Zobacz pełną wersję : Mój ptaszek
W ramach zabawy z nowym ZD 45-150 "popełniłem cos takiego.Chetnie poznam Wasze opinie
eh kiedy ja bede mial taka lufke:) ladne
Przyjemny obrazek :)
Szkoda tylko, że na ptaszka padł cień od gałązki. Od dołu "nadziewa" go druga gałązka (ta nieostra).
Oczywiście to szczegóły i specjalnie nie przeszkadzają, ale warto tego unikać. Czysty kadr zawsze lepiej się ogląda :)
siwyjohn: masz rację..............warunki były trudne...........dlatego coraz bardziej doceniam doskonałe fotki wszystkich fotografujących ptactwo i inna zwierzynę.Moze następne "polowanie" da mi szanse na pochwalenie się lepszą fotką :D
Bardzo dobra ostrość, ale niestety chyba przed samym łebkiem już się kończy czyli przydałaby się minimalnie większa przysłona ;)
Jak dla mnie fotka Extra :) Naprawdę fajnie to wyszło :)
WUJEK MARO
26.01.07, 16:31
Niezłe. Można w przyszłości pomyśleć o polowaniu i na poważniejsze ptaki.
Wyszło bardzo dobrze... Pokaż jeszcze pełen kadr, jakbyś mógł.
Przyjemny obrazek :)
Szkoda tylko, że na ptaszka padł cień od gałązki. Od dołu "nadziewa" go druga gałązka (ta nieostra).
Staraj się unikać gałęźi nachodzących na ptaszka.
No i jeśli poważniej myślisz o ptaszkach to musisz sobie przedłużyć, bo 150mm to trochę mało. :D
zwabiony tytułem troszkę się rozczarowałem, fotka fajna i miła dla oka. Obiektyw to chyba 40-150. Jak tam Exakta rtl 1000, taką miałem pierwszą lustrzankę po Zorce 4 z wymiennym pryzmatem i obiektywem Maier Optik 1,8/50. Pozdrawiam. :mrgreen:
Faktycznie pomyłka to ZD 40-150.Musze to zmienic w podpisie.Mamy te same obiektywy.Mam przejscówke z Lublina i musze powiedziec ze to szkiełko razem z E-1 robi nadal swietne fotki
Kozryztając z Waszych rad i sugestii popełniłem cos takiego.Fotka ma tytuł: "Wyrzutek czyli........nikt mnie nie kocha".Warunki były trudne,zero słonca i paskudny wiatr.
Szkoda że patyczki się "napatoczyły" :D
Poza tym kadr ok. Kolorki również nie najgorsze, mimo braku słońca.
pzdr
Ładny "wyrzutek" - masz oko do ciekawych sytuacji :)
Ostatnie złapane kapitalnie, ale troszke jakość pojechała w dół.
Wróble są rozne: zadufane w sobie i próżne
voovoo2 bardzo ładna seria. Wróble to bardzo pospolite ptaki, ale zaczyna się robić z nimi to co kiedyś na zachodzie. Jest ich coraz mniej. Wycinane są krzewy i zarośla, a one decydują o możliwości życia tych maluchów. Kiedyś chińczycy uznali je za szkodniki i wytępili, potem sprowadzali za dolary jak ich zabrakło :). Cieszę się bo ostatnio się pojawiło trochę wróbelków.
"Nikt mnie nie kocha" bardzo mi sie podoba. Nastepne fotki sa juz troche slabsze, nie maja takiego wyrazu, sa bardziej zwyczajne. Mniej w nich pomyslu i spostrzegawczosci, ale tez sa calkiem niezle.
Pzdr
Moze ten bedzie najlepszy????Krytyka bardzo mile widziana :D
WUJEK MARO
28.01.07, 21:51
Moim zdaniem to ujęcie jest najlepsze. Ciekawa kompozycja, pierwszy plan dobrze wyeksponowany przez rozmycie tła. Polecam raz jeszcze polowanie na inne ptaki.
Poprostu wróbelki cię kochają ;)
Lepiej napisz jak udalo ci sie podejsc do wrobli tak blisko (w koncu 40-150) az taki dluuugi nie jest)... Zziebłeś bardzo czy to może fart a może masz sposob ?
Faktycznie 40-150 to jakby trochę mało.Gdyby był dłuższy powstałyby kolejne problemu:koniecznosc uzycia statywu albo więcej swiatła.Robię więc tm co mam i nie narzekam.Fotki te powstały bez zadnych przygotowan,czatowania godzinami w zasadzce itp,itd.Mieszkam w standardowym blokowisku w ktorym jest sporo zieleni i zywopłtów.To w nich a zwłaszcza w trzech z nich z lubością i z nieznanego mi powodu przesiaduje ich tam najwiecej.Forki zrobiłem w odstępie tygodnia w tych samych krzakach,kiedy przechodziłem obok nich idąc z żoną na parking.Oczywiscie ze nie czekały one na mnie.Częsc w popłochu uciekła ale zawsze kilka zostało....i to one zostały uwiecznione.Mozna więc powiedziec ,ze to moje takie ptasie street - foto:-)
Wujkowi Maro dziękuję za sugestię.Miejsce w którym mieszkam jest zdominowane przez sroki,ktore chyba wyparły wroble.Jednak strzelenie fotki sroce .............to powazna sprawa.Są bardzo płochliwe,chyba inteligentniejsze od wróbli i czasami mam wrazenie ze "lecą sobie ze mną w kulki" Juz mi się wydaje ze ją mam a ona fruuuuuuuuuu :-)
Odezwał sie we mnie uspiony instynkt mysliwego w koncu chyba uda mi się chociaz jedna z nich "ustrzelic".
Dzięki wszystkim za sympatyczne opinie i pozyteczne uwagi :D
No jak widać nie tylko u mnie wredne sroki wyparły małe wróbelki z gniazd :mad: tylko u mnie tak płochliwe nie są.
Voovoo, tak z ciekawości zapytam, bywasz na FP (http://www.fotografia-przyrodnicza.art.pl/galeria.php?kat=fauna_ptaki)?