Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : adapter 4/3 > OM

onkiel
25.01.10, 15:59
Witam, mam pytanie do ludkow ktorzy uzywaja obiektywy OM przez adapter, czy ten podany na aukcji jest wart kupienia czy lepiej poczekac na cos lepszego. Cena jest atrakcyjna tylko jak z jego jakoscia bo nie chcialbym popsuc aparatu.
http://www.allegro.pl/item897493687_adapter_olympus_digital_4_3_olympus_ zuiko_om.html
jesli ktos kupowal od tego sprzedawcy to prosilbym o opinie czy mozna mu zaufac :)
dziekuje
pozdrawiam
rafal

Rafał Czarny
25.01.10, 16:08
A nie lepiej szukać adaptera z potwierdzeniem ostrości?

onkiel
25.01.10, 16:30
powiem tak . jesli chodzi o dandeliona to zawsze mozna dokupic sam chip i zamontowac , ale tak naprawde to zaczalem czytac opis entera dotyczacy programowania i powiem jedno, jak na razie to jest dla mnie czarna magia.... zeby uzywac adapter do stalki jest ok ale co gdy sie chce uzyc do zooma manuala. z tego co wyczytalem to trzeba zmianiac ustawienia chipa.
poza tym nie mam na obecna chwile az tyle kasy zeby kupic komplet za co najmniej 160zl.
a moze wyjasnicie jak uzywac adaptera z chipem do zoomow manualnych?

Rafał Czarny
25.01.10, 17:40
a moze wyjasnicie jak uzywac adaptera z chipem do zoomow manualnych?

Nie mam pojęcia. Ale sama idea używania przelotki z czipem z zoomami manualnymi jest bez sensu. Sens używania starych manuali jest wtedy, kiedy są porządne jakościowo czyli ostre, jasne itd. A takie są w zasadzie tylko stałki (poza nielicznymi wyjątkami). Po co używać ciemnych manualnych zoomów - lepiej założyć dedykowanego kita.

Stare zoomy są przeważnie bardzo kiepskie.

czmielek
25.01.10, 17:41
Przeprogramowywanie jest tylko dla tych co lubia mieć ładny exif. Mój adapter nigdy nie programowany, potwierdza prawidłowo ostrość na ogniskowych stałkach od 20 do 200mm.

Nemo5576
25.01.10, 17:52
Przeprogamowywanie jest także dla tych co maja stabilizację. Jak body będzie miło błędnie podawana ogniskową to włączony IS bardziej zaszkodzi niż pomoże. A programowanie chipa nie jest tak skomplikowane jak się zdaje po pierwszym przeczytaniu instrukcji :)

onkiel
25.01.10, 18:39
ok. a wracajac do sedna ktos mial juz przelotke od tego sprzedawcy?? chodzi mi o jakosc wykonania i ewentualne zaszkodzenie body.