Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : rozmazane zdjecia

kibol#12
20.02.04, 18:05
mam aparat CAMEDIA c720 i mam problem bo większość zdjęcia w ruchu jest bardzo rozmazana i nie wiem co z tym począć:) do tego tez bardzo czesto pomimo tego, że jest właczona redukcja czerwonych oczu jej efektow nie widać:)...czekam na pomocne porady

Jeronimo
20.02.04, 21:47
mniej alkoholu :lol: :lol: :lol:
lub statyw

zwierzak
20.02.04, 22:05
i krótkie czasy - max 1/200.
no i setkę w gardło żeby ci ręka nie drgnęła :-)

Na poważnie: jest kilka przyczyn kłopotów:
1. AF - wyłącz, albo zmierz odległość i zablokuj na MF - AF zabiera czas, a na obiekty w ruchu głupieje (nie "wyostrzy").
2. Wyłącz redukcję czerwieni w oczkach - skorygujesz w programie graficznym, a stracisz tylko czas. Jeśli obiekt jest w ruchu będzie to kilka metrów i zgubisz ostrość.
3. nie "ciągnij" aparatu za zawodnikiem (z jednym wyjątkiem, ale to zupełnie inny wątek). Aparat nieruchomo, jak zawodnik wbiega (zbliża się - pamiętaj o opóźnieniu między wciśnięciem spustu i zrobieniem zdjęcia) w pole widzenia wciskasz spust.
4. krótkie czasy !!! - poważnie - 1/200 to max czas. Tym bardziej jeśli masz długą ogniskową.
5. Jeśli twój aparat ma szybkie zdjęcia seryjne - spróbuj i tej nastawy. Jak zrobisz 4-11 zdjęć w serii - któreś powinno cię zadowolić.

No to setkę i sukcesów, :-)
pzdr

Arras
20.02.04, 22:33
hohohooo... panie zwierzak.... zagalopował się pan. 720 nie posiada MF. Pozatym punkty od 2 - 5 jak najbardziej trafione... i statyw, statyw, statyw...

zwierzak
20.02.04, 23:45
hohohooo... panie zwierzak.... zagalopował się pan. 720 nie posiada MF. Pozatym punkty od 2 - 5 jak najbardziej trafione... i statyw, statyw, statyw...
Arras, sorry nie wiedziałem.
BTW, tym bardziej podziwiam cię za zdjątka samolotów które widziałem parę dni temu. Wtedy oki - teraz - SZOK. Jak ty to zrobiłeś bez MF. Na logikę nastawiłbym AF na jakiś obiekt np. 100m, przytrzymał spust, wycelował obok samolotu i walił serię.
A`propos po twoich zdjątkach zacząłem się zastanawiać nad słusznością swojego wyboru - C 5050 vs C740 (wtedy),
Pozdrówko

Arras
21.02.04, 00:59
Dzięki... miło słyszeć takie słowa... AF ustawiałem na dalekie obiekty, a przysłona i czas na manualu albo AELock, chociaż czasami też i z ustawień auto coś wyszło :)... w sumie i bez MF można dac sobie radę, co nie oznacza że mi brakuje właśnie tej funkcji./pozdrawiam.

Setka
21.02.04, 13:25
Ktoś tu mowi o mnie na tym forum ,jaką SETKĘ panyu proponujecie?Co ja mam wspólnego z ostrzeniem aparatu? :P

Jeronimo
21.02.04, 14:48
LOL :-)

zwierzak
21.02.04, 23:18
uhmmm ... to po mnie ... tę setkę za Twoje zdrowie Setko ... :lol: