PDA

Zobacz pełną wersję : Brak e-300 na olympus.pl

szpila9
1.02.07, 12:30
szukałem ale nie widzę info na forum, dlaczego ze strony olympus.pl zniknął e-300, mogę się domyślać, że spowodowane jest to wycofaniem ze sprzedaży, czy oznacza to że nie będzie też aktualizacji (kolejnych)firmware`u dla tego modelu?

Może wiecie więcej, proszę o info.

Pozdr!

Magus
1.02.07, 14:01
Jak będą potrzebne do współpracy z nowymi akcesoriami i możliwe do przeprowadzenia to będą, ale nie liczyłbym na to.

Jack
1.02.07, 16:08
Jest: http://www2.olympus.pl/consumer/29_E-300.htm ,ino przeniesiona do działu "Archiwum produktów"z powodu zaprzestania produkcji. Niestety, nie mam informacji na temat dalszego rozwoju firmware do tego modelu.
Jack

Wiejo
1.02.07, 22:16
myslę, że firma nie wystawi do wiatru swoich fanów. :?

RadioErewan
1.02.07, 22:17
Jest: http://www2.olympus.pl/consumer/29_E-300.htm ,ino przeniesiona do działu "Archiwum produktów"z powodu zaprzestania produkcji.
Jack
Tak od czapki - fajny awatar :-)

Pozdrawiam

sliwka
4.02.07, 12:55
Też to ostatnio zauważyłem...jak można wykluczyć z rodziny drugie dziecko?? Nie rozumiem tego :sad: Aktualizacji już nie będzie do tego modelu.

szpila9
5.02.07, 11:47
Właśnie tego nie lubię u Olka. Działania, które często z racjonalnym nie mają nic wspólnego. E-300 nie ma E-1 jest. Wiem, wiem zaraz naskoczą na mnie fani E-1 i powiedzą żebym nie dokonywał takich porównań bo to dwa różne sprzęty, ale skoro E-System to E-System i skoro już wykupiliśmy cały zapas E-300 to co? Możemy spadać na drzewo? Zapominamy o nim? Pewnie tak zapominamy i kupujumy nowe... nie rozumię

grizz
5.02.07, 12:45
e-300 ma następcę. e-1 jeszcze nie.

siwyjohn
5.02.07, 12:49
To niestety typowa praktyka dużych koncernów - wywalic z supportu tak szybko jak to tylko możliwe. Bardzo nieprzyjemny dla użytkownika fragment polityki cięcia kosztów.

sliwka
5.02.07, 13:24
Z drugiej strony to logiczne, postęp idzie do przodu...Aktualizacji już i tak nie bedzie, ale niby po co ma być. Trzeba sie cieszyć znakomitym wykonaniem E-300 i robić fotki. Spójrzcie, że E-400 body jest już za 2050 PLN...To oznacza, że E-300 to historia firmy. Lustro , które razem z E-1 zdobyło klientów E-systemu. :esystem:

lessie
5.02.07, 13:55
dla mnie nic dziwnego...na czym miałaby polegać aktualizacja oprogramowania jak już nic się przy tym nie robi? kawałek historii przechodzi do historii, każdy model to czeka..kolejnym będzie pewnie dziadek...

sliwka
5.02.07, 14:06
Lessie masz racje, boli tylko i wyłącznie to, że nie ma go w spisie E-systemu na stronie Olympusa...jakby go w ogóle nie było, a odwalił kawał ciękiej roboty.

Jack
5.02.07, 15:11
Tak od czapki - fajny awatar :-)Twojej osobistej produkcji :D To tak od czapki :D
Jack

Wiejo
5.02.07, 18:49
jak dla mnie jest to niezrozumiałe postępowanie. E 300 miał i ma dość nowatorską konstrukcję która zmieniła wygląd lustrzanki. Była to śmiała i nieco ryzykowna decyzja firmy która w końcu jak sądzić po forum zakończyła się sukcesem. Rozumiem, że w tym konkretnym modelu już nie da się nic ulepszyć za pomocą oprogramowania ale żeby wypierać się własnego dziecka skazując go na zapomnienie przez usunięcie z listy swoich wyrobów to trochę boli. W tej sytuacji do nowatorskich rozwiązań firmy nalezy podchodzić ostrożnie bo po trzech czterech latach okaże się, że nic takiego nie było. Na pewno nie zmienię firmy i nie wyjdę z systemu 4/3 bo mi się podoba i nawet nabywając nowy korpus nie wyprę się starego na którym bez problemu focę do dziś.

siwyjohn
5.02.07, 19:53
jak dla mnie jest to niezrozumiałe postępowanie. E 300 miał i ma dość nowatorską konstrukcję która zmieniła wygląd lustrzanki. Była to śmiała i nieco ryzykowna decyzja firmy która w końcu jak sądzić po forum zakończyła się sukcesem. Rozumiem, że w tym konkretnym modelu już nie da się nic ulepszyć za pomocą oprogramowania ale żeby wypierać się własnego dziecka skazując go na zapomnienie przez usunięcie z listy swoich wyrobów to trochę boli. W tej sytuacji do nowatorskich rozwiązań firmy nalezy podchodzić ostrożnie bo po trzech czterech latach okaże się, że nic takiego nie było. Na pewno nie zmienię firmy i nie wyjdę z systemu 4/3 bo mi się podoba i nawet nabywając nowy korpus nie wyprę się starego na którym bez problemu focę do dziś.
Nie wypierają się, tylko przenieśli go do działu wyrobów już nie będących w produkcji. Taki los czeka każdy sprzęt. Obecnie dzieje się to szczególnie szybko ze względu na nastawienie klienta na coraz to nowe konstrukcje. Machinę ciągłej zmiany modeli napędzają niecierpliwi klienci i specjaliści od marketingu.

motoko
6.02.07, 00:16
Nie wypierają się, tylko przenieśli go do działu wyrobów już nie będących w produkcji. Taki los czeka każdy sprzęt. Obecnie dzieje się to szczególnie szybko ze względu na nastawienie klienta na coraz to nowe konstrukcje. Machinę ciągłej zmiany modeli napędzają niecierpliwi klienci i specjaliści od marketingu.

Ja E-300 w takim dziale nie mogę znaleźć. Myślę że to z powodu braku takiego działu. A może mój wiek gra tu swoją rolę i niedowidzę. Broszur, instrukcji, softu też nie ma dla E-300. Jest E-1/500/330/400 i cała masa kompaktów. W dziale akcesoriów są ciągle do zobaczenia te przeznaczone tylko i wyłącznie dla E-300, np: grip HLD-3.

I słówko ode mnie do Olympusa: często klienci (vide: ja) trafiają do danego producenta przez sprzęt używany, a później po wciągnięci się w zabawę inwestują w nowy. Ale jak ma się człowiek dowiedzieć czegokolwiek o danym aparacie w sytuacji gdy producent wypiera się go? Dla ludzie często strona producenta jest pierwszą gdzie próbują zaczerpnąć informacji o nim!

siwyjohn
6.02.07, 10:08
Ja E-300 w takim dziale nie mogę znaleźć. Myślę że to z powodu braku takiego działu. A może mój wiek gra tu swoją rolę i niedowidzę. Broszur, instrukcji, softu też nie ma dla E-300. Jest E-1/500/330/400 i cała masa kompaktów. W dziale akcesoriów są ciągle do zobaczenia te przeznaczone tylko i wyłącznie dla E-300, np: grip HLD-3.
Z polskiej strony faktycznie zniknął, ale dalej można go znależc tu:
www.olympus-esystem.com/dea/products/e300/index.html

I słówko ode mnie do Olympusa: często klienci (vide: ja) trafiają do danego producenta przez sprzęt używany, a później po wciągnięci się w zabawę inwestują w nowy. Ale jak ma się człowiek dowiedzieć czegokolwiek o danym aparacie w sytuacji gdy producent wypiera się go? Dla ludzie często strona producenta jest pierwszą gdzie próbują zaczerpnąć informacji o nim!
Masz rację, ale dzisiejszy marketing tworzą zazwyczaj ludzie, kórzy za wszelką cenę próbują coś sprzedać i zazwyczaj objawia się to syskryminowaniem starszych produktów. Dla mnie to też bez sensu - mam kilkuletni profesjonalny skaner i już go nie ma na stronie, a kiedyś miał nawet swoją własną dedykowaną domenę. Teraz można znależć po nim tylko ulotkę na rosyjskiej stronie xeroxa (sic!).

Wiejo
6.02.07, 12:16
w myśl tak przedstawionego marketingu to na oficjalnej stronie powinny pozostać tylko i wyłącznie E 330 i E 400 cała reszta już wycofana z produkcji na półkę w komorze zapomnienia bo idzie nowe.

Jacek S
6.02.07, 13:58

Archiwum produktów:
http://www2.olympus.pl/consumer/29_401.htm

motoko
7.02.07, 00:14
Archiwum produktów:
http://www2.olympus.pl/consumer/29_401.htm

Co za bezsens: aby znaleźć cyfrową lustrzankę trzeba jej szukać w archiwum aparatów kompaktowych! Pogratulować designerom strony Olka.