Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : " To jestem szczęsliwym posiadaczem 750 UZ"

mjr
17.02.04, 14:09
:P
Napewno wiele zostało już napisane na temat tego i bratnich modeli, aparatu.
Ja jednak martwie się tym, że mój moja cyfrówka jest strasznie wolna.
Czy każda ma tak długi czas zapisywania??
A co najgorsze :evil: to to, że nie wiem jak zrobić by pamiętał ostatnie ustawienia....
Bo jak ustawie go na "P" i spotem robie "pejzarz" i wróce na "P" to wszystko od nowa.
lub
Jak mam go w auto na 1600x1200 wyłącze i włącze to wchodzi odrazu na 2200x1700 a nie na 1600x1200 :evil: :evil: :evil:
Strasznie mnie droażni....

Prosze o małą podpowiedz, co z tym zrobić???!!!!
Czy wasze modele równierz tak kipsko zapisują obraz?
Chodzi mi o chwilowe filmiki!!!! np 320x160

Ogólnie pozdrawiam wszystkich.....

Jak zabezpieczyć obiektyw przed porysowaniem .....
Czy i w jakiej cennie są tulejki na obiektyw??
Może ktoś archiwizował swoją przeszłość???? :D :D :lol: :lol:
Tzn..
Czy próbował ktoś skostruować, bądź ma taką nakładke na obiektyw, w którą wsuwa się klisze, naświetla odpowiednim światłem i można aparatem pstrykać.....
Ja mam kilkaset filmów w ten sposób do zarchiwizowania....
W zeszłym roku za nagrywanie na CD zapłaciłem.... oj chyba gróbo ponad 1000zł :(
Więc musze coś z tym zrobić

Pozdrawiam
mjr

post zmodernizowany/Arras

pawrym
17.02.04, 16:05
No, masz racje...
Wiele zostalo juz napisane, i sobie poczytaj.
Cos znajdziesz
Pozdr

STES
17.02.04, 19:11
A co najgorsze :evil: to to, że nie wiem jak zrobić by pamiętał ostatnie ustawienia....

Bo jak ustawie go na "P" i spotem robie "pejzarz" i wróce na "P" to wszystko od nowa.
lub

Jak mam go w auto na 1600x1200 wyłącze i włącze to wchodzi odrazu na 2200x1700 a nie na 1600x1200 :evil: :evil: :evil:

Zakładka setup ALL RESET , ustaw na OFF.
Jeżeli Cie to zainteresuje to tu www.rynski.prv.pl
jest skrócona instrukcja do Olka C-740

Pozdrawiam
STES

Jarek17
18.02.04, 13:04
A jak tam autofokus ? Kiepsko nie, szczególnie przy ustawieniu SPOT nawet w dość mocnym oświetleniu. Zmusza to do kreatywności. Trzeba sobie radzić z MF.

mjr
18.02.04, 14:51
Dziękuje za pomoc

Instrukcje do 740 ściągnąłem juz troche czasu temu.....
Jeszcze niestety nie przeczytana.
Zaraz wyłącze ALL RESET. :P

Co do autofokusa... Może za mało jeszcze zdięc pstryknąłem, ale nie zauważyłem większych braków. CHyba jedynie to, że trzeba czasem mierzyć podwójnie światło zanim srobi się fotkę.

Pozdrawiam
mjr

Ps: Planuje zrobić swoją strone internetową ale nie wiem jeszcze jak i na jakim serwerze. Może ktoś może mi pomóc?

Jarek17
18.02.04, 16:04
Co do autofokusa... Może za mało jeszcze zdięc pstryknąłem, ale nie zauważyłem większych braków. CHyba jedynie to, że trzeba czasem mierzyć podwójnie światło zanim srobi się fotkę.

To nie pomiar światła tylko AF się nie wyrabia. Sprawź sobie szczególnie na ustawieniu AF SPOT.
Myślę (ale bez obrazy), że ilość tych usmiechniętych buziek jest trochę na wyrost. Hej.

k2
18.02.04, 20:22
sorry ale musze troche pokwasic. Zamiest zadawac tu takie pytania na których wiekszość odpowiedzi jest w necie albo na tym forum, zakladasz kolejny wątek.
Poszukaj na:
http://olympus.karkonosze.net.pl/
w dziale linki.

mjr
18.02.04, 22:53
:?
Nie wiem o co Ci chodzi K2??

Pamiętaj:
"Kto pyta nie błądzi"

I staraj się wyznawać taką zasade.
A jak potrafisz pomóc to nie krytykuj innych..... BO mogą się znaleść zawsze lepsi od Ciebie.

Jarku dzieki za podpowiedz.

A buźki są z radości... i mam nadzeje, że nie zamienią się w łzy rospaczy.

Pozdrawiam

Jarek17
19.02.04, 00:00

Pozdrawiam

Życzę Ci tego mjr.

A teraz do K2. Pewnie jesteś już fachurą i drażni Cię ten temat, ale przeciesz nie musisz tego czytać. Pamiętam pare miesięcy temu też byłem zupełnie zielony i takie głupie pytania bardzo mi pomogły więc pozwólmy innym się rozwijać a od czegoś trzeba zacząć. Pozdrawiam.

Hans
19.02.04, 00:26
:lol: :lol: tylko chyba po pierwsze trzeba poczytac kilka razy instrukcje obslugi aparatu :wink:
Zaraz wyłącze ALL RESET. , bo niestety wiekszosc pytan ktore sie pojawiaja maja odpowiedz w instrukcji obslugi ( ja osobiscie czytalem chyba z 15 razu z aparatem w reku i probowalem ustawien a i tak sadze ze jeszcze za malo i od czasu do czasu znajduje cos nowego ) :shock:
POzdr

k2
19.02.04, 05:10

Pozdrawiam

Życzę Ci tego mjr.

A teraz do K2. Pewnie jesteś już fachurą i drażni Cię ten temat, ale przeciesz nie musisz tego czytać. Pamiętam pare miesięcy temu też byłem zupełnie zielony i takie głupie pytania bardzo mi pomogły więc pozwólmy innym się rozwijać a od czegoś trzeba zacząć. Pozdrawiam.

z fachura nie mam nic wspólnego, jestem całkowitym amatorem. Ale ja wyznaje inna zasade... najpierw szukam, jak nie znajde to pytam.
Btw podałem mjr linka do dobrej strony :P

mjr
19.02.04, 14:23
Bardzo Serdecznie wszystkim dziękuje!!

Instrukcje dopiero czytam, a przejrzałem ją chyba już z 5 razy wyrywkowo. :lol:

Może kiedyś ja będe mógł innym doradzać, ale narazie musze się podpytywać.

Pozdrawiam
mjr

Ps:
To odrazu pytanko...

Jak przydusze dłużej guzik "OK" włącza mi się taki pasek po lewej stronie ekranika. Co on oznacza i do czego służy??
Na dodatek zmianiam strzałkami "<" ">" AF na MF. Co dziś spowodowało pełną dezoriętacje!!!
Na całe szczęscie udało mi sie wyłaczyć stałą blokade ostrości :P

moby74
19.02.04, 14:28
Witam
Mam podpowiedż odnośnie "przerzucania" z filmu na cyfrę.
Mam skaner z lampą do skanowania negatywów, wkładam kliszę w ramkę
pokrywę ustawiam do góry światłem, kładę na lampce film, i pstrykam w super macro. Wychdzą ok. tylko są zniekształcenia "poduszkowate", ale
są do usunięcia w odpowiednim programie.
Oczywiście nie musisz mieć lampy skanera, wystarczy dobrze rozproszone, jednolite światło, później w dowolnym programie odwróć kolory na negatyw.
p.s. Ustaw na czarno-białe i kontrast w aparacie na max, a potem w każdym programie odwrócisz na negatyw.
jeszcze uwaga: próbowałem tylko na czrno-białych! :?

STES
19.02.04, 15:31
Jak przydusze dłużej guzik "OK" włącza mi się taki pasek po lewej stronie ekranika. Co on oznacza i do czego służy??
Na dodatek zmianiam strzałkami "<" ">" AF na MF. Co dziś spowodowało pełną dezoriętacje!!!

Po przytrzymaniu przez sekunde OK .AF zmienia sie na MF, czyli manualne ustawienie ostrości czy też jak kto woli odległości od obiektu. Jest to wyskalowane w metrach, zakładając że masz ustawione w metrach

Bardzo fajna funkcja zresztą.
Pozdrawiam

Arras
19.02.04, 16:35
:lol: :lol: tylko chyba po pierwsze trzeba poczytac kilka razy instrukcje obslugi aparatu :wink:
Zaraz wyłącze ALL RESET. , bo niestety wiekszosc pytan ktore sie pojawiaja maja odpowiedz w instrukcji obslugi ( ja osobiscie czytalem chyba z 15 razu z aparatem w reku i probowalem ustawien a i tak sadze ze jeszcze za malo i od czasu do czasu znajduje cos nowego ) :shock:
POzdr

z tym postem akurat się zgodzę... i odradzam panu mjr zakładanie kolejnych i kolejnych nowych tematów na temat 750 jak to się właśnie stało. I Pan K2 też ma rację... kto pyta nie błądzi, ale przeszukać forum też się nie chce widzę.

mjr
19.02.04, 20:59
Arras...
Pewnie mniało być na odwrót....
Ale okey.
Wogóle to dziwne.
Bo...
Dopiero co się wpisałem na forum, a tu atak jak nie ze strony formułowiczów taki i z Twojej (moderatora).
Przykro mi ale nie potrafie się jeszcze obsłógiwać i płynnie poruszać w tym forum.
Dlatego też mój post!!!!!
JAk już napisałem...
Jak posiąde odpowiednią wiedze i będe potrafił dzięki niej komuś innemu pomóc to zawsze to zrobie!!! :!:

"Na zrazie"

Arras
19.02.04, 22:36
to nie jest atak absolutnie. To tylko taka mała uwaga. Czasem poprostu wystarczy użyć tego :
http://forum.olympus.hat.pl/search.php