PDA

Zobacz pełną wersję : Początkujący fotograf - Zapraszam

Slesh
14.02.10, 18:29
Witam. Jestem fotografem amatorem. Fotografią zajmuję się od ok ośmiu miesięcy. Mój aparat to Olympus SP565-UZ. Lubię robić zdjęcia, choć nie zawsze mi to wychodzi. Pomimo tego fotografia to moja pasja :) Proszę Was o ocenę moich zdjęć oraz o porady na przyszłość. Za każdą sensowną wypowiedź z góry dziękuję. Wiem że jeszcze dożo jest do zrobienia, ale od czegoś trzeba zacząć. Pozdrawiam.

Pierwsza partia zdjęć :)

1.
29220
2.
29221
3.
29222
4.
29223
5.
29224
6.
29225
7.
29226
8.
29227
9.
29228
10.
29229

waruga
14.02.10, 19:22
Cos te fotki nieostre, po wrzuceniu... poza tym krzywe. 3.8.10 moglyby byc, ale ostrosc....

Mirek54
14.02.10, 20:27
Pierwsza partia zdjęć :)

Zanim wrzucisz nastepna dyche,poczytaj jak przygotowuje sie zdjecia do prezentacji w internecie.Na forum znajdziesz w jaki sposob wrzucac,poczytasz o wielkosci i wadze plikow.Czytajac i szukajac w googlach poczytasz o kompozycji obrazu ,wyostrzeniu i jeszcze wielu innych bardzo przydatnych rzeczach.
Wybierz z tej 10 trzy co spelniaja warunki i napisz dlaczego one Ci sie tak podobaja,ze chcesz pokazac je innym.
Bedziemy dyskutowac

nevra
14.02.10, 23:18
Podpowiem trochę. Fotki wrzucaj w rozmiarze około 800x600 px, wielkość pliku raczej do 300 KB.

Zdjęcia trzeba przygotować- wyprostować budynki, zmniejszyć i wyostrzyć (ale bez przesady).

Jednorazowo pokazuj kilka najlepszych, wg Ciebie, ale nie więcej niż 5. Pozostałe następnym razem.

Unikaj kadru z motywem umieszczonym centralnie. Rzadko jest to najlepsze ujęcie.

Nie przepalaj fotek. Podczas ustawiania ostrości, celuj dokładnie w motyw (ptak, motyl, kwiatek) i przekadruj tak, by znalazł się on w tzw. mocnym punkcie.

W pokazanych fotkach brakuje ostrości, a budynki są krzywe. Zupełnie nie wiem, co widzisz w fotce nr 2. Możesz napisać, co chciałeś pokazać?

Slesh
15.02.10, 00:23
Podpowiem trochę. Fotki wrzucaj w rozmiarze około 800x600 px, wielkość pliku raczej do 300 KB.

Zdjęcia trzeba przygotować- wyprostować budynki, zmniejszyć i wyostrzyć (ale bez przesady).

Jednorazowo pokazuj kilka najlepszych, wg Ciebie, ale nie więcej niż 5. Pozostałe następnym razem.

Unikaj kadru z motywem umieszczonym centralnie. Rzadko jest to najlepsze ujęcie.

Nie przepalaj fotek. Podczas ustawiania ostrości, celuj dokładnie w motyw (ptak, motyl, kwiatek) i przekadruj tak, by znalazł się on w tzw. mocnym punkcie.

W pokazanych fotkach brakuje ostrości, a budynki są krzywe. Zupełnie nie wiem, co widzisz w fotce nr 2. Możesz napisać, co chciałeś pokazać?

Dzięki za dotychczasowe wypowiedzi. Jutro lub pojutrze postaram się dostosować do rad i poprawić zdjęcia oraz odpowiedzieć na pytania.

Co do zdjęcia numer 2 to spodobał mi się klimat tej fotografii. Pozdrawiam.

nevra
15.02.10, 12:57
Ja tego klimatu nie widzę. :( Dla mnie to pstryk z jakiegoś rynku

Widzę za to błędy:
kadr centralny
motyw główny zasłonięty słupkiem
słupek ucięty
ucięte samochody - tył busa mógłby zostać
krzywo na jezdni.

Poza tym fotka jest "bez życia". Kolory mdłe, a ogólne wrażenie dość smutne. Kilka sekund przy komputerze może jednak trochę ją ożywić, choć kadru nie poprawi.

Jeśli nie pasuje - to jest do usunięcia:

bartek86
16.02.10, 12:16
Początki są zawsze trudne i człowiek uczy się na błędach. Powodzenia życzę.

nataszach
16.02.10, 21:20
Witaj,
1 - to coś z lewej...
2 - bałagan, ot taki sobie pstryk no i ten słupek?
3, 8 - byłoby bardzo fajne, gdyby nie brak ostrości. Ale ujęcia gratuluję.
4, 9 - nie mam zdania, ale jakoś nie przyciąga uwagi. Na 9 widać druty w tle...
5 - imponująca budowla, jednak wykonanie leży: kadr (łańcuchy na dole), światło, ziarno...
6 - bardzo mi się podoba :)
7 - tak samo jak 5 - fajny budynek, ale technicznie leży.
10 - pomysł był, ale brak ostrości i jakaś dziwna ta obróbka.
Wrzucaj kolejne :)
Pozdrawiam

judasz
16.02.10, 22:29
no i masz co chciales :) cwicz cwicz cwicz nie zrazaj sie najwazniejsze zeby tobie focenie sprawialo przyjemnosc,3eczka spoko troche za centralnie ,reszta bez wyrazu...

Slesh
17.02.10, 08:31
Dzięki za wypowiedzi. Z waszych rad wynika żeby nie robić (kadrować) zdjęć centralnie i po każdym zmniejszeniu zdjęcia wyostrzać je. Postaram się wszystko przekadrować, poucinać i wyostrzyć i zobaczymy co z tego wyjdzie. Pozdrawiam.

bartek86
17.02.10, 09:21
I trzeba mieć pomysł na fote :)