Zobacz pełną wersję : Martwe czy gorące pixele jeszcze raz... :((
tomeczeks23
4.03.10, 19:51
Parę miesięcy temu wymienili mi CCD w moim Olku 520 z powodu dziwnych ciemnych pasów pojawiających się na każdym zdjęciu. Po wymianie wszystko było jak trzeba a teraz ni stąd ni zowąd wyskoczył problem z pixelami. W załączeniu zdjęcie z ISO 400, 1/125s jako przykład tego co się dzieje. Dopóki nie zastosuję mapowania pixeli z menu aparatu na każdym jest to samo (w prawie tych samych miejscach, w tych samych kolorach). Po mapowaniu przez krótki czas jest w porządku aż do następnego focenia..
Pytanie: czy z racji ilości takich punktów, widocznych nawet bez powiększania zdjęcia, mam prawo reklamować aparat? (do końca gwarancji zostało pół roku).
Pytanie 2: czy zbyt częste mapowanie powoduje, że taki hot pixel jest już na zawsze uznany za niedobrego i interpolowany przez sąsiednie?
Pozdrawiam.
UPDATE: Załączam 2 dodatkowe zdjęcia z czasami 8 sekund i ISO 400. Wykonane kadrami z lekkim przesunięciem bez opcji odszumiania. Zastanawiające jest to, że kadr lekko przesunięty a dokładnie w tych samych miejscach dokładnie o tych samych kolorach występują pixele. Czy to normalne?? (z włączoną opcją odszumiania wszystko oczywiście znika).
Jak one wyskakują jak grzyby po deszczu, to coś jest nie tak z matrycą. Ponad 2 lata mam korpus i ani jeden pixel mi nie zaszwankował. Nigdy nie musiałem mapowania robić. Wysyłaj na gwarancję z opisem dokładnym.
PS. W E-520 jest CMOS zwany LiveMOS, a nie CCD.
heh, ja majac 2 lata E400 jescze z CCD wlasnie zauwazylem przez te 2 lata 3 pikselki ktore wyskoczyly.
ogolnie, jak ci tak wyskakuja, to wyslij, moze znowu trafiles na walnietego CMOS'a ;)
tomeczeks23
4.03.10, 21:39
chciałem zaznaczyć, że przed chwilą sprawdziłem co się stanie jeśli przy tych samych wartościach ekspozycji, czułości itp. włączę funkcję redukcji szumów z ustawieniem na najsłabszy poziom. Żadnego piksela wtedy nie ma...
Na zdjęciach za dnia czy przy czasach migawki krótszych niż 1-2 sekundy, nawet bez odszumiania w Olku jest pięknie.
Czy biorąc ten fakt pod uwagę mam szansę? Co w takiej sytuacji powinien zrobić serwis? Wymienić cały aparat na nowy?
Update: załączyłem 2 inne foty z dzisiaj.
chciałem zaznaczyć, że przed chwilą sprawdziłem co się stanie jeśli przy tych samych wartościach ekspozycji, czułości itp. włączę funkcję redukcji szumów z ustawieniem na najsłabszy poziom. Żadnego piksela wtedy nie ma...
Na zdjęciach za dnia czy przy czasach migawki krótszych niż 1-2 sekundy, nawet bez odszumiania w Olku jest pięknie.
Czy biorąc ten fakt pod uwagę mam szansę? Co w takiej sytuacji powinien zrobić serwis? Wymienić cały aparat na nowy?
Update: załączyłem 2 inne foty z dzisiaj.
w instrukcji napisali tylko o białych pixelach i żeby je mapować - ewentualnie tak jak napisałeś - redukcja szumów załatwia sprawę;
no niestety taka przypadłość matrycy jak się rozgrzeje albo długo naświetla, też ubolewam z tego powodu ale u mnie wyskakują tylko białe;
zauważyłem też kolorowe pixele na zdjęciach - niebieskie i czerwone - czy one też znikają przy włączonej redukcji szumów?
jeśli nie, to faktycznie mogły się wypalić ale w gwarancji nic na ten temat nie napisali więc pewnie wszystko zależy od serwisu - popytaj, może przyjmą do naprawy lub wymiany - lepiej teraz, póki gwarancja jeszcze aktualna :)
tomeczeks23
5.03.10, 08:30
przy włączonej redukcji szumów znika wszystko ale oczywiście zdjęcie traci na ostrości..
Mam jednak wrażenie, że wtedy taki odszumiony obraz ma dziwne niebieskie zabarwienie w okolicach właśnie wszystkich tych białych, niebieskich i czerwonych punktów.
Dziś będę kontaktował się z serwisem i zobaczymy co powiedzą...
tomeczeks23
5.03.10, 19:53
Do serwisu z nim!
Napisałem do serwisu. Czekałem cały dzień na odpowiedź i odpisali abym podesłał 2 identyczne zdjęcia, jedno z aktywną redukcją szumów, drugie bez. Tylko nie wiem po co,
skoro im napisałem, że po załączeniu funkcji wszystko znika (no bo dlaczego ma nie zniknąć skoro do tego właśnie ta funkcja jest?). Czuję, że będą jazdy.... :(
Cóż, to chyba normalne, że przy długich czasach ekspozycji używa się funkcji odejmowania czarnej klatki. Bez niej pojawia się problem z gorącymi pikselami.
epicure, ale nawet bez odejm. czarnej klatki, strasznie duzo tych hotow mu wyskakuje. w porownaniu z moim starym e400 przynajmniej. przy maks dlugosci naswietlania takiego barszczu nie mialem nigdy w rawie.
tomeczeks23
5.03.10, 20:35
epicure, ale nawet bez odejm. czarnej klatki, strasznie duzo tych hotow mu wyskakuje. w porownaniu z moim starym e400 przynajmniej. przy maks dlugosci naswietlania takiego barszczu nie mialem nigdy w rawie.
Dłuższe czasy mnie nie martwią (rzadko pstrykam z więcej niż 8 sekundami) ale spójrzcie na zdjęcie gościa (by the way to Nick Sinkler :D), naświetlanie 1/125 s i ISO 400 - czy to już nie przesada?? (przy takiej migawce chyba ciężko mówić o dłuższych czasach....:/).
Update: załączam dwa inne przykłady - jedno bez funkcji szumów, drugie z aktywną (ISO 100 żeby było śmieszniej!).
Jeśli powiecie że to normalne to się chyba załamię....
A czy przypadkiem nie używałeś przez długi czas trybu LV?
tomeczeks23
5.03.10, 20:41
A czy przypadkiem nie używałeś przez długi czas trybu LV?
A co to jest LV jeśli wolno spytać?
LiveView. Podgląd na żywo. Kadrowanie na ekranie...
tomeczeks23
5.03.10, 20:44
LiveView. Podgląd na żywo. Kadrowanie na ekranie...
Wogóle tego trybu live view nie używam. Raz, że bez niego szybciej łapie ostrość, dwa, że lepsza kontrola kadru.
dla mnie z czasem 1/125 s taka ilość hotów jest nienormalna.
Wolałbym jednak byś nie usuwał EXIF-a.
tomeczeks23
5.03.10, 20:53
dla mnie z czasem 1/125 s taka ilość hotów jest nienormalna.
Wolałbym jednak byś nie usuwał EXIF-a.
To maszynka forumowa usuwa niestety. Poniżej exeif z foty Nicka Sinklera (i to jeszcze z lampą zewnętrzną!)
ImageDescription - OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Make - OLYMPUS IMAGING CORP
Model - E-520
Orientation - Top left
XResolution - 314
YResolution - 314
ResolutionUnit - Inch
Software - ACD Systems Digital Imaging
DateTime - 2009:12:10 21:28:07
YCbCrPositioning - Centered
ExifOffset - 283
ExposureTime - 1/125 seconds
FNumber - 4.00
ExposureProgram - Aperture priority
ISOSpeedRatings - 400
ExifVersion - 0221
DateTimeOriginal - 2009:12:06 21:52:10
DateTimeDigitized - 2009:12:06 21:52:10
ComponentsConfiguration - YCbCr
ExposureBiasValue - 0.00
MaxApertureValue - F 4.00
MeteringMode - Multi-segment
LightSource - Auto
Flash - Flash fired, Compulsory flash mode
FocalLength - 70 mm
UserComment -
SubsecTime - 453
FlashPixVersion - 0100
ColorSpace - sRGB
ExifImageWidth - 2736
ExifImageHeight - 3648
InteroperabilityOffset - 10806
FileSource - DSC - Digital still camera
CustomRendered - Normal process
ExposureMode - Manual
White Balance - Auto
DigitalZoomRatio - 1.00 x
SceneCaptureType - Standard
GainControl - High gain up
Contrast - Hard
Saturation - High
Sharpness - Hard
Maker Note (Vendor): -
Thumbnail: -
Compression - 6 (JPG)
JpegIFOffset - 10886
JpegIFByteCount - 5559
łooo, no to mz definitywnie jest cos bardzo nie tak O_O
tomeczeks23
6.03.10, 22:59
a czy mogę dla porównania prosić kogoś o zrobienie foty przy zamknietym dekielku na ISO 100 i czasie powiedzmy 8 sekund? Jak zrobiłem u siebie to nie mogłem się doliczyć tych wszystkich punktów..istna biało-czerwono-niebieska tęcza...
Przeczuwam jednak kłopoty z serwisem po przeczytaniu piątkowej ich odpowiedzi sugerującej żebym przesłał 2 zdjęcia (jedno bez aktywnego odszumiania a drugie bez..). Założę się, że powiedzą, że skoro z aktywnym jest ok to nie ma problemu.. :/
NightCrawler
6.03.10, 23:09
Prześlij a potem prorokuj.
Zdjęcie 8sek z dekielkiem - E510 (ISO 200 - zapomniałem zmienić).
Prześlij a potem prorokuj.
Zdjęcie 8sek z dekielkiem - E510 (ISO 200 - zapomniałem zmienić).
Zapomniałeś napisac czy to wycinek czy pełny kadr.
NightCrawler
6.03.10, 23:20
Pełny kadr. Jedynie zmniejszony do 1600x1200.
Pełny kadr. Jedynie zmniejszony do 1600x1200.
Sorki ale to troche bez sensu.
Nawet jak były jakies "hoty" to po zmniejszeniu z 10M do 2M mogły zniknąć.
Trzeba było dac wycinek z lewego górnego rogu lub prawego dolnego (którys z nich chyba troche bardziej szumi)
NightCrawler
6.03.10, 23:42
No to cały kadr bez zmniejszenia (tak samo wygląda na rawie - parę świecących pixeli - rawa mogę posłać zainteresowanemu na maila jak będzie potrzebował):
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img694.imageshack.us/i/p3066774.jpg/)
Tez chcialem zrobic,ale mi sie wyswietla na czerwono i mruga-Zdejmij dekielek,Zdejmij dekielek....I wyzwolic migawki nie moge:wink::grin::roll:
No to cały kadr bez zmniejszenia (tak samo wygląda na rawie - parę świecących pixeli - rawa mogę posłać zainteresowanemu na maila jak będzie potrzebował):
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img694.imageshack.us/i/p3066774.jpg/)
Ale teraz to jednak pare sztuk wyraźnie widać.
NightCrawler
6.03.10, 23:56
I tak w porównaniu do zdjęcia autora wątku to jest czysto ;)
tomeczeks23
7.03.10, 00:16
I tak w porównaniu do zdjęcia autora wątku to jest czysto ;)
naliczyłem na tym przykładzie 3-4 (piąty wątpliwy) a u mnie wygląda to tak: (+ w promocji zdjęcie z ISO100 i czasem 3 sekundy (białe aż mi biją po oczach mimo że w miniaturce niewidoczne)...
NightCrawler
7.03.10, 00:24
Droga mleczna prawie :/. Wyślij te 2 porównawcze zdjęcia swoje + ew. to moje do serwisu i czekaj na odpowiedź. Pewnie każą przysłać aparat...
tomeczeks23
7.03.10, 00:51
Droga mleczna prawie :/. Wyślij te 2 porównawcze zdjęcia swoje + ew. to moje do serwisu i czekaj na odpowiedź. Pewnie każą przysłać aparat...
Dzięki za Twoją próbę. Jest przy ISO 200 więc można sądzić, że na 100 byłoby czysto jak w d..... u murzyna.
Oby kazali. I wtedy co? Wymiana matrycy czy całego aparatu? (bo się obawiam, że zapuszczą mapowanie pikseli i uznają, że po sprawie :/). A matryca jak pisałem była wymieniana parę miechów temu..z powodu innej wady..
NightCrawler
7.03.10, 01:15
Olympus raczej nie robi fuszerek przy naprawie (co nie znaczy, że wpadki się nie zdarzają). Jeżeli matryca będzie do bani to wymienią. Jeżeli nie da się naprawić to wymienią aparat (ale na to bym się specjalnie nie nastawiał).
no ja jescze na tym twoim na iso 100 i 3 s banding widze ale moze kwietia onitora, pionowe paski czerwono-niebieskie.. O_O
1 raz widze takie cos...
tomeczeks23
7.03.10, 12:09
no ja jescze na tym twoim na iso 100 i 3 s banding widze ale moze kwietia onitora, pionowe paski czerwono-niebieskie.. O_O
1 raz widze takie cos...
to z tego powodu była wymieniana poprzednio matryca, banding był okropny, musiałem się kłócić ostro i dopiero jak technikowi Olka pokazałem o co chodzi to dopiero wtedy przyznał, że rzeczywiście jest coś nie tak.. Jakież było moje zdziwienie kiedy idąc do mediamarktu i testując banding na nówce sztuce wystawowej zobaczyłem to samo..
tomeczeks23
8.03.10, 22:05
Olympus raczej nie robi fuszerek przy naprawie (co nie znaczy, że wpadki się nie zdarzają). Jeżeli matryca będzie do bani to wymienią. Jeżeli nie da się naprawić to wymienią aparat (ale na to bym się specjalnie nie nastawiał).
Otrzymałem odpowiedź z serwisu (cytuję):
Proszę pamiętać, że hot pixele nie są efektem wysokiego ISO, ale długiego czasu naświetlania i związanego z tym nagrzewania matrycy. Przesłane przez Pana zdjęcia nie wskazują na usterkę w tym zakresie.
Chyba jutro zrobię jednak nalot na Suwak 3 osobiście :-/. A przecież pisałem babce, że to się dzieje nawet przy 1/40-tej sek !!! I co teraz robić? Jakąś ekspertyzę niezależną której kosztami obciążyć Olka? Nawet nie poprosili o przesłanie aparatu.. Czy ktoś wie, czy nadal pomimo niemożności dostarczania sprzetu osobiście można tam pojechać i wpuszczą?
A wysłałeś im zdjęcie na krótkim czasie? Nie pisz, że się też dzieje, tylko pokaż im. Z doświadczenia wiem, że mają spore problemy ze słowem pisanym.
tomeczeks23
8.03.10, 23:54
A wysłałeś im zdjęcie na krótkim czasie? Nie pisz, że się też dzieje, tylko pokaż im. Z doświadczenia wiem, że mają spore problemy ze słowem pisanym.
Wysłałem już w pierwszym mailu (1/125 sek.) ale oczywiście do tego w tej zdawkowej odpowiedzi się nie ustosunkowali. I niech mi ktoś powie że na takim czasie mają prawo się pojawiać hoty ale to może ja jestem głupi... Jestem?
zadzwoń, ja załatwiłem sprawę ostatecznie telefonicznie. Zapisz sobie tylko dokładnie z kim rozmawiałeś.
tomeczeks23
9.03.10, 00:37
zadzwoń, ja załatwiłem sprawę ostatecznie telefonicznie. Zapisz sobie tylko dokładnie z kim rozmawiałeś.
Oczywiście że jutro dzwonię (na razie rozmawiałem tylko dopytując się o termin możliwej odpowiedzi). A czy możesz w skrócie przedstawić Twój przypadek? (może być na priv).
Tak jak pisałem, już parę miechów temu z nimi walczyłem i wyszło na moje. Nie przypuszczałem, że teraz będzie podobnie..
Nie denerwuj się Olek to poważna , robiąca dobry sprzęt i dbająca o dobre imie, firma - na pewno postarają się ciebie zadowolić .
A błędów nie popełnia ten, kto nic nie robi.
Życzę dobrego i sprawnego załatwienia sprawy.
tomeczeks23
9.03.10, 20:48
Nie denerwuj się Olek to poważna , robiąca dobry sprzęt i dbająca o dobre imie, firma - na pewno postarają się ciebie zadowolić .
A błędów nie popełnia ten, kto nic nie robi.
Życzę dobrego i sprawnego załatwienia sprawy.
Rozmawiałem dziś z polskim serwisantem Olka - od razu stwierdził, że rozumie moje uwagi i w związku z tym prosi o przysłanie aparatu wraz ze zdjęciami i szczegółowym opisem. Poszła płyta + word po angielsku na wypad gdyby czesi mieli jednak problem z rozwikłaniem polskiego..
Rozmawiałem dziś z polskim serwisantem Olka - od razu stwierdził, że rozumie moje uwagi i w związku z tym prosi o przysłanie aparatu wraz ze zdjęciami i szczegółowym opisem. Poszła płyta + word po angielsku na wypad gdyby czesi mieli jednak problem z rozwikłaniem polskiego..
To ja trzymam kciuki.
również trzymam kciuki :D
tomeczeks23
10.03.10, 07:56
Dziękuję ogromnie za forumowy support :). Całe szczęście że żona nie jest modelką bo by mi dała za każdego pixela na jej mordce ;)
cyt:
.. dobra żona- męza korona...
Kciuki nadal aktualne.
tomeczeks23
20.03.10, 12:03
I jak się spodziewałem... zwracają aparat z komentarzem: wyregulowanie, sprawdzenie, oczyszczenie... Aż we mnie wrze z soboty rana :/. I od razu komentarz, że jeśli nie będę zadowolony to zawsze mogę skontaktować się z główną szefową Olka na Polskę..
Tylko co oni mogli wyregulować??? Uruchomić mapowanie pikseli czy wsadzić matrycę do -80 stopni???
Dar-i-jush
20.03.10, 13:02
Nie rozumiem. Dostałeś dokumenty z serwisu z adnotacją o niezadowoleniu i kontakcie z szefową?
Rozumiem, że problem nadal występuje?
Mysle ze mozesz zachaczyć RE albo Jack'a.
Bylo juz nie raz tak ze pomagali rozwiazywac problemy, bo jack to ich czlowiek na naszym forum.
bo to co ta matryca u Ciebie wyprawia to jest tragedia, tak napewno nie powinno być, moje duzo starsze e400 robilo niebo mniej zaciapkany obraz.
tomeczeks23
20.03.10, 20:43
Nie rozumiem. Dostałeś dokumenty z serwisu z adnotacją o niezadowoleniu i kontakcie z szefową?
Rozumiem, że problem nadal występuje?
Informację o możliwych krokach w wyniku swojego niezadowolenia dostałem dzwoniąc telefonicznie na Suwak 3 do p. Bagińskiej. Główna szefowa to p. Karpińska do której w razie właśnie niezadowolenia mogę się zwrócić... Na infolinii powiedzieli krótko: zostało wykonane sprawdzenie, wyregulowanie i oczyszczenie. Czyli w sumie nic, bo co to znaczy wyregulowanie? Zaczynam żałować wpakowania się w Olka...
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Mysle ze mozesz zachaczyć RE albo Jack'a.
Bylo juz nie raz tak ze pomagali rozwiazywac problemy, bo jack to ich czlowiek na naszym forum.
bo to co ta matryca u Ciebie wyprawia to jest tragedia, tak napewno nie powinno być, moje duzo starsze e400 robilo niebo mniej zaciapkany obraz.
Rozmawiałem też telefonicznie z p. Jackiem (w zeszłym tygodniu). Bardzo kompetentna osoba która od razu zaleciła przesłanie aparatu, w przeciwieństwie do pozostałych tam pracujących osób od których dostałem maila z informacją, którą już w tym wątku cytowałem. Aparat podejrzewam, że dostanę fizycznie w poniedziałek. Sprawdzę go oczywiście dokładnie i jak zobaczę na 1/40-tej tyle punktów co wtedy, to niech stracę ale nalot na Suwak 3 :/
NightCrawler
21.03.10, 01:00
Czyli jeszcze aparatu nie masz w rękach a już psioczysz... poczekaj. Jeżeli nie zrobili to wojna, ale jeżeli zrobili i wszystko jest ok to tylko sam siebie nakręcasz...
myslalem ze dostales juz puszke.
najpierw sprawdz. moze regulacja to poprostu zmniejszenie nieprawidlowego wzmocnienia obrazu. stad te piksele.
nie oceniaj zanim nie dostaniesz do reki...
tomeczeks23
22.03.10, 20:54
myslalem ze dostales juz puszke.
najpierw sprawdz. moze regulacja to poprostu zmniejszenie nieprawidlowego wzmocnienia obrazu. stad te piksele.
nie oceniaj zanim nie dostaniesz do reki...
a tak bardzo chciałem się mylić. Jest dokładnie to samo. 8 sekund, ISO 100 i istna mleczna droga...I co tu robić?
Dokładny opis: Lokalizacja naprawy: 0G2/C1503, podjęte czynności: produkt wyregulowany, sprawdzony wyczyszczony.
...istna mleczna droga...I co tu robić?
Zdjąć dekielek.
tomeczeks23
22.03.10, 21:02
Zdjąć dekielek.
Czym więc wytłumaczyć że na E-510 kolegi forumowego spowyżej conajwyżej 5 sztuk pikseli widać? (przy tych samych warunkach).
Robiłeś jpegi, czy wołałeś rawy? Miałeś włączoną gradację na auto, czy normal? Jaki miałeś ustawiony filtr szumów? Jaką redukcję zakłóceń - "on" czy "auto"?
A tak na marginesie, to testowanie zdjęć z założonym dekielkiem przypomina mi testowanie jak jeździ samochód z zaciągniętym ręcznym hamulcem. Wiesz, samochód sąsiada jeździ wtedy jakby trochę lepiej, niż mój. Hmm, czy myślisz, że powinienem skontaktować się z serwisem? ;)
tomeczeks23
22.03.10, 21:17
Robiłeś jpegi, czy wołałeś rawy? Miałeś włączoną gradację na auto, czy normal? Jaki miałeś ustawiony filtr szumów? Jaką redukcję zakłóceń - "on" czy "auto"?
A tak na marginesie, to testowanie zdjęć z założonym dekielkiem przypomina mi testowanie jak jeździ samochód z zaciągniętym ręcznym hamulcem. Wiesz, samochód sąsiada jeździ wtedy jakby trochę lepiej, niż mój. Hmm, czy myślisz, że powinienem skontaktować się z serwisem? ;)
jpegi. gradacja normalna, filtr szumów na off. dokładnie jak kolega który załączył w niniejszym wątku swój przykład z E-510.
A teraz w takim razie przykład bez dekielka - 30 sekund (ISO 100, normal, filtr off).
Albo ja czegoś nie rozumiem.. To jakie powinienem mieć ustawione parametry (gradacji, filtra itp)?
Dar-i-jush
22.03.10, 21:28
Przy takim czasie włącz redukcję zakłóceń (Noise reduct.).
Mówiłeś, że masz te piksele przy krótkich czasach, a pokazujesz 30sek. Pokaż coś z np. 1/20sek. Prawidłowo powinno być czysto.
...filtr szumów na off...
I tu tkwi problem. Włącz na "auto".
Ale Filtr szumu nie ma takiej opcji - tą akurat ma Redukcja szumu. Dla mnie to głupie, bo dwie nazwy prawie takie same a co innego robią :shock: Niepotrzebne zamieszanie w menu.
No, jedna się powinna nazywać stopień redukcji ale pewnie się nie mieściło. Tłumaczenie menu na PL jest faktycznie miejscami dziwne, ale od tego jest instrukcja... Ewentualnie zawsze można napisać/zadzwonić do serwisu - wyjaśnią co i jak.
Tam gdzie jest "Auto/Wł/Wył" można śmiało dać na "Wł." lub "Auto" - wtedy jeżeli stopień odszumiania (druga zakładka) jest na "Wył.", to będzie tylko odejmować ciemną klatkę.
[QUOTE=Moominek;616548]
Tam gdzie jest "Auto/Wł/Wył" można śmiało dać na "Wł." lub "Auto" -
Miałem to samo /E30/ przy bardzo długich czasach /ponad 10 sek/ "auto" przełączyłem na "Wł" i problemy się skończyły , do HDRów naświetlam po 40-60 sek. i jest czyściutko. pozdrawiam hb
tomeczeks23
28.03.10, 00:46
w załączeniu fota z 5 sekundami (tam gdzie auto/wyl/wl - ustawilem na WL, druga zakladka na WYŁ), no i wygląda że tych ustroństw nie ma kompletnie!
a fota w sumie jak porównywałem z opcją na WYŁ nie różni się praktycznie niczym w temacie ostrości.. no jedynie podwójny czas robienia foty ale wolę to niż te diabelskie białe i czerwone i niebieskie punkty :)
wersja z krótsza nazwą pliku - oryginał.
wersja z dłuższą - dodatkowo obróbka w NeatImage
a zrob tak jak wczesniej zdjecie w zlych warunkach na 1/20 na iso 100. bo na pocatku, szumialo niemilosiernie.
dalej jest tak?
jesli tak nie ma to doszukujesz sie na siłe.
kazda matryca ma hoty,
1 zdj na 1/20 chyba, 2ga na 30 sek. obydwie BEZ zadnych redukcji. jesli masz ssyfki zrob mapowanie. pomaga. ponizej przyklad...
dorzucam jescze to co w 1 poscie. iso 400/8sek/zadnych redukcji.
W E400 redukcja długich czasow (dark frame)wlaczala sie dopioero po chyba czasie wiekszym jak 4 sek. pisalem o tym na forum kiedys juz.
zrob takie same fotki. porownasz czy jest tak samo jak bylo. jak jest lepiej. olej.
Ja tam nie wiem, ale zrobiłem foto na ISO 200 i czasie 30s. Żadnego piksela się nie doszukałem. Wszystkie poprawiarki pikseli w aparacie wyłączone.
http://img535.imageshack.us/img535/4886/dsc2163.jpg
tomeczeks23
28.03.10, 10:29
a zrob tak jak wczesniej zdjecie w zlych warunkach na 1/20 na iso 100. bo na pocatku, szumialo niemilosiernie.
dalej jest tak?
jesli tak nie ma to doszukujesz sie na siłe.
kazda matryca ma hoty,
1 zdj na 1/20 chyba, 2ga na 30 sek. obydwie BEZ zadnych redukcji. jesli masz ssyfki zrob mapowanie. pomaga. ponizej przyklad...
dorzucam jescze to co w 1 poscie. iso 400/8sek/zadnych redukcji.
W E400 redukcja długich czasow (dark frame)wlaczala sie dopioero po chyba czasie wiekszym jak 4 sek. pisalem o tym na forum kiedys juz.
zrob takie same fotki. porownasz czy jest tak samo jak bylo. jak jest lepiej. olej.
właśnie sęk w tym, że nie martwią mnie tam 2, 3 punkty ale ogromna różnica skali w ich ilości. jeśli u Ciebie na 30 sek. bez redukcji nie widać nic a u mnie na 30 sekundach bez redukcji jest droga mleczna to skromnym zdaniem chyba coś nie tak..pomijając już kwestię, że Nikon zdecydowanie mniej szumi.
Wieczorem zrobię dokładną próbę i podam wyniki. A w poniedziałek podjadę do Euro czy Mediamarktu, wezmę sztukę nówkę i zrobię to samo by mieć skalę porównawczą (na marginesie: dopiero gdy w poprzednim moim problemie bandingu pokazałem w serwisie Olka wyniki właśnie takiego testu porównawczego, przyznali, że należy wymienić matrycę..)
Ja tam nie wiem, ale zrobiłem foto na ISO 200 i czasie 30s. Żadnego piksela się nie doszukałem. Wszystkie poprawiarki pikseli w aparacie wyłączone.
http://img535.imageshack.us/img535/4886/dsc2163.jpg
Fajny kadr, ładna go
5-doskonale!
tomeczeks23, a mógłbyś napisać coś na temat tego bandingu, jak mocny był, może masz przykładowe fotki. I żeby nie robić OT, to może odpowiedz w tym (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=9798&highlight=banding) temacie, w nawiązaniu to tego wątku :-P
eśli u Ciebie na 30 sek. bez redukcji nie widać nic...
Nie ma szans, żeby nie było widać darków przy 30 s bez redukcji zakłóceń.
http://optyczne.pl/84.7-Test_aparatu-Nikon_D90_Szumy_i_jakosc_obrazu_w_RAW.html
Dodatkowo obserwujemy tylko połowę rozkładu. To sugeruje, że jakiś stały sygnał jest odejmowany od każdego zdjęcia. A zatem surowe "teoretycznie" pliki NEF w praktyce są modyfikowane przed ich zapisaniem na kartę.
Dlatego nic nie widać na D90, nawet szumu.
U mnie są kropeczki i szumik.
hxxp://overlay.no-ip.org/DSC04073.JPG
tomeczeks23
29.03.10, 21:58
oto fota z 40 sekundami z aktywnym NR. Czysto!
http://img687.imageshack.us/img687/7029/p3283174afiltered1.jpg
trochę może być widać u Was pewne zanieczyszczenia ale nie wiem czemu tak się dzieje, patrzę na oryginał przez ACD See i czyściutko! (raz odszumiane NeatImagem).
Bo taka jego funkcja.
BTW, takie coś wyszło prosto z puszki?
tomeczeks23
29.03.10, 22:10
Bo taka jego funkcja.
BTW, takie coś wyszło prosto z puszki?
po jednokrotnym zapuszczeniu w NeatImage
po jednokrotnym zapuszczeniu w NeatImage
straszne artefakty...
http://img687.imageshack.us/img687/7029/p3283174afiltered1.jpg
trochę może być widać u Was pewne zanieczyszczenia ale nie wiem czemu tak się dzieje, patrzę na oryginał przez ACD See i czyściutko! (raz odszumiane NeatImagem).
Przeczytałam wątek. To zdjęcie w Twoim poście jest prawie identyczne z tym co widuję na swoich fotkach robionych nowym E3. Do tej pory miałąm stare E500 i nigdy nie widziałam podobnych efektów. Zrobiłam też testy z zamkniętym dekielkiem przed (mapowaniem matrycy) na obu aparatach z tymi samymi ustawieniami. Jestem w szoku. Teraz to ja zaczynam się zasyanawiać czy nie reklamowac aparatu. os samego poczatku co prawda byłam złą na piksele w nocnych fotkach, ale łudziłam się ze to kwestia może przypadku. jednak nocne robione E500 na długich czasach nie miały połowy tych pikseli. Po dzisiejszych testach wychodzi na to, że w E3 mam sporo białych krop i trochę kolorowych a na E500 jest może wiecej kolorowych przy 8 sek ale nie ma białych, no przynajmniej ja nie widzę. jednak bardziej amrtwi mnie taki efekt jak ten u Ciebie w tym zdjeciu powyżej. Cały czas jak patrzę na swoje foty przy lekkim powiekszeniu na monitorze to mnie szlag trafia bo amm wrażenie że zdjęcie zostało utkane z fragmentów włosów :|
Nie wiem teraz czy to normalne w tym aparacie czy powinnam coś z tym zrobić. Dla ciekawosci zamieszczam 4 foty. 2 zrobione E3 z wyąłczona i włączona redukcja szumów i z E500 tak samo. Są w rozdzielczosci 314 ale zmniejszone do rozmiaru 800x600. Nie wiem czy coś będzie widac na nich.
1. E500 WYŁ RED
2. E500 WŁĄCZONA RED
3. E3 WYŁĄCZONA RED
4. E3 WŁĄCZONA RED SZUMU NA SŁABO
moze to normalne dla cmosów.
ja nie mialem takich jazd na CCD'kach. zadnym.
moze to normalne dla cmosów.
ja nie mialem takich jazd na CCD'kach. zadnym.
nie wiem jak w innych matrycach. Nigdy mnie nie interesowało techniczne rozwiazanie, a konkretny efekt, czyli to co widać. E3 jest pierwszym jaki kupowałąm sądząc ze przy tych paramaetrach jakie podaja będzie w efekcie leszy obraz, ale wychodzi na to, że pomimo gorszcych parametrów pewnie cześciej bede korzystać z rozpadajacego sie już E500 :???:
W sumie do nocnych zdjęć i tak z reguły korzystam z Nikona bo akurat pod tym wzgledem sprawdza sie o wiele lepiej.
tomeczeks23
30.03.10, 07:29
No i wygląda na to że spowodowałem masowe sprawdzanie hot pixeli :)
No i wygląda na to że spowodowałem masowe sprawdzanie hot pixeli :)
W sumie to nie tyle spowodowałeś, co sprowokowałeś do wypowiedzi bo dopiero teraz znalazłam post, któy mówi o tym co mnie martwiło od czasu zakupu. Wcześniej skarżyłam się znajomym fotografujacym i podpytywałam czy to normalne, ale potem miałam długą przerwę ponad 2 miesiace w foceniu z uwagi na chorobę wiec temat przycichł. Teraz zaczynam brać aparat do ręki na nowo więc temat odżył. Aparat kupiłam w listopadzie, chciałam go przetestować dokąłdnie wczesniej no ale nie wyszło, a teraz zaczynam mu się na nowo bliżej przygladać, zwłąszcza, ze jak do tej pory każdy sprzęt któy kupowałąm okazywał się felerny i był reklamowany w ramach gwarancji E500 też był reklamowany poniewaz przepalił się w nim flesz z niewiadomych powodów. Na szczęście o serwisie Olympusa złęgo słowa pwoiedzieć na razie nie mogę. Wszystko odbyło się bezproblemowo i szybko.
Pozdrawiam
ciąg dalszy historii:
Otóż zadzwoniłem do głównej szefowej która od razu zaproponowała (jeszcze przez telefon że na czas powtórnego oddania do serwisu da mi zastępczy! - co się rzeczywiście stało). Pojechałem, kulturalnie, pokazałem przykład zdjęcia z forum i swego - przyszedł jakiś lepsiejszy technik i od razu stwierdził, że coś nie tak z matrycą. Potem testowo zrobiłem na tych samych ustawieniach na tym zapasowym i gdy moim oczom ukazały się jedynie 5-6 pikseli na 30 sekundach bez aktywnego odszumiania aż się wzruszyłem :).
To już będzie 5-te oddanie mego Olka do serwisu także pamiętając że po 4-ech należy się wymiana na nowy o co zapytałem główną szefową, poprosiłem o takową wymianę z uwagi na to że rok temu już wymieniali matrycę (i być może coś skopali...). Dzisiaj już aparat znalazł się w Czechach, w poniedziałek mam zadzwonić to będę wiedział co dalej.
A tą zastępczą sztuką focenie to bajka :P
PS. Oczywiście focenie jest możliwe jedynie wtedy kiedy uprzednio żona mi go sprzed nosa nie sprzątnie :)
To powiedzcie mi że mam te sam problem jak tomeczeks23, nigdy na to nie zwracałem uwagi ale teraz to mi się nie podoba...:???: ISO 100, 60 sek., wył. obie redukcje...
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=31886&stc=1&d=1270892632
NightCrawler
10.04.10, 11:50
Ehhh... 60sek. czarny dekiel bez redukcji i chce czystą czerń... nie przesadzacie troszkę?
To podpowiedzcie jak mam zrobić bym mógł się "czepiać" ? Czy warto mieć włączone na stałę NR i dać sobie spokój? Chyba że polecacie jakąś inną konfigurację NR/NF i po bólu?
Aha, przy okazji zauważyłem że tryb ciągłego ostrzenie z ręcznym doostrzeniem C-AF/MF nie ma wogóle sensu w aparacie, bo i tak automatyka nie pozwoli na ruch pierścieniem ostrzenia... :grin: krócej, pierscień nie funkcjonuje...
NightCrawler
10.04.10, 12:08
Zrób normalne zdjęcia na czasach jakich używasz do tego jakieś nocne z włączoną redukcją... jeżeli będziesz miał pixy to się martw jeżeli nie to sobie daj spokój. Szkoda nerwów.
Robienie zdjęć bez włączonej redukcji (do czegoś jak by nie było została stworzona), przez 60 sek, z założonym dekielku to taki lekki bezsens bo raczej w normalnych warunkach nie będziesz fotografował czarnej smoły...
tomekskura
22.04.10, 18:41
ciąg dalszy mojej historii z pixelami. Otóż zawiozłem aparat do głównej szefowej Olka. Od razu przyszedł technik i pokazałem na żywca o co chodzi (piksele + migotanie ekranu LCD). Momentalnie przyznał, że coś nie jest tak. Przyniósł nówkę sztukę, zrobiliśmy w tych samych warunkach foty i wyszło (30 sek, ISO 100): Nowy - 3-4 wątpliwe hoty, mój - ponad 150 hotów. Dostałem tę nówkę jako zastępczy na czas naprawy. To była naprawa numer 5 w całej jego historii. Główna szefowa obiecała że będą wnioskować o nówkę sztukę. Dzisiaj otrzymałem przesyłkę i jakież było moje zdziwienie kiedy zobaczyłem jakby wymienioną zawartość i swój stary plastik ze starymi numerami seryjnymi. Mówię sobie, no to skoro wymienili środek to nie ma bata musi być w porządku. Po zrobieniu porównawczych fot, moja mina zrzędła niesamowicie. Mało tego: tydzień temu kupiłem żonie E-520 z 2 kitowymi (złapała bakcyla do focenia :)). Na tej nówce sztuce podobnie jak na tej zamiennej na czas naprawy 3-4 wątpliwe na 30 sek. Poniżej 30 sek. czysto jak cholera. W normalnych czasach również czyściutko a u mnie spójrzcie niżej. To samo z wyświetlaczem na moim, mryga nadal tak jakby robiły się w środku jakieś zwarcia czy coś...tego więc też nie naprawili. Jutro kolejny nalot z żądaniem wymiany na nowy.. Powiem szczerze: mam dość serwisu Olka...i powoli jego samego :/
Powiedzcie czy może jestem przewrażliwiony czy rzeczywiście coś jest na rzeczy ale wydaje mi się że pojedyncze wątpliwe a ponad 100 pewnych hotów to chyba jest różnica:
mój1 - 10 sek, ISO 100.
nowy1 - 10 sek. ISO 100.
mój2 - 30 sek. ISO 100.
nowy2 - 30 sek. ISO 100.
Mój - to mój aparat.
Nowy - to ta zamienna sztuka (nowa).
PS. w opisie naprawy napisali, że usterka elektroniczna, przyczyna - płyta główna, naprawa - wymieniony.
zadzwoniłem wczoraj i dowiedziałem się, że wymieniają wreszcie na nowy ale nie na E-520 tylko E-620.... I jestem w małym dylemacie czy warto (bo wszystko będzie pasować z wyjątkiem blm-1 które przechodzi w bls-1...hmmm..), no i te większe szumy już od ISO 200 z racji większej matrycy..
zadzwoniłem wczoraj i dowiedziałem się, że wymieniają wreszcie na nowy ale nie na E-520 tylko E-620.... I jestem w małym dylemacie czy warto (bo wszystko będzie pasować z wyjątkiem blm-1 które przechodzi w bls-1...hmmm..), no i te większe szumy już od ISO 200 z racji większej matrycy..
Miałem tak samo. Oczywiście też mam teraz niepotrzebne akumulatory i ładowarkę. No i musiałem zakupić grip i nowe aku, więc wydatek niestety był. Ale warto. Szumy nie są większe, są takie same przy dodatkowych 2Mpix. Jak sobie zeskalujesz do 10, to będą mniejsze:wink:
Jaki dylemat. Tylko się cieszyć. To co pisał Miś + znacznie lepszy AF :) Nowa pucha, nowa gwarancja.
NightCrawler
6.05.10, 08:54
Warto - więcej mi się pisać nie chce :)
no i mam za swoje.. pomyslalem ze bede miec problem z nówką e-620 więc się okazało że jednak się Pani w Olku pomyliła i jak zapytałem kiedy przyjdzie ostatecznie moje nowe e-620 to inny stwierdzil, ze to bedzie jednak e-520... :(
zapomniales ze to forum jest czytane przez pracowników olympusa :D
no, to masz babo placek :D
no i mam za swoje.. pomyslalem ze bede miec problem z nówką e-620 więc się okazało że jednak się Pani w Olku pomyliła i jak zapytałem kiedy przyjdzie ostatecznie moje nowe e-620 to inny stwierdzil, ze to bedzie jednak e-520... :(
Jaki placek. W żadnym miejscu stratny nie jesteś.
Hello
Sam sobie popatrzyłem na tę przypadłość opisywaną w wątku i fakt jakiś tam 6 punktów widać (białe i czerwone) ale tylko w przypadku długich czasów i przy wyłączonym NR.
A czy NR właśnie nie jest po to??
pozdr.
Niestety ciąg dalszy mojej historii: otrzymałem nówkę sztukę E-520. Nie minęły 2 tygodnie a sytuacja wygląda następująco: w ostatnią sobotę fotografowałem wesele koleżanki, po czym zasiadłem do wywoływania i obróbki i po prostu prawie piorun mnie strzelił jak zobaczyłem na KAŻDYM zdjęciu (niezależnie od ISO i naświetlania: przeważnie ISO 100 i 200, migawka średnio ok 1/50, nawet z zewnętrzną lampą) że w tym samym punkcie mam jasny świecący piksel (zawsze na biało). Funkcja redukcji wyłączona była cały czas i filtr szumów na OFF.
Poniżej parę przykładów (oczywiście na aparacie żony wszystko w porządku). Jak należy traktować na każdym zdjęciu biały piksel w tym samym punkcie? (w lewej części kadru mniej więcej na środku zdjęcia; mapowanie pikseli nie zadziałało). Czy to jakaś fatamorgana? (nówka sztuka przysłana z serwisu, albo może tylko teoretycznie nówka sztuka?). Pomału się noszę z decyzją o zmianie systemu....
Zrób normalne zdjęcia na czasach jakich używasz do tego jakieś nocne z włączoną redukcją... jeżeli będziesz miał pixy to się martw jeżeli nie to sobie daj spokój. Szkoda nerwów.
czy włączona funkcja NR powinna mieć wpływ na RAWy czy nie? Ostatnio zabrałem się za RAWa zrobionego nocą, na jpg z aparatu nie było problemu a po wywołaniu RAWa otrzymałem piękne gwiaździste niebo i nie tylko niebo. Gwiazdy to były oczywiście białe hot piksele.