Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Psy w ruchu - S-af czy c-af?

dirdib
24.03.10, 10:09
Witam! To moj pierwszy post tutaj. Mam olympus e420 z 14-42mm i 40-150mm. W domu jest jeszcze canon 40d z 2 obiektywami.

Zauwazylam ze ten moj z 40-150mm mial problem z ostroscia psow ktore znajdowaly sie daleko (100-150mm). Spodziewam sie ze moze gorzej ostrzyc ale nie az tak. Wczesniej nie spotkalam sie z tym problemem.

Stad moje pytanie. Ktory AF uzywac do psow w ruchu? S-af czy moze jednak c-af? Wg instrukcji c-af ale nie jestem pewna.

Z gory dziekuje za porady.

Z czasem bede szukac innego dluzszego obiektywu ale na razie musza mi te starczyc

NightCrawler
24.03.10, 10:16
C-AF.
Ja tam nie zauważyłem znacznego pogorszenia ostrości na dłuższym końcu 40-150 (a mam obecnie obie wersje).

dirdib
24.03.10, 10:19
C-AF.
Ja tam nie zauważyłem znacznego pogorszenia ostrości na dłuższym końcu 40-150 (a mam obecnie obie wersje).
Szkoda ze nie zachowalam tamtych fotek co byly nie udane. Ostrosc ustawiala sie na trawie obok psa. Ale to moze tez dlatego ze nie trzymalam stabilnie aparatu - znaczy normalnie trzymalam ale do dalszych odleglosci trzeba sie bardziej postarac ;)

grizz
24.03.10, 10:20
C-af ze starymi olkami i jeszcze w połączeniu z ciemnym, wolnym szkłem... lepiej sobie odpuścić.

dirdib
24.03.10, 10:22
C-af ze starymi olkami i jeszcze w połączeniu z ciemnym, wolnym szkłem... lepiej sobie odpuścić.
czyli co mam zrobic? ;)

Jaki inny obiektyw bys polecal? cos w okolicach 5 tys kr szwedzkich czyli do ok 2000 zl moglabym na raty wziasc ale nie wiecej :(

grizz
24.03.10, 10:24
za 2 tyś - 70-200 f4 L do tego canona, co masz w domu.

dirdib
24.03.10, 10:26
za 2 tyś - 70-200 f4 L do tego canona, co masz w domu.
Mamy juz 70-200 tamron do niego.

Zapomnialam moze dodac ze canon40d jest mojego meza i dosc rzadko go pozyczam. Maz tez duzo foci. nie zawsze ani on ani ja wiem kiedy akurat ja bede potrzebowac dlatego dla siebie prawie rok temu kupilam olympusa e420 i do niego ewentualnie cos dokupic dluzszego moge.

Mirek54
24.03.10, 10:27
A nie taniej kilo kiebasy kupic-wtedy masz psy pod reka:wink::grin::grin:

grizz
24.03.10, 10:32
Szkoda ze nie zachowalam tamtych fotek co byly nie udane. Ostrosc ustawiala sie na trawie obok psa. Ale to moze tez dlatego ze nie trzymalam stabilnie aparatu - znaczy normalnie trzymalam ale do dalszych odleglosci trzeba sie bardziej postarac ;)

A nie masz czasem ustawionego automatycznego wyboru pola AF?

dirdib
24.03.10, 10:32
A nie taniej kilo kiebasy kupic-wtedy masz psy pod reka:wink::grin::grin:
Haha :D Oba umieja komende do mnie i wtedy przybiegaja i w trakcie jak biegna wychodza fajne zdjecia np.
http://sherry-niunia.home.pl/sherry/11.jpg
http://sherry-niunia.home.pl/sherry/05.jpg
http://sherry-niunia.home.pl/plaze/11.jpg

Ja sobie bardzo cenie ten kitowy 14-42mm. Bardzo ladne - jak na swoja cene - zdjecia robi. Ale jak sie nasze psy rozbawia to daleko potrafia odbiec i wtedy mam widoczek gdzies tam daleko z psem a nie zdjecie psa w ruchu ;)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

A nie masz czasem ustawionego automatycznego wyboru pola AF?
Mam ustawiony na srodkowy z 3 punktow. Ale zaraz moge zerknac czy extra nie jest wlascie ustawione ze automatycznie...

dog_master
10.04.10, 00:49
Oj, jak mogłam przegapić taki fajny temat...?! ;)

Do psiaków C-AF oczywiście i środkowy punkt AF. Na jakim trybie robisz zdjęcia? Jeśli na A, to ustaw M - odczuwalnie w tej tematyce ostrość szybciej jest ustawiana niż w trybie A - pewnie dlatego, że przy A aparat dokonuje jeszcze jakichś czynności przed. No, ale różnica jest odczuwalna. Jeszcze możesz wyłączyć "release priority" - nie wiem, jak to jest po polsku dokładnie, ale chodzi o to, by aparat pozwolił w trybie C-AF zrobić zdjęcie bez czekania na potwierdzenie. Jak zobaczysz, że ostrość jest okej, a obiektyw jeszcze o milimetr chce podostrzyć to robisz zdjęcie, a nie czekasz, aż szkło się zdecyduje...

A do Canonka nawet nie trzeba eLki, spokojnie starczy 100-300 f/jakieściemne - jedyny minus to jasność, prędkościowo spokojnie sobie da radę, i z czarnym i z małym... :)

Nie zgadzam się. Da się, da się :) Nawet z całym czarnym, co to jest chyba najgorsze. A nowe 40-150 jest szybsze od starego, więc tym bardziej się da :)

(uszy, ah te uszy! :))

dirdib
10.04.10, 07:34
Oj, jak mogłam przegapić taki fajny temat...?! ;)

Do psiaków C-AF oczywiście i środkowy punkt AF. Na jakim trybie robisz zdjęcia? Jeśli na A, to ustaw M - odczuwalnie w tej tematyce ostrość szybciej jest ustawiana niż w trybie A - pewnie dlatego, że przy A aparat dokonuje jeszcze jakichś czynności przed. No, ale różnica jest odczuwalna. Jeszcze możesz wyłączyć "release priority" - nie wiem, jak to jest po polsku dokładnie, ale chodzi o to, by aparat pozwolił w trybie C-AF zrobić zdjęcie bez czekania na potwierdzenie. Jak zobaczysz, że ostrość jest okej, a obiektyw jeszcze o milimetr chce podostrzyć to robisz zdjęcie, a nie czekasz, aż szkło się zdecyduje...

A do Canonka nawet nie trzeba eLki, spokojnie starczy 100-300 f/jakieściemne - jedyny minus to jasność, prędkościowo spokojnie sobie da radę, i z czarnym i z małym... :)

Nie zgadzam się. Da się, da się :) Nawet z całym czarnym, co to jest chyba najgorsze. A nowe 40-150 jest szybsze od starego, więc tym bardziej się da :)

(uszy, ah te uszy! :))
Robie zawsze na M :)

No i mam c-af i srodkowy punkt ale nie zawsze chcial ostrzyc na tych dalszych odleglosciach.

ja mam szwedzkie menu ale zaraz poszukam gdzie tak opcja jest :)

Do canona nie potrzebujemy nic dokupywac jestesmy zadowoleni z tych co mamy :)

A kied wyszlo nowe 40-150? nic nie czytalam o tym.. ja moje z pol roku temu kupowalam

grizz
10.04.10, 07:39
A kied wyszlo nowe 40-150? nic nie czytalam o tym.. ja moje z pol roku temu kupowalam

To masz zapewne nowe - takie malutkie z niebieskim paskiem.

dirdib
10.04.10, 07:54
To masz zapewne nowe - takie malutkie z niebieskim paskiem.

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://sherry-niunia.home.pl/DSCN2249.jpg)

grizz
10.04.10, 08:05
To własnie jest nowe :)

dirdib
10.04.10, 08:14
To własnie jest nowe :)
No to widac u mnie tylko sprawa tego ze focilam na najdalej wyciagnietym i wtedy na trawie ostrosc sie ustawiala :)

Szkoda ze nie stac mnie na 50-200 - tak to bym oba moje mogla sprzedac :grin: ale i tak bym nie uzbierala na ten co dom_master poleca :(

dog_master
10.04.10, 20:02
Hmm. A może faktycznie coś pod koniec ogniskowych złego dzieje się ze szkłem? Możesz popróbować potestować, czy przy tych samych ustawieniach, celując na np. drzewo, ostre jest ono czy inny punkt. Jeśli to dzieje się zawsze, to serwis ;)

EuroLiberty
10.04.10, 20:11
Szkoda ze nie stac mnie na 50-200 - tak to bym oba moje mogla sprzedac :grin: ale i tak bym nie uzbierala na ten co dom_master poleca :(

Zawsze możesz poprzestać na ZD 40-150/3.5-4.5 (pierwsza wersja). Na Allegro są dostępne zarówno używane sztuki (ok. 450zł) jak i nowe (700zł). Starsza wersja jest jaśniejsza i lepiej wykonana.

dirdib
10.04.10, 20:35
Hmm. A może faktycznie coś pod koniec ogniskowych złego dzieje się ze szkłem? Możesz popróbować potestować, czy przy tych samych ustawieniach, celując na np. drzewo, ostre jest ono czy inny punkt. Jeśli to dzieje się zawsze, to serwis ;)
No bede musiala poprobowac ale najpierw musze poszukac gwaracji na obiektyw bo nie byl kupowany z aparatem

Zawsze możesz poprzestać na ZD 40-150/3.5-4.5 (pierwsza wersja). Na Allegro są dostępne zarówno używane sztuki (ok. 450zł) jak i nowe (700zł). Starsza wersja jest jaśniejsza i lepiej wykonana.
ale z kolei pisali tutaj ludzie ze ta nowsza jest duzo lepsza.

u mnie problemem moze byc droga wysylka z allegro do szwecji :(

dog_master
10.04.10, 21:07
Nowa:
+ mniejsza
+ szybsza

Stara:
+ jaśniejsza
+ trwalsza

O ile światła nie brakuje, to zostałabym przy nowszej na rzecz minimalnej ale jednak szybkości. Chociaż trudno tu mówić o różnicach, gdy postawi się je przy n. 50-200 ;)

I naprawdę bym to przetestowała, czy na pewno wina nie leży w wadzie sprzętu.

dirdib
10.04.10, 21:11
Nowa:
+ mniejsza
+ szybsza

Stara:
+ jaśniejsza
+ trwalsza

O ile światła nie brakuje, to zostałabym przy nowszej na rzecz minimalnej ale jednak szybkości. Chociaż trudno tu mówić o różnicach, gdy postawi się je przy n. 50-200 ;)

I naprawdę bym to przetestowała, czy na pewno wina nie leży w wadzie sprzętu.
Dziekuje za informacje! jutro nie bedzie mnie w domu ale w poniedzialek przetrestuje - czyli te same ustawienia i pare takich samych zdjec i potem zobaczyc wynik?

dog_master
10.04.10, 22:37
Ja bym na tych samych ustawieniach, co robisz psiaki (M, AF-C, środkowy punkt etc) na dłuższych ogniskowych zrobiła zdjęcia stacjonarnych obiektów, jakiegoś drzewa etc, żeby mieć pewność, że Ty ostrzyłaś w konkretny punkt i sprawdzić potem, czy on jest ostry. Jak tak to jest okej (nieostrość może być z różnych innych przyczyn), jak nie to może znaczyć, że to wina wadliwego obiektywu.