Zobacz pełną wersję : Matryce w kompaktach Olka
Pytanie o detal :mrgreen: - czy w kompaktach Olka znajduja sie matryce Kodaka czy tez innej firmy (ewentualnie roznych firm zaleznie od modelu)? Jesli Kodak, to jak wypada efekt koncowy czyli fotka z Olka i mniej wiecej odpowiadajacego mu Kodaka? Moze jakies porownanie, ktos zna jakies linki do takiego info? Szukam jakiejs maszynki z mozliwoscia stosowania filtrow do prostej rejestracji technicznej.
W kompaktach zazwyczaj jest matryca wielkiego brata na cztery litery. Kodak dostarczał matryce do dotychczasowego E-Systemu (za wyjątkiem E-330). Jakość gotowego obrazu nie odzwierciedla pracy samej matrycy, gdyż nad tym śmieciem pobranym z matrycy ciężko pracuje procesor obrazu (tu mam na myśli i hardware i software), a efekt końcowy uzależniony jest od algorytmów, procedur wyostrzania, nasycania, podbijania, filtrowania itp. itd, przy czym ta najważniejsza część procesów między przetwornikiem analogowo-cyfrowym a końcowym zapisem jest u każdego producenta inaczej realizowana. To jest przyczyna, z powodu której w aparatach różnych producentów z identycznym modelem matrycy, zdjęcia wyglądają inaczej (o optyce nie wspominam, bo to już inna bajka :D )
Jack
Co siedzi w lustrach Olka, to wiem, ale co do kompaktowych matryc, to przyznam, ze mnie zaskoczyles. Stawialem na Kodaka. Dzieki za info.
pozdrawiam :D