Zobacz pełną wersję : Rapidboy prosi o rady... (początkujący)
Postaram się w miarę regularnie wklejać fotki do tego wątku i naprawdę bardzo proszę o szczere i krytyczne komentarze... Od niedawna zacząłem przygodę z aparatem, wiem że robię wiele podstawowych błędów. Bardzo proszę o wskazówki co powinienem poprawić i na co zwrócić uwagę.
Za wszystkie wskazówki z góry bardzo dziękuję.
Pozdrawiam.
:esystem:
Ps. Na początek zapraszam do mojej skromnej galerii.
Na podstawie trzech fotek o tak duzym rozrzucie tematycznym ciezko cos napisac.Przede wszystkim popraw jakosc pokazywanych fotek.Ostrosc,szum,kadr,kompozycja,tonacja.To takie podstawowe sprawy co robia fotke.Gdy bardziej lizniesz temat to dojdzie gra swiatla i jego wykorzystanie oraz motyw na focie.A pozniej to juz z gorki.
Jak dla mnie najlepszy nr 3
Pozdrawiam :)
Rapid, na pierwszym potrzebna jest wieksza GO, powiedzmy 7.1 albo 8. dwa pozostale odrobinke przerobilem, co Ty na to? wyostrzales zdjecia po zmniejszeniu?
Rapid, na pierwszym potrzebna jest wieksza GO, powiedzmy 7.1 albo 8. dwa pozostale odrobinke przerobilem, co Ty na to? wyostrzales zdjecia po zmniejszeniu?
Moim zdaniem przesadziłeś z tym ostrzeniem.
Trochę więcej poświęć kadrowi. Szukaj lepszego światła, takiego, by uwypuklało główny temat. Poczytaj trochę o złotej godzinie.
Nie zaśmiecaj kadru liśćmi czy gałązkami, takie rzeczy trzeba usunąć na etapie obróbki. Warto też poprawić histogram. Nie zmniejszaj fotek do 80 KB, bo dużo tracą, najlepsze są w przedziale 150-300. Po zmniejszeniu trzeba fotkę wyostrzyć i to każdą trochę inaczej, zależnie od tego, co na niej jest.
Numeruj zdjęcia, będzie nam łatwiej się odnieść.
Witam .
Co do fotek ptaków to na początek zmień perspektywę i zejdź niżej z obiektywem . Te fotki wydają się być robione z góry a to nie za dobrze wygląda na fotografii. Wykorzystuj ile się da statyw i wężyk .
Z racji tego ,że jesteśmy z tego samego miasta i widujemy się czasami na mini plenerach , służę swoją pomocą praktyczną . Tyle ,że ja chyba też mało jeszcze wiem o fotografii :wink:
Pozdrawiam
Miło że ktoś zainteresował się moim wątkiem. Dziękuję.
Spróbowałem jeszcze raz "obrobić fotki które wstawiłem... Sam nie wiem czy jest lepiej ale zobaczcie i wypowiedzcie się...
Ps. postaram się już numerować fotki... a na wszelki wypadek umówmy sie że liczymy od lewej do prawej... ;)
Pozdrawiam.