PDA

Zobacz pełną wersję : Oly 5050 - wyświetlacz czarny, zdjęcia czarne...

Adam_El
22.02.10, 17:38
Walnięta matryca?
Czarno to widzę... Witam Wszystkich na forum. Mam problem jak wyżej - aparat mechanicznie sprawny - uruchamia się bez ceregieli, zoom działa, lampa też, AF ostrzy, ale na wyswietlaczu widzę ciemność (w trybie filmu ciemny fiolet) i po odczytaniu z karty jest ten sam motyw (zdj ęcie czarne, film -fioletowy ekran, mikrofon działa - zbiera dźwięki).Osłone obiektywu na pewno zdjąłem:-) Cogło się wysypać? Matryca, jakaś kość? Mam drugiego 5050 z uszkodzonym obiektywem (oczko z soczewkami wypadlo razem z plastikową tutką...) Zastanawiam się czy wymontować obiektyw z tego "czarnego", czy może w drugą stronę (matrycę czy coś z tego "z walniętym oczkiem"). Czy obeszłoby się bez drogiego serwisu Olympusa (aparat ze stanów, bez gwarancji). Pomocy...
Pozdrawiam
Adam

skow
22.02.10, 22:50
Najlepiej przemontować obiektyw z tego "czarnego" do tego z uszkodzonym obiektywem.
W końcu nie wiadomo co w tym "czarnym" uległo uszkodzeniu.

Jakis czas temu rozbierałem 5050.
Aby dostać się dośrubek należy zerwać gumy.
Cztery śrubki są w stopce lampy (pod blaszką)

Zdemontowanie obiektywu to odkręcenie 4 srubek, odpięcie 1 lub 2 taśmy
i chyba odlutowanie jednego kabelka.

Jakby co to mam PDF z instrukcją serwisową.

PawelG
23.02.10, 04:15
Stawiam na uszkodzony przetwornik. Pół roku temu miałem bardzo podobne objawy z Canonem A75. Sentyment - stary ale jary. Zadzwoniłem do serwisu. Kazali przysłać i naprawili bezpłatnie jako wada konstrukcyjna. Trzy lata po gwarancji! Miło z ich strony. Aparat dalej działa. Zadzwoń do serwisu Olka, jak oni to widzą. Może tanio (albo bezpłatnie) naprawią, albo zrobią Ci składaka z dwóch za znośną opłatą. Jak nic nie wyjdzie wtedy zacznij grzebać - w razie czegoś i tak bardziej nie zepsujesz.

marwis
23.02.10, 07:21
część matryc sony (były w wielu aparatach m.in. Canona) miała taką wadę konstrukcyjna i wymieniali po gwarancji matryce. Irek 50 pisał o podobnym problemie w c5050, też mu naprawili, może napisz do niego na priv.
warto zadzwonić, mojemu koledze z braku matryc za canona s1IS dali nowy s5IS :grin:. C5050 będzie trudniej zastąpić - może PEN-em:wink: