Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wystawa foto

luc4s
22.02.10, 16:20
Przygotowuję wystawę foto dotyczącą mojej podróży po Chinach. Niestety dysponuję dość małym budżetem na zrobienie zdjęć, dlatego chciałbym, aby to wyszło jak najtaniej, a jednocześnie jakość była w miarę ok.

Co polecacie? Interesuje mnie wielkość 30x 45, takich fotografii będzie 40 sztuk. Zastanawiam się również nad opcją druku poligraficznego tych zdjęć, ale nie wiem czy to dobry pomysł.

Zdjęcia będą w antyramach, które już są.

willow32
22.02.10, 16:36
A nie lepiej poszukać sponsora? Pogadać choćby z jakimś krakowski labem, w zamian za reklamę podczas wystawy może odbitki zrobią za friko albo z dużymi rabatami. Zresztą, opcji jest dużo i warto za tym pochodzić, bo koszty takiej wystawy to nie jest drobny wydatek.
pozdrawiam

luc4s
22.02.10, 16:59
Niestety wystawa nie jest w KRK, a w moim rodzinnym Przeworsku, gdzie są dwa zakłady foto i konkurencji brak, więc sponsoring ich też nie interesuje.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Znalazłem takie opcje :

Saturn http://foto.saturnpolska.com/cennik,4.html 50 odbitek za 300 zł.

Lub ew. druk na papierze plakatowym typu Whiteback, 130 g/m2 Druk CMYK, 720 DPI. Drukarnia chce 200 zł + Vat.

technik219
22.02.10, 17:22
No to ja przepraszam... jeśli w Saturnie jest dla Ciebie za drogo... Toż to tanio jak barszcz... Najpierw daj im ze dwa trzy zdjęcia testowe, bo może jaka cena taka jakość....

grizz
22.02.10, 17:30
Hmm no właśnie, te 5zł za 30x45 to jest bardzo ok oferta...

luc4s
22.02.10, 17:31
Dlatego pytam Was, a 300 zł dla studenta to jakby nie patrzeć trochę jest, więc nie chciałbym ich wpakować w błoto. Mam doświadczenie z tym labem, ale na fotki 15x21 i są OK.

dobas
22.02.10, 17:33
zrób testowa odbitkę w Saturnie.
i zobacz czy ogarniają kolory i są w stanie zrobić to co chcesz uzyskać

jak mają fajna jakość to to mocno dobra cena
ale nie ryzykowałbym zamówienia czegoś za 300 PLN bez sprawdzenia zwłaszcza za takie pieniądze i bez opinii kogoś kto tam robił cokolwiek..

Zawsze możesz zamówić jedną odbitkę z tych wystawowych zdjęć
jesli będzie OK zrobic resztę ( o ile mają powtarzalność ;) ) i jesli raz jest dobrze to drugi raz również

HrabiaMiod
22.02.10, 17:37
http://www.diprint.pl/

Byłem bardzo zadowolony z jakości, nigdy się nie zawiodłem, a trochę drukowałem tam - głównie duże formaty - 30x40. Firma jest z Krakowa, więc możesz podejść, pogadać. Są bardzo dobrzy. Przy dużym zamówieniu być może dostaniesz rabat. A z labami w MM czy Saturnie chyba różnie bywa.. przynajmniej na MM kilka razy się zawiodłem.

luc4s
22.02.10, 17:38
Pewnie to najsensowniejszy pomysł.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

http://www.diprint.pl/

Byłem bardzo zadowolony z jakości, nigdy się nie zawiodłem, a trochę drukowałem tam - głównie duże formaty - 30x40. Firma jest z Krakowa, więc możesz podejść, pogadać. Są bardzo dobrzy. Przy dużym zamówieniu być może dostaniesz rabat. A z labami w MM czy Saturnie chyba różnie bywa.. przynajmniej na MM kilka razy się zawiodłem.

Hmmm, 5 zl.... brzmi nieźle.

qbic
22.02.10, 17:45
Korzystałem z Saturna (Gal Krakowska), było ok, z tym ze TIFFy trzeba było przekazywać "operatorowi" (terminale nie przyjmowały tego formatu).

Kodak który jest 2 pietra wyżej miał wyprane kolory.

grizz
22.02.10, 18:30
Zerknij jeszcze do Ostrowskiego (Dom Turysty/Jubilat) - cennikowo kiepsko, ale znajomi często się dogadywali.

Syd Barrett
22.02.10, 19:17
witaj
od siebie polecam Saturna, tylko koniecznie zrob zdjecia probne w tym samym formacie, w ktorym bedziesz je robil docelowo, zaznaczajac opcje BEZ OBROBKI.
Diprint nie polecam. Staraja sie ale wole z Saturna, zwlaszcza, ze nowy kodak, ktory maja m.in w diprint jest taki cienki, ze w zasadzie przeswituje pod swiatlo. Jak koniecznie tam, to w wersji blyszczacej. I jeszcze napisz w komentarzu, ze ma byc BEZ OBROBKI, bo jak ja oddalem okazalo sie, ze opcja do zaznaczania tego akurat nie dzialala.

A co do miejsca w Krakowie mam kolege, ktory akurat chce wynajac sale, w ktorej robi wystawy. Wyjezdza na marzec i kwiecien. Miejsce miesci sie to przy ul. Zacisze 12 (blisko dworca i galerii krk), powierzchnia to ok 10x2.5m, cena naprawde korzystna. Zrobie pozniej ogloszenie i wstawie foty miejsca.

luc4s
22.02.10, 19:23
witaj
od siebie polecam Saturna, tylko koniecznie zrob zdjecia probne w tym samym formacie, w ktorym bedziesz je robil docelowo, zaznaczajac opcje BEZ OBROBKI.
Diprint nie polecam. Staraja sie ale wole z Saturna, zwlaszcza, ze nowy kodak, ktory maja m.in w diprint jest taki cienki, ze w zasadzie przeswituje pod swiatlo. Jak koniecznie tam, to w wersji blyszczacej. I jeszcze napisz w komentarzu, ze ma byc BEZ OBROBKI, bo jak ja oddalem okazalo sie, ze opcja do zaznaczania tego akurat nie dzialala.

dzięki

A co do miejsca w Krakowie mam kolege, ktory akurat chce wynajac sale, w ktorej robi wystawy. Wyjezdza na marzec i kwiecien. Miejsce miesci sie to przy ul. Zacisze 12 (blisko dworca i galerii krk), powierzchnia to ok 10x2.5m, cena naprawde korzystna. Zrobie pozniej ogloszenie i wstawie foty miejsca.

Miejsca nie szukam, wystawa będzie na Podkarpaciu.

Dawid
22.02.10, 20:19
Poligrafie odradzam ze względu na koszta, z sita cena była by kosmiczna, a z solwentu pewnie dużo taniej by nie było :)

technik219
22.02.10, 22:04
Dlatego pytam Was, a 300 zł dla studenta to jakby nie patrzeć trochę jest, więc nie chciałbym ich wpakować w błoto.
Co to jest 300 złotych za to by robić za artystę? Student-artysta i do tego przymierający głodem TO JEST TO! Chłopie, prawdziwa sztuka rodzi się w cierpieniu :grin:!

Spoko - to tylko takie rubaszne żarty. Powodzenia i tłumów na wernisażu!

luc4s
22.02.10, 22:26
Co to jest 300 złotych za to by robić za artystę? Student-artysta i do tego przymierający głodem TO JEST TO! Chłopie, prawdziwa sztuka rodzi się w cierpieniu :grin:!

Spoko - to tylko takie rubaszne żarty. Powodzenia i tłumów na wernisażu!

Jakoś mnie to wcale nie rozśmieszyło... I taka uwaga, zdjęcia podróżnicze mają na celu przede wszystkim charakter dokumentalny i też tak chciałbym, żeby były odbierane, raczej fotografia artystyczna kojarzy mi się z zupełnie czymś innym. A głodem dzięki Bogu na razie nie przymieram, jednak na wydanie 300 zł na byle co mnie nie stać, więc chcę się pierw poradzić ludzi w temacie.

Patrząc na wielkość mojego miasta i przełożenie tego medialne, to ta wystawa, nie jest nawet dobrą inwestycją w promocję. Robię to, bo lubię, a że elementem wystawy jest też slajdowisko, na którym coś poopowiadam, to mam nadzieję, że dzięki mnie dzieciaki trochę poznają geografii (w końcu jestem licencjatem geografii :) ). Kiedyś ktoś do mojej szkoły podstawowej przyjechał i właśnie w ten sposób pokazywał fotki z Indii. Można powiedzieć, że wtedy jako dzieciak połkałem haczyk i powiedziałem sobie, że kiedyś też tak będę.

grizz
22.02.10, 22:31
Patrząc na wielkość mojego miasta i przełożenie tego medialne, to ta wystawa, nie jest nawet dobrą inwestycją w promocję. Robię to, bo lubię, a że elementem wystawy jest też slajdowisko, na którym coś poopowiadam, to mam nadzieję, że dzięki mnie dzieciaki trochę poznają geografii (w końcu jestem licencjatem geografii :) ). Kiedyś ktoś do mojej szkoły podstawowej przyjechał i właśnie w ten sposób pokazywał fotki z Indii. Można powiedzieć, że wtedy jako dzieciak połkałem haczyk i powiedziałem sobie, że kiedyś też tak będę.

A może jakieś dofinansowanie z GOK/MOK/parafii?

luc4s
22.02.10, 22:37
A może jakieś dofinansowanie z GOK/MOK/parafii?

Popytam, ale nie chcę już sępić :)

grizz
22.02.10, 22:38
Popytam, ale nie chcę już sępić :)

Skoro i tak, to ma być na dzieciaki, a nie dla Ciebie, to co to za sępienie?

luc4s
22.02.10, 22:42
Skoro i tak, to ma być na dzieciaki, a nie dla Ciebie, to co to za sępienie?

W każdym razie i tak najtaniej to chciałbym wydrukować, bo po co przepłacać.

kowalikster
22.02.10, 22:57
Odezwij się do patronów medialnych wyprawy oraz spróbuj się skontaktować Galerią Fotografii Miasta Rzeszowa http://www.rzeszow.pl/kultura/galerie/galeria-fotografii-miasta-rzeszowa

luc4s
22.02.10, 23:03
Odezwij się do patronów medialnych wyprawy oraz spróbuj się skontaktować Galerią Fotografii Miasta Rzeszowa http://www.rzeszow.pl/kultura/galerie/galeria-fotografii-miasta-rzeszowa

Dzięki za link, tylko ja niewiele mam wspólnego z Rzeszowem, nawet nie bylem dawno w tym mieście, więc nie wiem na jakiej podstawie miałbym od nich czegoś oczekiwać :) W każdym razie byłoby to nie fair.

Co do patronów medialnych, to tak jak rozmawialiśmy na priv, żadna redakcja kasy nie da. Ale skończmy już temat finansowy. Proszę o ew. opinie n/t ww. punktów foto, ew. o podanie jakiś innych, do których warto zajrzeć.

technik219
23.02.10, 17:24
Jakoś mnie to wcale nie rozśmieszyło... I taka uwaga, zdjęcia podróżnicze mają na celu przede wszystkim charakter dokumentalny i też tak chciałbym, żeby były odbierane, raczej fotografia artystyczna kojarzy mi się z zupełnie czymś innym. A głodem dzięki Bogu na razie nie przymieram, jednak na wydanie 300 zł na byle co mnie nie stać, więc chcę się pierw poradzić ludzi w temacie.

Bardzo przepraszam Pana, "Panie licencjacie geografii", że ja, zwykły technik, śmiałem zażartować sobie w ten sposób... Błagam o wybaczenie.

Chłopie - wyluzuj, szkoda sznurowadeł :grin: