PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 150mm Makro - przebarwienia



Scytal
9.03.10, 20:27
witam,
niedawno zakupiłem ten obiektyw i wziąłem się ochoczo do testów
mam kilka pytań, odnośnie działania tego szkła, a mianowicie czy jest to normalne, czy też mam szukać lepszego egzemplarza

1. obiekt to zaprzyjaźnione mrówki, wstawiam zdjęcie w org. rozmiarze wywołane na standardowych ustawieniach w OM, bez wyostrzania, odszumiania itd. co mi się nie podoba? kolorowe obszary na ciałach mrówek - przy powiększeniu powinno być widać o czym mówię
do zrobienia tego zdjęcia błysnąłem wbudowaną lampą, bez dyfuzora (może to spowodowało kolorowe "ciapki")
dodam tylko, że problem nie występuje na wszystkich zdjęciach, pojawia się jednak co jakiś czas w mniejszym lub większym stopniu (może to wina samych mrówek ;) )

zdjęcie - 2,8MB

http://img532.imageshack.us/img532/5966/p3083234.jpg2. obiektyw często nie może sobie poradzić z ostrością na 1:1 i w pobliżu - mimo błyskania spawarką i wcześniejszego ustawienia ostrości ręcznie, po chwili namysłu odjeżdża gdzieś na drugi koniec zakresu i chwali się ustawieniem ostrości (choć oczywiście widać wtedy tylko 100% rozmycie)
rzecz dzieje się co prawda w słabym oświetleniu, ale chyba po to jest spawarka, więc wolę spytać ;)

asfoto_p
9.03.10, 20:55
Też od niedawna mam ten obiektyw. Ostrość faktycznie mota się w okolicach 1:1 ale to chyba normalne. Nie wiem czy blokujesz ostrość tym pstryczkiem na obiektywie, bo to pomaga.
A co do przebarwień to moim zdaniem nie jest wina obiektywu tylko ostrego światła i budowy ciała tych mrówek. Zbuduj najprostszy dyfuzor i wtedy spróbuj czy to się będzie powtarzało.
Te kolorowe przebarwienia pojawiają się szczególnie mocno w przepalonych partiach zdjęćia... spróbuj powojować w tym temacie z dyfuzorem.
pozdrawiam

Bodzip
9.03.10, 20:55
To jest obiektyw makro, więc:
nie wymagaj szybkości, HSM pomaga, ale i tak obiektyw jest wolny.
te mrówy są rozmyte - nie masz ostrości
lampa wbudowana to zło :)

rodzyn
9.03.10, 20:56
od 1) dyfuzor by tu złagodził ból - bo to problem oświetlenia, a nie szkła.
od 2) to tak niestety jest - to bardzo dobre szkło , ale AF prz makro, to raczej zapomnieć , można próbować , czasem się uda , czasem nie , znacznie lepiej makro ostrzyć ręcznie.

rumi
9.03.10, 21:00
dziwny na tym zdjeciu jest poziomy pasek troche niżej od środka zdjęcia

Scytal
9.03.10, 21:19
dziękuję, uspokoiliście mnie :)

poziomy pasek to chyba wina imageshacka - zdjęcie u mnie na dysku go nie ma

rodzyn
9.03.10, 21:22
dziwny na tym zdjeciu jest poziomy pasek troche niżej od środka zdjęcia
Wygląda to , ale nie na pewno-jakby, któraś z lamel migawki się spóźniała, chociaż na tej prostej jest dziwny uskok tuż przy prawym boku-soft.Warto zrobić kolejne foty z lampą na tym samym czasie i dłuższych i sprawdzić czy problem się powtarza.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

dziękuję, uspokoiliście mnie :)

poziomy pasek to chyba wina imageshacka - zdjęcie u mnie na dysku go nie ma
Dobrze się upewnij, że go nie ma.
Pozdrawiam

Scytal
9.03.10, 23:18
Dobrze się upewnij, że go nie ma.
Pozdrawiam

Zdecydowanie nie ma, gdyby nie uwaga rumiego, to nawet bym nie wiedział, że się pojawił ;)

Sebu$
9.03.10, 23:24
Ostrość ustawiaj ręcznie. Masz na tyle duży komfort robienia fotek, że nie powinno Ci to przeszkadzać.
Jak chcesz używać z lampą to może pomyśl o jakiejś pierścieniowej (link) (http://www2.olympus.pl/consumer/198_Ring_Flash.htm)
z pewnością da lepszy efekt niż spawarka z body
p.s.
stopięćdziesiątkę kupiłeś nowa czy używkę ?

.

Scytal
10.03.10, 00:52
Ostrość ustawiaj ręcznie. Masz na tyle duży komfort robienia fotek, że nie powinno Ci to przeszkadzać.
Jak chcesz używać z lampą to może pomyśl o jakiejś pierścieniowej (link) (http://www2.olympus.pl/consumer/198_Ring_Flash.htm)
z pewnością da lepszy efekt niż spawarka z body
p.s.
stopięćdziesiątkę kupiłeś nowa czy używkę ?

.

oczywiście ostrość MF, nie kupiłem tego obiektywu z myślą o jego AF ;) jednak testując chciałem sprawdzić i poznać całokształt
na pierścieniową jeszcze funduszy nie ma, ale w przyszłości... ;) na razie czekam na wiosnę i słońce ;)
szkło jest oczywiście nowe, używka jest praktycznie nie do dostania

rodzyn
10.03.10, 07:27
Dobrej zabawy- mto świetny obiektyw i jako makro , ale też solidne , jasne tele.
Pozdrawiam

Bodzip
10.03.10, 13:17
Dobrej zabawy- mto świetny obiektyw i jako makro , ale też solidne , jasne tele.
Pozdrawiam

a że solidne tele i warte swoich pieniędzy to poniżej:
pierwsze - czysta sigma
drugie - sigma +telekonwerter EC-20

rodzyn
10.03.10, 13:30
Bardzo dobre potwierdzenie, -może zachęcą właścicieli tych szkieł "do działań":grin:
Gratki

Amigo!
5.09.10, 20:33
To jest obiektyw makro, więc:
nie wymagaj szybkości, HSM pomaga, ale i tak obiektyw jest wolny.
te mrówy są rozmyte - nie masz ostrości
lampa wbudowana to zło :)

Przepraszam, że wyciągam stary wątek, ale mam pytanie zasadnicze odnośnie tego obiektywu [SIGMA 150 dla 4/3]:

Jest w tym szkle napęd HSM dla autofokusa czy nie ma?

W kilku wątkach (vide cytata powyżej) czytam o zaletach HSM, a wg polskiej witryny producenta:

Uwagi: Napęd HSM posiadają wersje z mocowaniem Canon, Nikon oraz Sigma

Mirek54
5.09.10, 20:49
http://the-digital-picture.com/Reviews/Sigma-150mm-f-2.8-EX-DG-HSM-Macro-Lens-Review.aspx

Amigo!
5.09.10, 21:02
Dzięki Mirek. Jeszcze jedna recenzja, przeczytałem tego dużo, i piszą że jest HSM dla 4/3.
Parę dni temu aż zadzwoniłem do sklepu SigmaProCentrum. Stwierdzili, że nie ma HSM w wersji z mocowaniem Olympus. A napisy na obudowie są jednakowe dla wszystkich wersji. I o niczym nie świadczą :)

[edit]
Fotka ze sklepu już bardziej mnie przekonuje. Poważny kupiec nie kłamie chyba?
A może były na rynku dwie wersje tego aparatu?

Z witryny http://www.sigma-foto.pl/:

Bodzip
5.09.10, 21:22
No to masz oryginał
Jeśli chcesz to załączę zdjęcie bagnetu :)

Amigo!
5.09.10, 21:24
No to masz oryginał
Jeśli chcesz to załączę zdjęcie bagnetu :)

O! Dzięki.
Czyli nieścisłość podają na swojej stronie.

Bodzip
5.09.10, 21:27
Może nie tyle nieścisłość, co słyszałem ostatnio że Sigma wycofuje się z 4/3. Czy to prawda ? - nie wiem. Wiem natomiast że obiektywów Sigmy z tym mocowaniem jest coraz mniej.
Ps. powyższy nie do sprzedania :-P

Herbatniczek
5.09.10, 21:35
Sigma 150 z mocowaniem 4/3 posiada napęd hsm (wiem bo mam to szkiełko) ale nie spodziewaj sie po nim demona prędkości :wink: pewno dlatego że to makro, a może też to wina mojej puszki (podpinam pod 510) potrafi się też troszkę pogubić jeśli jest włączony cały zakres, dobrze że są ograniczniki, napewno jest bardzo cichutki.

Bodzip
5.09.10, 21:40
Z moim E-30 też jest wolna, - to makro, nic się nie poradzi. Ale jako (też) krótkie tele jest genialna - bardzo ostra i pięknie rysuje.
Czy warta tej kasy którą za niż żądają ? - dla mnie tak.
A tu okazja (http://allegro.pl/sigma-150mm-f-2-8-ex-dg-apo-macro-hsm-do-olympus-i1209467421.html) - prawie tysiąc mniej

Sebu$
6.09.10, 08:08
.
....
Jest w tym szkle napęd HSM dla autofokusa czy nie ma?[/B]

W kilku wątkach (vide cytata powyżej) czytam o zaletach HSM, a wg polskiej witryny producenta:


Sigma 150 z mocowaniem 4/3 posiada napęd hsm (wiem bo mam to szkiełko) ale nie spodziewaj sie po nim demona prędkości :wink: pewno dlatego że to makro, a może też to wina mojej puszki (podpinam pod 510) potrafi się też troszkę pogubić jeśli jest włączony cały zakres, dobrze że są ograniczniki, napewno jest bardzo cichutki.


Z moim E-30 też jest wolna, - to makro, nic się nie poradzi. Ale jako (też) krótkie tele jest genialna - bardzo ostra i pięknie rysuje.
Czy warta tej kasy którą za niż żądają ? - dla mnie tak.
A tu okazja (http://allegro.pl/sigma-150mm-f-2-8-ex-dg-apo-macro-hsm-do-olympus-i1209467421.html) - prawie tysiąc mniej

napęd HSM jest i działa sprawnie :)

Potwierdzam w/w opinie

Auto Focus pomimo napędu HSM jest powolny ale i tak najszybszy ze szkieł macro ;). Nie można tego porównywać do szybkości z obiektywami SWD, no chyba że będziemy porównywać głośność, wtedy Sigma wygrywa, bo to tylko szelest :)
Używam do macro tylko i wyłącznie trybu "manual", a do tele czasami włączam AF, choć do ptaszorów co w miarę siedzą stabilnie wolę MF :)

I tak jak napisał Bodzip - szkło warte jest tej kasy pomimo, iż nie mało kosztuje. A jak uda Ci się kupić taniej to ino się cieszyć :mrgreen:.

Staram się kupować rzeczy dobre, a przeważnie rzeczy dobre są drogie co nie oznacza, że to działa w odwrotną stronę :shock:, niektóre drogie rzeczy wcale nie są dobre.
To szkło zasługuje na swoja cenę (niestety :( )

Moja stopięćdziesiątka wyniosła mnie poniżej dwóch tysięcy złotych (układy, układziki i faktura Vat) :D i to nówka z gwarancją i osobistym odbiorze (przy okazji pobytu na wczasach) od dystrybutora, a mam do niego prawie sześćset kilometrów ;) :-P

Nie zapominajmy o pewnych wadach większości Sigm. To celność. Jak kupisz szkło na gwarancji i masz / uważasz, że masz problem z celnością to wysyłasz do dystrybutora ze swoim body i "robią" kalibrację szkła co do FF/BF. Problem znika po dwóch tygodniach .... tyle czekasz na powrót szkła z body :-P

przykładowe fotki masz TU (http://pl.pixel-peeper.com/lenses/?lens=267&perpage=12&focal_min=none&focal_max=none&aperture_min=none&aperture_max=none&res=3)
.... plus robale w mojej galerii,(kliknij TU) (https://galeria.olympusclub.pl/thumbnails.php?album=2477), ale to nie jest jakiś tam przykład ino takie sobie hobbystyczne pstrykanie ;)


.