Zobacz pełną wersję : Początkujący fotograf - Zapraszam
Witam. Jestem fotografem amatorem. Fotografią zajmuję się od ok ośmiu miesięcy. Mój aparat to Olympus SP565-UZ. Lubię robić zdjęcia, choć nie zawsze mi to wychodzi. Pomimo tego fotografia to moja pasja :) Proszę Was o ocenę moich zdjęć oraz o porady na przyszłość. Za każdą sensowną wypowiedź z góry dziękuję. Wiem że jeszcze dożo jest do zrobienia, ale od czegoś trzeba zacząć. Pozdrawiam.
Pierwsza partia zdjęć :)
1.
29220
2.
29221
3.
29222
4.
29223
5.
29224
6.
29225
7.
29226
8.
29227
9.
29228
10.
29229
Cos te fotki nieostre, po wrzuceniu... poza tym krzywe. 3.8.10 moglyby byc, ale ostrosc....
Pierwsza partia zdjęć :)
Zanim wrzucisz nastepna dyche,poczytaj jak przygotowuje sie zdjecia do prezentacji w internecie.Na forum znajdziesz w jaki sposob wrzucac,poczytasz o wielkosci i wadze plikow.Czytajac i szukajac w googlach poczytasz o kompozycji obrazu ,wyostrzeniu i jeszcze wielu innych bardzo przydatnych rzeczach.
Wybierz z tej 10 trzy co spelniaja warunki i napisz dlaczego one Ci sie tak podobaja,ze chcesz pokazac je innym.
Bedziemy dyskutowac
Podpowiem trochę. Fotki wrzucaj w rozmiarze około 800x600 px, wielkość pliku raczej do 300 KB.
Zdjęcia trzeba przygotować- wyprostować budynki, zmniejszyć i wyostrzyć (ale bez przesady).
Jednorazowo pokazuj kilka najlepszych, wg Ciebie, ale nie więcej niż 5. Pozostałe następnym razem.
Unikaj kadru z motywem umieszczonym centralnie. Rzadko jest to najlepsze ujęcie.
Nie przepalaj fotek. Podczas ustawiania ostrości, celuj dokładnie w motyw (ptak, motyl, kwiatek) i przekadruj tak, by znalazł się on w tzw. mocnym punkcie.
W pokazanych fotkach brakuje ostrości, a budynki są krzywe. Zupełnie nie wiem, co widzisz w fotce nr 2. Możesz napisać, co chciałeś pokazać?
Podpowiem trochę. Fotki wrzucaj w rozmiarze około 800x600 px, wielkość pliku raczej do 300 KB.
Zdjęcia trzeba przygotować- wyprostować budynki, zmniejszyć i wyostrzyć (ale bez przesady).
Jednorazowo pokazuj kilka najlepszych, wg Ciebie, ale nie więcej niż 5. Pozostałe następnym razem.
Unikaj kadru z motywem umieszczonym centralnie. Rzadko jest to najlepsze ujęcie.
Nie przepalaj fotek. Podczas ustawiania ostrości, celuj dokładnie w motyw (ptak, motyl, kwiatek) i przekadruj tak, by znalazł się on w tzw. mocnym punkcie.
W pokazanych fotkach brakuje ostrości, a budynki są krzywe. Zupełnie nie wiem, co widzisz w fotce nr 2. Możesz napisać, co chciałeś pokazać?
Dzięki za dotychczasowe wypowiedzi. Jutro lub pojutrze postaram się dostosować do rad i poprawić zdjęcia oraz odpowiedzieć na pytania.
Co do zdjęcia numer 2 to spodobał mi się klimat tej fotografii. Pozdrawiam.
Ja tego klimatu nie widzę. :( Dla mnie to pstryk z jakiegoś rynku
Widzę za to błędy:
kadr centralny
motyw główny zasłonięty słupkiem
słupek ucięty
ucięte samochody - tył busa mógłby zostać
krzywo na jezdni.
Poza tym fotka jest "bez życia". Kolory mdłe, a ogólne wrażenie dość smutne. Kilka sekund przy komputerze może jednak trochę ją ożywić, choć kadru nie poprawi.
Jeśli nie pasuje - to jest do usunięcia:
Początki są zawsze trudne i człowiek uczy się na błędach. Powodzenia życzę.
Witaj,
1 - to coś z lewej...
2 - bałagan, ot taki sobie pstryk no i ten słupek?
3, 8 - byłoby bardzo fajne, gdyby nie brak ostrości. Ale ujęcia gratuluję.
4, 9 - nie mam zdania, ale jakoś nie przyciąga uwagi. Na 9 widać druty w tle...
5 - imponująca budowla, jednak wykonanie leży: kadr (łańcuchy na dole), światło, ziarno...
6 - bardzo mi się podoba :)
7 - tak samo jak 5 - fajny budynek, ale technicznie leży.
10 - pomysł był, ale brak ostrości i jakaś dziwna ta obróbka.
Wrzucaj kolejne :)
Pozdrawiam
no i masz co chciales :) cwicz cwicz cwicz nie zrazaj sie najwazniejsze zeby tobie focenie sprawialo przyjemnosc,3eczka spoko troche za centralnie ,reszta bez wyrazu...
Dzięki za wypowiedzi. Z waszych rad wynika żeby nie robić (kadrować) zdjęć centralnie i po każdym zmniejszeniu zdjęcia wyostrzać je. Postaram się wszystko przekadrować, poucinać i wyostrzyć i zobaczymy co z tego wyjdzie. Pozdrawiam.
I trzeba mieć pomysł na fote :)