PDA

Zobacz pełną wersję : Rapidboy prosi o rady... (początkujący)

Rapidboy
6.02.10, 00:35
Postaram się w miarę regularnie wklejać fotki do tego wątku i naprawdę bardzo proszę o szczere i krytyczne komentarze... Od niedawna zacząłem przygodę z aparatem, wiem że robię wiele podstawowych błędów. Bardzo proszę o wskazówki co powinienem poprawić i na co zwrócić uwagę.
Za wszystkie wskazówki z góry bardzo dziękuję.
Pozdrawiam.
:esystem:
Ps. Na początek zapraszam do mojej skromnej galerii.

Mirek54
6.02.10, 00:50
Na podstawie trzech fotek o tak duzym rozrzucie tematycznym ciezko cos napisac.Przede wszystkim popraw jakosc pokazywanych fotek.Ostrosc,szum,kadr,kompozycja,tonacja.To takie podstawowe sprawy co robia fotke.Gdy bardziej lizniesz temat to dojdzie gra swiatla i jego wykorzystanie oraz motyw na focie.A pozniej to juz z gorki.

N1ka
6.02.10, 18:59
Jak dla mnie najlepszy nr 3
Pozdrawiam :)

Tomashhh
6.02.10, 19:28
Rapid, na pierwszym potrzebna jest wieksza GO, powiedzmy 7.1 albo 8. dwa pozostale odrobinke przerobilem, co Ty na to? wyostrzales zdjecia po zmniejszeniu?

qwert
6.02.10, 19:46
Rapid, na pierwszym potrzebna jest wieksza GO, powiedzmy 7.1 albo 8. dwa pozostale odrobinke przerobilem, co Ty na to? wyostrzales zdjecia po zmniejszeniu?
Moim zdaniem przesadziłeś z tym ostrzeniem.

Tomashhh
6.02.10, 19:49
moze i tak:wink:

nevra
6.02.10, 19:59
Trochę więcej poświęć kadrowi. Szukaj lepszego światła, takiego, by uwypuklało główny temat. Poczytaj trochę o złotej godzinie.

Nie zaśmiecaj kadru liśćmi czy gałązkami, takie rzeczy trzeba usunąć na etapie obróbki. Warto też poprawić histogram. Nie zmniejszaj fotek do 80 KB, bo dużo tracą, najlepsze są w przedziale 150-300. Po zmniejszeniu trzeba fotkę wyostrzyć i to każdą trochę inaczej, zależnie od tego, co na niej jest.

Numeruj zdjęcia, będzie nam łatwiej się odnieść.

turbol
6.02.10, 22:56
Witam .
Co do fotek ptaków to na początek zmień perspektywę i zejdź niżej z obiektywem . Te fotki wydają się być robione z góry a to nie za dobrze wygląda na fotografii. Wykorzystuj ile się da statyw i wężyk .
Z racji tego ,że jesteśmy z tego samego miasta i widujemy się czasami na mini plenerach , służę swoją pomocą praktyczną . Tyle ,że ja chyba też mało jeszcze wiem o fotografii :wink:
Pozdrawiam

Rapidboy
8.02.10, 22:19
Miło że ktoś zainteresował się moim wątkiem. Dziękuję.
Spróbowałem jeszcze raz "obrobić fotki które wstawiłem... Sam nie wiem czy jest lepiej ale zobaczcie i wypowiedzcie się...
Ps. postaram się już numerować fotki... a na wszelki wypadek umówmy sie że liczymy od lewej do prawej... ;)
Pozdrawiam.