Zobacz pełną wersję : Zapraszam na warszawskie Powązki
Smerf Maruda
26.01.07, 19:43
Zapraszam na warszawskie Powązki (po raz pierwszy tej zimy, tak na dobrą sprawę, pogoda była iście fotograficzna). Wszystkie zdjęcie zrobione Yashicą 124G (to prawie jak Olympus, też z Japonii :-)
Rafał, starałem się czyścić negatywy :-)
http://grabun.com/zdjecia/2007/powazki-zima/
B&W prawdziwe ?
pozatym bardzo fajne
nr 3 ma fajny kadr, wyróznia sie, reszta dosc zwykla
pozdrawiam
Smerf Maruda
26.01.07, 20:00
@dag: hp5+
Dziękuję za komentarze i opinie.
WUJEK MARO
27.01.07, 17:11
Seria ciekawa pod względem połączenia stonowanych kolorów cmentarza i bieli śniegu. Jednak za udane zdjęcie uznałbym jedynie fot. 3
Widzę pewien postęp w odniesieniu do ujęć z Lasu Kabackiego, gdzie było jakby mniej "życia" :-)
Rafał Czarny
27.01.07, 17:58
Wszystkie foty kolorowe mają niebieski zafarb. W Yashice nie ma pokrętła zmieniającego balans bieli :roll: ???
Mówić serio chcąc robić kolor analogowo powinieneś Igrabun zaopatrzyć się w komplet filtrów nakładanych na obiektyw zamieniających temparaturę barwną.
Zafarby spowodowane nieodpowiednią temeraturą światła można skorygować w procesie pozytywowym (na powiększalniku albo w labie na maszynie), ale chcąć robić skany, to tylko filtry.
Albo zeskanowane obrazki powinieneś obrobić porządnie w PSie :D (co jest rozwiązaniem lekko paranoicznym). Albo wrócić do digitalnego focenia.
ps. Nie lubię zdjęć z cmentarzy. Przygnębiają mnie, a z natury jestem hycnym człekiem.
Trójka jest piękna. Światło, kadr, po prostu ma klimat jak dla mnie.
Smerf Maruda
27.01.07, 18:57
Zafarby spowodowane nieodpowiednią temeraturą światła można skorygować w procesie pozytywowym (na powiększalniku albo w labie na maszynie), ale chcąć robić skany, to tylko filtry.
Co znaczy "nieodpowiednią temperaturą światła"? Ponieważ była ładna pogoda i niebo było fantastycznie niebieskie, to naturalne, że na temperatura barwowa była bardzo wysoka. To jest *odpowiednia* temperatura w takich warunkach. Oko ludzkie niezmiernie łatwo się adaptuje i człowiek nie dostrzega różnych odcieni światła...
Dziękuję wszystkim za komentarze.
RadioErewan
27.01.07, 19:05
Bardzo ładne kadry.
Ta niebieskość śniegu mnie nie odpowiada, nawet jak na Fuji to kolorowe zdjęcia są zbyt niebieskie. Oczywiście to tylko moja subiektywna opinia. Wydaje się jednak, że niebieskie zadymienie zabija kontrast, którego mogło by być więcej.
Smerf Maruda
27.01.07, 19:38
@Rafał - zwracam honor. Podłubałem w balansie kolorów i wygląda teraz tak, jak wygląda.
Smerf Maruda
27.01.07, 20:34
Bardzo ładne kadry.
Dziękuję. Miło słyszeć, bo w użytym przeze mnie aparacie, jedyny zoom jaki mam to zoom nożny :-)