PDA

Zobacz pełną wersję : Przenośne studio lampkowe.

jestmeksyk
1.02.10, 16:39
Witam!

Mam w planie kupić jakieś 2 lampy, phottixa, jakoś to pospinać na statywy i pstrykać foty przy użyciu e410.

Chciałem na początku kupić tumaxa 386afz (żeby mieć do pstrykania zdjęć np. na koncercie, jakiejś sesji terenowej) + tumaxa 880 (jako właśnie pomocnik) nie wiem czy można to ze sobą jakoś sprzężyć?

Nie wiem tez czy wykorzystam obrotowy palnik w 386afz, i zastanawiam się nad kupnem firmowego np. metza 36 afz-4(do koncertów, bo ma wspomagacz af) i jaka pomocnika 36 c-2, lub po prostu najtansza opcję 2x tumax 880 :)

Na pewno wiem, że jedną z lamp chciałbym użytkować z e-410, czyli ten wspomagacz to może być jakś uniwersalna stara lampa, coby tylko była podłączona pod nadajnik i pstrykała np. postać od tyłu

Od razu mówię, że nie stać mnie na opcję kupna FL 36R, mimo że można już dorwać od 550 zł w górę

Ktoś dobry dopomoże :)?

hades
1.02.10, 18:17
Witam!

Mam w planie kupić jakieś 2 lampy, phottixa, jakoś to pospinać na statywy i pstrykać foty przy użyciu e410.

Całkiem dobra koncepcja. Raczej się uda, jeśli za bardzo nie oddalisz lamp od wyzwalacza. Są ograniczenia, bodaj do 10 metrów. Pewnie ktoś mnie poprawi jeśli się mylę co do tego parametru.

Chciałem na początku kupić tumaxa 386afz (żeby mieć do pstrykania zdjęć np. na koncercie, jakiejś sesji terenowej) + tumaxa 880 (jako właśnie pomocnik) nie wiem czy można to ze sobą jakoś sprzężyć?

Lampa na koncercie to zwykle nie porządany element, ale też wszystko zależy od koncertu, artysty/zespołu i zapowiedzi przed koncertowych organizatora.

Sprzężenie lamp można wykonać przez fotocele w drugiej lampie. Lampa ustawiona w tryb "slave" uruchamia się po "zobaczeniu" błysku.

Nie wiem tez czy wykorzystam obrotowy palnik w 386afz, i zastanawiam się nad kupnem firmowego np. metza 36 afz-4(do koncertów, bo ma wspomagacz af) i jaka pomocnika 36 c-2, lub po prostu najtansza opcję 2x tumax 880 :)

Wspomagacz AF... jak będziesz bardzo blisko, może da radę.

Na pewno wiem, że jedną z lamp chciałbym użytkować z e-410, czyli ten wspomagacz to może być jakś uniwersalna stara lampa, coby tylko była podłączona pod nadajnik i pstrykała np. postać od tyłu

Ale wspomagać jak? Krótkimi błyskami, czy dodatkową lampą ze wzorkiem.
Masz na myśli wykorzystanie studyjne lampy z tym "pstrykaniem np. postaci od tyłu", bo chyba nie na koncercie?

Od razu mówię, że nie stać mnie na opcję kupna FL 36R, mimo że można już dorwać od 550 zł w górę

Ktoś dobry dopomoże :)?

Tak były już takie pytania o najtańszą opcje. Nie będę namawiał na FL-36. Ale wiem, że im taniej tym więcej kombinacji i frustracji.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Zasugeruje jeszcze przeczytanie wszystkich wątków na naszym forum o lampach błyskowych i ich zastosowaniu. Z tego co pamiętam pojawiał się już temat domowego studia.

jestmeksyk
1.02.10, 21:44
W sumie to nie chodzi mi stricte o koncerty, ale o jakieś sesje z osobami.
Jedna lampe chciałbym używać np. na wypady na zdjęcia, a druga tylko do doświetleń. Coś podobnego jak ma ten pan na filmiku:

http://www.youtube.com/watch?v=BQXpb9Wfo_w

dzięki, za zainteresowanie <piwo>

jestmeksyk
4.02.10, 00:57
widzę zero odzewu ;) trochę zmieniłem plany...

mam w planach zakupić:
1. wyzwalacz phottix
2. "zestaw reporterski" :) w tym parasol
3. jakaś lampę! tutaj biorą tylko tanie opcje (metz 36 c-2(wyczytałem że będzie pełną mocą strzelała), metz 36-af4(jak poprzedniczka, tylko plusem jest wsp. AF), tumax 386afz(nie wiem jak z korygowaniem mocy-wg. opisu strony producenta jest, nie wiem czy działa z phottixem(wysłałem zapytanie do sprzedawcy) - lub coś innego co polecicie do Strobist)

Normalnie chce robić jakieś zdjęcia komuś, ludziom, bo aprat leży praktycznie nie używany bo już nie mam co fotografować...

dzięki z góry za jakieś pomysły.

jungli
4.02.10, 13:26
Ja polecam min.

1. Sabinki 28dx, duza moc, nieskonczone mozliwosci,
2. wyzwalanie bezprzewodowe
3. zamiast parasolek polecam maly soft 60x60, lepiej sie kontroluje swiatlo, choc oczywiscie to zalezy od zastosowania,
4. chociaz 1 porzadny statyw, zeby Ci go nie zwialo na wietrze,

z wyzwalania polecam jednak te pracujace na 2.4ghz mniej zawodne...

pozdroofka

S4INT
4.02.10, 14:25
Podobnie jak Jungli polecę starsze sabinki - SB-24/25/26/28.

Mocą się nie różnią, troszkę wyglądem, sterowaniem, ale to nic znaczącego. 26 ma fotocele wbudowaną, reszta nie. Są mocne (mocniejsze np od SB-900) dobry, podświetlany ekran, wygodna podziałka mocy (do 1/64), nakładka rozpraszającą. Nie ma problemu przy współpracy z wyzwalaczami (FL-36 podobno nie odpalają z phottixów).
Można kupić już nawet za 350zł/szt. Co prawda normalnie ceny trzymają się na poziomie ~450zł, ale można trochę poczekać, pogrzebać i się taniej trafi.

Phottixy to dobry wybór, zwłaszcza na początek. Mam, używam, jestem bardzo zadowolony. Radiówka w plenerze to podstawa imo.

Parasolki są ok, ale raczej do otwartych przestrzeni - w pomieszczeniu zbytnio zalewają światłem wszystko wokół (zwłaszcza białe dyfuzyjne). Na początek warto spróbować, kosztują śmieszne pieniądze (20zł?), ale lepiej kupić ze dwie od razu - szybko się niszczą (czasem wystarczy jedna gleba i po niej). Do wnętrz podobno parasolko-softboxy się sprawdzają (no i oczywiście softboxy, ale to droższa para kaloszy), ale nie mam i nie używałem, więc nie potwierdzę.

Dobry statyw to podstawa - W806 są bardzo dobre - wysokie, stabline, szybkie w obsłudze. Trochę duże, nawet po złożeniu. W plenerach koniecznie jakieś dociążenie dołu (no chyba, że jest całkiem bezwietrznie), w pomieszczeniach zbędne. W803 nie polecam, strasznie tandetne i delikatne.

Pozdr

jestmeksyk
4.02.10, 14:40
dzięki za pomoc! faktycznie macie rację poczekam i może gdzieś tanio kupię jakąś SB-24/25/26/28.

no chyba że nie wytrzymam do wieczora i skuszę się na YONGNUO YN-460

slawek
4.02.10, 14:59
dzięki za pomoc! faktycznie macie rację poczekam i może gdzieś tanio kupię jakąś SB-24/25/26/28.

no chyba że nie wytrzymam do wieczora i skuszę się na YONGNUO YN-460
Mówisz, że nie stać Cię na droższe lampy, więc się zastanów, bo w przeciwnym razie wydasz pieniądze podwójnie.
Naprawdę szkoda nerwów na tanie rozwiązania, lepiej czasem poczekać :wink:
Jungli i S4INT dobrze Ci prawią.
SB-24 można czami wyrwać nawet za mniej niż 300zł :)

jungli
4.02.10, 15:06
Bede na dniach sprzedawal SB28DX obserwuj gielde...

pozdroofka

jestmeksyk
7.02.10, 12:24
widzę, że na allegro pojawiła się jedna sb-24 za 340 zł.
mam jeszcze jedno pytanie, czy normalnie mogą ją "też" nakładać na e-410 bez palenia aparatu? czytałem, że te lampy mają małe napięcie na stopce i pasują nawet do cyfrówek.
czytałem też gdzieś (ale nie wiem czy to pewne) że normalnie będzie funkcjonować, z tym że tylko w manualnym trybie czyli bez TTL.

może ktoś to potwierdzić :)

bo jeśli mam kupić za przesyłka za 370 zł sb-24 i tylko będę mógł ją mieć przy parasolce, to chyba lepiej dołożć 29 zł i miec tumaxa 386 i będzie działało wszystko - tylko już nie wiem czy będzie jakikolwiek efekt z parasolką :D eh ja to mam, ale dlatego że się nie znam zbytnio u mnie w mieście to jak ktoś zobaczy kogoś z większym aparatem niż tel.komórkowy to pokazują palcem :DD

Alleg_pl
7.02.10, 13:39
ja bym wolal wziasc sabinke, masz bardzo dobra regulacje mocy, i mocna, naprawde mocna lampe. napewno nie bedzie dzialala w ttl bo to d-ttl nikona, i ona nie dziala w ttl nawet z nowymi korpusami nikona (i-ttl). aczkolwiek nie wiem jak jest z automatyka lampy,

ja bym wolal Sabine, niz tumaxa.