PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 550D

krzysiek29
8.02.10, 16:22
Zapowiedź:
http://www.dpreview.com/previews/CanonEOS550D/

stawia na filmowanie ?

Roba66
8.02.10, 16:43
Zadziwiający pęd pixeli... Dla mnie to strzał w stopę.

marwis
8.02.10, 16:46
niekoniecznie
sample wyglądają nieźle
http://www.dpreview.com/galleries/reviewsamples/albums/canon-eos550d-beta-samples

dzemski
8.02.10, 16:49
niekoniecznie
sample wyglądają nieźle
http://www.dpreview.com/galleries/reviewsamples/albums/canon-eos550d-beta-samples

szczególnie ta paćka na deklach od koszy na śmieci ;)

qwert
8.02.10, 17:03
ISO 1250 i wygląda fajnie.

grizz
8.02.10, 17:05

Zmniejszysz i wyjdzie ładnie.

Roba66
8.02.10, 17:06
Zmniejszysz i wyjdzie ładnie.
Ale stopę czy zdjęcie? ;)

qbic
8.02.10, 17:17
o jacie ale piksli... :-|

piotrek204
8.02.10, 17:29
No coz, wiem ze wiele osob teski za 10mpix, ale sa tacy ktorzy sa bardzo zadowoleni z takiego rozwiazania.
Na dobre warunki oswietleniowe jest z czego kadrowac, wysokie ISO po przeskalowaniu tez zyskuje na detalu.

qbic
8.02.10, 17:34
Tyle ze Canonik zrobił sztuczkę z 500D i zwiększyła się korelacja kanałów R-G .. tutaj może być podobnie. Zyskają ślepi na kolor.

(edit)

Daniello
8.02.10, 17:45
Mówicie, że dużo pikseli, że szumy.

Ale czy obraz po przeskalowaniu w dół jest gorszy czy lepszy od poprzednika/poprzedników?

Raven_Design
8.02.10, 18:11
Mnie zastanawia ile to nowe dziecko będzie kosztować? I czy nie okaże się, że sporo rozsądniejszą alternatywą będzie zakup 50D?

epicure
8.02.10, 18:58
Ale czy obraz po przeskalowaniu w dół jest gorszy czy lepszy od poprzednika/poprzedników?

Zapewne podobny.

chomsky
8.02.10, 19:19
Canon 7D pokazał, że większa ilość pikseli nie musi oznaczać gorszego obrazu. Dlączego nowszy 550D miałby być gorszy?
Teraz byle co daje niezły obrazek, nie trzeba sie napinac na D700 czy 5DII, wystarczy alfa 550 czy pentakx Kx. Ten ostatni warto sobie porownac na Imaging Resource z pełnoklatkowcami. I zweryfikowac przestarzałe poglądy. A tak sie wszyscy nabijali z Sony, czy Pentaxa. Sam jestem tym Pentaxem mocno zaskoczony?!?
Cześć.Ch.

epicure
8.02.10, 19:29
Canon 7D pokazał, że większa ilość pikseli nie musi oznaczać gorszego obrazu.

Ja jakoś odniosłem inne wrażenie, patrząc na zdjęcia.

MichaLxD
8.02.10, 19:47
Czytałem gdzieś, że te 18 megapikseli na aps-c daje większe upakowanie niż nasze 12 na 4/3.Teoretycznie Olek powinien szumiec mniej...?

lachon69
8.02.10, 19:49
Gdyby Olek miał matrycę o rozmiarach APS-C to by mniej szumiał, ale matryca 4/3 jest mniejsza...:)

Karol
8.02.10, 19:54
Mnie zastanawia ile to nowe dziecko będzie kosztować? I czy nie okaże się, że sporo rozsądniejszą alternatywą będzie zakup 50D?
Zależy jak dla kogo. Trzycyfrowe Canony a dwucyfrowe to jednak całkiem inne aparaty. Różnice w obrazowaniu to niuans w porównaniu z innymi cechami. Te linie aparatów są tak różne, że nie za bardzo stanowią konkurencję względem siebie.

MichaLxD
8.02.10, 19:58
Gdyby Olek miał matrycę o rozmiarach APS-C to by mniej szumiał, ale matryca 4/3 jest mniejsza...:)
Ale Canon ma aż 18mpx a "my" jedyne 12 więc to tak jakby Olkowa matryca była większa :esystem2:! (a dokładniej pojedyńczy pixel)

piotrek204
8.02.10, 20:06

Liczy sie upakowanie, a tutaj 18mpix w aps-c to wiecej niz 12 w 4/3.

Tylko ze upakowanie nie jest jedynym czynnikiem, do tego dochodzi konstrukcja samej matrycy, wielkosc elementow swiatloczulych i odlegosc miedzy nimi, konstrukcja mikrosoczewek a pozniej jakosc elektroniki ktora zczytuje z matrycy ladunki i zamienia na dane cyfrowe jak i wiele innych.

Roznica pomiedzy xxxD a xxD w Canonie jest duza, ale malo widoczna w suchych danych. xxD sa zbudowane solidniej, z magnezu, uszczelnione i maja zupelnie inna ergonomie, szybsze itd

Qbic, to jak sa odszumione obrazki na dpreview widac, ale to jest odszumianie prosto z puszki i ma go cieszyc dobrym obazkiem na wysokich ISO. Druga strona medalu to fakt ze RAW'y canona sa czyste, bez odszumiania, mozna wiec sobie z nimi robic co dusza zapragnie.

y4k
8.02.10, 20:06
Mnie za to ciekawi ten aparacik dość bardzo. Bo za kwotę koło 3000zł będzie można mieć naprawdę solidną kamerę (pełen manual i możliwość podłączenia zew. mikrofonu) 1080p.

krzysiek29
8.02.10, 20:59
Czytałem gdzieś, że te 18 megapikseli na aps-c daje większe upakowanie niż nasze 12 na 4/3.Teoretycznie Olek powinien szumiec mniej...?

u Canona to daje gęstość 5,4 MPix/cm2 a u Olka 5,1 MPix/cm2 .
To czemu ISO 3200 np z 7D jest mniej szumi niż takie samo ISO z E-30 ?

Karol
8.02.10, 21:04

Równie dobrze można zapytać dlaczego E-1 szumi bardziej niż nowsze puszki a sądząc po upakowaniu pixeli powinna to być najmniej szumiąca puszka E-systemu ;-)

MichaLxD
8.02.10, 21:05
Tego nie wiem.Generalnie wszyscy narzekają, że Olympusy szumią bo mają małą matryce.Okazyje się, że to nie do końca prawda.Canon w tej chwili ma technologię, która pozwala mu uzyskac lepsze wyniki przy jeszcze większym upakowaniu.

Darekw1967
8.02.10, 21:10

Witam !

Masz cos takiego jak mikrosoczewki i Canon to stosuje
od dawna.

Mikrosoczewki poprawiaja stosunkem sygnal/szum.

Poza tym oni maja wlasne matryce i wiedza doskonale
jak wyciagnac najmniej-szumnie ;) sygnal z sensora.

Pozdrawiam

chomsky
8.02.10, 21:19
Liczy sie upakowanie, a tutaj 18mpix w aps-c to wiecej niz 12 w 4/3.

Tylko ze upakowanie nie jest jedynym czynnikiem, do tego dochodzi konstrukcja samej matrycy, wielkosc elementow swiatloczulych i odlegosc miedzy nimi, konstrukcja mikrosoczewek a pozniej jakosc elektroniki ktora zczytuje z matrycy ladunki i zamienia na dane cyfrowe jak i wiele innych.

Roznica pomiedzy xxxD a xxD w Canonie jest duza, ale malo widoczna w suchych danych. xxD sa zbudowane solidniej, z magnezu, uszczelnione i maja zupelnie inna ergonomie, szybsze itd

Owszem, tylko, ze w czasach gdy sie zmienia korpus co trzy lata, zakup drogiej "niesmiertelnej" kobyły nie ma duzego sensu, myślę o amatorach takich jak my.
Mozna kupic mniejsze, mniej ergonomiczne ale dajace podobna jakosc obrazka.
Jak juz to lepsza optyka.
czesc.ch.

Kaleb_82
8.02.10, 21:20
Witam !

Poza tym oni maja wlasne matryce i wiedza doskonale
jak wyciagnac najmniej-szumnie ;) sygnal z sensora.

Pozdrawiam

To całkiem tak jak Nikon!

;>

grizz
8.02.10, 23:48

Najprostsza odpowiedź... Ile miesięcy dzieli wypuszczenie obu matryc?

krzysiek29
9.02.10, 10:54
Najprostsza odpowiedź... Ile miesięcy dzieli wypuszczenie obu matryc?

..10 miesięcy, czyli co? W elektronice taki okres to czasami przepaść- fakt. To dlaczego Olympus śpi tak długo?

Kaleb_82
9.02.10, 11:25
..10 miesięcy, czyli co? W elektronice taki okres to czasami przepaść- fakt. To dlaczego Olympus śpi tak długo?

Jak to śpi? A rozwój m4/3? Poza tym wafle dostaje od Panasonica.

jungli
9.02.10, 11:42
Kolejny watek jak flaki z olejem, szumy mega pixele i inne bzdety, pogodzcie sie z postepem, przestancie paplac w kolko to samo, mamy nowsze, wiecej i coraz lepiej z korzyscia dla nas UZYTKOWNIKOW, proponuje uderzyc w teren na zdjecia.

pozdroofka

qbic
9.02.10, 13:35
http://1.bp.blogspot.com/_k-PwB1POw2M/Sr-a98ksKwI/AAAAAAAAAIQ/PFXofYPQQQg/s400/Viking+of+Disapproval.gif

Postep jest brac i nie patrzyc co sie bierze!
Brac wszystko bo wszystko nowe jest lepsze i lepsiejsze w teren biec i pstrykać fotunie. Nie gadać, bo forum nie jest do gadania !

To ja, wasz zdrowy rozsadek za 2 dolce.

S4INT
9.02.10, 13:40
Jak to śpi? A rozwój m4/3?

A cokolwiek się rozwineło w temacie matryc?

qwert
9.02.10, 13:48
Napisał kiedyś Radio Erewan że wiele goryczy jeszcze wypłynie na tym forum. Będzie E5 to ucichną żale.

slawek
9.02.10, 13:56
Napisał kiedyś Radio Erewan że wiele goryczy jeszcze wypłynie na tym forum. Będzie E5 to ucichną żale.
yyy...jasne:!:
Dopiero się zaczną :grin:

grizz
9.02.10, 13:59
Proszę nie robić kolejnego wątku z marudzeniem.

EuroLiberty
9.02.10, 13:59

Za każdym razem, gdy premierę ma body z matrycą o większej ilości pikseli ludzie piszą o strzelaniu w stopę.

...a rynek swoje. I klientów nie brakuje.

Pozdrawiam

Kaleb_82
9.02.10, 14:41
Proszę nie robić kolejnego wątku z marudzeniem.

Otwórzcie ponownie wątek o E-5 to będziem marudzić tam.
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img37.imageshack.us/img37/6/badteeth.gif)

Ale jak to bez marudzenia? Tak się nie da!
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img69.imageshack.us/img69/936/firedevil.gif)

A te 18mpix to must have. Trzeba czymś zapełniać terabajtowe dyski. Postęp ciągnie postęp, niedługo będzie C 650 D z 28 mpix z 8mm f/2.8 i żadne inne szkła nie będą potrzebne - wystarczy tylko wyciąć to co nas interesuje.

Roba66
9.02.10, 14:44
Za każdym razem, gdy premierę ma body z matrycą o większej ilości pikseli ludzie piszą o strzelaniu w stopę.

...a rynek swoje. I klientów nie brakuje.

Pozdrawiam
To przez litość dla krwawiącego ;)
Myślałem, że Canon trochę zmądrzał, tym bardziej, że G11 był sporym zaskoczeniem w temacie wojny pixelowej.

grizz
9.02.10, 14:46
Dlaczego nie spojrzycie czy nowa matryca daje lepszy obrazek, czy nie daje...
(zeskalować w dół dla porównania)

Mpixele to tylko cyferka.

epicure
9.02.10, 14:59
...niedługo będzie C 650 D z 28 mpix z 8mm f/2.8 i żadne inne szkła nie będą potrzebne - wystarczy tylko wyciąć to co nas interesuje.

Tia... I dyfrakcja od pełnej dziury.

piotrek204
9.02.10, 15:11
Tia... I dyfrakcja od pełnej dziury.

Praktyka pokazuje ze jest wiecej MTF z 7D przy f11 niz z 50D(15mpix) przy f8

osiołek
9.02.10, 19:51
Myślałem, że Canon trochę zmądrzał, tym bardziej, że G11 był sporym zaskoczeniem w temacie wojny pixelowej.

akurat przykład G11 pokazuje, że z APS-C można by bez problemu wyciągnąć i 50 MP. Jeżeli G11 / S90 przy 100 ISO jest dobre, to i 50 MP z takiego 950D ;-) byłoby do zaakceptowania (zwłaszcza dla producentów pamięci ;-) )

grizz
9.02.10, 19:58
Nie przesadzajmy z tą pamięcią...

Obecnie karta 16GB jest tańsza niz 4gb z dwa lata temu... a pliki nie podskoczyły waga czterokrotnie.

epicure
9.02.10, 21:57
Praktyka pokazuje ze jest wiecej MTF z 7D przy f11 niz z 50D(15mpix) przy f8

Praktyka pokazuje, że w wielu kompaktach nawet lekkie przymknięcie przysłony powoduje spadek rozdzielczości. To, że w 7D jeszcze się tak nie dzieje nie oznacza wcale, że nie zacznie się dziać, jeśli pikseli będzie przybywać w nieskończoność.

Darekw1967
9.02.10, 23:29
akurat przykład G11 pokazuje, że z APS-C można by bez problemu wyciągnąć i 50 MP. Jeżeli G11 / S90 przy 100 ISO jest dobre, to i 50 MP z takiego 950D ;-) byłoby do zaakceptowania (zwłaszcza dla producentów pamięci ;-) )

Witam !

Jak do sensora 1/2.5" laduja 12 Mpix to do APS-C czy 4/3 mozna
znacznie wiecej napakowac.

Tylko pytanie... Po co ? Jak optyka nie przeniesie tego aby
wykorzystac pelne mozliwosci matrycy.

Nie lepiej sie zajac poprawianiem jakosci obrobki obrazu
dla bardziej... realnych rozdzielczosci. Czyli to co
oferuja najczesciej uzywane obiektywy.

Pozdrawiam

qbic
9.02.10, 23:57
Nie lepiej sie zajac poprawianiem jakosci obrobki obrazu
dla bardziej... realnych rozdzielczosci. Czyli to co
oferuja najczesciej uzywane obiektywy.

Przypomniało mi się jak jakiś żul zaczepił mnie gdy robiłem zdjęcie.

- Panie jaki zum jest?
- 2x
- e to mało a ile megapixeli?
- 24
- łoo ku**a to dopiero potwór!

Z tego wynika ze będą coraz wyższe rozdzielczości, to był żul oświecony.

osiołek
10.02.10, 07:43
Witam !

Tylko pytanie... Po co ? Jak optyka nie przeniesie tego aby
wykorzystac pelne mozliwosci matrycy.

na przykład po to, aby można było całkowicie zrezygnować z filtrów AA: wysokie częśtotliwości byłby obcinane przez szkło. albo po to, by móc sprzedawać za $$$ szkła o kosmicznej rozdzielczości i żeby było widać różnicę.

Przypomniało mi się jak jakiś żul zaczepił mnie gdy robiłem zdjęcie.

- Panie jaki zum jest?
- 2x
- e to mało a ile megapixeli?
- 24
- łoo ku**a to dopiero potwór!

Z tego wynika ze będą coraz wyższe rozdzielczości, to był żul oświecony.

to na nim taki Nikon D3 (12 MP) ze stałką (1x) wrażenia żadnego nie zrobi ;-) ;-)

pozdrawiam

rodzyn
9.03.10, 19:51
Pierwsze zdjęcia testowe Fotopolis:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=10552