitorkiem :) wygląda to tak jakby pierwsze naciśnięcie było pełne a 4 pozostałe tylko do połowy
Szczerze przyznam, że nie zalezy mi na tej funkcji wiec fakt że to nie działa nawet mnie nie martwi :)
no i chyba tyle jesli chodzi o wrażenia - gdyby ktoś sie przed zakupem wahał jak ja - to właśnie opublikowałem swoją opinie i wrażenia :)
filmik tez wiele pokazuje :
http://www.youtube.com/watch?v=lE1Ov5z_19Y
Dobas, sprawdź w wolnej chwili czy Twój Palto zachowuje się tak jak mój Cleon II (niedawno kupiłem). Problem w sygnalizacji LEDów. Po wciśnięciu w nadajniku guzika do połowy zaświeca się zielony i jest to w zasadzie ... potwierdzenie wciśnięcia. Nie ma różnicy czy aparat złapał ostrość czy jeszcze nie :cry:. Jeśli jest blisko - to pół biedy, można usłyszeć piknięcie aparatu. Jeśli jest dalej lub hałas - to loteria. Oczywiście po wciśnięciu do końca, świeci czerwony.
Brak potwierdzenia ostrości to spora wada, nie wiem czy pilota czy Olka (może nie daje kablem potwierdzenia zwrotnego do odbiornika). Przeglądnąłem jeszcze raz opisy u trzech sprzedawców na Allegro - nigdzie nie jest jednoznacznie napisane, że złapanie ostrości jest sygnalizowane. U jednego było "zielona - ustawianie autofocusa". Ustawianie to nie ustawienie.
---------
Sprawdziłem też twój problem zdjęć seryjnych. Działa, ale śmiesznie. Zrobiłem 7-8 prób. Raz zrobił 4 zdjęcia, raz 2, reszta po 3, przy czym po pierwszym lub po dwóch aparat pikał jak przy złapaniu ostrości. To by potwierdzało moje podejrzenia co do komunikacji zwrotnej - nadajnik wysyła 5 impulsów, ale jeśli aparat nie zdąży wyostrzyć i pstryknąć - zgubi impuls.
2 zdjęcia seryjne udało mi się "osiągnąć" gdy w czasie serii jeździłem aparatem by utrudnić ostrzenie.
Sprawdź u siebie.
Witam serdecznie.
...
Brak potwierdzenia ostrości to spora wada, nie wiem czy pilota czy Olka (może nie daje kablem potwierdzenia zwrotnego do odbiornika)...
Nie wymagaj cudów. To transmisja w jedną stronę.
Pozdrawiam.
Nie wymagaj cudów. To transmisja w jedną stronę.
Nie wymagam, zwłaszcza za taką cenę :grin:. Ciekaw jestem tylko czy ograniczeniem jest pilot, czy Olek (nie przekazuje potwierdzenia do pilota).
Sprawę rozwiązała by informacja posiadacza takiego pilota do innego systemu. Ja nie mam ani nie kojarzę u znajomych. Może ktoś na forum?
potwierdzenie nie jest sygnalizowane diodą.
zauważ, ze jak odepniesz odbiornik od aparatu to tez bedziesz miał potwierdzenie diodami zielonymi w nadajniku - ale sygnalizuje to że chłopaki się widzą a nie że aparat złapał ostrość.
seryjne u mnie wyjdą bez problemu w E-510 - jesli kołeczkiem i gumką zablokuje spust w aparacie wciśniety do połowy. podobnie mam w pułapce IR - muszę wdusic spust w aparacie do połowy aby impuls natychmiast wyzwalał migawke.
W pułapce IR było tak że zwierane jest od razu wyzwalanie ale jak pisałem ta wada mi nie wadzi bo nie widzę zastosowania seryjnych co sekundę ?( chyba ze do złożenia filmu przyspieszonego :)
w tym poście, 23 marca, podałem namiar na dostawcę pilotów radiowych f-my Hahnel. Mam taki i używam drugi rok z E 30. Po lekkim wciśnięciu guzika w pilocie zapala się zielona dioda co, sprawdziłem to na podstawie setek ekspozycji, JEST RÓWNOZNACZNE Z USTAWIENIEM OSTROŚCI, po dociśnięciu do oporu zapala się czerwona dioda i następuje wyzwolenie migawki. Bez najmniejszego problemu robi mi serie po kilkanaście zdjęć, dopóki mam wciśnięty guzik. Na wolnej przestrzeni odpalał mi z odległości 150-200m. Kosztował 180,- PLN
pozdrawiam hb
Nie wymagam, zwłaszcza za taką cenę :grin:. Ciekaw jestem tylko czy ograniczeniem jest pilot, czy Olek (nie przekazuje potwierdzenia do pilota).
Sprawę rozwiązała by informacja posiadacza takiego pilota do innego systemu. Ja nie mam ani nie kojarzę u znajomych. Może ktoś na forum?
Nad czym tu się zastanawiać, skoro transmisja jest w jedną stronę?
Pozdrawiam.
Nad czym tu się zastanawiać, skoro transmisja jest w jedną stronę?
Pozdrawiam.
ale transmisja jest w obie strony - skoro odbiornik - odpowiada nadajnikowi przekazując informacje ze jest w zasięgu...
ale transmisja jest w obie strony - skoro odbiornik - odpowiada nadajnikowi przekazując informacje ze jest w zasięgu...
Skąd takie przekonanie?
z empirycznych doświadczeń. Napisałem powyżej..
dwa scenariusze :
1) nadajnik po naciśnięcu guzika zaświeca 2 diody na zielono jesli odbiornik jest w zasięgiu
2) nadajnik po naciśnięciu guzika nie zaświca 2 zielonych diód jesli odbiornik nie jest w zasięgu
skoro tak - znaczy że nadajnik wie że odbiornik jest w zasięgu a więc odbiornik musi "odbić" sygnał ( wysłać coś do nadajnika) jes więc zatem połączenie o zwrocie odbiornik do nadajnik.
Co więcej odbija TYLKO jak jest włączony.. a więc komunikuje się z nadajnikiem
Zatem mam przekonanie że komunikacja jest w dwie strony :)
Gdybym teraz stał przed wyborem - pewnie mając wiedze o którek pisał Henio Be - skusiłbym sie na ten proponowany przez niego bo potwierdza złapanie ostrości
Cuda panie, cuda. Do czego to doszło. To już transceivery montują zamiast zwykłych modułów...
Nie nadążam.
Pozdrawiam.
Mam takiego pilota Phottix. Wszystko działa poza jednym: jeśli używam wyzwalaczy lamp Phottix i tego pilota Phottix, to oczywiście nadajniki wzajemnie się zakłócają i w efekcie albo lampy nie błyskają, albo gubi się synchronizacja błysku (nawet na czasach rzędu 1/2s). Jedyna możliwość skorzystania z obu naraz to wyzwalanie z 2s opóźnieniem. Przestawianie kanału wyzwalacza lamp nic nie pomaga.
w tym poście, 23 marca, podałem namiar na dostawcę pilotów radiowych f-my Hahnel. Mam taki i używam drugi rok z E 30. Po lekkim wciśnięciu guzika w pilocie zapala się zielona dioda co, sprawdziłem to na podstawie setek ekspozycji, JEST RÓWNOZNACZNE Z USTAWIENIEM OSTROŚCI, po dociśnięciu do oporu zapala się czerwona dioda i następuje wyzwolenie migawki. Bez najmniejszego problemu robi mi serie po kilkanaście zdjęć, dopóki mam wciśnięty guzik. Na wolnej przestrzeni odpalał mi z odległości 150-200m. Kosztował 180,- PLN
pozdrawiam hb
Niestety, u mnie zapalenie się zielonej diody oznacza USTAWIANIE a USTAWIENIE ostrości. Zielona dioda zapala się od razu po wciśnięciu guzika, aparat ostrzy ale niekoniecznie łapie ostrość. Czyli jak dla mnie brak potwierdzenia.
Mnie zastanawia jedno - skad u diaska do tego phottixa wziąść kabelek pasujacy do E3 :/
romek1967 Niestety, u mnie zapalenie się zielonej diody oznacza USTAWIANIE a USTAWIENIE ostrości. Zielona dioda zapala się od razu po wciśnięciu guzika, aparat ostrzy ale niekoniecznie łapie ostrość. Czyli jak dla mnie brak potwierdzenia.[/QUOTE]
Zeszłego lata zrobiłem około 3-4000 zdjęć korzystając z pilota o którym wyżej pisałem. Po lekkim naciśnięciu /zapalona zielona dioda/ odczekiwałem ok.3 sek. i dociskałem do końca. Ilość nieostrych zdjęć nie przekroczyła 2-3%. Tyle mam na ten temat doświadczeń. Pozdrawiam hb.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
dobas Mnie zastanawia jedno - skad u diaska do tego phottixa wziąść kabelek pasujacy do E3
Nie wiem jak jest z phottix'em ale w tym moim - hahnel - kabelek / od nadajnika/ kończy się minijackiem -samiczką i wkłada się do niego kabelek /ok. 10cm/ z minijakiem męskim a z drugiej strony wtyczka olympusowska. Wygląda na to, że różnice między dedykowaniem polegają jedynie na wtyczkach, widać to na reklamówkach. Pozdrawiam hb
mam Phottix PLATO kupiłem za 150 PLN...
Jakieś głębsze doznania po dłuższym użytkowaniu???
Pozdrówka!
zadowolenie. nie narzekam sprawdza się bardzo dobrze.
minus jeden - nie pasuje mi do E-3 i to bardzo cenna informacja dla potencjalnych użytkowników :)
i moge tylko z 410 uzywać a chciałbym mieć możliwość z obu korpusów
@heniobe ja planuje kupić najprostrzy kabel do E3 znaleźć odpowiednie kable dorobić do tego jacka
OK! Dzieki za info.
Pozdrówka!