Zobacz pełną wersję : firmware C5050 (i C5060)
Ostatnio na dpreview rozgorzały dyskusje na temat upgreatu softu w modelach C5050 i C5060.
Wątków jest kilka:
1. nowy firmware (v82) podobno pomaga zmniejszać szumy
2. nowy firmware zmienia coś w algorytmie autofocusa
Ponieważ rozważam dokonanie tego, mam pytanko - czy ktoś próbował już tego, i co sądzi na temat nowego softu - czy warto?
Ostatnio na dpreview rozgorzały dyskusje na temat upgreatu softu w modelach C5050 i C5060.
Wątków jest kilka:
1. nowy firmware (v82) podobno pomaga zmniejszać szumy
2. nowy firmware zmienia coś w algorytmie autofocusa
Ponieważ rozważam dokonanie tego, mam pytanko - czy ktoś próbował już tego, i co sądzi na temat nowego softu - czy warto?
jezeli mozna chcialbym zobaczyc Twoje fotki co szumia ;) bo mi nic nie szumi :wink: , druga sprawa jezeli chodzi o fokus, to chodzi wolno ale to jest raczej sprawa mechaniczna moim zdaniem niz programowa ( i te czasami nieprzyjemne dla ucha zgrzyty :lol:
Thx 4 response Hans ...
Mi też szumi niewiele (cóż może jestem perfekcjonistą i zawsze się gdzieś czegoś dopatrzę).
Wracając do wątku, do upgrade`u (sorki za mój uprzedni angielski) skłania mnie:
- lubię mieć wgrany ostatni soft (cóż ... taka natura)
- nie mam pretensji do AF za czas (wcale nie uważam że długi w porównaniu z konkurencją), ja i tak na ogół korzystam z MF
- pretensje do AF zgłasza koleżanka małżonka która lubi AF i tryby Auto ...
I tu dochodzimy do sedna - C5050 (pewno jak większość w tej klasie) ma w AF system detekcji kontrastu. W kiepskich warunkach oświetleniowych jak próbujesz złapać coś co jest w miarę jednolite (a jak kol.małż. nie zastanawiasz się nad tym żeby ostrość złapać gdzie indziej a potem skadrować fotę) to C5050 szuka na ogół pionowych linii po całym polu (AF nastawiony na spot). Efekt jest taki że jeśli jej coś wpadnie na np., 1m, a chce zrobić zdjątko czegoś na 3m co nie jest zbyk kontrastowe to marudzi.
BTW, testowałem AF mojego (firmware 79) i w sposób następujący: siedzę koło kompa na tle białej ściany ... celuję w ścianę ... wciskam trochę migawkę ... AF nie znajduje kontrastu na ścianie więc ostrzy do krawędzi monitora kompa ... wciskam guzik od wyboru trybu (AF/MF/sM i takie tam) przełącza na MF i pokazuje odległość ... do krawędzi monitora ... i pole celownika AF przesuwa się z centrum na tę krawędź ... nie za każdym razem ... ale ciekawe ... pobadam to jeszcze,
pzdr
Po obejrzeniu pasków:
http://forums.dpreview.com/... .../read.asp?forum=1008&message=7685288
wyleczyłem z upgradu
Olek chyba kupił nowy soft od Bila Gatesa :-)
sorry, źle wkleiłem linka. Teraz powinno być lepiej:
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1008&message=7685288
hehehe wczoraj wieczorkiem mi sie baaardzo nudzilo i z nudow, zrobilem mala zmiane oprogramowania ;) w sumie nic sie nie zmienilo, jakosc taka sama, zadne paski sie nie pokazaly, dodam ze mialem wersje .78 wiec starsza od Twojej, ale wiadomo wyjdzie w praniu byc moze cos sie zmienilo , ale robiac testowe fotki zmiany nie zauwazylem
POzdr
wlasnie jedno pytanie jeszcze do Ciebie ;) jak sie sprawuje tcon, masz moze jakies fotki, z checia bym porownal optyczny oraz z tcon, jak wyglada winieta w nim, bo caly czas mam dylemat czy kupac szkielka tcon , czy udezy w raynoxa... i chyba w koncu wyjdzie ze kupie 10d hehehe
POzdr
wlasnie dzisiaj zrobilem reset ustawien aparatu po zmianie oprogramowania(zupelnie o tym zapomnialem :roll: :oops: ) i powiem ze troche zrobilo to na mnie wrazenie, fotki jakby zapisywaly sie szybciej, obraz jakby troche sie poprawil na rzecz ostrosci , ale moze to tylko zludzenie :wink: wiec sprobowac warto
POzdr
Sorki, chwilę mnie nie było ...
tcon - postaram się przy chwili wolnej opisać co mnie skłoniło do wyboru akurat tcon17 (miałem ten sam dylemat Oly vs Raynox), i dlaczego uważam że to dobry wybór. Najważniejsze: cena (t17 około 470 vs 610 PLN Raynox), olek daje więcej szkiełek (9/7 vs Raynox tylko 3/3), z e10 ray winietuje (str. raya), z c5050 prawie nie (na max zoomie opt.- no ale to przypadłość każdego telekonwertera) Jak skrócisz ogniskową to będzie winieta - cóż to nie c7xx. Na tcon17 nie tracisz nic z jasności obiektywu, nie wiem jak to wygląda w rayu). Przy chwili wolnej spróbuję zrobić fotki porównawcze i podeślę.
pzdr,
pomyliłem ilość szkiełek - oczywiście jest 5/3.
A możecie podać link skąd można ściągnąć upgrade do 5050? Bo tam jest gtylko do 5060...
wrzucilem do mnie na serwer http://3miasto.makor.pl/~skoki/1/firmware.bin jest to wersja .82
Udanego upgradu, i pamietajcie robicie to na wlasna odpowiedzialnosc :!:
Ok, a możesz napisać co dalej należy zrobić z tym plikiem .bin.? Jestem "zielony" w tym temacie i nie wiem jak sie instaluje nowy firmware...
:shock:
Dobra dobra Panowie...
A czy jest możliwośc z up-grade owania Olka 750 ??!! :?:
A jeżeli tak to czy za pomocą tego złącz USB co jest, czy trza aparacik rozkręcić i w środku znajduje się jakieś złącze??
Co do Waszych up-ów to mam nadzieje, że zgrywaćie orginalen oprogramowanie na jakiś nośnik co by potem można było uratować sprzęcik :?: :?:
Pozdrowionka
z tego co wiem metoda chalupnicza mozesz zmienic tylko w c5050 i c5060 ( bo tylko do nich widzialem firmware) , upgradujesz za pomoca karty, wyjasnie jak wroce z pracki bo musze zaraz jechac :( , co to zapytania mjr niestety nie ma takiej mozliwosci wiec jezeli nie czujecie sie na silach lub Wam sie nie uda to niestety czeka Was kosztowna wizyta w serwisie :)
POzdr
Dzięki Hans! Jesteś jak zwykle niezawodny :0)))
Czekam na info z wyjaśnieniem z niecierpliwością.
C-750
http://cf.olympus-europa.com/consumer/digimg/downloads/firmware/
Ale zastanów się czy warto, bo dodany został PictBridge, za to ponoć nie chodzą Cam2Comp i inne tego typu aparaty,
pzdr
Hans, upgradziłem się właśnie i próbuję ... jak dotąd rewelacja:
1. zdjęcia seryjne - o tym nigdzie nie słyszałem - teraz wrzucił mi 14 (wcześniej 11), na high speed jak było tak jest - 4. No i można znowu zacząć strzelać gdy on jeszcze pisze.
2. AF może nie to że szybciej, ale wydaje mi się że pewniej, lepiej, trudniej go "zgubić"
3. Też mi się wydaje że zapis na kartę (przynajmniej na xD) jest szybszy. Zauważalne zwłaszcza jak wrzucał do bufora przy seriach.
co do jakości trudno coś powiedzieć bo ogólnie ciemno, potestujemy go jutro :-)
pdzr
Błagam, niech ktoś wreszcie napisze JAK zrobić upgrade firmware....
W c5050 robi się to tak:
1. ściągasz plik "firmware.bin"
2. formatujesz kartę
3. wkładasz do aparatu świeżo naładowane baterie lub podłączasz zasilacz (żeby broń boże nie padł w biegu)
4. podłączasz do kompa via usb
5. włączasz przeglądanie zdjęć
6. w głównym katalofu zakładasz folder "firmware"
7. kopiujesz do katalogu "firmware" plik firmware.bin i odłączasz aparat
8. włączasz aparat (przeglądanie zdjęć) i powinien podać obecną wersję firmware i zapytać OK/NO. wybierasz opcję "OK" i przeładowuje firmware.
9. znowu ekran v82 ok/no więc no, formatujesz kartę (żeby za każdym razem nie chciał ci przeładowywać firma)
10. Robisz reset (dwa guziki na górze po prawej).
Gotowe, można focić.
Pamiętaj, że robisz to na własną odpowiedzialność. Jeśli się nie czujesz pewny lepiej idź do serwisu.
pzdr
No ja też to mam za sobą. Odświeżony aparacik z nowym progsem.Ale proponuję do wymiany kupić paczkę Pampersów XXL ,mi się przydały,do tej pory cały się trzęsę :wink: .Pamiętam jak kiedyś był szał na upgrade do telefonów komórkowych ,teraz jest na aparaty cyfrowe.Pozdrawiam wszystkich Upgradeowiczów!!!!
o widze ze napisaliscie szybciej instrukcje ;) pamietajcie rowniez zeby miec naladowane pelne aku zeby Wam nie siadlo zasilanko ;) ( reste mozna zrobic rowniez tak :
-gdy mamy wlaczony aparat ( jakisi tryb robienia zdjec)
-otwieramy oslone zabezpieczajaca karty pamieci
- przez ok 3-4 sek. przytrzymujemy przyciski ok i quick view
-pojaiwa sie nam menu -wybieramy reset
no i ustawiamy sobie swoje ustaiwnia jak byly i sie cieszymy nowym oprogramowanie ;)
POzdr
Troche czaasu minęło od kiedy temat był "gorący' , ale ja wyraźnie nie jestem w temacie.
Moja prośba może ktoś kto wgrał nowy soft napisalby co on daje w przyadku olka 5050 z f.79
http://www.olympusamerica.com/cpg_section/cpg_downloads.asp?Category=Digital+Camera&Product=890&OS=Win
klikając w STEP1, 2, 3 możesz znależć pomoc software dla swojego 5050 - ja w ten sposób znalazłem dla mojego 5060 nowy "C5060_FU_v756-81" i opis co daje i jak to sie robi. Zrobiłem sobie upgrade z wersji 756-79.
Próbowałem w ten sposób znaleźć dla Twojego 5050 wersje 81 - nie ma tego niestety na tej stronie. No i teraz pytanie czy jest wesja 81 dla 5050 ... ?
Nowy firware jest (v.82) , ale co on daje?
polecam stronke http://wrotniak.net/photo/c5050/c5050-firmware.html gdzie jest ciekawy artykul o upgradzie firmware'u (polskie tlumaczeniae znajdziesz na mojej stronce www.master.pl/~cinek74 w dziale fotografia) - autor sprawdza czy upgrade wplynal na szumy i szybkosc - niestety nie. Mysle ze opisane przez niego procedury sa wairygodne. (na marginesie mimo to autor nie jest przeciwny upgradeowi).
Z drugiej strony moim subiektywnym zdaniem nieco poprawila sie praca AF - w slabym swietle wyszukuje chyba szybciej i pewniej. Ale to dosc subiektywne. Nalezaloby przeporwadzic test - dwa aparaty ze zresetowanymi ustawieniami na tych samych nastawch w tym samym pomieszczeniu w tych samych warunkach - chyba na razie pozostanie to tajemnica ... chyba ze ktos ma kumpla z takim samym aparatem i zechcialby przecwiczyc takie zadanie - jezeli tak to bede wdzieczny za wyniki ...
Na stronce http://www.republika.pl/fotki_moje/dywagacje03.htm znajdziesz opis pewnego bledu ktory usunal nowy firmware. byc moze w sofcie byly rowniez inne bledy wiec warto sprobowac zwalszcza ze przy zachowaniai elementarnej ostroznosci - swieze baterie nie powinno byc problemow.
przeładowałem. inaczej niż w opisie, uzywając bowiem czytnika kart.
co zauważyłem od razu- szybciej łapie ostrość. resztę będę jeszcze testował.
ja tez mialem takie wrazenie ale jest to dosc subiektywne niestety ...
Odświerzę temat.
Właśnie wrzuciłem nowy firmware do swojego 5050 v.83.
Co zauważyłem, to szybsze działanie AF. Pewniej ostrzy, również przy słabym świetle. Szybkość zapisu/odczytu raczej bez zmian.
Poza tym przy ustawieniu sharpnes na 0 trochę większe szumy, ale na -2 jest ok.
Wiecej zmian nie zauważyłem, ale warto upgradować!
Jak to wrzuciłeś ?! A skąd dorwałeś ?! Podziel się radosną nowiną, o ile to nie kwestia wizyty w serwisie.
Bez problemu można wrzucić samemu. Wszystko jest tu (wraz z firmware do różnych Olympusów):
http://forum.hslab.pl/viewtopic.php?p=27830
W razie czego mogę służyć pomocą!!!
Chyba nikt tu nie zagląda ;) .Przypadkiem znalazłem ten wątek.Niedługo przesiadam się na lustrzankę,ale 5050 ciągle mnie zaskakuje.Kilka dni temu znalazłem ciekawą i potrzebną funkcję a dzisiaj nowszy firmware o którym nie myślałem.Miłe zaskoczenie.