PDA

Zobacz pełną wersję : Korekta ekspozycji - zbiór wartości

strus19
28.01.10, 13:08
Witam wszystkich,
Jestem początkującym użytkownikiem lustrzanki i niedawno zacząłem się bawić pomiarem punktowym z korektą ekspozycji. Zdaję sobie sprawę z faktu że w internecie można odszukać wiele przykładowych wartość korekty eksp. jednak mimo to chciałbym aby w tym wątku pojawiły się Wasze propozycje korekt dla określonych przedmiotów (może stworzymy razem taką małą bazę przykładów ułatwiającą nam oraz wszytkim czytającym robienie dobrze naświetlonych fotek):

- zielona trawa w słońcu 0
- wyblakłe szare drewno 0
- czerwona cegła , dachówki czerwone 0
- wyblakły szary budynek 0
-skóra ludzka +1 ( w wielu źródłach pojawia się także +2/3) - jasna karnacja ( przeciętna)
- pomarańcza +0,7
- jasny kamień +1
- mgła +1
- intensywny kolor żółty +1,8
- śnieg w słońcu +2

- liście -0,5 ( do -1 )
- ciemna skóra -2/3
- ładna nasycona czerwień -0,6
- cień w krajobrazie -1
- ciemne kamienie -1
- głęboki granat -1,6
- pień drzewa w cieniu -2

Jeśli coś pokręciłem i jest nie tak jak powinno proszę o wyrozumiałość oraz o podanie poprawnej wartości.
Pozdrawiam,

PS.
Ten sam post zamieściłem na innym forum jednak tam jego użytkownicy bardzo mocno zaczęli na mnie naskakiwać po co to i wogóle tak sie nie robi zatem bbbaaarrddzzzo oproszę aby zrozumieć że ten post ma na celu zebranie korekt związanych z pomiarem punktowym a nie narzucanie nikomu jaką metodą ma robić zdjęcia w danych sytuacjach. To tyle :) z góry dziękuję za wyrozumiałość oraz wpisy !

Pozdrawiam,

dinx6
28.01.10, 13:16
- zielona trawa w słońcu 0
- wyblakłe szare drewno 0
- czerwona cegła , dachówki czerwone 0
- wyblakły szary budynek 0
-skóra ludzka +1 ( w wielu źródłach pojawia się także +2/3) - jasna karnacja ( przeciętna)
- pomarańcza +0,7
- jasny kamień +1
- mgła +1
- intensywny kolor żółty +1,8
- śnieg w słońcu +2

- liście -0,5 ( do -1 )
- ciemna skóra -2/3
- ładna nasycona czerwień -0,6
- cień w krajobrazie -1
- ciemne kamienie -1
- głęboki granat -1,6
- pień drzewa w cieniu -2

Jeśli coś pokręciłem i jest nie tak jak powinno proszę o wyrozumiałość oraz o podanie poprawnej wartości.
Pozdrawiam,

Zawsze mi się wydawało, że ekspozycję mierzy się do warunków zastanych...

Skoro jednak opatentowałeś sposób to zapytam, jak mierzysz stopień wyblakłości drewna, głębokość cienia krajobrazu, tudzież ilość słońca padającego na trawę?

Eddie
28.01.10, 13:16
Cóż, zadziwiająca reakcja tych z innego forum.

strus19
28.01.10, 13:24
Jestem początkujący użytkownikiem aparatu zatem pytam lepszych i bardziej doświadczonych ludzi na forach i mogę się mylić :p jednak światłomierz aparatu cyfrowego mierzy świtło wpadające do niego przez obiektyw ( TTL ) a nie padające na przedmiot jaki fotografujemy ( do tego służą światłonmierze zewnętrzne) - aparat mierzy światło odbite od przedmiotu.
świtałomierz wyskalowany jest na "średnią szrość" zantem znając ile światła odbija jaki przedmiot i jaką korektę wprowadzić ( lub nie ) aby światłomierz nie widział go jako "średnmio szary" odpowiednio naświetlimy zdjęcie.
chyba o to w całej tej zabawie chodzi. :P

aaa zapomniałem odp na pytanie ( choć także proszę o poprawienie jeśli gadam bzdury )
np głębokość cienia w krajobrazie można mierzyć po ilość widniejących w nim szczegółów.

EuroLiberty
28.01.10, 13:32
Jestem początkującym użytkownikiem lustrzanki i niedawno zacząłem się bawić pomiarem punktowym z korektą ekspozycji. Zdaję sobie sprawę z faktu że w internecie można odszukać wiele przykładowych wartość korekty eksp. jednak mimo to chciałbym aby w tym wątku pojawiły się Wasze propozycje korekt dla określonych przedmiotów [...]

Pomiar światła zależy od panujących w danym momencie warunków. Nie można ustalić niezmiennej wartości dla poszczególnych tematów.

Czasami ustala się stałą korektę, ale jest, to podyktowane tendencjami matrycy do prześwietlania lub niedoświetlania.

grizz
28.01.10, 13:34
Jaki masz aparat?

Jak ma taką mozliwość wrzuć sobie podgląd histogramu na żywo.

Jak nie ma to sprawdź go po zrobieniu zdjecia - szybko wyczujesz co i jak ustawiać, bez uczenia sie tabelek na pamięć.

strus19
28.01.10, 13:36
A nie jest tak że przy dobrze oświetlonej trawie czy buzia osoby fotografowanej odbija ona stałą ilość światła.
Nie chodzi o arcydzieła w stylu światło świec z jakimiś różnorodnymi upiększeniami tylko poprawnie naświetlone zdjęcia robione w dobrym oświetleniu ( mecz piłki nożnej , portrecik w słoneczny dzień itp.)

grizz
28.01.10, 13:45
A nie jest tak że przy dobrze oświetlonej trawie czy buzi osoby fotografowanej odbija ona taką samą ilość światła.
.)

+/- jest tak. Ale +/- patrząc na histogram nie będziesz musiał zgadywać.

strus19
28.01.10, 13:56
ale pewnie trzeba miec histogram na żywo :P bo ja w moim E-500 mam tylko po zrobieniu foty zatem wole najpierw wprowadzic korektę przyjętą za "oficjalną" ;) a potem skorygować więcej jeśli oczywiście trzeba.
a wydaje mi się że tabelek na pamięć nie trzeba się uczyć tylko zapamiętać jedna, dwie ( max trzy ) wartości.

RadioErewan
28.01.10, 14:11
Mało kto posługuje się dziś światłomierzem punktowym. Dziś za człowieka scenę ocenia aparat. Dlatego wątpię byś otrzymał wiele porad z życia wziętych. W kilku książkach widziałem takie tabelki. Jedna jest też w artykule Normana Korena o systemie strefowym na mojej stronie.

Pozdrawiam

Mirek54
28.01.10, 14:13
ale pewnie trzeba miec histogram na żywo :P bo ja w moim E-500 mam tylko po zrobieniu foty zatem wole najpierw wprowadzic korektę przyjętą za "oficjalną" ;) a potem skorygować więcej jeśli oczywiście trzeba.
a wydaje mi się że tabelek na pamięć nie trzeba się uczyć tylko zapamiętać jedna, dwie ( max trzy ) wartości.

Tabelek,wspolczynnikow,mnoznikow powinienes sie uczyc przy analogu.Tam ustawienie prawidlowe i nacisniecie spustu zamyka pewien etap.W cyfrowej fotografi zawsze mozesz wrocic do punktu wyjscia.Slajdy nie znosza tolerancji zadnej,negatyw kolorowy ma troche wiekszy zakres,negatyw czarno bialy ma ten zakrez najwiekszy.W cyfrowej fotografi poznajac dokladnie swoja matryce i jej bolaczki moge powiedziec,ze wprowadzajac korekte na stale do pewnych rodzajow kadrow bedziesz je mial prawidlowo naswietlone.

strus19
28.01.10, 14:24
Z tym że jestem jeszcze laikiem w dziedzinie fotografii a wyczucie matrycy a tym bardziej ocena ile dany kadr wymaga korekty wymaga czasu oraz doświadczenia :) ale bardzo dziekuje za cenna rade !!

RadioErewan (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=1) : bardzo dziękuję i pozycję wskazaną napewno sprawdzę

RadioErewan
28.01.10, 14:45
http://fototv.pl/artykuly/fotografia/uproszczony-system-strefowy.html
Masz byś nie szukał.

strus19
28.01.10, 14:46
hehehe już znalazłem ale i tak bardzo dziękuję :) - BARDZO FAJNY ARTYKUŁ!!!!!!

Misiaczek51
28.01.10, 14:59
Z tym że jestem jeszcze laikiem w dziedzinie fotografii a wyczucie matrycy a tym bardziej ocena ile dany kadr wymaga korekty wymaga czasu oraz doświadczenia :) ale bardzo dziekuje za cenna rade !!

RadioErewan (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=1) : bardzo dziękuję i pozycję wskazaną napewno sprawdzę

Nie przesadzajmy z tym wyczuciem matrycy i oceną wymaganej korekcji. Masz histogram, masz też własne oczy i możesz łatwo ocenić czy ekspozycja jest prawidłowa. Moim zdaniem ta tabelka te relikt dawnej epoki i dobrze to ujął Mirek54. Zresztą zawsze, w trudnych momemtach, pomocą służy bracketing.