Zobacz pełną wersję : Filtry opticam
Ostatnio w Auchan zauważyłem filtry UV od 14 PLN i zestawy UV+POL po ok. 50 -100 PLN. Czy macie jakieś doświadczenia z tą firmą?
Nic godnego uwagi, kolega miał, twierdził, że po założeniu polara robiło się mydło, sprzedał.
Ostatnio w Auchan zauważyłem filtry UV od 14 PLN i zestawy UV+POL po ok. 50 -100 PLN. Czy macie jakieś doświadczenia z tą firmą?
Patrząc na cenę... odpowiedź jest prosta - zapomnij.
W ankiecie proponuje zostawic tylko producentow.Dystrybutorzy nie maja wplywu na jakosc produktu.
Skoro chcesz kupić możliwie tanio dobre filtry, zapoluj na nie na Allegro. Sporo osób zmienia obiektywy, potrzebuje innych średnic filtrów, więc wyprzedaje dotychczasowe, często za ułamek ceny sklepowej. Trzeba trochę cierpliwości i obserwowania allegrowych ofert. Tak kupiłem m.in. PL Hoya HMC Super 72 mm za jakieś grosze. Inna sprawa, że go niedawno rozbiłem - upadł na kamień. Darmo przyszło, darmo poszło ;-).
Sądzę, że to lepsze niż kupowanie takich "wynalazków".
Jak kupisz takie filtry to tylko wyrzucisz niepotrzebnie pieniądze w błoto. Niestety ale w kwestii sprzętu fotograficznego nie ma co iść na łatwiznę i kupować jakieś nonamy. Lepiej kupić porządny filtr, np. takie filtry hoya (http://www.foto-tip.pl/sklep/hoya-c-31_38_44.html), które moim skromnym zdaniem są najlepsze i których sama używam. Ceny jak widzisz są nieco wyższe, od tych które proponuje auchan za byle jakie filtry ale jakość też jest znacznie wyższa.
Wątek pociągnąłem nieco przekornie, ale nie bez przyczyny. Wiele firm noname na codzień produkuje dla znanych marek. Dlatego zastanawiam się, czy jednak możliwe jest tanie i dobre. Może coś takiego istnieje? Na codzień używam Hoya i Hama. Ale czy filtr za 100-200PLN jest tego waart? A co do Allegro to jednak mam mieszane uczucia, bo jakoś "prawie nowe" lub "nieużywane, kupione 5 lat temu" budzi moje wątpliwości, zwłaszcza, że filtr często używany jest jako ochrona obiektywu.
A co do Allegro to jednak mam mieszane uczucia, bo jakoś "prawie nowe" lub "nieużywane, kupione 5 lat temu" budzi moje wątpliwości, zwłaszcza, że filtr często używany jest jako ochrona obiektywu.
Akurat po filtrze doskonale widać w jakim jest stanie. Trudno, żeby coś w nim nie działało ;)
Sorki GRIZZ ale rys na filtrze na zdjęciach w allegro nie zobaczysz, a potem to już po...:!::mrgreen:
Sorki GRIZZ ale rys na filtrze na zdjęciach w allegro nie zobaczysz, a potem to już po...:!::mrgreen:
To odsyłasz, albo po prostu odbierasz osobiście.
HrabiaMiod
23.02.10, 00:20
Kupowanie tanich filtrów to głupota. Po co czytać testy obiektywów, oszczędzać na lepszy itd skoro później ma się zamiar założyć nań Auchan UV za 14zł? Skoro wybuliłeś ze 3 kafle na sprzęt to chyba ta stówka na dobrej jakości UVkę to nie dramat? Pamiętaj, że obiektyw jest tak dobry jak jego najsłabsze ogniwo. Więc jak na ZD150/2 założysz jakiś szit za 15zł to będzie miał taką jakość jak szit za 15zł.
A jak nie masz kasy, to jak radzą - używka z allegro - zazwyczaj nikt nie rzuca tym filtrem po podłodze itd. Jak ktoś w miarę szanuje i nie używa ekstremalnie to będzie on tak samo dobry jak nowy - np na moim, mimo trzech lat używania i nie jakiegoś zbytniego cackania się ze sprzętem, nie ma rys.
Ostatnio za psie pieniądze kupiłem na allegro trzy filtry do fotografii czarnobiałej na moje OMy - mimo pewnie trzydziestu lat nie mają ani odrobiny skaz na optyce.
pozdrawiam
No to ja dodam od siebie, że póki co w moim doświadczeniu filtry to czyste zło.
Robiłem reportaż z pogrzebu prezydenta analogowym Canonem 50E z pożyczonym od kumpla 17-40mm L. Niestety zostawiłem na nim UVkę...
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/05/18_04___II_by_Maclunar-1.jpg
źródło (http://fc08.deviantart.net/fs70/i/2010/115/8/0/18_04___II_by_Maclunar.jpg)
Jakaś Hoya to była, podejrzewam, że nienajdroższa. Niestety kilka kadrów ucierpiało jeszcze bardziej niż tutaj zaprezentowany.