Zobacz pełną wersję : Sigma 30mm f/1.4 EX DC HSM Olympus
... i GO to szkieło tak subtelnie masakruje... :-)
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img258.imageshack.us/img258/454/gosiaur2.jpg)
Moja ostatnio tylko raz na kilkaset fotek nie wyostrzyla poprawnie... Eh, Sigma ma piekne zabarwienie, niestety za to ją uwielbiam :)
A w końcy było w serwisie? Marudziłaś coś na szybkość.
dog_master
18.04.08, 18:22
Marudzilam ;) Ale nie bylo, serwis mi mowil ciagle, ze do 2 tygodni! Kpina troche, nie moge byc tyle bez aparatu na razie. Jest okej, sama sie dziwie, lag minął, sam z siebie... Teraz ostrzy dobrze, imho dosc szybko. Nie wiem, co jej bylo i nie chce wiedziec dopóki działa i jest na gwarancji. Na wazne okazje biore dodatkowo ZD50, jak padnie na mniej waznych to sie nic nie stanie ;]
Jeśli można, to poproszę o portret wykonany tą sigmą. ważne aby było widać całą osobę, od stóp do głów. wiem, że na 1,4 z bliska można uzyskać fajne rozmycie, ale czy jest to możliwe również przy innym kadrze?
przeglądałem i klikałem rózne linki w tym wątku, ale niczego nie znalazłem...
wystawiłem na sprzedaż E-1, ale może się jeszcze rozmyślę :)
Tu masz:
https://galeria.olympusclub.pl/index.php?cat=12319
Jeśli można, to poproszę o portret wykonany tą sigmą. ważne aby było widać całą osobę, od stóp do głów. wiem, że na 1,4 z bliska można uzyskać fajne rozmycie, ale czy jest to możliwe również przy innym kadrze?
przeglądałem i klikałem rózne linki w tym wątku, ale niczego nie znalazłem...
wystawiłem na sprzedaż E-1, ale może się jeszcze rozmyślę :)
źródło (http://img180.imageshack.us/img180/1856/65779309lr5.jpg)
To na pełnej dziurze, szerokość oryginalna, przycięte z góry i dołu do kwadratu (winietka powstała bez udziału obiektywu ;-))
No dobra, wymiękam... W najbliższym czasie wybiorę się po tą Sigmę osobiście (opinie są różne więc lepiej wymacać egzemplarz). Na co zwracać uwagę przy zakupie? Ma ostrzyć od razu, czy zwykle dojeżdża i popierduje? W pomieszczeniu dosyć jasno oświetlonym światłem sztucznym powinna ostrzyć w miarę żwawo czy migiem (wiem że jasno to pojęcie względne)? W świetle dziennym łapie pewnie w mgnieniu oka?
Będę wdzięczny za jakieś info od posiadaczy.
dzięki. daje do myślenia. liczyłem, że głębia będzie mniejsza, no ale to w końcu nie tele...
No dobra, wymiękam... W najbliższym czasie wybiorę się po tą Sigmę osobiście (opinie są różne więc lepiej wymacać egzemplarz). Na co zwracać uwagę przy zakupie? Ma ostrzyć od razu, czy zwykle dojeżdża i popierduje? W pomieszczeniu dosyć jasno oświetlonym światłem sztucznym powinna ostrzyć w miarę żwawo czy migiem (wiem że jasno to pojęcie względne)? W świetle dziennym łapie pewnie w mgnieniu oka?
Będę wdzięczny za jakieś info od posiadaczy.U mnie, z olkiem e-1, ostrzy szybciej niż 14-54. Szybciej - to znaczy, że szybkość wzrosła zauważalnie (ale nie wiem jak inaczej to opisać).
Tak sobie myślę, że jeśli szkiełko będzie wadliwe, po prostu zauważysz to od razu :-)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
dzięki. daje do myślenia. liczyłem, że głębia będzie mniejsza, no ale to w końcu nie tele...Tak, ale z tele musiałbym oddalić się kilka razy dalej (tu, na dziedzińcu zamku w Malborku, nie byłoby miejsca) i musiałbym skrócić czas/podwyższyć ISO aby uniknąc poruszenia. Przy 30 mm wystaczy 1/60 sekundy - jesli dodamy do tego duża jasność, okazuje się, że nie trzeba forsować ISO. Wiadomo co oznacza to dla olkowców - nie będzie trzeba wstydzić się wysokich szumów przed innowiercami :-)
To zdjęcie powyżej było wykonywane w ub tygodniu, przed wieczorem (po 19tej), na ciemnym dziedzińcu - można sobie wyobrazić ile było tam światła. No i ISO 200 wystarczyło w zupełności. :-)
Po tzrecie, tele daje inną perspektywę, wszystko, co jest w tyle "spłaszcza się", nie widac nic a nic z tła. A ta Sigma pozwala przynajmniej "stwarzać wrażenie" głębii średniego formatu (nie wiem czy tu nie zagalopowałem się nieco... ):-)
diabolique
22.04.08, 22:56
Ja jestem zachwycony szybkością ostrzenia. Robi "prt" (to HSM więc nie ma "bziuut") i już. Lubię to szkiełko coraz bardziej, bo kadrując trzeba trochę pomyśleć a nie pokręcić zoomem :)
poniżej zdjęcie lekko przycięte z góry i z prawej, bez zbędnych zabiegów, nawet nie wyostrzane po zmniejszeniu (zostawiłem exif)
Dzięki za info. Wychodzi na to że powinien śmigać lepiej niż 14-54 (więcej światła dla AF).
Moj egzemplarz robi to tak że łapie ostrość a po chwili jeszcze doostrza. Ogolnie to wciaz mam mieszane uczucia co do poprawności ostrzenia, ostatnio udało mi sie pstryknąć kilka fotek i były ostre tam gdzie chciałem... Możliwe że profilaktycznie oddam go do regulacji możliwe że jeszcze bardziej sie poprawi a skuteczność ostrzenia wzrośnie.
Jedno jest ważne żeby sprawdzić dobrze ten obiektyw należy robić fotkę np. twarzy ostrząć na rzęsy (oko) i sprawdzać efekty i wtedy i tylko wtedy bedzie można wyrobić sobie opinie o danym egzemplarzu. W przypadku fotek typu domy, kamienice to zawsze ładnie ostrzył (inna GO to oczywiste) i nigdy nie mogłem nic zarzucić. Problemem sa wlasnie robienie bardzo osobliwych fotek takich jak wyżej zaznaczyłem.
alakin- faktycznie masz tak szybką tę Sigmę? bo dla mnie to ona była zdecydowanie wolniejsza nawet od ZD 35mm, właśnie przez to doostrzające prrr... prrrrr... prrrrrrr....
kisi:
Ok, sprawdzę na twarzy. W sumie to jest obiektyw stworzony do focenia ludzi i ratowania się w ciemnicy.
diabolique
23.04.08, 12:45
alakin- faktycznie masz tak szybką tę Sigmę? bo dla mnie to ona była zdecydowanie wolniejsza nawet od ZD 35mm, właśnie przez to doostrzające prrr... prrrrr... prrrrrrr....
Dla pewności właśnie wyjąłem ją z torby i podpiąłem do E-1. Jest dokładnie tak jak pisałem - "prt" i gotowe. W średnio dobrze oświetlonym biurze. Nie słyszę i nie widzę żadnego doostrzania.
Owszem, czasem przy pełnej dziurze wychodzą foty nieostre, ale to dlatego, że celuję AF w oko a potem przekadrowuję. Ale nie winię za to sigmy, to mój własny błąd, że przy przekadrowywaniu ruszam aparatem do przodu lub do tyłu, co przy papierowej GO na 1.4 powoduje, że ostrość jest już kilka centymetrów dalej lub bliżej. Da się to pewnie ominąć przy ustawieniu AF jak w E-3 na grupę, a nie na punkt centralny i unikać przekadrowywania :)
Moje spostrzeżenia:
+ ostrzy faktycznie nieco lepiej od 14-54, testowałem w ciemnych pomieszczeniach
+ jest masywna, dobrze spasowana, nie ma luzu na bagnecie
+ mała głębia faktycznie masakruje
+ mechaniczny pierścień ostrości (i tak bym nie trafił ale lepszy od "elektronicznego")
- na pełnej dziurze potrafi zarzucić fioletem, ale nie oczekiwałem ideału (to nie Zuiko)
Używacie tego filtra załączonego jako "gratis"? Myślę coby zapodać Marumi WPC Slim, ale może ktoś ma pochlebne opinie o tym filtrze Sigmy...?
Używacie tego filtra załączonego jako "gratis"? Jakiego???
No, teraz jako bonus dodają filtr UV Sigmy...
No, teraz jako bonus dodają filtr UV Sigmy...To ja się nie załapałem... :-(
Ale taki cube-futerał tez dostałeś? :-)
Taa, futerał czołg jest w kartonie a filtra bym nie żałował - B+W to na pewno nie jest.
dog_master
25.04.08, 00:02
Na poczatku zrobilam fotki z i bez filtra, nie widzialam roznicy, wiec mam i uzywam. Blikow nie zlapalam do tej pory, a robilam pod boczne swiatlo, pod okna - kit dawno lapal i bez filtra.
u mnie dziala tak samo sigma 150mm 2.8, ale jak jest dobre swiatlo to krocej doostrza, zalezy od swiatla, czasem pyknie raz ale czasem 3 lub nawet 4 popyka
i jest wolna w kreceniu silnikiem, ale chinol mi napisal
ze to jest makro i to bedzie ostrzyc wolniej od kita jak mu napisalem ze jest 2x wolniej lub gorzej
kit robi prt i gotowe :) a sigma kreci kreci, potem pyk pyk pyk
szybciej przesune po calej skali recznie gdy jest na drugim koncu :)
przekonania o mydleniu, o problemach z FF BF biora sie chyba z tego
ze ta sigma ma po prostu krotka glebie, wystarczy lekko ruszyc aparatem aby punkt ostrzenia byl w innym miejscu
u mnie na 2.8 150mm glebia jest przy makro baaardzo mala i jest ten sam problem, naostrzy dobrze, ale minimalny ruch i moze nie trafic, ale tak musi byc, trzeba by dac duze F zeby zwiekszyc glebie ale nie po to kupuje sie taki obiektyw :)
na dodatek fokus w olkach (poza e3) tez sie chyba przyczynia do tego problemu
Sigma 150/2.8 jest ostra jak żyletka.
Miałem to szkiełko i jego właściwościom optycznym nie mogę niczego zarzucić.
Oczywiście, ostrzy nie najszybciej bo jest obiektywem macro jednak przełącznik zakresu sporo pomaga. Zaleta jest, że jest cichutko w porównaniu np do Zuiko 50 f/2.
A papierowa głębia ostrości przy 150mm (300 po cropie) to normalka, zresztą i tak używanie pełnej dziury prz zdjęciach makro jest bez sensu.
Dokładnie się z tym zgadzam... Ostrzy cichutko, i jeżeli kolejne ostrzenia wypadają blisko siebie to idzie szybko i bezbłędnie. Moje 150 ma największy problem przy szybkim przerzucie ostrzenia na obiekt bliżej - np. mniej niż w połowie dystansu ostatniego ostrzenia - wtedy tak bezradnie jedzie po całym zakresie... Trzeba jej łapką kapkę pomóc...
Zdarzyło mi się jednak kilkukrotnie, że AF dostał dziwnego laga ( ja na migawkę a ten myśli i dopiero rusza), albo wręcz nie chce wystartować i trzeba popchnąć... Raz też nie ruszył w ogóle - tylko malutkimi kroczkami (pyk-pyk) zaczął jechać, kroczek stop, kroczek, stop. Najbardziej mnie ten lag denerwuje bo bez niego to by ostrzyła huraganowo, a tak to powiedzmy czas ostrzenia na poziomie być może słabszym niż 14-54.
Poprawi się z czasem, czy raczej wadliwy egzemplarz mi się trafił? Za poprawi przemawia fakt, ze chyba jednak po całym dniu zabawy zaczyna jednak lepiej chodzić - albo to ja się przyzwyczajam.
Jedno jest jednak pewne. Może i wolno, ale ostrzy mi dokładnie tam gdzie chcę... I to z recyzją taką, że mi szczena opada...
Jedno jest jednak pewne. Może i wolno, ale ostrzy mi dokładnie tam gdzie chcę... I to z recyzją taką, że mi szczena opada...
I to jest wlasnie ciekawe ze Sigmy jeden obiektyw ostrzy dokladniej a inny to loteria (zreszta firma ta slynie z loteryjności).
A jak z wagą tego obiektywu ? Gdzies wyczytalem ze jest dosc duzy i ciezki przez co nieporeczny... przynajmnie w stosunku do Sigmy 105'tki...
waga to prawie 0.5 kg, jest spory, ale które 1.4 jest małe (no może jakieś szkiełka do dalmierzówek, ale i tu wątpię, trzeba pamiętać, że skilniczek też muszą gdzieś upchnąć) ? Z E3 wygląda nobliwie, a z E300 też dość dobrze :)
No to jest kurde jednak kawał szmela - 150 mm wygląda na takiego i jak chwycisz w rękę to nie ma zaskoczenia. 90 dkg waży! :) Połącz to teraz z "pancernym dziadkiem" załóż na wierzch FL50 dodaj gripa pod spód i wyglądasz jak zza czołgu... :]
A poważniej ciężar 150 mm na E1 rozkłada się bardzo ładnie, z ręką pod obiektywem masz wrażenie dobrego wyważenia, nie leci na mordę,a nie korpus go nie wyłamuje do góry. NIe, jeżeli chodzi o wagę to może i sporo, ale na pewno wygodnie
NO, ale to nie w tym temacie. Jeżeli chodzi o 1.4 to przyznam, ze mnie ta loteryjność jakoś nie odstrasza. Serwis Sigmy trąbi na prawo i lewo w sieci, że kalibruje więc chyba nie ma problemu... Raczej wyposażę się i w taką stałkę.
Używacie tego filtra załączonego jako "gratis"? Myślę coby zapodać Marumi WPC Slim, ale może ktoś ma pochlebne opinie o tym filtrze Sigmy...?
Ja nie miałem filtru i z powodu ''okazji'' (30zł) kupiłemtaki jaki dają w gratisie. Na razie nie stwierdzam jakich kolwiek problemów. A ten obecny ''gratis'' to dodanie 100zł do wcześniejszej ceny:)
Pozdrawiam.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/05/P5116694-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/12119/P5116694.jpg)
Myślę coby zapodać Marumi WPC Slim...
Poczekaj kilka dni to napiszę Ci parę słów o Marumi Lens Protect DHG. Teoretycznie powinno być jeszcze lepiej niż w przypadku WPC, a cena ta sama.
I to jest wlasnie ciekawe ze Sigmy jeden obiektyw ostrzy dokladniej a inny to loteria (zreszta firma ta slynie z loteryjności).
Gdyby nie ta loteryjność, to warto byłoby się zastanowić nad takim APO 120-300/2,8 HSM. Ponoć najlepszy zoom tej klasy po AS-F 200-400/4,0 VR. Tylko ta niepewność... ;-)
ktos pisal, ze latwiej mu ostrzy na obiektach w podobnej odleglosci (z malym skokiem roznicy). moja pannica za to odwrotnie. gdy chce ostrzyc cos innego z podobnej odleglosci lepiej jak od razu popchne manualnie ring w skrajna pozycje, zeby miala wiekszy rozbieg. cuda na kiju :grin:
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-16274)
dziś machnąłem całą sesję Lubelskiej Miss Studentek 30/1.4 Sigmy. Jak widać ładnie pracuje. Zdarzyło się kilka nieostrych fot, ale na zrobionych ponad 150 nieostre to może z 10 sztuk.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/05/magda-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/12391/magda.jpg)
PS. Na plenerze nikoniarskim fotografowałem tylko tą sigmą (ok. 70% zdjęć) i manualna 50-ką.
dog_master
13.05.08, 00:19
Poczekaj kilka dni to napiszę Ci parę słów o Marumi Lens Protect DHG. Teoretycznie powinno być jeszcze lepiej niż w przypadku WPC, a cena ta sama.
Oo tez jestem ciekawa :) Ale nie do Sigmy, a... 50-200 ;p Biedne caly czas bez filterka... ;]
Zoom:
testuj tego protect'a, testuj... będę zamawiał hurtem UV/protect i ND...
Zauważyłem u siebie dziwną przypadłość w Sigmie 30/1,4 - są dni kiedy odsetek niestrych zdjęć jest duży, ale są i takie kiedy na 30 fotek wszystkie trafione w punkt jak należy.
Ponieważ miałem b. pozytywne doświadczenia z maską do M/42 (zniknęło mydło na 1,4) - postanowiłem spróbować tego tutaj. Wczoraj wieczorem wyciąłem maskę w trochę innym kształcie, ale otwór dla światła zrobiłem podobny jaki jest w EC-20 (w przybliżeniu) i na razie wszystko działa jak należy. Jedyny minus, to zmiana ekspozycji o 0.3 EV.
Biorąc się za realizację tego szalonego pomysłu, porównałem średnicę soczewki Takumara 1,4 i Sigmy 1,4. Są prawie identyczne. Skoro sprawdziło się w Takumarze zasłonięcie części światła wpadającego do body, więc postanowiłem sprawdzić to tutaj i jak na razie jest 100% trafień.
Zobaczymy za jakiś czas.....
Kris_1 testuj testuj. Czekamy na wrażenia po jakims czasie.
Kris_1 czy coś sie urodziło z twoich wywodów ?
Niestety nie wyszło to tak jak w przypadku obiektywóch manualnych.
Założenie maski powoduje tylko efekt identyczny jak przymknięcie przysłony.
Być może różnica w odległości między maską a przysłoną właściwą powoduje że w szkiełku manualnym działa ok, natomiast w Sigmie nie.
PS. Dzięki za przypomnienie, bo pisałem o tym dawno, zrobiłem dawno, powtórzyłem z inną maską i zamiast od razu opisać to .... :oops:
Mam pytanie do posiadaczy. Jak zachowuje się pierścień MF po przejściu zakresu? W ZD wskakuje na luz, przestaje się czuć ten opór silniczka. Jak jest w Sigmie 30?
dog_master
22.09.08, 23:11
Podobnie. Jak kręcisz gdy jesteś w zakresie to czul lekki "chropowaty" opór, jak przekroczysz zakres to opór się zmniejsza i jest "gładki". Ale kręcić możesz cały czas :] Nawet w trybie AF niestety...
ja bym prosił Szanownych Posiadaczy tego szkiełka o wrzucenie kilku sampli na pełnej dziurze i takie do f2 :) Mariush-owe weselne widziałem, te na d-base i flickfoto też.
Z góry bardzo dziekuje.
diabolique
22.09.08, 23:27
ja bym prosił Szanownych Posiadaczy tego szkiełka o wrzucenie kilku sampli na pełnej dziurze i takie do f2 :) Mariush-owe weselne widziałem, te na d-base i flickfoto też.
Z góry bardzo dziekuje.
A nie ma wcześniej w wątku?
A nie ma wcześniej w wątku?
mało mi... a przymierzam się powolutku do tego szkiełka
mało mi... a przymierzam się powolutku do tego szkiełkaKup - a jak ci nie podpasuje to pchniesz komuś o stówkę taniej (sam sobie za to potestujesz do woli).
Jak kupi to nie sprzeda, nawet jak Go będą przypalali.
Jak kupi to nie sprzeda, nawet jak Go będą przypalali.
na to liczę :) ale waham się jeszcze nad ZD50 - nie kryje że chodzi o portreciki i śluby w obydwu przypadkach...
dog_master
23.09.08, 00:49
Fajnie miec i to i to... Roznie katy widzenia, rozne perspektywy... Czasem nie mozesz sie odsunac dla 50tki, czasem mozesz... ;)
Mam oba, cudny tandem :)
A sampli fajnych nie umiem zrobic... Modeli nie mam... Nie obiecuje, ale moze cos wrzuce jezeli mi wyjdzie, jezeli znajde cos ladnego na dysku...
Fajnie miec i to i to... Roznie katy widzenia, rozne perspektywy... Czasem nie mozesz sie odsunac dla 50tki, czasem mozesz... ;)
Mam oba, cudny tandem :)
A sampli fajnych nie umiem zrobic... Modeli nie mam... Nie obiecuje, ale moze cos wrzuce jezeli mi wyjdzie, jezeli znajde cos ladnego na dysku...
byłbym wdzięczy :)
pozdrawiam
Właśnie Sigma zapowiedziała 50/1.4, więc kolejne szkło do rozważenia masz. ;)
30/1.4@1.4
https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-21757
http://digart.img.digart.pl/data/img/64/53/download/1613803.jpg
http://digart.img.digart.pl/data/img/5/24/download/1593275.jpg
@2.5
http://digart.img.digart.pl/data/img/70/31/download/1450816.jpg
@f5
http://digart.img.digart.pl/data/img/21/42/download/1923958.jpg
diabolique
23.09.08, 19:54
Może nie żyleta, bo w aparacie ustawione na "soft" :grin:
Przysłona 1.4 i 2.0 prosto z aparata, nieruszane.
Doświetlone w sufit lampą wbudowaną.
na to liczę :) ale waham się jeszcze nad ZD50 - nie kryje że chodzi o portreciki i śluby w obydwu przypadkach...Wg mnie 50-ka w e-systemie jest zbyt długa na sluby (nada się tylko czasem do portretów panny młodej), a 30-ka jest akurat. Plus światło duzo jaśniejsze...
pod śluby to zdecydowanie 30/1.4
właśnie o taką odpowiedź mi chodziło.
Wg mnie 50-ka w e-systemie jest zbyt długa na sluby (nada się tylko czasem do portretów panny młodej), a 30-ka jest akurat. Plus światło duzo jaśniejsze...
A to dlaczego?
bo żeby zrobić całą postać lub 3/4 to musisz daleko odejść a wiadomo że na ślubie czy weselu jest to cięzka srpawa
A to dlaczego?
Dlatego że ogniskowa jest zbyt długa - po pierwsze, wymusza krótszy czas (wg zasady "odwrotność ogniskowej" - 1/100 zamiast 1/60 w 30ce). Po drugie, jest zbyt ciasna - w pomieszczeniach nie pozwala na zbytnie szaleństwo kadrowe, a zdjęcia samych głów to mało trochę, panna młoda lubi oglądać się w całości :-)
filipoh mnie uprzedził :-)
drugim punktem za 30 jest powiązanie czasów z ogniskową.
Łatwiej zjechać niżej z czasem i nie poruszyć przy 30 (60 mm) niż przy 50 (100 mm).
edit, a mnie mariush uprzedził :)
dog_master
24.09.08, 12:45
Dlatego że ogniskowa jest zbyt długa - po pierwsze, wymusza krótszy czas (wg zasady "odwrotność ogniskowej" - 1/100 zamiast 1/60 w 30ce).
Mamy IS w puszkach... ;)
Mamy IS w puszkach... ;)To znaczy że przy 50-ce potrzebny będzie dłuższy czas naświetlania niż przy 30-ce dla "nieruchomości zdjęcia"?
A właśnie, jak spisuje się AF tego szkła z E3? może ktoś na bazie własnych doświadczeń porównać do ZD50 i ZD14-54?
(zadaję to pytanie jeszcze raz, wcześniej wstawiłem je w złym wątku)
30 ma na pewno szybszy AF od ZD 50mm ale pewnie częściej się myli
AF sigmy = AF 14-54
Przynajmniej tak było z moją sigmą.
no i już wiemy co i jak :]
dokładnie AF sigmy = AF 14-54 (tak na oko owszem), ale z sigmą rzadziej jeszcze są problemy w ciemnych pomieszczeniach, zwyczajnie, jest sporo jaśniejsza. Jeśli zaś chodzi o celność, to po to mamy oczy żeby ocenić czy jest ostro, a wciśnięcie 2-3 razy spustu do połowy to ułamki sekundy. Ja tak focę, wciskam raz, jak widzę, że nie jest ostro to jeszcze raz i mam celność na zdjęciach na poziomie 99%.
dokładnie AF sigmy = AF 14-54 (tak na oko owszem), ale z sigmą rzadziej jeszcze są problemy w ciemnych pomieszczeniach, zwyczajnie, jest sporo jaśniejsza. Jeśli zaś chodzi o celność, to po to mamy oczy żeby ocenić czy jest ostro, a wciśnięcie 2-3 razy spustu do połowy to ułamki sekundy. Ja tak focę, wciskam raz, jak widzę, że nie jest ostro to jeszcze raz i mam celność na zdjęciach na poziomie 99%.
i przy okazji oszczędzasz migawke :P
Dlatego że ogniskowa jest zbyt długa - po pierwsze, wymusza krótszy czas (wg zasady "odwrotność ogniskowej" - 1/100 zamiast 1/60 w 30ce). Po drugie, jest zbyt ciasna - w pomieszczeniach nie pozwala na zbytnie szaleństwo kadrowe, a zdjęcia samych głów to mało trochę, panna młoda lubi oglądać się w całości :-)
filipoh mnie uprzedził :-)
A ja bez problemu obskoczyłem cały ślub tydzień temu, bez lampy i z E1 :lol:
przyłączam się do prośby z samplami...
Nie mam zgody na neta, mogę pokazać kiedyś na jakimś zlocie, albo dam linki jak młoda para sama gdzieś opublikuje np. w NK :roll:
zapodawaj na maila :) tak się nie liczy
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
ktoś ma może jeszcze jakieś linki do sampelków z tego szkła, oprócz tych co były w tym wątku ?
tymczasowy_
3.10.08, 00:15
Testowałem sobie Sigmę 30mm/1,4 na korpusie E-3.
Pokrótce takie wrażenia: przy odległości ostrzenia od 0,5m do 1m wszystko w najlepszym porządku. Piękna ostrość od f=1.4, doskonała kontrastowość, celność i precyzja AF bez zarzutu. Brak FF/BF.
Ale wystarczy zwiększyć odległość ostrzenia do 2m i wszystko szlag trafia:
-pojawia się FF
-totalna loteria w ustawieniu AF
-a jak już coś ustawi w miarę przyzwoicie to na f=1.4 mydło totalne.
Ogólnie AF ustawia szybko i cicho, tylko te jaja po odejściu od obiektu na większą odległość.
Miał ktoś podobne doświadczenia z tą Sigmą?
Pokrótce takie wrażenia: przy odległości ostrzenia od 0,5m do 1m wszystko w najlepszym porządku. Piękna ostrość od f=1.4, doskonała kontrastowość, celność i precyzja AF bez zarzutu. Brak FF/BF.
-pojawia się FF
Ogólnie AF ustawia szybko i cicho, tylko te jaja po odejściu od obiektu na większą odległość.
nie wiem czy to kwestia odległości. wydaje mi się, że trzeba go przymknąć by przestał mydlić (choć i tak nawet powyżej F2 nie był tak ostry jak ZD50mm). mało które szkło nie mydli na takiej przysłonie. przyzwyczajenie do jakości obrazu z zuików może być bolesne...
jedno, co mnie ostatnio bardzo pozytywnie zaskoczyło, to duża podatność plików z Sigmy na wyostrzanie. mam wrażenie, że software przy mocniejszym wyostrzaniu nie powodował tylu artefaktów choć może to złudne.
Nie, nie, nie - mam tą sigmę i złego słowa nie dam na nią powiedzieć. A pracuję z nią na E-400, któremu daleko do E-3.
Poniżej fotka robiona w lesie, przy całkowitym zachmurzeniu. Sigma 30 oczywiście. Przesłona 3,5 i popatrz jak duża GO.
źródło (http://bodzio.dug.net.pl/kamienie/p8200020i.jpg)
Ta Sigma na 1.4 daje mydełko i to jest normalne - czego oczekujecie? Trzeba domknąć do 1.8 i obraz zaczyna nabierać ostrości. Moja ostrzy jak należy, nawet w miarę szybko a mam podpiętą do E-330...
dziekan:
nie męcz się i po prostu kup...
a przy 2.8 to już jest żyleta :D
Ta Sigma na 1.4 daje mydełko i to jest normalne - czego oczekujecie? Trzeba domknąć do 1.8 i obraz zaczyna nabierać ostrości. Moja ostrzy jak należy, nawet w miarę szybko a mam podpiętą do E-330...
dziekan:
nie męcz się i po prostu kup...
ja już zdecydowałem - tylko ktoś mi sprzatnoł z przed nosa upatrzone na alledrogo w dobrej cenie...
http://allegro.pl/item450666600_sigma_af_30mm_f_1_4_olympus_4_3_uv_m arumi_gwar.html
Macie Wasze "mydełko" ;)
http://chomikuj.pl/dog_master/Sigma+30mm+f1.4
JPG prosto z aparatu, nieśmigane, HQ 1/4, wszystko f/1.4, z EXIFami, 1&2&5 ISO400, 3&4 ISO100, na trzecim zaaberrowało [siatka + grzbiet bażanta]...
dog_master:
każdy ma swoje kryteria jakościowe... po pierwszych testach postanowiłem używać tego słoika na 1.8, bo 1.4 to przeginka w temacie ostrości. popatrz sobie co się dzieje poza centrum kadru przy F1.4.
Hej!
Mam problem z ostrością mojej Sigmy. Dzwoniłem do serwisu i odpisano mi abym poslał do nich obiektyw najlepiej razem z body. Troche zmartwiło mnie to. I pytanie do osób ktore dawały ową Sigme do serwisu do regulacji czy wysyłały ją z body czy sam obiektyw ? Skoro nie mam wiekszych problemów z ZD14-54 z ostrością wiec chyba z body wszystko OK. Wiec moze wystarczy posłać sam obiektyw ??
Hej!
Mam problem z ostrością mojej Sigmy. Dzwoniłem do serwisu i odpisano mi abym poslał do nich obiektyw najlepiej razem z body. Troche zmartwiło mnie to. I pytanie do osób ktore dawały ową Sigme do serwisu do regulacji czy wysyłały ją z body czy sam obiektyw ? Skoro nie mam wiekszych problemów z ZD14-54 z ostrością wiec chyba z body wszystko OK. Wiec moze wystarczy posłać sam obiektyw ??
Wyślij całość - skalibrują obiektyw pod twoje body. Ostrość powinna wtedy trafiać w punkt. Oczywiście sprawdzą cały obiektyw pod względem poprawności działania! :wink:
.
tymczasowy_
6.10.08, 17:44
Nabyłem właśnie Sigmę 30mm/1.4 Poniżej link do testowych fotek dla f=1,4, 2 i 4. Wg mnie jest całkiem nieźle. Na normalnych fotkach również jest dobrze, włącznie z 1.4, które jest jak najbardziej użyteczne.
http://chomikuj.pl/tymczasowy_/test/sigma30mm
każdy ma swoje kryteria jakościowe... po pierwszych testach postanowiłem używać tego słoika na 1.8, bo 1.4 to przeginka w temacie ostrości. popatrz sobie co się dzieje poza centrum kadru przy F1.4.Małe pytanie: po co Ci ostrość na całym kadrze przy f=1,4 jak przy tak malutkiej GO i tak poza centrum wszystko jest nieostre? Tablice testowe focisz?
Kisi- jaką decyzję podjąłeś w sprawie swojej Sigmy?
Pytam, bo nie rozumiem za bardzo istoty kalibrowania obiektywu pod dane body. To znaczy, że jak skalibruję 30-stkę Sigmy pod E3, to z moim E500 (nie wspominam już np. o innym egzemplarzu E3) będzie mieć ona problemy? :shock:
A pytam, bo przeprosiłem się z Panią Sigmą, na którą tutaj jakiś czas temu ostro narzekałem. Z braku laku ponoć lepszy kit, ale w końcu trafiłem egzemplarz który daje radę. Po przymknięciu do 1,8 właściwie można się już przestać stresować. Owszem, zdarzają się przestrzały, ale wynika to chyba z braku przyzwyczajenia do nieco innej specyfiki działania AF. Słabe krawędzie to standard i nie ma się co napinać. Światło miód, plastyka inna niż np. w ZD 50, ale zaczyna mi się podobać. Szybkość z E3 porównywalna do 14-54.
Poslalem body razem z obiektywem bo nie chce kilka razy reklamowac obiektywu. DL amnie tez to dziwne ale na moje pytanie do serwisu dostalem odpowiedz ze moga zestroic obiektyw z body serwisowym (albo wzorcowym). Mam nadzieje ze beda sie obchodzic jak z jajuszkiem - innej mysli nie dopuszczam...
...mam nadzieje ze w koncu bede mogl troche poszalec z tym obiektywem...
Mam i ja. Moje pierwsze wrażenia bardzo pozytywne. Szybkosć AF wymiata z moją 510tką - tyk i jest. Światło rozwala mnie na łopaty. ZD 50 f2.0 to był max z czym miałem do czynienia na dłużej niż 1 dzień do tej pory, ale zejście poniżej f2 sprawia że na moje pozostałe szkiełka patrze teraz z niesmakiem i grymasem na ustach. Ostrość na f1.4 jest na zadawalającym mnie poziomie (nawet bardzo) a przy 1.8 i wyżej MZ to już miód. Kolorki i rozmycie jak to z sigmy rewelka. AF trafia w 90% w punkt. Te chybione są niecelne minimalnie i pewnie są winą płytkiej GO i mojej niepewnej reki. MZ jedna z lepszych Sigm jaką miałem do tej pory w rękach i choć zoomy mi nie zawsze pasowały (17-120, 50-200) to do wszystkich stałek tej firmy nie mogę mieć zastrzeżeń (150, 105 czy 30).POLECAM
Moja 30stka wróciła z serwisu. Nie napisali nic co robili. Na emaila ktorego im poslalem tez nikt juz nie odpowiada. Teraz ostrzy tak jak powinna. Jestem happy.
PS.
... ciekawe jak dlugo bedzie tak ostrzyc bo podobno lubi sie rozjeżdżać...
... ciekawe jak dlugo bedzie tak ostrzyc bo podobno lubi sie rozjeżdżać...
Podobno Elvis żyje...
Moja 30stka wróciła z serwisu. Nie napisali nic co robili. Na emaila ktorego im poslalem tez nikt juz nie odpowiada. Teraz ostrzy tak jak powinna. Jestem happy.
Posyłałeś samą 30-stkę, bez body?
Posyłałeś samą 30-stkę, bez body?
Poslalem z body. Jesli poslesz bez body to ustawią to pod body serwisowe. Dziwne to ustawienie pod body użytkownika no ale tak jest.
Poslalem z body. Jesli poslesz bez body to ustawią to pod body serwisowe. Dziwne to ustawienie pod body użytkownika no ale tak jest.
To sprawdz teraz jak działa z inną puszką i daj znac:)
To sprawdz teraz jak działa z inną puszką i daj znac:)
Chetnie bym to zrobił ale nie mam zadnego olka innego poza puszką E1.
E-1 prawie jak 1D
Wybrałem to co ważniejsze w temacie, żeby było łatwiej znaleźć sens wątku. Sorki za błędy przy wpisywaniu nicków, ale jak niektórzy mają po trzy literki "x" a później "y' to mi się mogło pomieszać ;)
Jak dacie radę to piszcie na temat, żeby znowu nie było bałaganu.
Dzięki!
suchar
Owszem, jest baaaardzo jasny, ale przeciez F 1.4 to tak mala glebia ostrosci, ze rzadko sie przyda... Chyba, ze do jakis eksperymentow. W sumie zawsze lepiej moc zrobic z tak mala GO, niz nie. Ja bym chcial wiedziec, jak szybki jest AF, bo ostrosc obiektywu juz mniej wiecej widze. Jest dobrze. Nawet bardzo. Posiadaczy tego szkla poprosilbym tez oprocz porownania szybkosci AF z innym popularny obiektywem o jakies fotki ze swiatle F8, F12... itd. Najchetniej jakies krajobrazy, ale wrzuccie co macie, jesli macie rzecz jasna. Chce zobaczyc, jak ten sloik sprawdza sie mniejsza dziurka, czy sie jakies dystorsje nie robia.
Napisał suchar
Patrzac na te fotki przykladowe dochodze do wniosku, ze bardzo ostra jest ta Sigma. pleg czy moglbys porownac ten obiektyw z jakims innym, np. 14-45 (lub jakis inny popularny), glownie pod wzgledem szybkosci AF?
Pleg
Zdecydowanie ostrzejszy, co do pozostałych to się nie wypowiem za krótko, choć nie ukrywam, że jak jest ciemniej to warto trochę ręką pokręcić. Ze wstępnego testu (własnego - ten sam obiekt, te same warunki oświetleniowe) wynika, że mydełko się kończy na przesłonie 2.0, ale to wymaga jeszcze potwierdzenia.
kali999
A więc tak na świeżo powiem coś o 30mm, bardzo jasny obiektyw, cieszy no i widać jakość obrazu po powiększeniu jest bardzo dobra. Niestety był za duży bałagan żebym mógł podejść spokojnie do modelki i strzelić jakieś bliskie ujęcia(a o zmianie natężenia światła nie wspomnę), a autofocus u mnie niestety przedostrza a przy tak małej przysłonie niestety to boli. Natomiast zrobiłem parę zdjęć dzwoneczków ostrość i rozmycia wzorowe. Wręcz niesłyszalny autofocus. Cieszyć może napewno cena obiektywu z tego co pamiętam, co mówił przedstawiciel około 1600zł. Ale jednak przy tak małej przysłonie brakowało mi macro jak nic.
grrubberr
generalnie jest ostry od pełnej dziury.na 1.4 czasem zdarzy się zauważyć aberrację. przy ciasnych ujęciach 1.4 to mało - sztuka trafić z ostrością, bo głębia to naprawdę milimetry. ostrzy szybko i pewnie, do tego bezgłośnie. zdarzy się mu nie trafić, ale nie sest to częste. solidnie wykonany, robi wrażenie jak się go weźmie do łapki
Napisał Muzzy
Willow: a to 1.4 to jak wypada w sigmie? bo mimo wszystko kusi bardzo...
ale w sensie że co? Czy jest ostry od pełnej dziury? Jak dla mnie jest. Jaki ma bokeh? dla mnie bomba
dog_master
Byłam, testowałam [w miarę... troszkę warunków nie było] i... pierwszy raz narzekam na zbyt ostre foty na f/2.8, na f/1.4 jest okej, tylko, że...
Testowany przeze mnie obiektyw zdaje się mieć... bok-fucus? Ostrzy nie w punkt, a po lewej od niego :/ Stąd nie jest ostre oko, a kącik oka i skóra na twarzy... Dziwna wada, ale jest widoczna...
Pierwsze wrażenie - super! AF też śmiga pięknie
[tyko teraz kombinować kasę i dobry egzemplarz... :/]
Andytown
Zbudowana fajnie.. wygląda super,, ostrzy szybko
ale
trafia nie precyzyjnie,,, dużo fotek to loteria - albo bardzo ostro, albo ostrość nie wiadomo gdzie, tendencja do BF/FF
trzeba przymykać, duża odległość minimalna, czasami nie widzi jej aparat...
w porównaniu z 50 f:2,0 wyraźnie wolę 50 F:2,0
Kisi
Na tą chwilę to oto co moge powiedziec o moim egzemplarzu Sigmy:
- w pokoju przy oświetleniu zarówką oszczędnościowa w okrągłym papierowym kloszu koloru ceglanego (nie czerwony) przy końcu pokoju obiektyw wcale nie łapie ostrości - ciekawostka bo robi takie cos: 3,4 razy bzyknie silniczkiem i sie poddaje i nic sie nie dzieje
- przy małych wartościach przysłon (owa tajemnicza papierowa GO) nie udało mi sie trafić z ostrością tam gdzie chciałem a na fotkach nie chciało (nie udało) mi sie znaleźć miejsca gdzie jest ostro - być moze to kwestia wprawy.
Micszu
A ja mam do was Panowie/Panie pytanie jak AF w waszych sigmach 30 ? Macie jakieś problemy czy wszystko jest OK? Bo ja w swojej widzę problemy ponieważ ustawia gdzie chce i jak sie jej chce. Wygląda na front focus, lecz czasem też ustawi przed taka loteria poprostu. Ustawia na bardziej kontrastowe elemanty fotografowanej sceny. Czasem zdaży się jej coś trafic, żeby było OK ale to jest jakieś 20% wykonywanych fotek. Potwierdza ostrośc i mniejwiecej widzę w wizjerze, że jest w porzadku, a na fotce kaszana nieziemska.Co radzicie na takiego fanta?
Dinx6
Powracając do tematu, miałem tę Sigmę na testach przez tydzień. Napaliłem się na nią lekko, bo światełko, zakres, wiadomo. Niestety, nie jestem powalony. Być może to ten egzemplarz był nie teges, ale to potwierdza regułę.
Wady:
-więcej niż połowa pstryków nie w punkt. FF lub BF, jak buk da
-światło w pełni IMO użyteczne powyżej 2, wcześniej mydło
-ponoć szybkiego AF'u też dziwnym trafem nie stwierdziłem, doostrzanie trwa i trwa
-ciężka i duża
Zalety:
-rysuje całkiem fajnie (jak już trafimy)
-fajny zakres
Być może byłbym bardziej wyrozumiały, gdyby nie fakt posiadania ZD 50 2.0 który 30-tkę bije dosłownie pod każdym względem na łeb na szyję.
Czekam cierpliwie na naleśnika od ZD ze światełkiem 1,8 i ogniskową 24mm. Będzie?
Kris_1
Zauważyłem u siebie dziwną przypadłość w Sigmie 30/1,4 - są dni kiedy odsetek niestrych zdjęć jest duży, ale są i takie kiedy na 30 fotek wszystkie trafione w punkt jak należy.
Ponieważ miałem b. pozytywne doświadczenia z maską do M/42 (zniknęło mydło na 1,4) - postanowiłem spróbować tego tutaj. Wczoraj wieczorem wyciąłem maskę w trochę innym kształcie, ale otwór dla światła zrobiłem podobny jaki jest w EC-20 (w przybliżeniu) i na razie wszystko działa jak należy. Jedyny minus, to zmiana ekspozycji o 0.3 EV.
Biorąc się za realizację tego szalonego pomysłu, porównałem średnicę soczewki Takumara 1,4 i Sigmy 1,4. Są prawie identyczne. Skoro sprawdziło się w Takumarze zasłonięcie części światła wpadającego do body, więc postanowiłem sprawdzić to tutaj i jak na razie jest 100% trafień.
Zobaczymy za jakiś czas.....
Niestety nie wyszło to tak jak w przypadku obiektywóch manualnych.
Założenie maski powoduje tylko efekt identyczny jak przymknięcie przysłony.
Być może różnica w odległości między maską a przysłoną właściwą powoduje że w szkiełku manualnym działa ok, natomiast w Sigmie nie.
Dinx6
Mam pytanie do posiadaczy. Jak zachowuje się pierścień MF po przejściu zakresu? W ZD wskakuje na luz, przestaje się czuć ten opór silniczka. Jak jest w Sigmie 30?
Dog_Master
Podobnie. Jak kręcisz gdy jesteś w zakresie to czul lekki "chropowaty" opór, jak przekroczysz zakres to opór się zmniejsza i jest "gładki". Ale kręcić możesz cały czas :] Nawet w trybie AF niestety...
Mariush
Wg mnie 50-ka w e-systemie jest zbyt długa na sluby (nada się tylko czasem do portretów panny młodej), a 30-ka jest akurat. Plus światło duzo jaśniejsze...
Dlatego że ogniskowa jest zbyt długa - po pierwsze, wymusza krótszy czas (wg zasady "odwrotność ogniskowej" - 1/100 zamiast 1/60 w 30ce). Po drugie, jest zbyt ciasna - w pomieszczeniach nie pozwala na zbytnie szaleństwo kadrowe, a zdjęcia samych głów to mało trochę, panna młoda lubi oglądać się w całośc
AF sigmy = AF 14-54
Przynajmniej tak było z moją sigmą.
Dzemski
filippohh
bo żeby zrobić całą postać lub 3/4 to musisz daleko odejść a wiadomo że na ślubie czy weselu jest to cięzka srpawa
tymczasowy_
-pojawia się FF
Dinx6
nie wiem czy to kwestia odległości. wydaje mi się, że trzeba go przymknąć by przestał mydlić (choć i tak nawet powyżej F2 nie był tak ostry jak ZD50mm). mało które szkło nie mydli na takiej przysłonie. przyzwyczajenie do jakości obrazu z zuików może być bolesne...
jedno, co mnie ostatnio bardzo pozytywnie zaskoczyło, to duża podatność plików z Sigmy na wyostrzanie. mam wrażenie, że software przy mocniejszym wyostrzaniu nie powodował tylu artefaktów choć może to złudne.
Bodzip
Nie, nie, nie - mam tą sigmę i złego słowa nie dam na nią powiedzieć. A pracuję z nią na E-400, któremu daleko do E-3.
Kaarool
Fillipohh
a przy 2.8 to już jest żyleta
pol189
Napisał kisi
Hej!
Wyślij całość - skalibrują obiektyw pod twoje body. Ostrość powinna wtedy trafiać w punkt. Oczywiście sprawdzą cały obiektyw pod względem poprawności działania!
Dinx6
Pytam, bo nie rozumiem za bardzo istoty kalibrowania obiektywu pod dane body. To znaczy, że jak skalibruję 30-stkę Sigmy pod E3, to z moim E500 (nie wspominam już np. o innym egzemplarzu E3) będzie mieć ona problemy?
A pytam, bo przeprosiłem się z Panią Sigmą, na którą tutaj jakiś czas temu ostro narzekałem. Z braku laku ponoć lepszy kit, ale w końcu trafiłem egzemplarz który daje radę. Po przymknięciu do 1,8 właściwie można się już przestać stresować. Owszem, zdarzają się przestrzały, ale wynika to chyba z braku przyzwyczajenia do nieco innej specyfiki działania AF. Słabe krawędzie to standard i nie ma się co napinać. Światło miód, plastyka inna niż np. w ZD 50, ale zaczyna mi się podobać. Szybkość z E3 porównywalna do 14-54.
Kisi
Poslalem body razem z obiektywem bo nie chce kilka razy reklamowac obiektywu. DL amnie tez to dziwne ale na moje pytanie do serwisu dostalem odpowiedz ze moga zestroic obiektyw z body serwisowym (albo wzorcowym). Mam nadzieje ze beda sie obchodzic jak z jajuszkiem - innej mysli nie dopuszczam...
...mam nadzieje ze w koncu bede mogl troche poszalec z tym obiektywem...
Czmielek
Mam i ja. Moje pierwsze wrażenia bardzo pozytywne. Szybkosć AF wymiata z moją 510tką - tyk i jest. Światło rozwala mnie na łopaty. ZD 50 f2.0 to był max z czym miałem do czynienia na dłużej niż 1 dzień do tej pory, ale zejście poniżej f2 sprawia że na moje pozostałe szkiełka patrze teraz z niesmakiem i grymasem na ustach. Ostrość na f1.4 jest na zadawalającym mnie poziomie (nawet bardzo) a przy 1.8 i wyżej MZ to już miód. Kolorki i rozmycie jak to z sigmy rewelka. AF trafia w 90% w punkt. Te chybione są niecelne minimalnie i pewnie są winą płytkiej GO i mojej niepewnej reki. MZ jedna z lepszych Sigm jaką miałem do tej pory w rękach i choć zoomy mi nie zawsze pasowały (17-120, 50-200) to do wszystkich stałek tej firmy nie mogę mieć zastrzeżeń (150, 105 czy 30).POLECAM
:) że ci się chciało ale + za chęci
Jakby kogoś to interesowało, przetestowałem z Sigmą 30mm Raynoxa DCR-250. Jest minimalna winieta, która po przymknięciu jest pomijalna, zawsze można lekko zdjęcie przyciąć. Powiększenie jest małe, powinno się nadać na kwiaty, niestety na razie nie mam żadnych pod ręką, raczej nie na owady, chyba że na bardzo duże. Gdyby ktoś potrzebował, mogę sprawdzić dokładnie skalę odwzorowania.
Odległość ostrzenia chyba typowa dla Raynoxa, ok. 11 cm. Ostrość bez zarzutu, ze względu na jasność szkła łatwo zauważyć w wizjerze płaszczyznę, która jest ostra, przydaje się funkcja podglądu głębi ostrości.
paskud_nick
24.03.09, 01:24
Poniżej mój prywatny, wykonany na szybko, nieprofesjonalny test nowego nabytku, czyli wymienionej w temacie Sigmy 30mm 1.4
Po pierwsze primo
może kogoś nakłoni do zakupu
Po drugie primo
może kogoś od takiego zamiaru odwiedzie
Po trzecie primo
może kogoś skłoni do wypowiedzi na temat mojego egzemplarza, którego możliwości starałem się zaprezentować (wiadomo, jak to Sigma... a obiektyw kupiony losowo, bez możliwości wyboru z kilku różnych)
Na zdjęciach światło zastane, badziewny statyw, jpeg-i wywołane z RAW-a bez jakiejkolwiek obróbki, a tylko zmniejszone i połączone w jeden plik
źródło (http://xmages.net/out.php/i155396_testsigma3014.jpg)
Zainteresowanych proszę, by nie oceniali zdjęć, lecz obiektyw ;)
Pozdrawiam
Krzysztof
Powiem tak, też mam tę sigmę, też nie miałem wyboru przy zakupie (przysłana z Sigma ProCentrum z Warszawy).
Wrażenia:
bardzo ładne rozmycie tła
bardzo ostra, a równocześnie miękka kiedy trzeba
piękne odwzorowanie kolorów
szybki i celny autofokus
cichy i szybki silnik HSM
na minus - za droga :)
na minus - za ciężka
i nie ma co gdybać w stylu - "sigma to sigma", bo sprzęt jest wykonany perfekcyjnie, a najważniejsze, że ja jestem zadowolony.
Ps. świetny teścik - myślę że wielu przekona się in plus.
Popieram to co Bodzip napisał. Dodam, że u mnie zazwyczaj jest dość celna, chociaż rozkład ostrości jest trochę nie taki jak powinien być (więcej z przodu, więc to pewnie delikatny FF). Też kupowałem w ciemno.
tymczasowy_
24.03.09, 21:31
źródło (http://xmages.net/out.php/i155396_testsigma3014.jpg)
Zainteresowanych proszę, by nie oceniali zdjęć, lecz obiektyw ;)Mam wrażenie, że obiektyw ma lekki FF.
Witam wszystkich forumowiczów!
Mialem te sigme 1,5roku z mocowanie do nikona.
Z minusów to lekka beczułka oraz jej waga, jako maly standard się nie sprawdza, ale jako szklo do zadań specjalnych bardzo.
A reszta to same plusy, ostra od otwartej przysłony,duża rodzielczość, nasycenie kolorów, jakość wykonania, kawał dobrego szkła.
Ale ale ... pod olka to da ekfiwalent 60mm w małym obrazku czyli ogniskową "ni z gruchy ni z pietruchy", lepszy jest naleśnik zuiko 25mm, lekki jak marzenie...
Ale ale ... pod olka to da ekfiwalent 60mm w małym obrazku czyli ogniskową "ni z gruchy ni z pietruchy", lepszy jest naleśnik zuiko 25mm, lekki jak marzenie...
50mm, a 60mm, też mi duża różnica. :roll: A światło naleśnika jest słabe.
I wcale dużo nie waży. Moja jest leciutka. Może wersja Nikonowa jest cięższa albo coś?
dog_master
24.03.09, 23:43
Noo wielka różnica... Popularne 50tki:
50mm N ->75mm
50mm C -> 80mm
30mm O -> 60mm
25mm O -> 50mm
WOW, nie taka wielka różnica... :roll:
paskud_nick
25.03.09, 21:33
bardzo ładne rozmycie tła
bardzo ostra, a równocześnie miękka kiedy trzeba
piękne odwzorowanie kolorów
szybki i celny autofokus
cichy i szybki silnik HSM
Moje pierwsze wrażenia zgodne z Twoimi, co do autofokusa mam jeszcze pewne wątpliwości (być może nieświadomie popełniam jakiś błąd - wszak jestem amatorem, ale więcej prób pewnie rozstrzygnie tę kwestię), niemniej jednak i tak już jestem zadowolony z zakupu.
na minus - za droga :)
według dzisiejszej ceny jak najbardziej (około 1900PLN), ale zamawiałem nieco ponad miesiąc temu i wówczas cena wynosiła 1498PLN... chyba zrobiłem niezły interes ;P
na minus - za ciężka
pewnie to kwestia indywidualnych preferencji, ale ja tam wolę wiedzieć i czuć, co trzymam w garści ;) zatem ani ciężar, ani rozmiar mi nie przeszkadza... a przy tym jak "profesjonalnie" wygląda ;P
Mam wrażenie, że obiektyw ma lekki FF.
Ja też. Jednak niewykluczone, że to ja popełniłem błąd ostrząc na kokardkę na sukience zamiast na oczy laleczki
Jakkolwiek by nie było - podobnie jak Bodzip - jestem zadowolony z zakupu i uważam, że to nienajgorsze szkiełko.
pewnie to kwestia indywidualnych preferencji, ale ja tam wolę wiedzieć i czuć, co trzymam w garści ;) zatem ani ciężar, ani rozmiar mi nie przeszkadza... a przy tym jak "profesjonalnie" wygląda ;P
Co do wagi, to faktycznie - wolę mieć ciężkie i światło 1,4 niż lekkie i światło 4,5.
Sampel z dzisiaj z przysłoną 1,6
źródło (http://bodzio.dug.net.pl/kwiatki/p3251120i.jpg)
paskud_nick
25.03.09, 23:13
Odnoszę wrażenie, że Twój egzemplarz Sigmy mój przewyższa, bo sampelek rzeczywiście zacny pokazujesz przy tej przysłonie. Z drugiej strony, miałeś pewnie okazję dłużej nim popracować. Mam jednak nieodparte przekonanie, że również z biegiem czasu uzyskam zadowalające efekty... wierzę, że też "dogadam" się z moim obiektywem :)
A ja przypuszczam, że to kwestia obróbki i wywołania RAW-a. Mam tylko / aż :) E-400 i dlatego staram się wyciągnąć maksimum z tego prostego aparatu.
Jestem prawie w 100% pewien, że Twoja Sigma jest tak samo dobra jak moja.
Ja nie miałem swojej sigmy przypiętej chyba od 3 miesięcy (na codzień 14-54). Jak już zapiąłem to mam nieodparte wrażenie że jest dużo szybszy od 14-54. Oczywiście wiem że ma silnik jakistam ale wcześniej jakoś nie doświadczałem tego. Dopiero po dłuższej nieużywalności Sigmy zdziwiłem in plus.
jest dużo szybciej, oczywiście jeśli za pierwszym razem trafi ;)
Próbuje od mniej więcej tygodnia wybrać obiektyw, zastosowanie przede wszystkim portrety i "szersze portrety" (całe sylwetki), obecnie używam Pancolara 50/1.8 i po pierwsze brak mi AF, po drugie ogniskowa jest chyba zbyt długa. Jedyne co ciekawego znalazłem w E-systemie to właśnie Sigma 30/1.4. Niestety - w żaden sposób nie mogę się doszukać żadnych ciekawych zdjęć ludzi robionych Olympusem z tą Sigmą. Koszt nie jest niski (a rozważam łącznie cztery obiektywy: 14-54, 30/1.4, 50/1.4 i 50/2). Może ktoś w tym wątku jest w stanie mi pomóc? Gdy założyłem osobny - wylądował w koszu.
diabolique
11.04.09, 22:52
Niestety - w żaden sposób nie mogę się doszukać żadnych ciekawych zdjęć ludzi robionych Olympusem z tą Sigmą.
Nie wiem co znaczy "ciekawe", bo na pewno Willow robił tym szkiełkiem i ja coś tam wrzuciłem do galerii...
mynameisnobody
11.04.09, 22:54
zobacz sobie summiluxa 25 f1.4 -naprawdę wart swojej ceny -to chyba najtańszy summilux na świecie!
Kupujesz obiektyw JEDEN RAZ by używać go wiele lat.
NIe ma problemu z odsprzedażą w razie czego.
Pomyś 3 x zanim wydasz na drobnicę.
W razie czego życzę wiele SZCZĘŚCIA z Sigmą.
Niestety - w żaden sposób nie mogę się doszukać żadnych ciekawych zdjęć ludzi robionych Olympusem z tą Sigmą.
Oj to ciezka sprawa,ze nie mozna znalesc.
Tu http://pl.pixel-peeper.com/lenses/?lens=278 masz 4444 fotki zrobione z ta sigma.Jak za malo to napisz-bede szukac wiecej
Potrafię wyszukać zdjęcia zrobione Sigmą 30/1.4, a nawet potrafię z nich wybrać te zrobione Olympusem (te co Ty wkleileś to np. Canon - przecież to zupełnie inny efekt!), ale dobrych portretów z Olympusem i Sigmą 30/1.4 znaleźć nie mogę (tzn. znalazłem dwa tu w galerii na olympusclub wpisując sigma30). Możesz mi pomóc tam w wyszukiwaniu?
PS. https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?album=search&cat=0&pos=24
Tu masz z E 500 -wystarczy na stronie wprowadzic dane
http://pl.pixel-peeper.com/adv/?lens=278&camera=108&perpage=12&focal_min=none&focal_max=none&aperture_min=none&aperture_max=none&iso_min=none&iso_max=none&exp_min=none&exp_max=none&res=3&p=11
Tak, napisałem, że umiem to zrobić (chociaż strona nie zna ani E-520 ani E-30), co z dobrymi portretami?
diabolique
11.04.09, 23:27
co z dobrymi portretami?
Nie znamy twoich kryteriów "dobrych" portretów.
Zdjęcia Willowa32 bardzo lubię ale z tego co z nim rozmawiałem to on ma Zuiko a nie Sigmę? Mogę prosić o linka?
diabolique
12.04.09, 00:02
Zdjęcia Willowa32 bardzo lubię ale z tego co z nim rozmawiałem to on ma Zuiko a nie Sigmę? Mogę prosić o linka?
Ale miał Sigmę. Sam od niego kupiłem :grin:
Nie mam pojęcia, które jego zdjęcia z galerii są robione tym szkłem, musisz pytać autora.
A Twoje w galerii? Które są czym?
diabolique
12.04.09, 00:11
A Twoje w galerii? Które są czym?
https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-25532
https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-21412
Te są na bank Sigmą. Było więcej ale chyba skasowałem.
Ten drugi co wkleileś był tym na który wcześniej zwróciłem uwagę, czy można gdzieś jeszcze zobaczyć Twoje zdjęcia? Czym robisz inne portrety? 14-54?
Wejdź na prywatny fotoblog - Mariush - a i zobaczysz tam zdjęcia z E3, E1 i tej sigmy. Z tego co pamiętam - w dodatku są tam też portrety.
http://photohibition.blogspot.com/search?updated-max=2008-09-02T20%3A46%3A00%2B02%3A00&max-results=7
popieram mynameisnobody, ta leica to naprawdę wspaniały obiektyw. Odkąd kupiłem ją z rok temu, prawie nie zdejmuję z aparatu
ksb tam nie widać co jest czym robione, autor napisał, że miał Olympusa z Zuiko a obecnie ma Canona z Sigmą.
bartek2807
16.02.10, 15:37
Czy w sigmie 30 1,4 HSM budowa wewnętrzna szkła dla bagnetu sony itp i olympus jest taka sama? Inaczej mówiąc czy natężenie światła po podpięciu do sony i do olympusa padającego na matrycę będzie taka sama (na jednostkę powierzchni)? /pytanie w związku z różnymi rozmiarami matryc.
Rafał Czarny
16.02.10, 16:12
Czy w sigmie 30 1,4 HSM budowa wewnętrzna szkła dla bagnetu sony itp i olympus jest taka sama? Inaczej mówiąc czy natężenie światła po podpięciu do sony i do olympusa padającego na matrycę będzie taka sama (na jednostkę powierzchni)? /pytanie w związku z różnymi rozmiarami matryc.
Jasność jest stałą wartością. Wielkość matrycy nie ma tu znaczenia.
rakukrakow
23.02.10, 19:43
Znane są problemy z Sigmami i ich AF
Jak myślicie - moja zdała test ??
F 2.8
źródło (http://www.raczkowski.nspace.pl/Fotki/_2220033.jpg)
źródło (http://www.raczkowski.nspace.pl/Fotki/_2220034.jpg)
F 1.4
źródło (http://www.raczkowski.nspace.pl/Fotki/_M220040.jpg)
źródło (http://www.raczkowski.nspace.pl/Fotki/_M220041.jpg)
źródło (http://www.raczkowski.nspace.pl/Fotki/_M220042.jpg)
źródło (http://www.raczkowski.nspace.pl/Fotki/_M220044.jpg)
rakukrakow
23.02.10, 19:50
Tu https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=72277 masz kilka testów.
moim zdaniem spiewająco.
ale nie ciesz się i tak padnie :P
;)
;)
Mi akurat ZD50 padło, nie ma reguły :P
rakukrakow
23.02.10, 21:58
;)
Aż tak, źle ?, na szczęście jakąś gwarancje dali.
Czy ostatnie cztery zdjęcia były robione na f/1.4? Na trzecim coś się ślizga, ale i tak jest całkiem nieźle ;)
tymczasowy_
23.02.10, 22:57
Normalne fotki robić, a nie tablice testowe.
Jest dobrze. Znak to, że Sigmy coraz mniej chorują ;)
NightCrawler
23.02.10, 23:13
Albo, że ktoś miał szczęście i dobrze trafił :)
Choć bardziej pasuje mi Twoja wizja.
PS. Tablice jak dla mnie OK.
Troszkę już pracuję ze sprzętem Olka, zdążyłem poznać jego zalety i wady. Pokrótce opiszę moją przygodę z pierwszym niesystemowym szkłem z AF. Dodam, że zabawy z m42 i OM nie są mi obce..
Bardzo długo myślałem nad kupieniem sobie jasnej stałki. Z racji tego, że system cierpi na bolączkę ciemnych szkieł, poza linią super high grade oczywiście, ale na takie klocki póki co mnie nie stać.
Nie chcąc dalej odskakiwać od tematu postaram się pokrótce omówić zalety i wady tego obiektywu.
Zalety:
- Jasność 1.4 - wierzcie lub nie, ratuje w kiepskich warunkach oświetleniowych. Czasem liczy się tylko by zrobić ujęcie, kosztem gorszej jakości obrazu,
- nie wiem jak to nazwać, ale płynne przejście między przesłonami, tz. 1,4 później 1,6 dalej 1,8 itd., w stosunku do manualnego Zuiko 50 1.4, gdzie przeskok jest 1,4 od razu na 2,0 to jest luksus, lepszy kwiatek ma tylko jupiter, gdzie przesłonę przymyka się bez żadnych skoków,
- ładny bokeh,
- ostrość już w granicach 2,5 - 2,8,
- cichy, szybki AF,
- super chodzi na manualnym ostrzeniu,
- jasne światło i doskonała redukcja wstrząsów E-3/E-5 daje niezapomniane przeżycia przy reportażach,
- stosunkowo szeroki (czasem wolałbym 20mm).
Wady
- czasem za wąski :),
- do 2,0 mydło - taka charakterystyka jasnych szkieł, że poniżej tej wartości przysłony obraz staje się ubogi w szczegóły,
- aberracja chromatyczna jest czasem widoczna, trzeba przymykać do ok 2,8,
- beczkuje, co czasem jest irytujące (przerysowuje portrety),
- trzeba go przymykać,
- KAŻDY MODEL ma FF lub BF, co wiąże się z wysyłaniem naszego sprzętu do serwisu Sigmy, co jest dużym minusem, bo osobiście boję się o swoje klocki,
- NIE MA USZCZELNIEŃ, a dostanie się wilgoci powoduje UTRATĘ GWARANCJI! Należy nie zapominać po podłączaniu do E-1/E-3/E-5 i innych uszczelnionych korpusów,
- drogi.
Jest to dobra propozycja dla osób gustujących w wydajnym wydawaniu pieniędzy, ponieważ dostaje się bardzo dobre szkło za rozsądną cenę. Należy być świadomym jego zalet i wad, które mam nadzieję pokrótce wymieniłem. Dodam, że na kiepskie warunki oświetleniowe e-3 z sigmą 30 jest bardzo udanym zestawem i daje przedsmak użytkowania serii ZD Super High Grade, gdzie większość wad znika i pozostają same przyjemności.
Nie zawsze ilość Mpix, szumów i innych głupot jest wyznacznikiem w osiąganiu świętego Graala w fotografii. Nie zapominajmy, że liczy się też praca z konkretnym obiektywem. Doświadczyłem to używając uszczelnianego zestawu Oly w trakcie sztormu, jak i przyjemności posiadania stabilizacji i jasnego szkła przy pracy w warunkach nocnych.
Zachęcam do dzielenia się swoimi przeżyciami z ww. obiektywem.
dog_master
29.12.10, 15:50
Łączę ;)
- KAŻDY MODEL ma FF lub BF, co wiąże się z wysyłaniem naszego sprzętu do serwisu Sigmy, co jest dużym minusem, bo osobiście boję się o swoje klocki,
Nie każdy ;) Mi się udało za chyba trzecim razem :P Poza tym teraz nowsze body mają już regulację, możesz to zrobić samemu. Od E-30/E-620, E-5 też.
- ostrość już w granicach 2,5 - 2,8,
Wady
- do 2,0 mydło - taka charakterystyka jasnych szkieł, że poniżej tej wartości przysłony obraz staje się ubogi w szczegóły,
Ja tylko w kwestii ostrości - poniżej Sigma 30 @1,4
źródło (http://bodzio.dug.net.pl/zwierzaki/PB141976.jpg)
źródło (http://213.17.239.50/kwiatki/PC132092.jpg)
Ja tylko w kwestii ostrości - poniżej Sigma 30 @1,4
Potwierdzam
e-30 iso 200 sigma 30 @1.4
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/12/2-1.jpg
źródło (http://lh6.ggpht.com/_bxV-QuMAmIw/TRuZeSaxgJI/AAAAAAAABNE/GuUim2v7XYE/s900/2.jpg)
e-30 iso 3200 sigma 30 @3.2
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/12/1-1.jpg
źródło (http://lh5.ggpht.com/_bxV-QuMAmIw/TRuZeJu9VgI/AAAAAAAABNA/AglGoZBeYE4/s900/1.jpg)
on jest jeszcze do kupienia, jako nowy...? bo tak się zastanawiam nad czymś co by portretu spróbować. Myślałem nad 50mm Sigmy albo ZD...
on jest jeszcze do kupienia, jako nowy...? bo tak się zastanawiam nad czymś co by portretu spróbować. Myślałem nad 50mm Sigmy albo ZD...
Pewnie.
Sigma-pro centrum, fotozakupy, rtv-euro zobacz gdzie taniej:)
pozdro
ano jeszcze jest ;)
np TU (http://allegro.pl/sigma-30-mm-1-4-dc-ex-hsm-olympus-30mm-fc-chorzow-i1374102220.html)
.
Zadawałem już to pytanie pod innym wątkiem. Według Was do portretu to zakupu jakiego szkła będę mniej żałował...? ;) Tej właśnie trzydziestki lub wspomniane pięćdziesiątki...?
Zadawałem już to pytanie pod innym wątkiem. Według Was do portretu to zakupu jakiego szkła będę mniej żałował...? ;) Tej właśnie trzydziestki lub wspomniane pięćdziesiątki...?
nikt Ci nie powie którego szkła będziesz żałować po zakupie. To już Twoja decyzja i Twoje pieniądze wydane na szkło.
do portretu raczej ZD50mm f/2.0
.
nikt Ci nie powie którego szkła będziesz żałować po zakupie. To już Twoja decyzja i Twoje pieniądze wydane na szkło.
do portretu raczej ZD50mm f/2.0
.
wiem, wiem najlepiej to mieć trzydziestkę i pięćdziesiątkę ZD...:) z pierwszym może się okazać że trzeba za blisko podchodzić a drugie że za ciasne, jednak chciałbym mieć coś jaśniejszego niż f2.0...
wiem, wiem najlepiej to mieć trzydziestkę i pięćdziesiątkę ZD...:) z pierwszym może się okazać że trzeba za blisko podchodzić a drugie że za ciasne, jednak chciałbym mieć coś jaśniejszego niż f2.0...
Ja za jakiś czas może sprawię sobie 30tkę. Wolę mieć trochę szerzej i mieć z czego wykadrować.
W druga stronę w przypadku 50tki raczej nie wyjdzie mi ten myk ;)
Do Bodzip.. ok, close-upy, zrób zdjęcie blisko hiperfokalnej, w świetle dziennym i bez postprocesu, dam sobie rękę odciąć, że nie jest to ostrość taka jak przy Zuiko..
pozdrawiam
Co do doboru ogniskowej to ja bym bral 30stke
Bo wole szersze plany w portrecie a zblizenia czesto ciekawie wychodza...
Poza tym pamietaj ze 30stka na olku to 60 w rzeczywistosci i dla mnie by to i tak bylo za wasko :P
Martwią mnie te wasze opinie co do loteryjności tego szkła, no i że trzeba trafić w egzemplarz. U mnie na wsi to sobie nic nie powybieram, jak zamówię przez internet to przyślą jaki przyślą, a potem co...? znając mojego pecha to bujanka z ff czy bf albo jeszcze coś tam. Z tego co czytam z ZD 50mm nie ma większych problemów. Więc skoro to jest moja pierwsza stałka to chyba zdecyduje się na "rodzime" szkło, a jak się okaże za ciasne, to wtedy temat trzydziestki sigmy powróci...
Co to porównywać...
30 to szkiełko pod portret całej sylwetki, planu aamerykańskiego, ew od pasa... Przy popiersiu a zwłąszcza samej twarzy pojawia się już przerysowania....
zd 50 zaś inaczej, do popiersia i twarzy miód, jak szerzej, to już odległości trzeba robić ;)...
I jeszcze jedno, jak to ma byc z nastawieniem na portret, to mocno bym się zastanowił nad sigmą 50 1.4
Ameryki nie odkryję:) ale dobrze jest mieć i 30 i 50.Posiadam obie Sigmy i jest to tandem nie do pogardzenia świetnie się uzupełniający.:)
Osobiscie i bez zastanowienia kupilbym 50/2 Olympusa, ktorego posiadam i z ktorego jestem bardzo zadowolony. Posiadalem pozyczona sigme 30/1,4 ( wielkie dzieki Danielowi) i zawiodlem sie. Na duzych otworach mialem mydlo, af byl niecelny, wolny. Na malych otworach nie jest mi potrzebna. Bo i po co. Zd50/2 ma lepszy af i duuuuzo lepsza jakosc obrazu juz od 2,0 oraz ta niezwykla plastyke. Jakby to nie nazwac.
Co do ogniskowej to wole osobiscie 50(100) niz 30(60). 30 to za szeroko i wymusza naprawde mocne podejscie do twarzy by uzyskac ciasny portret twarzy. Sigma wypuscila ten obiektyw nie pod 4/3, stad w naszym standarcie daje ta przeliczeniowa ogniskowa 60, ni w kij ni w oko. Ani to standart ani szersza portretowka.
Do szerszych portretow nadaje sie i szeroki kat i co sie chce, jesli to ma byc "portret charakterystyczny" czyli czlek i "okolicznosci przyrody" ( towarzyszaca mu rzeczywistosc).. Wiec ta Sigma?? Jej jedyna zaleta jest duza dziura, ale mnie ona nie odpowiada z powodu jakosci.
Fotki robilem na E1 i E510- Danielowym( mial on matowke z klinem i Daniel ostrzyl recznie, mnie nie szlo to latwo tak od razu w ciemniejszym pomieszczeniu, ale mysle, ze mozna pocwiczyc), na 510 Af byl troche lepsiejszy choc nadal niepewny, szczegolnie w ciemniejszych planach. Fotki robilem w szopie( proba teatralna) za dnia i swiatlo bylo dosc takie sobie. Nie wiem jak inne egzemplarze bo mialem przyjemnosc wylacznie z jednym.
Czesc.Ch.
Dzięki, raczej wszystko przemawia na korzyść ZD 50mm :)
Co do ogniskowej to wole osobiscie 50(100) niz 30(60). 30 to za szeroko i wymusza naprawde mocne podejscie do twarzy by uzyskac ciasny portret twarzy.
30-tka Sigmy z 4/3 daje pi*drzwi to samo co helios (58mm) na małym obrazku. Ja ją traktuję bardziej jako jasny "standard" (choć wolałbym 20mm...) niż stricte portretówkę - po to kupiłem. Fakt, najlepiej mieć 30 i 50, ale pomijając ostrość papryczek chili 50-tki Zuiko i GO na f/2, to ja mając 12-60 jakoś nie odczuwam potrzeby jej posiadania. Odczuje ją zapewne ktoś, kto chce robić ciasne portrety (twarz/popiersie) z mikrą GO lub ma sporo miejsca żeby oddalić się od tematu.
mynameisnobody
1.01.11, 20:10
albo dołóż 2gie tyle i uderz w PL25mm
Pssst -tylko między nami> jest warta 2 razy więcej niż kosztuje!
albo dołóż 2gie tyle i uderz w PL25mm
Pssst -tylko między nami> jest warta 2 razy więcej niż kosztuje!
Oj tak, droga jest. Lepsza od Sigmy bez dwóch zdań, ale czy na tyle żeby na nią wydać 1000EUR? To już kwestia gustu.
http://cgi.ebay.pl/Panasonic-Leica-D-Summilux-25mm-f-1-4-L-X025-/190463181042?pt=Obiettivi&hash=item2c587d80f2#ht_3677wt_1139
Mnie na ebaju sprzątnęli sprzed nosa używkę za mniej więcej połowę tej kwoty :-x
mynameisnobody
1.01.11, 20:35
zapewne nie pierwszy i nie ostatni raz.
Regularna cena w sklepach internetowych to 740€
Ładnie współpracuje z m4/3 (nawet panasonica)
zapewne nie pierwszy i nie ostatni raz.
Skąd on to wie:?:
Skąd on to wie:?:
Widać ma dobre wtyki, lub dobre kontakty z wiewiórkami...
Pozdrawiam AP.
PS. Też miałem podobne przygody z tym szkiełkiem - ile razy zrobiłem nań zasiadkę tyle razy przygrywałem o włos...
A teraz zastanawiam się czy Leica 4/3, Voitek 50/09, czy czekać na zapowiedzianą wersje do mikro4/3.
30-tka Sigmy z 4/3 daje pi*drzwi to samo co helios (58mm) na małym obrazku. Ja ją traktuję bardziej jako jasny "standard" (choć wolałbym 20mm...) niż stricte portretówkę - po to kupiłem. Fakt, najlepiej mieć 30 i 50, ale pomijając ostrość papryczek chili 50-tki Zuiko i GO na f/2, to ja mając 12-60 jakoś nie odczuwam potrzeby jej posiadania. Odczuje ją zapewne ktoś, kto chce robić ciasne portrety (twarz/popiersie) z mikrą GO lub ma sporo miejsca żeby oddalić się od tematu.
Oj tak! Pamietam dobrze (dobrze bo mialem niezly egzemplarz i Go lubilem) te 58mm i bylo to dla mnie za wasko jak na standart. W standarcie mialem rzecz jasna zawsze 50mm, ale potem wolalem 35mm i uzywalem jako standart. Rzecz gustu oczywista. Stad ta Sigma dla mnie za waska. W Aps-c Sigma dalaby przyjemny standart 45mm. Tu bym byl kontent.
Czesc.Ch.
p.s. ZD50/2,0 nie jest demonem szybkosci ale w E1 ostrzy pewnie choc wolno. Troche to wnerwia ale daje mi pewnosc, ze fotka bedzie ostra. Do obiektow w ruchu przy swietle gorszym trzeba sie nakombinowac. Ale tak "z zasiadki" do czegos nieruchomego to miodzik.