Zobacz pełną wersję : STUDNIÓWKA! :) Jakie ustawienia aparatu?
Witam!
Mam do Was forumowicze pytanie - bardzo pilne :)
Otoz dzisiaj mam studniowke, chce zabrac ze soba mojego Olka SP 560-UZ ale nie bardzo wiem na jakich ustawieniach mam robic zdjecia :/ Moge prosic o pomoc? Chodzi glownie o ustawienia Światła jakie musi byc ustawione, czy jakies zarowkowe czy jak :/ Wszystko przez to ze nigdy nie robilem zdjec z lampa blyskowa a tam tylko takie bede pstrykal... No i tez jak z pozostalymi ustawieniami? Zdjecia tak jak mowie z lampa w pomeiszczeniu pewnie dosyc dobrze oswietlonym i wszystko z reki bo statywu nie posiadam. Wielkie dzieki za pomoc i prosze o szybka odpowiedz!
POZDRAWIAM! :)
ehhh chyba zly dzial, prosze zatem o przeniesienie :/
Rafał Czarny
20.01.10, 16:26
Witam!
Mam do Was forumowicze pytanie - bardzo pilne :)
Otoz dzisiaj mam studniowke, chce zabrac ze soba mojego Olka SP 560-UZ ale nie bardzo wiem na jakich ustawieniach mam robic zdjecia :/ Moge prosic o pomoc? Chodzi glownie o ustawienia Światła jakie musi byc ustawione, czy jakies zarowkowe czy jak :/ Wszystko przez to ze nigdy nie robilem zdjec z lampa blyskowa a tam tylko takie bede pstrykal... No i tez jak z pozostalymi ustawieniami? Zdjecia tak jak mowie z lampa w pomeiszczeniu pewnie dosyc dobrze oswietlonym i wszystko z reki bo statywu nie posiadam. Wielkie dzieki za pomoc i prosze o szybka odpowiedz!
POZDRAWIAM! :)
Włącz pełną automatykę i nie wnikaj w ustawienia. Nie można w jednym poście poradzić jak robić zdjęcia. To nie takie proste. Na ten temat napisano tony książek.
Zdaj się na automat. Cudów nie zrobisz, ale pamiątka będzie.
Jeśli robisz zdjecia z lampą to WB jest standardowy (słońce lub chmurka). Jeśli nie będziesz używał lampy to wtedy żarówka.
Ja bym aparatu nie brał, zwłaszcza, że sp560 do kieszeni marynarki nie schowasz. Po co masz się stresować...
Jak się uprzesz, to tryb auto - do wieczora już sie nic nie nauczysz innego ;)
P = perfect photo i jako amator tego się trzymaj !
Jak nie lubisz flesza i nie boisz się szumów, podbij iso na max i wyłącz lampę. Wartość F ustaw na jak najmniejsza.
Hmmm tzn na trybie P tak standardowo zawsze pstrykalem fotki, bawilem sie swiatlem, ostroscia i takie tam :P ale z lampa pomieszczeniu nigdy nie robilem :/ Wiec ktora opcja lepsza? Pelny automat czy tryb P? oczywiscie bez zmany ustawien, pomieszczenia i lampa.
Rafał Czarny
20.01.10, 17:10
Ustaw pełną automatykę.
Dziekuje bardzo za pomoc i lece sie bawic :)
Pozdrawiam!
Ciekawe co wyszło z waszych porad. Może autor wątku coś zaprezentuje?
Nie zaprezentuje bo nic mu nie wyszło :)
NightCrawler
21.01.10, 16:06
Pewnie jeszcze nie wstał po wczorajszej zabawie :)
Nie zaprezentuje bo nic mu nie wyszło :)
:grin::grin::grin:
Zdjęcia na pewno są już na naszej-klasie :D
nikolandia
10.02.10, 22:10
na naszej-klasie można znalesc wszystko:P
Nie mam konta ;P wrzuć tutaj :D