Zobacz pełną wersję : SnowPark -jakie ustawienia
Witam jutro się wybieram do snowparku w istebnej .
Doradźcie jakie ustawienia zastosować.
E-520 + 40-150mm.
Dzięki
Pozdrawiam
Witam jutro się wybieram do snowparku w istebnej .
Doradźcie jakie ustawienia zastosować.
E-520 + 40-150mm.
Dzięki
Pozdrawiam
Jak potrzebujesz,zeby Ci parametry podac,to moze lepiej zostan w domu.
Raven_Design
16.01.10, 22:39
Ustawienia? Chodzi Ci może o balans bieli w zimowej scenerii?
- Moja rada - używaj RAW'ów, ponieważ łatwiej potem będzie Ci dopasować kolory.
Może tryb tematyczny "Snow".
Nie parametry tylko jak najlepiej ustawić puszkę żeby była dynamika na zdjęciach??
dzięki za pomoc
Ustawienia? Chodzi Ci może o balans bieli w zimowej scenerii?
- Moja rada - używaj RAW'ów, ponieważ łatwiej potem będzie Ci dopasować kolory.
dzięki
Może tryb tematyczny "Snow".
Daniello tak zrobie i oleje ustawienia :)
Odpalaj lampę dla kontry.
I rób w Raw.
Raven_Design
16.01.10, 22:48
I ciepło się ubierz na plener. :wink:
Poza tym myślę że twój komentarz był zbędny.
Popróbuj w trybie A i zmieniając korektę ekspozycji. To tak ogólnie.
A jeśli chodzi o "dynamikę", to chcesz by na zdjęciach zarejestrował się ruch?
Popróbuj w trybie A i zmieniając korektę ekspozycji. To tak ogólnie.
A jeśli chodzi o "dynamikę", to chcesz by na zdjęciach zarejestrował się ruch?
Tak dokładnie chodzi mi o uchwycenie snowboardzistów w ruchu.
Raven_Design
16.01.10, 23:49
Więc powinieneś spróbować panoramowania. Musisz zastosować nico dłuższe czasy naświetlania i śledzić w kadrze fotografowany obiekt.
kowalikster
16.01.10, 23:50
Jak chcesz ruch to się musisz bawić na trybie S. Ale to też będzie zależne od światła i szybkości ziomali "snołbordzistów". Ja bym się nastawił na temat "śnieżny" spr jakie ustawienia i potem kombinował sam na M(anualu).
Więc powinieneś spróbować panoramowania. Musisz zastosować nico dłuższe czasy naświetlania i śledzić w kadrze fotografowany obiekt.
Czasy od 1/30 do 1/100 przysłona tyle ile wskaże światłomierz. ostrość manualna.
Przy ludziach w ruchu, panoramowanie to wyższa szkoła jazdy... zwłaszcza, ze freestye w parku to nie skoki narciarskie ;)
No to trudna sprawa na śniegu... Teoretyzując, jeśli miałbym się do tego zabrać, zrobiłbym kilka prób. Przede wszystkim przeszedł na tryb M, wybrał jedno miejsce z którego dokonam próby i jeden kierunek w jakim będę fotografował. Wybrał ISO 100, ustawił przysłonę na wartość, która dała by mi czas 1/10 - 1/20 lub zastosował filtry dające podobny rezultat. A następnie próbowałbym łapać snowbordzistów, panoramując. A, zapomniałbym... wyłączyłbym AF i ustawił ręcznie ostrość na miejsce w którym będę łapał przejeżdżających snowbordzistów. AF może nie zdążyć. Ewentualnie można spróbować użyć ciągłego AF i pilnować by śledzony obiekt był w punkcie AF. Tyle trzeba do uzyskania efektu ruchu podczas panoramowania.
To tak ogólnie napisane bo trudno przewidzieć jakie zastaniesz warunki. Czy np. będzie słoneczna pogoda, co spowoduje, że będzie trudno uzyskać podane czasy.
Generalnie trzeba popróbować.
Raven_Design
17.01.10, 00:08
Przy ludziach w ruchu, panoramowanie to wyższa szkoła jazdy... zwłaszcza, ze freestye w parku to nie skoki narciarskie ;)
Ale jest to rzecz do osiągnięcia - o ile się nabierze doświadczenia. Przede wszystkim trzeba przewidywać ze sporym zapasem to co chcemy sfotografować, a także dobrać do tego odpowiednią prędkość migawki + szybkość z jaką będziemy ten fotografowany obiekt śledzić. :cool:
No nie jest to łatwe, ale efekty rekompensują trudy.
Ale jest to rzecz do osiągnięcia - o ile się nabierze doświadczenia. Przede wszystkim trzeba przewidywać ze sporym zapasem to co chcemy sfotografować, a także dobrać do tego odpowiednią prędkość migawki + szybkość z jaką będziemy ten fotografowany obiekt śledzić. :cool:
No nie jest to łatwe, ale efekty rekompensują trudy.
Pokaż jakieś zdjęcia. Nie pamiętam kiedy ostatnio an forum widziałem takie obrazki.
Przy dynamicznych scenach na śniegu tryb M mi się nie sprawdził.
na sniegu w sloneczny dzien nie dasz rady uzyskac czasow 1/30, czy nawet 1/60. moze z polarem, albo szarym.
na sniegu w sloneczny dzien nie dasz rady uzyskac czasow 1/30, czy nawet 1/60. moze z polarem, albo szarym.
Dlatego pisałem o filtrach jako asekuracji.
Generalnie trzeba iść drogą od ogółu do szczegółu. Wiadomo jak ma z grubsza wyglądać obrazek, który chcemy uzyskać. Reszta to kombinacja. Wiadomo, że panoramowanie będzie dawało dobre rezultaty do efektu jaki mamy zarejestrować. Wiadomo, że tło rozmyje się w dłuższych czasach 1/10 - 1/30 czy nawet 1/60. Kwestia czym przytłumić nadmiar światła odbitego od śniegu? I tu już padła odpowiedź.
Przypomniało mi się jeszcze jedno. Być może przyda się lampa błyskowa do doświetlenia zawodników. Różnica między śniegiem, a ciemnym kombinezonem może być spora i nie do wyłapania przez aparat. Lampa to z kolei najlepiej ustawiona gdzieś z boku i wyzwalana bezprzewodowo. Wszystko zależy od scenki jaką sobie opracujesz ljuk11 na miejscu. Ale do tego przydałby się asystent albo jakieś pewne stanowisko, z którego będziesz łapał zawodników.
Można by długo opowiadać, ale to nie są gotowe scenariusze z których wyjdą zdjęcia na 100%. Trzeba to przećwiczyć. ljuk11, porwałeś się na efekciarstwo, a to co wyjdzie zależy w dużej mierze od doświadczenia i kilku prób.
kornik50000
17.01.10, 10:18
No to porady już dostałeś a my czekamy na efekty:)