Zobacz pełną wersję : Moja przygoda z fotografią
Lipton1985
22.02.10, 00:19
Witam!
Proszę o konstruktywną ocenę i krytykę moich zdjęć.
Dzisiaj kilka fotek z dzisiejszego spaceru zrobionych m42 Yassica 135
1. 2. 3. 4.
Technicznie to wszystko jest do poprawy. Mam podejrzenia, że to zrzut z aparatu. Szczerze mówiąc, zrób je jeszcze raz.
Do opanowania masz pilnowanie pola ostrości, praca ze światłem zastanym, pomiar światła, czas naświetlania, kadrowanie i obróbkę.
Sugerowałbym kupienie kilku książek albo przestudiowanie kilkunastu wątków na naszym forum i pokazywanie kolejnych prób w swoim wątku. Wtedy porady w wątku mogą coś dodać do tego co jest w książkach. Mam nadzieje, że Cię nie zniechęciłem.
Może się spodoba - również manualne szkiełko Meyer Optic 50/1.8
Może się spodoba - również manualne szkiełko Meyer Optic 50/1.8
Wez sciemnij sama twarz,zmniejsz nasycenie i kontrast.lekko ociepl bo zrobi sie zimny odcien.Wyrownaj swiatlo na twarzy.Popraw cere lekko wygladzajac przejscia,wyostrz to co w portrecie sie uwydatnia.Bedzie lepiej
Dziwnie mydli to szklo
proszę :)
I tak Ci sie nie bedzie podobac,ale co mi tam.
a mi tam sie bardziej podoba :)
Za bardzo ją wymalowałeś MSZ :-P
no Mirek nie powiem nieźle Ci obróbka idzie...:) fajnie ale jak dla mnie za bardzo umalowałeś:D
Tylko to jest dziwna sprawa,ze ja wcale nie malowalem,ale skoro tak twierdzicie to pewnie macie podstawy ku temu.
Mi się bardzo podoba obróbka Mirka. Nadaje kobiecości a przy tym buzia jest subtelna.
kornik50000
9.03.10, 23:14
zabijecie mnie za to ale nic ostatnio mam fioła na punkcie takich wariacji:)
przesadziłem z ustami:)
Wyszło z tego monidło :grin:
Wyszło jak wyszło ale czy to po Twojej obróbce taka nieostrość twarzy czy wcześniej była ukryta?
Rafał Czarny
10.03.10, 09:30
zabijecie mnie za to ale nic ostatnio mam fioła na punkcie takich wariacji:)
przesadziłem z ustami:)
Przejdzie Ci. Miejmy nadzieję. Zdjęcie straszliwe.
przerazajace, zdjecia Mirka zbyt cukierkowe i ostrosc drastycznie spadla chociaz z kolorami powiedzial bym lepiej chyba bym "nalozyl" te 2 zdjecia na siebie i zrobil srednia;)
kornik50000
10.03.10, 15:45
Nieostrość celowa ogólnie wszystko poza ustami było efektem zamierzonym .