Zobacz pełną wersję : Wanna ultradźwiękowa
Nie wiem czy w dobrym dziale, jakby co proszę o przeniesienie:)
Zabrudziła mi się matówka i zastanawiam się nad zakupem wanny ultradźwiękowej. Polecacie takie urządzonko? Ma ktoś taką wanienkę?
Matówka brudzi się raz na kilka lat?
Aż tak nie masz co z kasa robić ;)
Ale taka wanienka nadaje się również do telefonów i innych urządzeń elektronicznych.
Założę się, że wyciągając matówkę i wkładając ją ponownie złapiesz więcej syfu niż teraz. Chyba, że dysponujesz również sterylnie czystym pomieszczeniem, gdzie powietrze jest filtrowane z kurzu i zanieczyszczeń.
RadioErewan
14.02.10, 16:07
Założę się, że wyciągając matówkę i wkładając ją ponownie złapiesz więcej syfu niż teraz. Chyba, że dysponujesz również sterylnie czystym pomieszczeniem, gdzie powietrze jest filtrowane z kurzu i zanieczyszczeń.
Paweł Duma podrzucił kiedyś ciekawy pomysł. Prysznic, dużo pary, po jej opadnięciu przez jakiś czas łazienka jest prawie sterylnym miejscem :-).
Miałem, jeden włosek na matówce, wziąłem gruszkę z pędzelkiem to teraz mam dwadzieścia jeden paprochów:( No i nijak pod groźbą nie chcą zejść, ani tez samą gruszką:( Zdjęciom nie przeszkadza, ale mnie wkurza przy ich robieniu:(
Bo gruszka sie zasysa a nie dmucha
Paweł Duma podrzucił kiedyś ciekawy pomysł. Prysznic, dużo pary, po jej opadnięciu przez jakiś czas łazienka jest prawie sterylnym miejscem :-).
Też kiedyś jak musiałem przedmuchać matrycę, robiłem to w łazience, ale pytanie, czy wystawianie jej na prawie 100 % wilgotność jest dobrym rozwiązaniem? Bo para wodna raczej tak szybko z powietrza nie usunie się.
Też kiedyś jak musiałem przedmuchać matrycę, robiłem to w łazience, ale pytanie, czy wystawianie jej na prawie 100 % wilgotność jest dobrym rozwiązaniem? Bo para wodna raczej tak szybko z powietrza nie usunie się.
Chyba gdzieś już było,ale dochodzi jeszcze w tym wypadku zjawisko punktu rosy pl.wikipedia.org/wiki/Temperatura_punktu_rosy
a dla wszelakiej mechaniki precyzyjnej nie tylko w aparatach fotograficznych
skroplona para jest czynnikiem niepożądanym jeśli nie destrukcyjnym
pozdrawiam serdecznie
RadioErewan
14.02.10, 18:29
Jeżeli do pomieszczenia, gdzie nie ma już kondensującej pary wodnej wniesiesz aparat w tej samej temperaturze, nic nie będzie się działo. Skraplanie się pary wodnej na elementach aparatu następuje wskutek ochłodzenia powietrza w okolicach zimnych elementów aparatu i w związku z tym przejście lokalne pary wodnej do stanu przesyconego.
Pozdrawiam
Tylko jak go podgrzać do tych pewnie 30 paru stopni jakie się zrobią w łazience po oddaniu ciepła przez parę. Trzeba by go położyć chwilę pewnie na kaloryferze, albo potrzymać w innym nagrzanym miejscu. W lecie nie problem, ale zimą może być już zabawa. W każdym razie, ja, dopóki paprochy nie wpływają na zdjęcia, po prostu olewam sprawę. A dmuchać matrycę w chyba przez 5 lat 2 razy musiałem.
RadioErewan
14.02.10, 18:47
Jak łazienka mi zaparowuje podczas brania prysznicu, po otwarciu drzwi para znika w 5 minut. Temperatura też spada równie szybko.
Przy czym ja tam bym się nie przejmował problemem czystości powietrza czy wilgoci tak, by robić świry z łazienką. Sprzedałem chyba całkiem sensowny sposób na usunięcie sporej ilości kurzu z powietrza dla przewrażliwionego użytkownika. Nie sądzę, by problem z kondensacją występował w opisanych przeze mnie warunkach. Powietrze najczystsze jest po deszczu, nie w trakcie opadu.
Ale jak otworzysz drzwi, to napłynie suche, zapylone powietrze ;) I tak można by prowadzić dyskusje akademickie pewnie w nieskończoność, a najlepiej to olać i iść robić zdjęcia.
RadioErewan
14.02.10, 20:13
Ale jak otworzysz drzwi, to napłynie suche, zapylone powietrze ;) I tak można by prowadzić dyskusje akademickie pewnie w nieskończoność, a najlepiej to olać i iść robić zdjęcia.
Pewnie, że napłynie, ale kurzu będzie mniej, przez jakiś czas.