Zobacz pełną wersję : obiektyw z ebay.co.uk
Witam
Posiadaczem olka jestem już od jakiegoś czasu - i teraz zacząłem przymierzać się do obiektywu.
Znalazłem sobie coś takiego:
http://cgi.ebay.co.uk/OLYMPUS-OM-FIT-70-210mm-MACRO-FOR-OM4-OM4Ti-OM1-OM3_W0QQitemZ250582504284QQcmdZViewItemQQptZUK_Cam erasPhoto_CameraAccessories_CameraLensesFilters_JN ?hash=item3a57e1935c
z tego co widzę jest to manualka - i tutaj moje pytania:
czy
http://allegro.pl/item927998920_miranda_olympus_om_70_210mm_ideal_ok azja_bcm.html
to jest ten sam obiektyw? (sugeruję się fotką)
Czy warto (cena 30 GBP = 150 zł)
i ostatnie: Jak to wygląda w praktyce (korzystanie z takiego obiektywu) - trudno go opanować? Będzie dawał jakiś ciekawszy efekt w MACRO/PORTRET/KRAJOBRAZ?
Co o tym myślicie?
Zaznaczę że nastawiam się na PORTRET/KRAJOBRAZ - więc jeśli macie jakieś lepsze sugestie - prosił bym o linki
Manualne, ciemne zoomy są nadzwyczaj trudne w ustawianiu ostrości (w systemie 4/3 tylko E-3 ma do tego wystarczającą w miarę matówkę). Zabawę manualnymi jasnymi stałkami polecam, ale powyższy wybór jest bez sensu moim zdaniem.
a polecił byś coś ciekawego widniejącego na allegro/ebay/ sklepy internetowe?
NightCrawler
21.02.10, 16:10
A czemu nie chcesz czegoś z AF?
Jaki budżet?
generalnie rozważam między Manual / AF - gdzie na Manual nastawiam się ze względu na większą "zabawę" sprzętem (i z tego co wiem będzie to trudniejsze).
Niemniej jednak - jeżeli macie coś ciekawego do polecenia (z zaznaczeniem chodzi o PORTRET/KRAJOBRAZ)
to czy to AF czy Manual interesują mnie linki i opinie
Budżet : 1 - 1500 zł
Oczywiście polecam ZD 40-150 z AF --Ja uważam (sprawdzałem), że lepsza jest starsza wersja (za 500zł go kupisz na allegro) Ze stałek manualnych kup jakiegoś Heliosa za 20zł i sprawdź, czy prawidłowo ustawisz ostrość (przejściówka M42). W dziale <sprzedam> proponuję bardzo dobrego Pancolara, ale póki co sprawdź swoje umiejętności na czymś tańszym, ale jasnym czyli z F2... --pozdr
NightCrawler
21.02.10, 16:21
Jak Irek.
Jeżeli potrzebujesz jeszcze większego zakresu to spokojnie zmieścisz się w budżecie z 40-150 i 70-300 (używki w idealnym stanie chodzą <1000).
O samych obiektywach znajdziesz osobne wątki na tym forum (zresztą jak o każdym obiektywie systemowym).
Do portretu bardzo dobrymi obiektywami są ZD50 i Sigmy 30 i 50. Przy czym są to stałki z bardzo dobrym światłem.
ok - to teraz rozważam jedną z 3 opcji:
1. ZD 40-150
1. ZD 70-300
i 3 - wyczytana gdzieś w sieci: ZD 35 mm F3.5 ED MACRO
i mam dylemat który wybrać. - przeglądam o nich opinie na forum i w sumie każdy z nich by mi pasował.
co do opcji z przejściówką - sprawdzę z tym sił. W takim razie teraz w grę wchodzi tylko AF
NightCrawler
21.02.10, 16:46
To ty musisz wiedzieć jakiego zakresu potrzebujesz. Taka trochę rozbieżność 35 i 70-300... 35 to obiektyw makro i takie jest jego główne zastosowanie (co nie oznacza, że nie można go wykorzystać w inny sposób - ale kupowanie go pod portret i krajobraz jest bez sensu).
Jakie obiektywy w tej chwili posiadasz?
Co dokładnie fotografujesz?
Portrety są wykonywane w studio/pomieszczeniach (gdzie zazwyczaj jest ograniczona przestrzeń i potrzebne krótkie ogniskowe) czy na zewnątrz?
To Ty musisz sobie zdać sprawę co potrzebujesz i do konkretnych potrzeb dobierać sprzęt.
Ja np. 70-300 bym praktycznie nie wykorzystał (40-150 rzadko podpinam). Za to 30 czy 50 z dobrym światłem muszę sobie sprawić (na razie jadę na M42 i testuję ZD50).
tak wiem - 35 to macro, ale z tego co wyczytałem, da się go zastosować do portretu. (plener). Główne założenie obiektywu to portret (plener) + krajobraz (głównie lasy + jeziora).
aktualnie posiadam E520 z Kitowym obiektywem 14-42, i chciałbym ten zestaw rozszerzyć o coś nowego
NightCrawler
21.02.10, 16:59
Moim zdaniem dokup do tego 40-150 (wersja zależy od Ciebie).
I do tego jakąś manualną jasną 50 (om albo m42 z adapterem i ew. potwierdzeniem ostrości).
ok. To ostatnie pytanie (sorki że tak zanudzam).
Jaką OM lub M42 byś polecił (szukam tego po allegro/ebay - ale wybór jest duży, a nie jestem w tym temacie jakimś specem (jeszcze :wink: )
NightCrawler
21.02.10, 17:21
Nie z allegro a naszego forum, przykładowo
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=72155
Takie szkła lepiej kupować od sprawdzonych i pewnych osób. Są to obiektywy, które swoje lata mają i różne wypadki mieć mogły.
Na OM są świetne obiektywy ze światłem 1,4 i 1,8. Przeglądaj dział giełda, często można trafić perełki. Napisz do k@czego bo on wyprzedawał sporo rzeczy z OM.
ok- jak tylko wrócę z pracy posprawdzam giełdę i w razie ewentualnych pytań napiszę w tym poście.
A teraz- biorę z półki E420 i 40-150 by pobawić się obiektywem i sprawdzić jego możliwości (pracuję w sklepie i akurat taki mam na półce więc mogę sprawdzić obiektyw zanim go zakupię)
NightCrawler
21.02.10, 17:29
Tylko wyjdź z tym na zewnątrz, bo znając oświetlenie jakie panuje w sklepach nic ciekawego nie wyjdzie z tych testów.