Zobacz pełną wersję : Jaki filtr UV
Witam!
Jaki filtr UV do 70-300 wybrać??
HOYA Super HMC czy MARUMI MC WPC
Zaloz oslone p/sloneczna i daj spokoj z filtrem. Mam shmc odziedziczony po 40-150 i wiecej psuje niz chroni.
są dwie szkoły. jedna mówi żeby uzywac UV druga żeby nie używać
w tej chwili przychylam sie do tej która mówi żeby nie używać, choć jako osłona przedniej soczewki UV sprawdza się nie źle :)
dzięki za opinie:esystem2:
Ta szkoła jest dobra, dopóki Ci nie spadnie aparat szkłem na kamień. Mojemu koledze tak właśnie polar uratował obiektyw.
RadioErewan
13.02.10, 20:15
Po prostu szkła upadają na kamień każdemu fotografowi raz na tydzień. Dlatego taki interes jest w lustrzankach i aparatach z wymienną optyką.
Przeczytaj sobie test filtrów UV na:
http--www.optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/)
:esystem:
Witam!
Jaki filtr UV do 70-300 wybrać??
HOYA Super HMC czy MARUMI MC WPC
Kup najtanszy.Wazne zebys nie zapominal odkrecac przed zrobieniem zdjecia.
jak gruchnie szybą o trotuar to i tak wiele rzeczy może się w niej popsuć
Mnie stosowanie UV przekonuje jak ma mi np błoto bryzgać na soczewkę albo jakieś piski, były gluty czy brudy.
Nawet mając czystą szmatkę czyszczenie przedniej soczewki chlapniętej błotem nie jest najlepszym rozwiązaniem bo kwarc ma twardość o wyższą niż szko i porysowanie murowane
wtedy lepiej porysować sobie UV niż "szybkę" z obiektywu...
łatwiej tez mi zawsze było wyczyścić UV ośliniony przez jakiegoś psiaka niż bawić się w czyszczenie obiektywu, podobnie przy fotografowaniu wodospadów gdzie ilość wody unoszącej się w powietrzu w postaci dorbnych kropelek jest nmasakrycznie wielka
Natomiast tam gdzie nie trzeba stosowanie UV raczej nie ma sensu zbyt wielkiego...
Przeczytaj sobie test filtrów UV na:
http--www.optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/)
:esystem:
...by się zorientować jak nie robić testów filtrów UV :P
...by się zorientować jak nie robić testów filtrów UV :P
myślę że warto przeczytać
myślę że warto przeczytać
Nie warto. Skupili sie na odcinaniu UV, czymś co w cyfrówkach nie rzutuje na jakość obrazu...
ale można wybrać jakość do ceny
a wiadomo że UV w cyfrówce to tylko ochrona szkła
RadioErewan
13.02.10, 20:40
Nie no, to przecież jest głównie generator flar. I ochrona szkła jak aparat bez kompendium spadnie optyką na kamień, lepiej się przed tym zabezpieczyć.
Niezależnie od wyznawanej szkoły akurat do ZD 70-300 to bym sobie UV odpuścił. Soczewka tam, nawet bez osłony p. słonecznej, jest trochę schowana, nie ma dużych rozmiarów i - jak to w teleobiektywie, fotografujący jest daleko od potencjalnych czynników, które mogą ją uszkodzić...
W szerokich obiektywach jest odwrotnie - duża soczewka na wierzchu i często bardzo blisko fotografowanych motywów, można wręcz wpaść na coś podczas fotografowania i w takim szkle użycie filtra jest bardziej uzasadnione.
ja mam na wszystkich szkłach filtry HOYA
wolę wyczyścić filtr i w najgorszym przypadku go wymienić na nowy,niż kupić nowe szkło
stosunek ceny filtra do ceny obiektywu myślę że jest oczywista,
ale to takie moje skromne zdanie
Darekw1967
13.02.10, 21:10
Witam !
Uzywam filtry UV wielopowlokowe i chwale je sobie a ze sa opinie i opinie o ich uzywaniu czy nie uzywaniu... To juz indywidualna decyzja czy warto czy nie warto.
Na ostatnim weselu dostalem "z lokcia" w obiektyw i sie nic nie stalo
ale... bylo ciasno i kelnerki biegaly z talerzami i innymi sprawunkami.
Na malej sali bawila sie glownie mlodziez i dosc energetycznie sie
poruszali w stanie... lzejszej swiadomosci i wymachiwali
rekami i nogami we wszystkie strony a ja tam ze sprzetem
sie poruszalem i... jak nie na nich to na kelnerki trzeba bylo uwazac ;)
Bywalo tez tak, ze innym razem gosc mi zlotym zegarkiem
przejechal przez sprzet.
Pozdrawiam
są dwie szkoły. jedna mówi żeby uzywac UV druga żeby nie używać
w tej chwili przychylam sie do tej która mówi żeby nie używać, choć jako osłona przedniej soczewki UV sprawdza się nie źle :)
Chciałbym zapytać niejako przy okazji postu ,którą szkołę zastosować dla obiektywów kitowych dla E-620 bądź też ,czy ma to w ogóle sens dla tych obiektywów.
Mam wiele testów przeczytanych ,stron i postów ale podpowiedź tak zacnego grona była by zapewne nie tylko dla mnie cenna wskazówką.
Za tę wskazówkę pewnie niełatwą albo i banalnie prostą
z góry dziękuję
pozdrawiam
NightCrawler
13.02.10, 21:17
Ja nie używam i nie ukrywam, że do kitów (które ceną na rynku wtórnym niewiele przewyższają cenę dobrego filtra) bym ich nigdy nie stosował.
Do 14-54 też bardzo rzadko zakładam (tylko gdy jest duża szansa upaćkania szkła). Lepiej sobie porządnego polara kupić.
Chciałbym zapytać niejako przy okazji postu ,którą szkołę zastosować dla obiektywów kitowych dla E-620 bądź też ,czy ma to w ogóle sens dla tych obiektywów.
dobre filtry do kitów zaplacisz kosztuje z 300zł zł
Kita na allegro kupisz za 300zł...
sam sobie odpowiedz.
Chciałbym zapytać niejako przy okazji postu ......
pozdrawiam
Zalezy co glownie fotografujesz.Jesli wszystko,to ja na Twoim miejscu Zakrecil bym SKY filter ten lagodniejszy.Chyba oznaczany 1A nie pamietam dokladnie,ale jak pogoglujesz to dowiesz sie wiecej
Czy filtr jest potrzebny można przeczytać tutaj:
http://www.dfv.pl/szkola-podstawy-fotografia.html?id=47
a każdy zrobi jak uważa
Zakrecil bym SKY filter ten lagodniejszy.Chyba oznaczany 1A nie pamietam dokladnie,ale jak pogoglujesz to dowiesz sie wiecej
Hmmm - zapytam szczerze - po co Sky przy automatyce balansu bieli? Jaki walor on może wnieść poza funkcją ochronną?
Hmmm - zapytam szczerze - po co Sky przy automatyce balansu bieli? Jaki walor on może wnieść poza funkcją ochronną?
A co ma sky do balansu bieli-zapytam szczerze
Zalezy co glownie fotografujesz.Jesli wszystko,to ja na Twoim miejscu Zakrecil bym SKY filter ten lagodniejszy.Chyba oznaczany 1A nie pamietam dokladnie,ale jak pogoglujesz to dowiesz sie wiecej
...co fotografuje?,na pewno nie artystycznie:wink: , ale też nawet starym C-720UZ był tylko tryb manual (zostało mi to po zenicie chyba:grin:)tak jest też tutaj,a fotki robię dla domowego archiwum tam gdzie jestem (amator w dosłownym słowa znaczeniu)
z mej strony wszystkim serdecznie dziękuję za wskazówki
pozdrawiam
A co ma sky do balansu bieli-zapytam szczerze
Rozumiem, że piszemy o filtrach Skylight? Mają one działanie ocieplające, a więc dają, zależnie od rodzaju, lekką bladoróżową dominantę...
Z tym, że jeżeli aparat cyfrowy mierzy temperaturę barwową światła wpadającego przez obiektyw, automat dba, żeby białe było białe i teoretycznie - przy sprawnej automatyce WB - zdjęcie z filtrem Skylight nie będzie się różnić od tego bez filtra, w każdym razie aparat będzie "walczył" z efektem działania filtra. Pomijam akademickie sytuacje zastosowania tego filtra przy pomiarze temperatury barwowej jakimś zewnętrznym światłomierzem. Tu Skylight będzie widać, ale i tak przy fotografowaniu cyfrą są znacznie precyzyjniejsze metody korekcji temperatury światła niż nakręcane na obiektyw kolorowe szkiełko...
Skoro polecałeś filtr Skylight zapytałem jakie korzyści może on wnieść w czasach cyfrowej fotografii..., ponad to, że chroni tak jak i UVka...
Marumi Protection jest sporo tańsze od UVki i przynajmniej nazywa rzeczy po imieniu.
Tak,ociepla obraz, i nawet przy automatycznam ustawieniu bedzie roznica a bialy pozostanie bialym.Ponadto przy fotografowaniu pejzazy,nad morzem,w gorach "wyczysci" nam obraz i wiecej szczegolow na nim zobaczymy.Zlikwiduje nam tzw "mydelko w kadrze.Snieg pod slonce zaiskrzy nam bardziej,faktura jego ne bedzie jedna biala plama,co czesto widzimy.Ja osobiscie wole sky jak uv do ochrony,bo wiecej przyniesie mi korzysci.
Napewno mozna elaboraty pisac o plusach i minusach,jednak wiecej daje zobaczenie dwoch tych samych kadrow z filtrem i bez.Kazdy wtedy oceni patrzac w obraz a nie na tabelki i wykresy.
Ps-mam tylko kity i nie zakrecam zadnych filtrow.Do mojego zakresu niepotrzebne,reszte zrobie w programie do obrobki.
Napewno mozna elaboraty pisac o plusach i minusach,jednak wiecej daje zobaczenie dwoch tych samych kadrow z filtrem i bez.Kazdy wtedy oceni patrzac w obraz a nie na tabelki i wykresy.
Mam Skylighty zarówno w wersji 1A jaki i 1B. Kiedyś zrobiłem nawet taki test, chociaż to za duże słowo, ot. kilkadziesiąt porównawczych zdjęć. Problem w tym - pomijając teoretyczne rozważania, że nie widzę, żadnej różnicy jeżeli użyję ich razem z automatyką WB. Rożnica - z filtrem/bez filtra jest widoczna przy użyciu jakiegoś zdefiniowanego ustawienia WB, szczególnie z filtrem 1B, co jest oczywiste bo jest "mocniejszy".
Walorów typu - Skylight likwiduje mydełko, daje czystszy obraz, więcej szczegółów, nie przyjmuję na wiarę, bo wydaje mi się, że obracamy się bardziej w kręgu mitów z czasów analogowych (wówczas takie stwierdzenia jak najbardziej miały sens). Nie upieram się przy swoim, chętnie zmienię pogląd jak mi ktoś pokaże na zdjęciach owe zalety filtra Skylight zastosowanego z aparatem cyfrowym. Tylko proszę o jakieś sensowne zdjęcia, a nie takie pokazywane przez sprzedawców filtrów...
kolega pyteł UV a z tego zrobiła się dyskusja o filtrach
do cyfrówi starczą :
UV do ochrony szkła,
polar do niwelowania odblasków,
połówkowe szare do wyrównania kontrastów
inne filtry można za symulować w programach graficznych
Taa a ciekawa jestem jak często Wam te aparaty upadają, że tak bardzo chcecie bronić szkła przed upadkiem filtrami uv. Bo mnie się jeszcze nigdy nie zdarzyło więc argument ten mnie nie przekonuje. Już lepiej chyba kupić jakiegoś polara (http://www.foto-tip.pl/sklep/hoya-c-31_38_44.html) i mieć przy okazji jakiś pożytek z tego filtra, który w razie tak niechcianego przez nas wszystkich upadku również uchroni szkło przed pęknięciem, przed błotem i zarysowaniem.
Taa a ciekawa jestem jak często Wam te aparaty upadają, że tak bardzo chcecie bronić szkła przed upadkiem filtrami uv. Bo mnie się jeszcze nigdy nie zdarzyło więc argument ten mnie nie przekonuje. Już lepiej chyba kupić jakiegoś polara (http://www.foto-tip.pl/sklep/hoya-c-31_38_44.html) i mieć przy okazji jakiś pożytek z tego filtra, który w razie tak niechcianego przez nas wszystkich upadku również uchroni szkło przed pęknięciem, przed błotem i zarysowaniem.
Niby tak, ale dobry polar to cena mniej więcej 2-3 filtrów UV.
Poza tym nie chodzi tylko o upadek - to ekstremalne zdarzenie. Dużo łatwiej o przypadkowe zabrudzenie, ochlapanie błotem itp. Wtedy łatwiej wyczyścić UV, a jak się nie da, to strata zbytnio nie boli.
Ale są na ten temat różne szkoły, więc każdy wyznaje swoją zasadę i albo kupuje, albo nie.
Z drugiej strony... jak już mamy kupione wszystkie wymarzone szkła, puszki, lampy i gripy, to na coś trzeba wydawać pieniądze ;)
NightCrawler
20.02.10, 20:11
jak już mamy kupione wszystkie wymarzone szkła, puszki, lampy i gripy, to na coś trzeba wydawać pieniądze ;)
To wyjdą nowsze, lepsze, droższe i znów jest na co zbierać ;) :twisted: