Zobacz pełną wersję : Corel Paint Shop Pro Photo X3 PL
SmakMiodu*PL
20.02.10, 01:20
Całkiem niedawno powróciłem do fotografii po wielu latach przerwy i jak kiedyś pracowałem godzinami w ciemni, tak teraz praca przeniosła się na monitor komputera. Od jakiegoś czasu szukałem programu, który będzie w miarę zaawansowany, ale prosty w obsłudze, a jednocześnie w przystępnej cenie. Po przetestowaniu kilku programów mój wybór padł na Corel Paint Shop Pro Photo X2. W sumie za 199 zł można mieć porządny program do obróbki zdjęć. Miał tylko jedną wadę, dla mnie ogromną – nie wywoływał plików .ORF, które robił mój Olympus E-510. Po wymianie ma E-30 było to samo. Długo zastanawiałem się czy zainwestować pieniądze w program, który nie zadowoli mnie w 100 %. Do tej pory zwlekałem. Kilka dni temu zajrzałem na stronę Vobisu i moim oczom ukazała się najnowsza wersja Corela oznaczona nr X3. Pierwsze co zrobiłem, to ściągnąłem instalkę i po instalacji sprawdziłem, czy program wywołuje RAWy z Olympusa. Byłem mile zaskoczony. W końcu doczekałem się programu, który obsługuje ORFy i na który zdecydowałem się od razu, chociaż cena nie jest już tak przystępna. Dołożyli za tę przyjemność równą stówkę, ale dodają pendriva 4GB. Trzeba też poczekać, gdyż nie ma jeszcze programu w magazynach, no to czekam i używam wersji trial. Sporo mam do nauki, ale z czasem postaram się opanować to narzędzie pracy. Czy ktoś z klubowiczów też pracuje na CPSPP X2 lub X3?
RadioErewan
20.02.10, 01:23
Całkiem niedawno powróciłem do fotografii po wielu latach przerwy i jak kiedyś pracowałem godzinami w ciemni, tak teraz praca przeniosła się na monitor komputera. Od jakiegoś czasu szukałem programu, który będzie w miarę zaawansowany, ale prosty w obsłudze, a jednocześnie w przystępnej cenie. Po przetestowaniu kilku programów mój wybór padł na Corel Paint Shop Pro Photo X2. W sumie za 199 zł można mieć porządny program do obróbki zdjęć. Miał tylko jedną wadę, dla mnie ogromną – nie wywoływał plików .ORF, które robił mój Olympus E-510. Po wymianie ma E-30 było to samo. Długo zastanawiałem się czy zainwestować pieniądze w program, który nie zadowoli mnie w 100 %. Do tej pory zwlekałem. Kilka dni temu zajrzałem na stronę Vobisu i moim oczom ukazała się najnowsza wersja Corela oznaczona nr X3. Pierwsze co zrobiłem, to ściągnąłem instalkę i po instalacji sprawdziłem, czy program wywołuje RAWy z Olympusa. Byłem mile zaskoczony. W końcu doczekałem się programu, który obsługuje ORFy i na który zdecydowałem się od razu, chociaż cena nie jest już tak przystępna. Dołożyli za tę przyjemność równą stówkę, ale dodają pendriva 4GB. Trzeba też poczekać, gdyż nie ma jeszcze programu w magazynach, no to czekam i używam wersji trial. Sporo mam do nauki, ale z czasem postaram się opanować to narzędzie pracy. Czy ktoś z klubowiczów też pracuje na CPSPP X2 lub X3?
Cóż, to nie lepiej PSE? Tam przynajmniej algorytm wywoływania RAW sprawdzony. A nie jakieś kanadyjskie wynalazki. No i chyba taniej.
SmakMiodu*PL
20.02.10, 01:43
Jak pisałem na początku, dopiero zaczynam i wszystkiego uczę się sam. Program, który wybrałem wydaje się w miarę prosty, ma wszystkie suwaki, które są potrzebne oraz trochę dodatków do obróbki zdjęć. Można w nim także zmieniac wartości w czasie wywoływania RAWów. Do PSE 8PL musiałbym dołożyć kolejne 70 zł, a jak wiesz mam zamiar kupić obiektyw 50 macro.
Cóż, to nie lepiej PSE? Tam przynajmniej algorytm wywoływania RAW sprawdzony. A nie jakieś kanadyjskie wynalazki. No i chyba taniej.
Nowego Corela mam, używam, jestem zadowolony. RAWy wywołuje sprawnie.
Pewnie nie mam szczególnie wyszukanych wymagań, i dlatego wystarcza mi w zupełności :)
ja siedzę w X2. PSP mam opanowanego uważam w powiedzmy stopniu, którym ogranicza mnie praktycznie tylko moja wyobraźnia i pomysły na lifting fotki. Uważam, że program jest intuicyjny, ma świetną wbudowaną pomoc i jest relatywnie tani, bez porównania z PS. PSE niestety jest okrojony i uboższy w możliwościach w stosunku do PSP. Też mam problemy z rawami ale i tak tego nie używam bo zainwestowałem w Olympus Studio i wstępną robotę z wywołaniem do TIFa i krzywymi robię właśnie tam. Uważam, że program jest naprawdę świetny i niesprawiedliwie niedoceniany w naszym światku. Niestety łatwo wpaść w pułapkę, w jaką i ja wpadłem. Mianowicie jeśli zamierzasz na serio zajmować się fotografią i obróbką obrazu to PSa nie unikniesz a umiejąc wiele w jednym programie nie chce się uczyć tego samego w innym a mimo wszystko dostęp do tych samych opcji w obu programach może być (i jest w niektórych przypadkach) diametralnie różny. Jeśli miałbym wybierać program raz jeszcze to - pomijając kwestie finansowe - wybrałbym jednak PS jako bardziej rozwojowy, popularniejszy no i stosowany przez świat zawodowy w tej branży.
Zainstalowałem triala PSP X3. Na C2D@2.2GHz + 3GB RAM przy obróbce zdjęcia 12MPix wlecze się okrutnie. PSE 8.0 (też trial zresztą) śmiga w tej samej sytuacji aż miło.
Czy PSP ma tryb 16bit?
Bartek Ezier
22.02.10, 00:48
x2 uwielbiam .... zobaczymy czy x3 polubię :-) trial płynie ...
Bartek Ezier
22.02.10, 18:19
mocno się zawiodłem: program instaluje się 30 minut a uruchamia wieki - przy >100 zdjęć w organizerze nie da się płynnie przewinąć. X2 nie był szybki ale ten to po prostu ...masakra taki muł bagienny. Jak tego nie poprawią to mogą spadać - nie da się komfortowo pracować (Q6600, 4GB)
jedyne co się im udało to fakt że po godzinie (dosłownie) odinstalowywania nie zostały śmieci
SmakMiodu*PL
28.02.10, 23:31
Po kilku dniach od instalacji , również uważam, że ten program to wielka niedoróbka. Nie mam pretensji, że długo się instaluje czy usuwa z systemu (usuwanie 30 min) . Trudno, programy maja ogromne rozmiary, to widocznie tak musi być. Bardziej nie podoba mi się fakt, że program zawiesza się za każdym razem, gdy wchodzę do katalogu, gdzie są RAWy. Przesuwanie miniaturek to tragedia, program się wiesza i trwa to kilka dobrych sekund. To jest główny powód, że z niego rezygnuję. Zauważyłem także, że w czasie wywoływania RAWów, występuje jakby prześwietlenie jednolitych powierzchni, np. ściana budynku robi się bardzo jasna mimo, że wszystkie suwaki są na 0.00. Nie ma tego natomiast w OlympusieMaster2. Powierzchnia jest normalna, ciemna. Gdybym miał więcej czasu, to posiedziałbym jeszcze nad tym programem i może wyszłyby inne błędy. Na dzień dzisiejszy odwołałem rezerwację w Vobisie i jestem totalnie zawiedziony, gdyż sama obróbka zdjęć i łatwość opanowania całości bardzo mi się podoba.
Zainstalowalem,wrzucilem 10 Orfow zeby wywolal,zwisnelo mu sie.
Odinstalowalem,zapomnialem o nim.A moglem spokojnie piwo se wypic w tym czasie.
Bartek Ezier
1.03.10, 11:27
Na dzień dzisiejszy odwołałem rezerwację w Vobisie i jestem totalnie zawiedziony, gdyż sama obróbka zdjęć i łatwość opanowania całości bardzo mi się podoba.
spokojnie możesz kupić x2 - pewnie będzie teraz więcej okazji na dobrą cenę - program jest świetny, działa szybko. Do RAW'ów używaj rawtherapee a dodatki które pojawiły się w X3 to wcale nie rew(e)olucja.
Używam PSP x2 od pół roku. Do szybkiej obróbki racze się nie nadaje. PSPx2 tylko w przypadkach szczególnych, ponieważ nie należy do demonów szybkości. Jest w miarę intuicyjny. Czasami (może ze względu na doświadczenie) wolę użyć Gimp'a. Brakuje mi wywoływanie ORF'ów. Nie zachęcający jest również brak aktualizacji programu. Moim zdaniem powinna być, w momencie wprowadzenia nowszej wersji. Aktualizacja co prawda nie musi mieć nowych funkcji (zresztą nie za bardzo potrzebnych) ale wczytywanie ORF'ów powinna (ulepszenie). Cena za update do X3 za 200pln nie zachęca mnie jednak do kupna. Wolę odłożyć na nową puszkę. Z laptopem otrzymałem gratis PSE w wersji 5. Pomimo wersji anglojęzycznej jest bardziej intuicyjny i szybszy. Raczej wydam na PSP 8 w wersji polskiej. Tylko, że nie znalazłem jeszcze oferty UPDATE'a. Z PSP poczekam do kolejnej edycji. Bardzo pożyteczna i przyjazna zarazem funkcja zapożyczona z PS to Magnetic Lasso, której nie ma w PSP.
PSP to dobry program dla amatora, ale do do wersji X. Póżniej zabrali dobre opcje, a wetknęli wodotryski. Jednym słowem kicha. Przy kupnie jakiś kart pamięci dodawali dziesiątkę jako gratis. Szkoda, że nie pamiętam jaka to pamięć. Jak ktoś wie to może kupić i mieć dwie rzeczy na raz. Pamięć i PSP X.
:)
PS. Wersja PSP Ultimate też ma wywoływanie ORF-ów i w przeciwieństwie do X2 pracuje na profilach. Nietety jest droższa.
Szkoda, że nie pamiętam jaka to pamięć. Jak ktoś wie to może kupić i mieć dwie rzeczy na raz. Pamięć i PSP X.
:)
To Lexar. Mam kartę a programu nie używam. Jeśli znajdę karteluszek z numerem licencji a ktoś byłby zainteresowany to mogę podesłać.
Bartek Ezier
1.03.10, 18:04
Później zabrali dobre opcje, a wetknęli wodotryski. Jednym słowem kicha.
a co dokładanie zabrali ... zupełnie szczerze pytam, nie znam poprzednich wersji a może warto rozejrzeć się za wersją X. Choć X2 nadal wydaje mi się w miarę zaawansowana.
a praca na profilach to chodzi Ci o profile kolorów ?
Mam kartę a programu nie używam. Jeśli znajdę karteluszek z numerem licencji a ktoś byłby zainteresowany to mogę podesłać.
Program jest po angielsku czy po polsku?
OIDP angielski. Karteluszki z numerami są w języku lengłydż.
a co dokładanie zabrali ... zupełnie szczerze pytam, nie znam poprzednich wersji a może warto rozejrzeć się za wersją X. Choć X2 nadal wydaje mi się w miarę zaawansowana.
a praca na profilach to chodzi Ci o profile kolorów ?
Zabrali możliwość odczytywania danych liczbowych przez próbnik na krzywych. W X jak kliknąłeś na obrazie to na krzywej pokazywał się punkt reprezentujący obraz i z boku pojawiały sie składowe liczbowe, bardzo użyteczna funkcja.
Tak, chodzi mi o profile kolorów. Jak załaduję profil monitora to nie daje sie pracować. Działa tylko na predefiniowanych z zestwu PSP ( uwaga dotyczy PSP X2)
Pozdr.
Darmowe szkolenia z Corela w czerwcu.
Fanów Corela wielu tu nie ma ale może informacja się komuś przyda
http://fotografuj.pl/News/Bezplatne_warsztaty_z_produktow_Corela/id/3890
X2 był ok i X3 też jest ok . Wyśle , że dla fotografa Corel Paint shop pro x3 to idealne narzędzie pracy . Nic mu nie potrzeba więcej ! Jeżeli ktoś się bardziej czuje grafikiem niż fotografem to niech drąży dalej PS'a .