Zobacz pełną wersję : Pies w biegu
Witam,
powiedzcie, czy dopuszczalne jest takie poruszenie obiektu w biegu? To moja pierwsza fotka tego typu, wykonana z reki E-10.
pozdrawiam,
excel
http://i117.photobucket.com/albums/o54/excel_photo/P1254159.jpg
Hmm, i tu by się przydała stabilizacja, :) poruszone ale przy czasie 1/13s to jest nieuniknione.
Gdyby nie to byłoby całkiem fajne.
No światła dobrego to nie miałeś ??
Teraz to zrobiłeś ?? Kurde a u nas dziadek mróz zawitał, wszystko na biało jest
moim zdaniem za bardzo. gdyby chociaz np glowa byla wyrazna, to jeszcze by uszlo, ale tutaj mam wrazenie, ze po prostu cala fota jest rozmazana. zdaje sobie sprawe, ze ciezko psa utrzymac w kadrze :)
Hmm, i tu by się przydała stabilizacja, :) poruszone ale przy czasie 1/13s to jest nieuniknione.
Gdyby nie to byłoby całkiem fajne.
No światła dobrego to nie miałeś ??
Teraz to zrobiłeś ?? Kurde a u nas dziadek mróz zawitał, wszystko na biało jest
Zibi, fotka jest wykonana okolo 3 godz. temu. Wyszlo slonko, mnie zobaczylo i sie schowalo. Swiatelko jest obrazone na mnie.
W normalnych ukladach fotki tej nie pokazalbym, ale jestem ciekaw, co jest akceptowalne.
A ukosne linie tla (glupi przypadek) Ci sie nie podoba?
Dzieki za komentarz.
Pozdrawiam,
excel
Rafał Czarny
25.01.07, 18:13
Fajnie się piecho ustawił w kadrze. Zdecydowanie wolałbym kontrastowe B&W z wyraźnym ziarnem. Użycie czerni i bieli mogłoby sugerować celowy zabieg (majzy). Kolorowe zdjęcie wygląda na nieudane (poruszone niechcący).
oczywiscie ze jest dopuszczalne, kwestia powodu poruszenia i kompozycji ktora niezaleznie od poruszenia powinna byc dobra
zdjęcie mi sie raczej nie podoba
pozdrawiam
PS np tu mam poruszone weselne, ktore moim zdaniem ma uzasadnione poruszenie (kadr tylko sredni ;) )
http://img184.imageshack.us/my.php?image=dsc59785eh.jpg
Moim zdaniem - gdyby odrobinę więcej ostrości było na głowie - byłoby ok. Rozmazane nogi i ogon są moim zdaniem jak najbardziej dopuszczalne, fajnie podkreślają ruch, nie mówiąc o tle.
Jeden wyraźny punkt uratowałby zdjęcie.
Moim zdaniem - gdyby odrobinę więcej ostrości było na głowie - byłoby ok. Rozmazane nogi i ogon są moim zdaniem jak najbardziej dopuszczalne, fajnie podkreślają ruch, nie mówiąc o tle.
Jeden wyraźny punkt uratowałby zdjęcie.
Aga,
zimno jak diabli, "rece splowiale", psina cala happy, w koncu na wolnosci, a ja za nia jako ten drugi kundel z aparatem, cos na zasadzie - a noz sie uda?
Zgadzam sie z Wami, ze reszta niech bedzie w mazidlach, ale chociaz pyszczek, tak, chociaz pyszczek...
Probowalem trzymac aparat bardzo stabilnie i gonic wzrokiem i aparatem, no... niezupelnie kleska, a to juz ociupinka sukcesu. Wyjde z nia czesciej na spacer, moze bedziej mniej dzika i wezme E-500, moze latwiej bedzie utrzymac w spokoju.
Aga, pamietaj, ze E-10, to cale 1080g, to przeciez torebka cukru.
Dzieki wszystkim za uwagi.
pozdrawiam,
excel
Jeśli nie składasz broni - chętnie obejrzę efekty :)
poza oczywistymi bledami mi sie ogolnie efekt podoba
RadioErewan
25.01.07, 21:08
Wetnę Ci się kotem w "biegu".
Pozdrawiam
Tadeusz Jankowski
25.01.07, 22:08
Excel,
Fotka przede wszystkim przedstawia ruch, zwinność, psią zabawę i radość. Smiejące się oczy, wirujący ogon, tulów w pędzie, mordka w podrzucie.
Ruch jest podkreslony przez panningowanie, czyli panoramowanie (nie do końca udane), bo piesek jest ociupinkę za mało ostry z przodu. Także tło jest zbyt ekspresyjnie paskowane. Ale najwazniejsza jest psia radość i ochota do zabawy. Jak inni przedpiścy widziałbym troszke więcej ostrości na łebku, ale nie uważam to za duży mankament. Inne zalety w moich oczach przeważają.
Taką fotkę jest bardzo trudno wykonać, ponieważ obiekt jest w szalonym, nieobliczalnym ruchu, a na tej powyżej udało się nie tylko uchwycić całą postać zwierzęcia, ale jeszcze ją zakomponowaćpo przekątnej (i to ciasno) i ten kij w pysku też, co znakomicie wzmacnia dynamikę.
Im dalej odsuwam oczy od fotki tym więcej widzę ruchu, tym mniej przeszkadza tło.
Mimo wyraźnych wad, fotkę oceniam dość wysoko.
To nie jest majz, ponieważ ruch jest naturalny, czuje sie dynamikę na całym obszarze zdjęcia. Majz to jest sprawa, jak na moj gust, często sztuczna, ponieważ jest wykonywana wg szablonu, w którym rozmycie obiektów (całego zdjęcia) gra główną rolę, ma nadawać mu jakąś metafizykę.
Gary,
Twoje zdjęcie weselne mi się podoba. Tańcząca para jest bardzo autentyczna, na miejscu, adekwatna. Mniej ważna jest kompozycja, bo to reportazowa fotka i w dodatku z czuciem wykonana.
Poruszenie głowy partnerki moim zdaniem pogarsza estetykę, ponieważ ma kontury rude pochodzące od oświetlenia żarowego.
Pzdr, TJ
Pies biegnie, a kot sie... turla :mrgreen:
Gdyby pies mial ostra mordke, to byloby bardzo dobrze. Niestety nie do konca ma, co psuje efekt zdjecia, bo zamiast ruchu fokta zaczyna ukazywac rozmazanie. Naprawde niewiele brakowalo.
Pzdr
Nie Excel, ja nie powiedziałem, że mi się nie podoba, efekt z pasmami trawy jest fajny i podoba misie, szkoda właśnie że choć łeb nie jest czysty i dlatego powiedziałem, że przydałaby się stabilizacja.
natomiast kotek RE, to raczej wytrzepuje coś :) aniżeli się rusza :), ale ładnie wyszedł z tym okiem :)
Dziekuje wszystkim za bogate komentarze. Szczegolnie doceniam to, ze coraz czesciej fotki sa w pewnym stopniu szerzej analizowane, nie swoje fotki mam na mysli swoich, a ogolnie. Piszemy coraz czesciej podajac powod uznania krytyki. Niewazne czy ma to pozytywny czy tez negatywny wydzwiek. Najwazniejsze, ze jest konstruktywna. Bardzo to dobry trend, bo edukacyjny.
Radek wkleil bardzo interesujaca fotke, ale napisac jak do tego doszedl, to juz nie. A ciekaw bylbym, sadze, ze nie tylko ja. Uchyl rabka tajemnicy?
Jeszcze raz dziekuje.
Pozdrawiam,
excel
zapomnialem dodac, ze chyba ciezko jest zrobic panning, jesli obiekt przesuwa sie do ciebie, a nie rownolegle do ciebie :) (i jeszcze buja na boki)
Radek wkleil bardzo interesujaca fotke, ale napisac jak do tego doszedl, to juz nie. A ciekaw bylbym, sadze, ze nie tylko ja. Uchyl rabka tajemnicy?
Musi zastosował jakiś wirujący efekt w PSie :)
Smerf Maruda
26.01.07, 00:45
Taką fotkę jest bardzo trudno wykonać
Bez przesady. Wystarczy mieć cyfrówkę i już można walnąć fafdziesiąt jotpegów w trybie drive :-)
Aga,
ja ma alergie na slowo PSie. Jakos mi sie tak brzydko kojarzy, ze roznie nieciekawie mi sie dzieje. A mam to od ponad roku. Mam nadzieje, ze wynajda jakis puder na to.
pozdrawiam,
excel
Taką fotkę jest bardzo trudno wykonać
Bez przesady. Wystarczy mieć cyfrówkę i już można walnąć fafdziesiąt jotpegów w trybie drive :-)
Lgrabun,
to wszystko sie zgadza, cyfrowke mam, nie w tym problem. Nie wziales pod uwage, ze jestem dzieckiem wyjatkowej troski pod wszystkimi wzgledami, fotograficznym szczegolnie.
pozdrawiam,
excel
A któż takiej alergii nie ma, co zrobić. Jedynie wymyślić jakieś słowo zastępcze - do odwołania. Bo Photoshop - stanowczo za długie ;)
RadioErewan
26.01.07, 01:13
No to proszę oto opis:
<początek>
1. Przymierzyć w kota, który się za chwilę otrząśnie patrząc na nas. Aparat z czasem ekspozycji długawym (tu był już zmierzch).
2. Nacisnąć spust migawki w odpowiednim momencie.
<koniec>
Zapomniałem. "Mieć farta".
Pozdrawiam
mozna jeszcze poszukac wtyczki do ps'a, np cat spin...albo cos w tym stylu ... :mrgreen:
RadioErewan
26.01.07, 01:33
mozna jeszcze poszukac wtyczki do ps'a, np cat spin...albo cos w tym stylu ... :mrgreen:
To ja bym sobie poradził bez takiej wtyczki. Tylko zakręcenie jedynie kawałków kota staje się jakimś tam problemem, a i zdjęcie "samo wyszło", bez sterydów.
Pozdrawiam
no domyslam sie, ale ja zartowalem :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
......Tylko zakręcenie jedynie kawałków kota staje się jakimś tam problemem, a i zdjęcie "samo wyszło", bez sterydów.
Pozdrawiam
RE, czy to kot-skladak?
pozdrawiam,
excel
Do Twojego pytania: tez się kiedys nad tym zastanawiałem.Sądzę ze nie ma na takie pytanie jednoznacznej odpowiedzi.Puryści powiedzą ze jest to niedopuszczalne.Moim zdaniem,jesli jest to rezultat cudownego przypadku i dało to nadspodziewany artystyczny efekt to jestem za!Drugi wariant,ktory dopuszczam to swiadome uzycie takiej "niedoskonałosci" w celu osiągnięcia zamierzonego efektu.......o ile został on osiągnięty :mrgreen: W przypadku Twojej fotki zaden z tych dwóch wymienionych wyzej przypadków nie zaistniał.Sądzę,że warto próbować.Pozdrawiam :D
Witaj excel,
Mnie fotka bardzo się podoba. Nie przeszkadza mi że głowa psa nie jest ostra, bardzo ostra. Wg mnie jest bardziej ostra niż pozostałę częsci ciała zwierzaka i to jest dobre, wystarczające. W końcu to jest zdjęcie ruchu. Kot na zdjęciu Radka kręci głową prawie wokół jej osi dlatego łatwiej było uchwycić ostre oko, poza tym leży sobie spokojnie. W przypadku Twojego psa sytuacja była zupełnie inna, chyba raczej trudniejsza. Niech ktoś spróbuje pstryknąć biegnącego w kierunku aparatu psa z ostrą głową. Medal mu za to ;). Sam też ma pieska (nie jednego) i wiem jakie to kłopotliwe. Dlatego właśnie Twoja fotka mi się podoba. Rozmycie tła wyszło super. Takie skośne, nietradycyjne. A tak poza tym to masz fajną psinkę :D .
Ja się nie pogniewasz pozwolę sobie podpiąć się pod Twój wątek i pokaże Wam zdjęcie kosa. Cieszył się ptaszek z nadejścia wiosny i kompał się w topniejącym śniegu. Kiedyś dostałem podobne zdjęcie @ i myślałem że to rozmycie główki to poprostu PS. Tym czasem wyszło mi coś takiego.
Rafał Czarny
26.01.07, 09:59
To ja bym sobie poradził bez takiej wtyczki. Tylko zakręcenie jedynie kawałków kota staje się jakimś tam problemem, a i zdjęcie "samo wyszło", bez sterydów.
Pozdrawiam
Można też kota wsadzić do pralki wirnikowej typu Frania. Trzeba jednak pamiętać, że kota można prać, ale nie można wyżymać!!!!
Excel jak dla mnie dopuszczalne, widac dynamike i ruch. Wiele powiedziec nie moge bo odpowiedzi udzielil Tadeusz a takze wielu innych forumowiczow. Zdjecie mi sie podoba i nie przeszkadza mi brak ostrosci.
Pozdrawiam
WUJEK MARO
26.01.07, 16:28
Mnie się psina bardzo podoba, zwróciłem uwagę na poruszenie ogona - pies w odróżnieniu od człowieka ma radochę z noszenia drewna :-)
A kot RE jest mistrzowski.
Rafał Czarny
26.01.07, 16:48
Ja kiedyś zrobiłem takiego majza. Nic nie było Psute:
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.marekhlasko.republika.pl/Foto/sad_kacperos_03.jpg)
Rafal,
jak dla mnie, to fotka jest rewelacyjna. Jeszcze lepsza jak kot RE, poniewaz obrot tworzy barwne zawirowanie, a uniesione w gore oczy dziecka, sa doskonalym dopelnieniem teczowej impresji.
Nie przeszkadza mi brak ostrosci, ginie wsrod barw i ufnych oczu dziecka.
Okazuje sie, ze Ty nie tylko w zyciu jestes zakrecony (pozytywnie), ale zakrecone fotki tez robic potrafic.
pozdrawiam,
excel
No to i ja dam coś ruszonego :roll:
Zakręcony majz Rafała - super :)
Rafał Czarny
26.01.07, 22:00
Dzięki Aga. Powstał przez kręcenie aparatem wokół osi obiektywu.
Sorry, ale jest to kawalek burka, ktory wlasnie ukradl sasiadowi kawalek drewutni. Do mnie ta fotka zupelnie nie przemawia w zaden sposob. Bo gdyby burek byl nieporuszonay, to jeszcze moge zrozumiec intencje. Ale tak... No leci pies, a fotograf chcial cos pstryknac, ale mial ustawienia, jakie mial, wiec cyknal na co go stac. I tyle... Sorry excel. Lubie Twoje niektore fotki, ale ta mi pachnie fotka przypadkowa...l
Tadeusz Jankowski
27.01.07, 16:32
Part,
Pozwól, że wypowiem opinię - to nie jest fotka przypadkowa, takiego zdjęcia nie można wykonać przypadkiem, trzeba się mocno spręzyć, a nawet wtedy szansa na otrzymanie takiego obrazka wzrośnie z 1:Milion do np. 1:100 i trzeba zawsze liczyć na szczęście, co nie oznacza, że fotka jest przypadkowa, co w zrozumieniu wielu forumowiczów jest pstrykiem na chybił trafił, bez pomysłu, wykonaniem zdjęcia przez nieświadomego usera.
Pzdr, TJ
WUJEK MARO
27.01.07, 17:16
takiego zdjęcia nie można wykonać przypadkiem, trzeba się mocno spręzyć, a nawet wtedy szansa na otrzymanie takiego obrazka wzrośnie z 1:Milion do np. 1:100 i trzeba zawsze liczyć na szczęście
Bez przesady Tedi