PDA

Zobacz pełną wersję : To się nazywa handel!!!

Eddie
23.01.07, 15:10
Popatrzcie, tak się w Polsce handluje. Dwie oferty, dwie różne ceny.

http://cyfrowe.pl/karta_produktu.php?idProdukt=2472

http://cyfrowe.pl/karta_produktu.php?idProdukt=3178

Jeśli o mnie chodzi, taki proceder powinien być ścigany z urzędu.

A tak w ogóle, to pomagam tym wątkiem nowicjuszom i niezdecydowanym, przestrzegam przed płaceniem 3200 za lustrzankowego ultrazooma!!!
Co innego lustrzanka z dwoma szkłami za 2600 :)))

Rafał Czarny
23.01.07, 15:17
E500 z dwoma porządnymi kitami za 2 600 to naprawdę dobra oferta. Olek mądrze (czyli względnie nisko) ustalał cenę E500 od samego początku kiedy pojawił się na rynku. A ten ultrazoom to kaszana (jak wszystkie ultra zoomy).

Eddie
23.01.07, 15:25
E500 z dwoma porządnymi kitami za 2 600 to naprawdę dobra oferta. Olek mądrze (czyli względnie nisko) ustalał cenę E500 od samego początku kiedy pojawił się na rynku. A ten ultrazoom to kaszana (jak wszystkie ultra zoomy).

Najwieksza kaszana jednak jest wywalanie jego ceny na taki poziom

grizz
23.01.07, 18:20
Jeśli o mnie chodzi, taki proceder powinien być ścigany z urzędu.

? Ale o co chodzi???

Oferta jest ofertą nie musisz kupować ;)

fotomic
23.01.07, 18:27
Ten ultra zoom to nie taka wielka kaszana jak sie wydaje ;) - odstaje od reszty, ale coś za coś(chociaż stosunek cena/jakość poraża). W sklepach jego cena ma sie wysoko i pewnie tym to jest podyktowane.

kali999
23.01.07, 19:10
No ja dokładny zestawik z linku pierwszego w lipcu kupiłem za 2970zł czyli w sumie jeszcze nie tak strasznie spadła cena.

Smerf Maruda
23.01.07, 20:21
Nie rozumiem - jest oferta, nikt nie musi kupować. Po co się oburzać?

Podejrzewam również, że jak ktoś ma wydać dwa i pół kafla, to wpierw pogrzebie w internecie, poszuka i popyta, żeby nie wyrzucić pieniędzy w błoto.

suchar
23.01.07, 20:26
Ja tez nie bardzo rozumiem. Nikt nie kaze kupowac. Pomyslalem sobie, ze mozna to uznac za pewien podstep, by wyciagnac od niezorientowanego klienta wiecej kasy. Jednak znalazlem dwie inne oferty, w ktorych tez E500+18-180 jest drozszy od E500+14-45+40-150. Zapewne jest tak, ze zestaw z superzoomem sam Olympus sprzedaje sklepom drozej i stad takie ceny.
http://www.e-cyfrowe.pl/lustrzanki/olympus-e-500-czarny-z-ob-zuiko-digital-14-45mm-i-40-150mm-p-3374.html
i
http://www.e-cyfrowe.pl/lustrzanki/olympus-e-500-czarny-z-ob-zuiko-digital-18-180mm-p-5239.html
PZdr

chomsky
23.01.07, 21:21
Z urzedu powinna byc scigana glupota.
Czesc.Ch.

luc4s
23.01.07, 21:24
Chomsky, czy Ty chcesz całkiem nasze organa ścigania sparaliżować :?: :mrgreen:

suchar
23.01.07, 21:29
Z urzedu powinna byc scigana glupota.
Czesc.Ch.

To z pewnoscia, jednak w tym wypadku strate ponosi sprzedawca :) Klient moze kupic taniej o 500zl lepszy zestaw. Druga sprawa, to jest fakt, ze z taka cena E500+18-1800 sprzedawca/Olympus za duzo na tym zestawie nie zarobi, bo raczej malo osob go kupi...
Pzdr

Jack
23.01.07, 22:02
Popatrzcie, tak się w Polsce handluje [...] Jeśli o mnie chodzi, taki proceder powinien być ścigany z urzędu...Eddie, w takie tematy zazwyczaj nie wchodzę, żeby nie narazić się na zarzut spamowania, ale teraz juz nie wytrzymałem, bo gadasz, jak potłuczony. Najpierw sprawdź sugerowane ceny detaliczne OPL na body E-500 i 18-180 (zaręczam, że ta suma wychodzi dużo więcej), ale pal to licho, bo nie mam żadnego interesu wspierania danego oferenta.
Chodzi mi o sam obiektyw. Co masz przeciw 18-180? Czy w ogóle robiłes tym zdjęcia? Jak na klasyczny spacerzoom jest wystarczająco dobry, aby robić z tego wydruki (odbitki) co najmniej 20x30 bardzo dobrej jakości, bez dodatkowego "czarowania" PS-em. Świadom jestem, że 10x zoom nie dorówna nigdy zestawowi stałek, ale bez przesady!
Jack

C+
23.01.07, 22:23
Popatrzcie, tak się w Polsce handluje [...] Jeśli o mnie chodzi, taki proceder powinien być ścigany z urzędu...Eddie, w takie tematy zazwyczaj nie wchodzę, żeby nie narazić się na zarzut spamowania, ale teraz juz nie wytrzymałem, bo gadasz, jak potłuczony. Najpierw sprawdź sugerowane ceny detaliczne OPL na body E-500 i 18-180 (zaręczam, że ta suma wychodzi dużo więcej), ale pal to licho, bo nie mam żadnego interesu wspierania danego oferenta.
Chodzi mi o sam obiektyw. Co masz przeciw 18-180? Czy w ogóle robiłes tym zdjęcia? Jak na klasyczny spacerzoom jest wystarczająco dobry, aby robić z tego wydruki (odbitki) co najmniej 20x30 bardzo dobrej jakości, bez dodatkowego "czarowania" PS-em. Świadom jestem, że 10x zoom nie dorówna nigdy zestawowi stałek, ale bez przesady!
Jack

Przymierzam się do zrobienia testu 18-180 vs. 50-200 więc kilka mitów padnie ;) :D

Jack
23.01.07, 22:29
Przymierzam się do zrobienia testu 18-180 vs. 50-200 więc kilka mitów padnie ;) :DNie miej mnie za tępego faceta. Nie uzyskasz ode mnie oświadczenia, że 18-180 jest lepszy od 50-200 :mrgreen: Chciałem jednak powiedzieć, że do typowych zastosowań ten pierwszy sprawdza się całkiem przyzwoicie i opinia, że jest be, bo aż 10x i nie może byc dobry, nie jest prawdziwa.
Jack

fotomic
23.01.07, 22:33
Jack

Przymierzam się do zrobienia testu 18-180 vs. 50-200 więc kilka mitów padnie ;) :D jak wujo olek da :D

Jack
23.01.07, 22:33
Przymierzam się do zrobienia testu 18-180 vs. 50-200 więc kilka mitów padnie ;) :DJeszcze jedno: jak bys miał problem z pozyskaniem 18-180 na czas testów, daj znać, to coś wykombinujemy :D
Jack

fotomic
23.01.07, 22:34
Przymierzam się do zrobienia testu 18-180 vs. 50-200 więc kilka mitów padnie ;) :DJeszcze jedno: jak bys miał problem z pozyskaniem 18-180 na czas testów, daj znać, to coś wykombinujemy :D
Jack a czy mozna przez Ciebie coś przyspieszyc w tej materii ?

Jack
23.01.07, 22:37
jak wujo olek da :DTy masz wieksze szanse :D jestem ze szkłem we Wrocku 12.02.
Jack

C+
23.01.07, 22:37
Przymierzam się do zrobienia testu 18-180 vs. 50-200 więc kilka mitów padnie ;) :DNie miej mnie za tępego faceta. Nie uzyskasz ode mnie oświadczenia, że 18-180 jest lepszy od 50-200 :mrgreen: Chciałem jednak powiedzieć, że do typowych zastosowań ten pierwszy sprawdza się całkiem przyzwoicie i opinia, że jest be, bo aż 10x i nie może byc dobry, nie jest prawdziwa.
Jack

Mitów, że jest aż tak kiepski :mrgreen: 18-180 jest 2 razy tańszy i dla wielu będzie lepszym (ekonomicznie) wyborem. Trzeba tylko pokazać jego możliwości.

grizz
23.01.07, 22:39
?

przecież to cholerka dwa różne szkła...

Jack
23.01.07, 22:51
Dwa różne szkła z dwóch różnych klas. Kwestia proporcji ceny do mozliwości. Sądzę, że celebrity plus i fotomic cos wykombinują, żeby zrobić obiektywna relację :mrgreen:
Jack

C+
23.01.07, 22:55
?

przecież to cholerka dwa różne szkła...

Ale nie każdy chce wydać ponad 3,5k żeby mieć okazjonalnie >150mm ;)

willow32
24.01.07, 02:35
tak się właśnie zastanawiałem czy ktoś zabierze głos w tej sprawie, bo w głowie mi się nie mieści że można tak jechac po szkle z którym nie miało się nic wspólnego i o którym nawet tutaj za wiele się nie pisało (o ile wogóle się pisało) mój znajomy kupił to szkło w zestawie z E-330 będę się z nim widział w piątek, jeżeli uda mi się wydębić od niego szkiełko na weekend popstrykam nim trochę żeby pokazać ze to kawał porządnego szkła
pozdrawiam

Karol
24.01.07, 03:55
Owego megazoooooooooma nie znam, troszkę ciemny i za wąska jak dla mnie na krótkim końcu w dodatku nie najtańszy... Polityką cenową rządzą raczej marketingowcy i chyba nie należy się tu doszukiwać rozsądku z punktu widzenia kosztów produkcji czy fotografującego. Po prostu producent/dystrybutor w ten sposób stara się "pomóc" dokonać wyboru kupującemu.
Do niedawna w USA dual kity można było kupić tylko z E-500, natomiast E-330 sprzedawano z uporem maniaka właśnie z owym megazoomem... Gdyby był 330+dual kit równolegle z takimi samymi szkłami z E-500 pewnie proporcje sprzedaży tych puszek byłyby inne. Od niedawna Oly łaskawie oferuje E-330 + dual kit...

suchar
24.01.07, 16:38
ktotek: patrzac na to, ze E330 ma LV, czyli jest to tak jakby kompakt, ale robiacy zdjecia i oferujacy mozliwosci jak lustrzanka, to sprzedawanie go z megazoomem (36-360mm to zakres jak w kompaktach superzoom) i nie oferowanie go w dual kicie ma jakis sens. Sprzedaje sie go wtedy wlasciwie jako kompakta o jakosci zdjec lustrzanki. Kiedy wszyscy, ktorzy maja na to kase, ktorzy chca miec jakosc zdjec z lustrzanki ale funkcjonalnosc jak z kompakta (LV i jeden obiektyw) kupia ten zestaw, to wtedy Olympus wprowadza E330 w dual kicie dla reszty. Wprowadzenie najpierw zestawu E330+18-180 ma zapewne ulatwic wybor osobom, o ktorych pisalem wyzej. Ci, ktorzy chca dual kita i tak domyslaja sie, ze w koncu wjedzie, wiec moga poczekac, bo zapewne na E330 zdecydowali sie glownie ze wzgledu na LV, a tylko E330 go w tej cenie ma. Troche podobna sytuacja jak to, ze E330 najpierw byl w sklepach tylko z 14-45, a potem dopiero w dual kicie. Tak mysle, nie wiem, czy trafielm.
Pzdr