Zobacz pełną wersję : Czy warto Kupić Sigma 50mm f/1,4 do Olka E-500
Witam.
Chcialbym za kupić szkło Sigma 50mm f/1,4 EX DG HSM (Olympus/System 4/3).
Mam Olympusa E-500.
Chcę się dowiedzieć czy warto łączyć ten korpus z tym szkłem. Czy może ktoś ma przykładowe fotki z takiego połączenia. Zazwyczaj wykonuje zdjęcia portretowe.
Proszę o Pomoc.
Pozdrawiam Adam
To jest bardzo udane szkło.
O ile nie masz tez zamiłowania do makrofotografii, to kupuj.
http://www.flickr.com/search/?s=int&z=t&w=all&q=sigma+50mm+olympus&m=tags
Miałem, właśnie do portretu używałem... z czystym sumieniem polecam
Witam.
Chcialbym za kupić szkło Sigma 50mm f/1,4 EX DG HSM (Olympus/System 4/3).
Mam Olympusa E-500.
Chcę się dowiedzieć czy warto łączyć ten korpus z tym szkłem. Czy może ktoś ma przykładowe fotki z takiego połączenia. Zazwyczaj wykonuje zdjęcia portretowe.
Proszę o Pomoc.
Pozdrawiam Adam
Jeżeli nie zależy Ci na świetle f1/4, to bierz zd 50mm f2, jest świetne i ostre od pełnej dziury.
Nie wiem jak sie spisuje pod Olympusem, ale jest jednym z najlepszych obiektywów 50mm w ogóle, również pod innymi systemami. Nikkorowskie 50 1.4 mięknie przy niej, 50 1.2 Canona też nie błyszczy.
Do portretu i makro proponuję bezwzględnie ZD 50/2. Sigma głównie portret i przede wszystkim brak problemu ze światłem ;)
Ostatnio rozrasta się dystrybutor sigmy (nie będę robić reklam i nie napiszę firmy ;) ) i mają wypożyczalnię obiektywów. Zamiast kupować ślepo wypróbuj sobie sigmę. cena za 3 dni to około 90zł ... szkoda tylko, że Oli nie daje podobnej możliwości.
Ja mam takie szkiełko + E-520. Do końca nie jestem zadowolony. AF błądzi i szuka, czasami trafia, ale to nie jest to czego oczekiwałem. Rozmawiałem z chłopakami z sigmy i będę musiał dać szkło do serwisu. Podobno jak je zgrają z puszką to będzie dobrym szkłem. Mam nadzieję :-) Wątek na temat tego szkła gdzieś krąży na forum. Nie pamiętam dokładnie pod jakim tematem ale coś jakby :obiektyw do portretu ... I tez tam gdzieś wrzuciłem zdjęcia z tego szkła.
Za Kolegami: szkło rewelacyjne. Piękny rysunek, kolory i światełko. GO i rozmycie - poezja.
Swoją drogą - ZD50 f/2 też jest rewelacyjnym szkłem, choć ostrym jak piorun. W portrecie może to nie do końca zdać egzamin.
Oba szkła godne polecenia, Sigmę wybrałbym w dwóch przypadkach:
1. Portret (bez makro),
2. Możliwość przetestowania ze swoim korpusem (Sigma płata czasem figle BF/FF - ZD jest spasowane z korpusami E-systemu wzorcowo).
Pozdrawiam
Pat
Moja Sigma była tak uszkodzona (od pierwszego dnia) że nawet servis nie potrafił jej naprawic.Czekam na zwrot pieniędzy.Nie wiem czy zdecyduję się na kolejną sztukę.Gdyby obiektyw działał jak należy byłbym bardzo zadowolony.Niestety kilka osób tutaj na forum napisało że trzeba trafic dobrą sztukę i tego właśnie się obawiam.Co jeśli następny też będzie "walnięty" i znowu będzie leżał ponad miesiąc w servisie + nie wiem jak długo będę czekał na zwrot pieniędzy ze sklepu?Niby kupiłem nowy obiektyw a zdjęc nie robie :cry:
Szkło rewelacyjne, moje ulubione.
Zresztą pooglądaj dzemskiego https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=12171
PS. Przynajmniej mi się trafił dobry egzemplarz.
/EDIT
Posłało mi się... pisałem o 35tce, sorry.
Jeżeli tylko AF będzie się sprawować to również polecam. Bardzo dobry obiektyw.