PDA

Zobacz pełną wersję : Co z tą ostrością w E-500 ?????

jackjan
4.02.07, 15:02
Witam serdecznie po raz pierwszy na tym forum.
Mam problem z ostrością w e-500 z obiektywem ZD14-45. Nie ostrzy mi dokładnie na obiekt na który celuję punktem AF. Ustawienia: centralna ramka AF, pomiar ekspozycji na AUTO, pozostałe ustawienia na auto. Moim zdanie wykazuje tendencje do Back fokusa. Odesłalem sprzęt do serwisu, odebrałem po dwóch tygodniach i dalej to samo, chociaż specjaliści twierdzą, że niemożliwe. Jestem amatorem i to moja pierwsza lustrzanka cyfrowa, może coś żle robię? Z obiektywe ZD40-150 ostrzy jak diabli i foty wychodzą super, a z tym szkłem nie mogę się połapać. Na 10 zdjęć 5 wychodzi do bani, nieostre jest ostrzony obiekt np. twarz siedzącej osoby a jej kolana, pomimo że ostrzyłem centralnie na twarz. Proszę o radę. Pozdrawiam

ozzie
4.02.07, 15:07
A może by tak użyć funkcji "Szukaj" :twisted:

Tu masz wszystko - no prawie :
e500-14-45-i-problemy-z-autofocusem (https://forum.olympusclub.pl/topics22/e500-14-45-i-problemy-z-autofocusem-vt7672.htm)

siwyjohn
4.02.07, 16:08
Problem może leżeć w tym, że w trakcie ustawiania ostrości nie masz w obszarze czujnika AF wystraczająco kontrastowego obiektu. 14-45 jest dość ciemnym szkłem i system AF dostaje stosunkowo niewiele światła. Spróbuj ostrzyć na fragmentach kadru o dużym kontraście (brzegi, linie itp) a później przekadrowywać z zablokowaną ostrością. Jeżeli problem jest powtarzalny - wyślij aparat razem z obiektywem jeszcze raz do serwisu z zaznaczeniem, że juz raz próbowali.

olifant
4.02.07, 17:36
to jakaś prawdziwa epidemia już :roll:

suchar
4.02.07, 20:22
Tak wyglada... Ciekawe, czy to jakas wadliwa seria, czy co... :/ Nic, tylko kupowac 14-54, albo 12-60 ;) Tak czy siak nie wyglada to dobrze. Dobrze chociaz, ze serwis w Olku jest porzadny. Chociaz patrzac na to, ze to juz kolenjny obiektyw ktorego nie naprawili, to sam nie wiem... Zycze powodzenia jackjan. Walcz, jesli nie naprawia, to moze Ci wymienia na nowy...
Pzdr

jackjan
4.02.07, 20:38
Dzięki za rady. Aż ciarki mnie przechodza jak pomyślę ile razy bedę musiał wysyłac sprzęt zanim coś się zmieni. Najgorsze jest to że nie wiem czy mi wymienią to szkło bo aparat mam z zagranicy i ogromną uprzjmościa serwisu było to że pirwsza naprawę dokonali na swój koszt i karty mi podbili. Mam więc dwuletnią gwarancję ale nie wiem czy w pelnym zakresie. Pozdrawiam