PDA

Zobacz pełną wersję : jakosc jpg'ow w e-330

kujawiak
1.02.07, 00:34
Witam!

Rozważam zakup e-330 ale zastanawia mnie jakość zdjęć zapisywanych w jpg. Myślałem jeszcze nad nikonem d50(podobno zdjęcia z tego aparatu nie wymagają większej obróbki )
Jest to dla mnie sprawa dość istotna bo nie jestem zbyt biegły w obsłudze ps'a i jemu podobnych programów.

kali999
1.02.07, 00:38
programy do rawów są dużo łatwiejsze w obsłudze niż PS także radzę poprubować robic w rawach. No i zdecydowanie wybrałbym na twoim miejscu z tej dwójki E-330 ;)

siwyjohn
1.02.07, 00:57
RAW to format zupełnie nieobrobiony (zrzut z matrycy), dzięki czemu uzyskujesz zupełnie nowe możliwości w stosunku do jpg:

- więcej bitów na kolor (RAW - 12bit/kolor, jpg - 8bit -> mniej odcieni możliwych do przeniesienia, większe sznase uratownia źle naświetlonego kadru).
- łatwe ustalanie balansu bieli
- więcej szczegółów na zdjęciu możliwych do software'owego wyciągniecia
- nie martwisz się jakie ustawienia przypisać za każdym razem do jpg (balans bieli, stopień wyostrzenia, nasycenie barw itp.) - robisz to na kompie w dowolny sposób.

Kupując lustrzankę cyfrową po prostu musisz nastwić się na fotografowanie w RAW-ach, inaczej nie wykorzystasz po prostu pełnych możliwości sprzętu.

Wcale nie trzeba być biegłym w obsłudze czegokolwiek by skonwertować RAW-a do jpg. Równie dobrze można to zrobić programem dołączonym do aparatu a trybie automatycznym, co da i tak lepszą jakość niż fotka bezpośrednio z aparatu, który ma do dyspozycji o wiele słabszy procesor i mniej czasu na konwersję. Z czasem nauczysz się coraz lepiej posługiwać się programami graficznymi i wtedy RAW-y ze starych fotek będą jak znalazł - będziesz mógł z nich wycisnąć każdy piksel.

Jeżeli chodzi o Twój dylemat zakupowy to z tych dwóch korpusów polecam zdecydowanie E-330. Kolosalną jego zaletą jest LiveView (podgląd na żywo obrazu widzianego przez obiektyw). Z obecnie dostępnych Olkowych obiektywów jako najbardziej uniwersalny polecić mogę 14-54/f2.8-3.5. Jeśli napiszesz do czego konkretnie chciałbyś wykorzystywać sprzęt to będziemy mogli podpowiedzieć dokładniej czego szukać :)

Pozdrawiam,
siwyjohn

Karol
1.02.07, 02:03
zgadzam sie z poprzednikami co do zalet RAWów co jednak nie oznacza, że mając E-330 jesteś skazany na ten format. Tym aparatem zrobisz bardzo dobre jpgi, oglądałem ich sporo - Twoje obawy nie są uzasadnione. JPG jest dobry do fotografii pamiątkowej, w dobrym świetle, jak Ci zależy na miejscu na karcie itp, RAW - jak foty są ważne, chcesz później kombinować, bawić się obróbką...
Pozdrawiam...