PDA

Zobacz pełną wersję : problem z energią w SP-550UZ

sardos79
8.02.10, 14:04
Witam. Zakupiłem SP-550 UZ jakieś dwa temu i od jakiegoś roku mam problem. Baterie bardzo szybko się wyładowują w aparacie podczas robienia zdjęć. Zmieniłem komplet baterii na Vatra 2700, mam super ładowarkę Philips i nic to nie daje. Zauważyłem, ze po włożeniu nowo ładownych baterii wskaźnik w aparacie świeci się na zielono a czasem też na czerwono, a gdy otworze i zamknę klapę baterii w aparacie .... wskaźnik nie pali się już na zielono tylko na czerwono ( a nie zrobiłem żadnego zdjęcia ). Wżyłem je do SP-500. I tu okazało się, ze moje baterie ( niby rozładowane w moim aparacie )... tu okazują się w pełni naładowane i nic się nie dzieje. Zrozumiałem, ze wina tkwi w aparacie a nie bateriach. Co to może być za problem?

RadioErewan
8.02.10, 14:08
Witam. Zakupiłem SP-550 UZ jakieś dwa temu i od jakiegoś roku mam problem. Baterie bardzo szybko się wyładowują w aparacie podczas robienia zdjęć. Zmieniłem komplet baterii na Vatra 2700, mam super ładowarkę Philips i nic to nie daje. Zauważyłem, ze po włożeniu nowo ładownych baterii wskaźnik w aparacie świeci się na zielono a czasem też na czerwono, a gdy otworze i zamknę klapę baterii w aparacie .... wskaźnik nie pali się już na zielono tylko na czerwono ( a nie zrobiłem żadnego zdjęcia ). Wżyłem je do SP-500. I tu okazało się, ze moje baterie ( niby rozładowane w moim aparacie )... tu okazują się w pełni naładowane i nic się nie dzieje. Zrozumiałem, ze wina tkwi w aparacie a nie bateriach. Co to może być za problem?
Wyślij aparat do serwisu! Masz dwa lata gwarancji.

robertt
14.02.10, 00:16
Takie tematy o ile dobrze pamiętam już były, a na pewno można spotkać bardzo podobne wątki. Warto skorzystać z szukajki.

J.w: serwis.

biklander
2.04.10, 13:27

Witam !
Mam dokładnie te same objawy w swoim SP-550UZ. Choć zauważyłem, że czasami po powtórnym włączeniu aparatu, czerwony symbol baterii "robi" się zielony.
Nadmienię, że używam dwóch kompletów accu Sanyo Evo 2700 mAh oraz Pentagram Infinity 2600 mAh i do tego mam dwie ( różnych firm ) ładowarki procesorowe z kontrolą ładowania i podtrzymaniem po naładowaniu accu. Firmware w aparacie jest aktualne.

Rada kolegi robertt (szukajka) jest nieskuteczna...

sardos79
5.04.10, 13:08
dokładnie szukajka jest nieskuteczna. może jest to wada fabryczna tych aparatów.

helmuth
5.04.10, 20:17
Mam takiego dwa lata i nic podobnego mi się nie zdarzyło. Podejrzewam, że nie jest to wada fabryczna skoro rok działał dobrze. Każde urządzenie ma prawo się popsuć. Serwis na pewno pomoże :wink:

elwal
17.04.10, 12:37
Zdarzało mi się w ostatnich dwóch tygodniach, że niestety mój OLY też coś zaczyna mi świrować - mam ładowarkę Warta i nigdy wcześniej nie było takich kłopotów - a mam 6 kompletów akumulatorów 2400-2500...
Za dwa tygodnie (mniej więcej) minie 2 lata od zakupu !
Poza tym chyba coś z softem zaczyna się dziać, bo potrafi się zawiesić (nawet po wyłączeniu nie znika obraz z wyświetlacza) lub nie reagować na polecenia ... ech... a taka byłam zadowolona... :roll: