Zobacz pełną wersję : Sigma 85mm 1.4
Jak to szkło będzie jakości 50mm 1.4 .... :)
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=10452
NightCrawler
21.02.10, 01:10
"Obiektyw będzie dostępny z mocowaniami Sigma, Canon, Nikon, Sony i Pentax."
Znów Olek olany :(
cytując bohaterów Wściekłych Pięści Węża "O kurwesku..."... Trzeba zbierać kasiorę na Sigmę :D
Na Olku to nieco za długie jak na portret. Tzn samej twarzy ok, coś więcej bardzo często będzie za ciasno.
piotrek204
21.02.10, 01:12
Ale segment 85 jest bardziej godnie reprezentowany, mam nadzieje ze sigma nie poplynie z cena.
Ale segment 85 jest bardziej godnie reprezentowany, mam nadzieje ze sigma nie poplynie z cena.
Myślę ze to inni popłyną, jakościowo....
O cenę 30/1.4 czy 50/1.4 może być ciężko, prędzej to będzie cena 150/2.8 czyli ok 3tys. Nikkor dla porównania kosztuje ok 4 tys, Canon nie ma takowego w ofercie.
Choć szczerze wolałbym, aby kosztowało to szkiełko jednak 1999 :P
piotrek204
21.02.10, 01:31
Ja znam tylko swoje podworko, w C wlasnie 50mm jest pechowe, reszta zakresu mocno oblozona.
C85/1.8 za 1300PLN to swietne szklo.
C135/2 za 4000PLN, jest na liscie najlepszych stalek w systemie.
A mysle ze sigma w okolicach 3000PLN krzyknie.
Ale dlaczego nie pod 4/3?!:eek:
Pozdrówka.
Pozdrówka.
Może kiedyś.
Z drugiej strony się nie dziwię, skoro Olympus nie ma jasnej polityki co do przyszłości 4/3.
NightCrawler
21.02.10, 11:24
Ale nadal pozostaje spore grono użytkowników, którzy już mają aparaty, a takie szkło by zakupili.
Ale nadal pozostaje spore grono użytkowników, którzy już mają aparaty, a takie szkło by zakupili.
Ich przyszłość jednak też jest niejasna :)
NightCrawler
21.02.10, 11:46
Nawet jeżeli Olympus odpuścił by sobie 4/3 to przecież system nie zniknie w miesiąc z rynku. Już widzę jak każdy użytkownik Olympusa bierze swoje lustro i wyrzuca je za balkon i biegnie po N czy C...
Pozdrówka.
Właśnie, właśnie --to jest frustrujące... Mi w Olympusie brakuje bardzo stałki ok. 1,4/12mm i portretówki 1,4/65mm (ale 1,4/85 do ciasnych kadrów też byłoby świetne)
piotrek204
21.02.10, 12:08
Nawet jeżeli Olympus odpuścił by sobie 4/3 to przecież system nie zniknie w miesiąc z rynku. Już widzę jak każdy użytkownik Olympusa bierze swoje lustro i wyrzuca je za balkon i biegnie po N czy C...
Jesli siedzialbym w systemie ktory ma zdychac to ostatnia rzecza jaka bym zrobil to zakup nowych, nie tanich, szkiel.
Widzę, że Sigma litościwie nie podała wagi tego szkła, AFAIR 50mm waży pół kilo.... ;D
Ciekawy jestem tego jasnego zooma 17-50 f/2,8 OS HSM, może będzie go można nabyć za 2200 +/-.
http://www.dpreview.com/news/1002/10022014sigma17mm50mm.asp
Jesli siedzialbym w systemie ktory ma zdychac to ostatnia rzecza jaka bym zrobil to zakup nowych, nie tanich, szkiel.
Otóż to.
Otóż to.
No to trzeba zmienić system i kupować "taniutkie" szkiełka:wink:
Powodzenia i pozdrówka.
No to trzeba zmienić system i kupować "taniutkie" szkiełka:wink:
Powodzenia i pozdrówka.
Tak też zrobiłem,
ale nie ze względu na tanie szkiełka:wink:
Właśnie, właśnie --to jest frustrujące... Mi w Olympusie brakuje bardzo stałki ok. 1,4/12mm i portretówki 1,4/65mm (ale 1,4/85 do ciasnych kadrów też byłoby świetne)
jak olek zrobi szkło jaśniejsze niż f2 to chyba coś zdechnie w lesie, w micro 4/3 (w ogóle kompakty z wymienna optyką) teraz wszystkie firmy dawno go wyprzedziły w szkiełkach:ilości różnorodności, a jeżeli chodzi o szybkość wydawania to już jest --->skandal. Coś tam nie gra u olka z tymi szkiełkami.
dog_master
21.02.10, 21:13
Panowie, czy to temat o nowej Sigmie czy o przyszłości 4/3... :]
Panowie, czy to temat o nowej Sigmie czy o przyszłości 4/3... :]
Wszytkie drogi prowadzą do...
ciekawe w jaki sposob sprowadzilibysmy temat np o pierogach do systemu m4/3...
Fajne szkło. Razem z 30 1,4 i 50 1,4 będzie stanowić iście jarrettowskie trio :-)
Pozdrawiam
Pat
Szkło zapowiada się fajnie, tylko szkoda, że sigma taka nierówna z jakością poszczególnych egzemplarzy bywa.
Jakby cena była poniżej 3200 to powinno być atrakcyjne szkło.
Ze zdjęć nie wygląda na zbyt wielki obiektyw, to coś rozmiaru wszystkich 85/1.4, a nie znacznie większe szkło jak np jest z 50/1.4 w porównaniu do systemowych. Raczej tu sigma nie zaskoczy. Chyba bardziej celują w niższą cenę niż w produkt lepszy od systemowego.
To będzie siódma 85/1.4 do wyboru w sony... (MAFx4, zeiss, samyang) - jakoś tak więc absolutnie nie czuję potrzeby :D Ciągle za to brak 85/1.8 którą woła wiele ludzi :)
Za to w Nikonie brak takiego szkła, tzn są systemowe, ale nie z wbudowanym silnikiem. Jeśli to szkło będzie dobre jakościowo to chętnie bym takie kupił.
rakukrakow
23.02.10, 19:45
Tylko czy 855 mm to nie za dużo ?? J apóbowałem 50 mm, ale przesiadłem się na 30 - jednak w małym obrazku 85 może być za dużo.
Tylko czy 855 mm to nie za dużo ?? J apóbowałem 50 mm, ale przesiadłem się na 30 - jednak w małym obrazku 85 może być za dużo.
Na DX jest akurat, szczegolnie na plener.
FX wchodzi pod strzechy, predkosc rozwoju FX mnie pozytywnie zaskakuje. jest juz D700, beda kolejne, i wydaje mi sie ze coraz wiecej osob nie zwiazanych z 4/3 moze sie sklaniac do FX.
a 85 mm na FX to zacnie bardzo,
Jak za dużo? Nie może być za dużo. Takie szkiełko kupuje się w określonym celu, dla tej właśnie ogniskowej.
rakukrakow
23.02.10, 20:06
tylko ze 85 w małym obrazku to ponad 160 mm.
"Obiektyw będzie dostępny z mocowaniami Sigma, Canon, Nikon, Sony i Pentax"
Sugeruje policzyc jescze raz. C 135mm / N 128mm
Czym? Mały obrazek to przecież FF... nie myl pojęć.
Zasada jest taka sama... bierzesz konkretną ogniskową (czy tam ekwiwalent jak chcesz przeliczać) jaka Ci potrzebna.
oj grizz nie czepiaj sie, bo robisz mi konkurencje :D
rakukrakow
23.02.10, 22:01
"Obiektyw będzie dostępny z mocowaniami Sigma, Canon, Nikon, Sony i Pentax"
Sugeruje policzyc jescze raz. C 135mm / N 128mm
Przeliczałem od razu na 4/3 Olympusa ;)
Ciekawy jestem tego jasnego zooma 17-50 f/2,8 OS HSM, może będzie go można nabyć za 2200 +/-.
http://www.dpreview.com/news/1002/10022014sigma17mm50mm.asp
Zła wiadomość dla analogicznego Tamrona.
W końcu mnóstwo innosystemowców właśnie nim się ratowało.
Jak dobrze mieć ZD 14-54mm - fajną optykę, szybkość, uszczelnianie, stabilizację z korpusu, dłuższy zakres mm i brak problemów z kalibracją.
Co do stałki... wydaje mi się, że z racji dodatkowych 35mm powinna być jeszcze cięższa od 50mm f1,4... i droższa. Czyli w sumie fani super jasnych portetówek powinni się cieszyć, że Olek ma crop x2 i nie wzdychać do 85ki nawet gdyby Sigma ją wydała.
Na DX jest akurat, szczegolnie na plener.
FX wchodzi pod strzechy, predkosc rozwoju FX mnie pozytywnie zaskakuje. jest juz D700, beda kolejne
hm, znowu coś przeoczyłem? co z tą prędkością wejścia pod strzechy? kiedy będą kolejne? pytam, bom przyczajony na FF za 2,5 klocka sztuka a tu dalej nic.
Ciekawe czy będzie pod 4/3 kiedy kolwiek..? Jak dla mnie było by to idealne szkiełko na plenerowe sesje i nie tylko... ciekawe też jak będzie wygladała cena..:)
1400 $
http://dpreview.com/news/1010/10101406sigma85mmavailable.asp
czyli ponad 4 tys u nas w polsce
85tki 1.4 sa drogie, czy to w nikonie sony czy canonie
i kazda kosztuje ponad 4 tys
sila tej sigmy jest pewnie silnik i jakosc obrazu, dlatego cena nie bedzie nizsza niz u konkurencji, ale mozliwosci sa wieksze i w nikonach nie trzeba body z srubokretem
czyli ponad 4 tys u nas w polsce
85tki 1.4 sa drogie, czy to w nikonie sony czy canonie
i kazda kosztuje ponad 4 tys
Kosztuje w necie do wszystkich 899€-czyli w sklepach jest tansza.Jesli policzymy € po 4 zl to wyjdzie nam ~3600.Do 4 tys to jeszcze troche brakuje.
nie wiem skad masz te ceny bo ja widze inne
85mm f1.4g do nikona, cena 5500zl najtaniej
85mm f1.4 bez silnika 3950
85mm f1.4 do sony (zeiss), 5200zl
to sa najnizsze ceny z porownywarek
na canonie zostaje 85mm f1.2 ale cena w ogole kosmos
ta sigma nie bedzie kosztowala mniej jak 4 tysiace
nie wiem skad masz te ceny bo ja widze inne
85mm f1.4g do nikona, cena 5500zl najtaniej
85mm f1.4 bez silnika 3950
85mm f1.4 do sony, 5200zl
na canonie zostaje 85mm f1.2 ale cena w ogole kosmos
ta sigma nie bedzie kosztowala mniej jak 4 tysiace
http://www.heise.de/preisvergleich/?fs=Sigma+Objektiv+AF+85mm+1.4+EX+DG+HSM&x=30&y=10&in=
aa, myslalem ze chodzilo ci o ceny innych 85tek niz ta sigma
jesli to cena startowa to reczywiscie, wychodzi najtaniej :)
no ale to niemcy, u nas pewnie 3999 :)
Zdjęcia przykładowe na optyczne.pl (http://optyczne.pl/3413-nowość-Sigma_85_mm_f_1.4_EX_DG_HSM_-_zdjęcia_przykładowe.html)
To kolejne szkiełko, którego w 4/3 mieć nie będę - a szkoda.
Pozdrawiam.
Całkiem nieźle wypadło. Lepiej, niż ostatni Nikkor 85 f/1,4.