Zobacz pełną wersję : adapter 4/3 > OM
Witam, mam pytanie do ludkow ktorzy uzywaja obiektywy OM przez adapter, czy ten podany na aukcji jest wart kupienia czy lepiej poczekac na cos lepszego. Cena jest atrakcyjna tylko jak z jego jakoscia bo nie chcialbym popsuc aparatu.
http://www.allegro.pl/item897493687_adapter_olympus_digital_4_3_olympus_ zuiko_om.html
jesli ktos kupowal od tego sprzedawcy to prosilbym o opinie czy mozna mu zaufac :)
dziekuje
pozdrawiam
rafal
Rafał Czarny
25.01.10, 16:08
A nie lepiej szukać adaptera z potwierdzeniem ostrości?
powiem tak . jesli chodzi o dandeliona to zawsze mozna dokupic sam chip i zamontowac , ale tak naprawde to zaczalem czytac opis entera dotyczacy programowania i powiem jedno, jak na razie to jest dla mnie czarna magia.... zeby uzywac adapter do stalki jest ok ale co gdy sie chce uzyc do zooma manuala. z tego co wyczytalem to trzeba zmianiac ustawienia chipa.
poza tym nie mam na obecna chwile az tyle kasy zeby kupic komplet za co najmniej 160zl.
a moze wyjasnicie jak uzywac adaptera z chipem do zoomow manualnych?
Rafał Czarny
25.01.10, 17:40
a moze wyjasnicie jak uzywac adaptera z chipem do zoomow manualnych?
Nie mam pojęcia. Ale sama idea używania przelotki z czipem z zoomami manualnymi jest bez sensu. Sens używania starych manuali jest wtedy, kiedy są porządne jakościowo czyli ostre, jasne itd. A takie są w zasadzie tylko stałki (poza nielicznymi wyjątkami). Po co używać ciemnych manualnych zoomów - lepiej założyć dedykowanego kita.
Stare zoomy są przeważnie bardzo kiepskie.
Przeprogramowywanie jest tylko dla tych co lubia mieć ładny exif. Mój adapter nigdy nie programowany, potwierdza prawidłowo ostrość na ogniskowych stałkach od 20 do 200mm.
Przeprogamowywanie jest także dla tych co maja stabilizację. Jak body będzie miło błędnie podawana ogniskową to włączony IS bardziej zaszkodzi niż pomoże. A programowanie chipa nie jest tak skomplikowane jak się zdaje po pierwszym przeczytaniu instrukcji :)
ok. a wracajac do sedna ktos mial juz przelotke od tego sprzedawcy?? chodzi mi o jakosc wykonania i ewentualne zaszkodzenie body.