PDA

Zobacz pełną wersję : SAMSUNG EX1 24-72mm!

micky
20.02.10, 23:49
Fotopolis o Samsug NX1 http://www.fotopolis.pl/index.php?n=10450 dla mnie fajnie się zapowiada:)

"..... Zaawansowani amatorzy i zawodowcy często szukają poręcznego aparatu, który w pewnych sytuacjach mógłby zastąpić lustrzankę. Wbrew pozorom, nie ma zbyt wielu alternatyw: można wybierać spośród aparatów systemu Mikro Cztery Trzecie czy Samsung NX lub kompaktów: Panasonika Lumix LX3, Canona G11, Nikona P6000, Sigmy DP czy Leiki X1. Do tej drugiej grupy dołączył właśnie Samsung EX1.
..... Samsung EX1 został wyposażony w 10-megapikselową matrycę CCD o rozmiarze 1/1,7 cala o maksymalnej czułości ISO 3200 i stabilizowany obiektyw Schneider KREUZNACH o zakresie 24-72 milimetry i światłosile f/1,8 na szerokim kącie. Rozsądne parametry matrycy i bardzo dobre parametry obiektywu pozwalają mieć nadzieję, że z jakością obrazu będzie bardzo dobrze."

Ciekawe jak cenowo no i przede wszystkim kiedy?

grizz
21.02.10, 00:23
Olaboga... segment zaawansowanych kompaktów znów wraca do łask...

Fajnie!

marwis
21.02.10, 01:54
1.8 już dawno nie było, co ważniejsze na 72 jest 2.4 czyli przebija lx3... praktyka pokaże co dalej....
jakby olek wypuścił kilka stałek naleśników do e-pl1 np. 12 25 50 mm o świetle min. 2,8 to takie aparaty straciłyby rację bytu...
wygląda na to że ten samsung to taka synteza lx3 i s90 bo ten pierścień wokół obiektywu jest karbowany więc pewnie ma jakieś zastosowanie... (u mnie w S90 służy do zmiany ISO)

NightCrawler
21.02.10, 01:59
Wątpię żeby straciły. Nie każdy chce mieć body i 5 szkieł, którymi musi żonglować.

marwis
21.02.10, 02:06
Wątpię żeby straciły. Nie każdy chce mieć body i 5 szkieł, którymi musi żonglować.
piszę ze swojego punktu widzenia... wielkość jest względna, pisaliśmy o tym w wątku o lx3.
między tymi matrycami a 4/3 jest większa przepaść niż między 4/3 a FF więc myślę, że jak ktoś jest skłonny zapłacić 2x więcej niż za zwykły dobry kompakt, to jest w stanie 1 dodatkowy obiektyw do drugiej kieszeni wrzucić.

NightCrawler
21.02.10, 02:17
Ale 2 stałki nie załatwią Ci sprawy całego zakresu. A zoomy jakie na razie są ze światłem daleko mają ;)

Tak naprawdę rynek jest na tyle duży, że jest miejsce i na mikro z wymiennymi obiektywami i na dobrej klasy kompakty. Oba znajdą swoich nabywców i raczej nie widzę ani możliwości, ani powodów, dla których jeden miałby wykluczyć drugiego z rynku.

micky
21.02.10, 21:53
..... Nie każdy chce mieć body i 5 szkieł, którymi musi żonglować.

Dokładnie - takiemu amatorowi jak ja wystarczy niezawodny, bez "wodotrysków", z bardzo dobrym szerokim szkłem kompakt. Wymiana obiektywów przestała mi imponować;)

Ketstian
21.02.10, 23:01
Mógłby być ciut szerszy, tak 20mm, ale to światełko f/1.8. Bajunia:D

Ruff
21.02.10, 23:34
Ostatnio już się mocno zastanawiałem nad opcją zakupu LX3 albo S90, ale w takim razie ochłonę i poczekam na jakieś testy tego cudeńka, bo zapowiada się obiecująco :)

epicure
22.02.10, 00:15
Zapowiada się ciekawie. To takie połączenie Canona G11 i Panasa LX3 - z wyglądu przypomina trochę tego pierwszego i ma wygibaśny ekran, z kolei obiektywowi bliżej do tego z Panasa. Byle nie było jakiejś poważnej wpadki z jakością matrycy, obiektywu czy szybkością działania. Gdybym miał kupować jakiegoś kompakta, to tylko coś takiego, jak ten Samsung.

piotrek204
22.02.10, 00:38
Z niecierpliwoscia czekam na wiecej informacji i testy.
Widac jaki obrali target, bede musial sie pogodzic z brakiem programow tematycznych :)

Jeszcze cena do 1500PLN, brak powaznej wady i jest swietna alternatywa dla S90 i lx3.

epicure
22.02.10, 00:41
Widac jaki obrali target, bede musial sie pogodzic z brakiem programow tematycznych :)

Nie martw się, nie będziesz musiał. Programy tematyczne są pod "SCN" na kole nastaw.

piotrek204
22.02.10, 00:51
Uff, to dobrze. Zaleznie od sprzetu niektore programy tematyczne potrafia byc uzyteczne bo maja algorytm dzialania podobny do tego co bym chcial uzyskac.

jungli
22.02.10, 10:18
Zapominacie o jednej bardzo waznej rzeczy, to, ze szklo jest jasne nie znaczy, ze jest dobre.

pozdroofka

micky
22.02.10, 14:58
Zapominacie o jednej bardzo waznej rzeczy, to, ze szklo jest jasne nie znaczy, ze jest dobre.

pozdroofka

chyba tak źle nie będzie, myślę że Schneider KREUZNACH denka od butelki by nie "brendował"?

micky
6.09.12, 16:17
nie wiem czy ten adres czy "dobra cena" ale ten sympatyczny aparacik można w tej chwili nabyć nowy już poniżej 900pln nieco drożej niż chodzą używki:)
swoją drogą na tym forum rzadko gościł chyba na fotkach i w opiniach użytkowników np w przeciwieństwie do Pnasonic LX?

dzarro
7.09.12, 14:21
Generalnie tak mały aparat jest dla mnie już trochę niewygodny - ale za to wygodnie się go nosi:wink:. Na pewno przyczynił się do odnowienia mojego zainteresowania fotografią i pomógł mi zrobić kilka zdjęć, z których jestem zadowolony - i tego nigdy mu nie zapomnę. :)

FuRiOn
23.06.13, 13:59
Używam z powodzeniem do dzisiaj tego aparatu. W tym roku zdradzam na E-PL5, ale EX-1 na pewno jeszcze nie raz będę używać. Ergonomia jak dla mnie po prostu super. Przez ten aparat zraziłem się do systemu NEX :D, gdzie mój staruszek juz 2 letni bije nexy do wersji 6 włącznie na głowę, jeśli chodzi o obsługę. O wyglądzie nawet nie mówię.

+
bardzo ostry obrazek
użyteczne ISO do 800, 1600 akceptowalne
bardzo duża wygoda obsługi
wygląd
wytrzymała obudowa
jasne szkiełko 1.8 - tam gdzie inni już z lampą ja robiłem normalne foty z ręki :)
wysokiej jakości obrotowy wyświetlacz AMOLED
RAW
przejrzyste MENU
przyjemne dla oka JPG - choć te z Fuji X20 mi bardziej podchodzą
dobra wytrzymałość baterii (ok. 350 shotów)

-
niska prędkość zapisu zdjęć RAW i ich duża wielkość
mała matryca - w momencie w którym go kupowałem jeszcze nie było cudów z aps-c i FF
brak wifi, nfc - jeśli to dla kogoś wada, dla mnie nie :)

Dzięki temu maluchowi zajawiłem się trochę do tematu fotografii. Człek mógł się nauczyć choć troche do czego służą różne tryby, ustawienia iso, przesłony itd itd...

Naprawdę świetny aparat. Jeśli miałbym w 2011 kupować po raz drugi zaawansowanego kompakta to też byłby to EX-1.