PDA

Zobacz pełną wersję : polskie menu do sp-320

Joszka
22.01.07, 13:53
Witam, nie wiecie czy można znaleźć gdzieś polskie menu do sp320 do sciagnięcia? Szukałam po całym forum, bo ktoś już takie pytanie zadał ale nie moge natrafic na odpowiedź... Mam wrażenie, że omija mnie wiele ciekawych funkcjii. Mój techniczny angielski nie jest najlepszy...
I przy okazji- czy u Was (użytkowników sp320) funkcja stabilizacji obrazu też działa raczej srednio czy trafiłam na kiepski model?

krzysiekz
22.01.07, 14:04
Olki nie maja optycznej stabilizacji obrazu, cyfrowa stabilizacja to tylko podbijana czulosc ISO, co moze skrocic czas potrzebny do naswietlenia zdjecia, ale jednoczesnie powoduje wzrost szumow.

Co do jezyka, jezeli jest wogole dostepny, to dogranie wykonuje sie z poziomu olympus master, wybierajac 'uaktualnij aparat/jezyk'

Jack
22.01.07, 14:05
Producent nie przewidział polskiego menu do SP-320, zajrzyj zatem do instrukcji obsługi :D
Cyfrowa stabilizacja obrazu, mówiąc w najwiekszym skrócie, bazuje na podnoszeniu czułości. Więc, miedzy zdjęciami przy ISO 100 i przy ISO 400 znajdziesz bez wątpienia różnicę :mrgreen:
Jack

Joszka
22.01.07, 15:20
Dziękuję Wam. Instrukcję mam ale wiadomo, że wygodniej jest po prostu widziec wszystko bezpośrednio na wyswietlaczu... Co do tej czułosci to niestety nie wiem o czym mowa. Chyba faktycznie musze przysiąść i postudiować parę stron. Mam nadzieję, że można pozmieniać takie rzeczy w ustawieniach. szczerze- już chciałam go reklamować ;) Przy okazji- nie jestem blondynką ;) brak mi czasu po prostu.

Jack
23.01.07, 15:10
... Przy okazji- nie jestem blondynką ...Jesteś przewrażliwiona ;) skierowanie do lektury instrukcji nie było jakąkolwiek złośliwością, tylko podyktowane praktyką.
Z tą czułością jest pewna zależność bezpośrednio rzutująca na jakość obrazu. Im wyższe ISO ustawione w aparacie, tym bardziej podnosi sie poziom szumów w obrazie, czyli coraz większy poziom zakłóceń (m. in. wzrost tzw. "ziarna cyfrowego"), natomiast fotografowanie z najniższą czułością aparatu da zdjęcia przyzwoitej jakości. To jest sens tego, co napisał krzysiekz na temat cyfrowej stabilizacji obrazu. Stąd najprawdopodobniej Twoje niezadowolenie pochodzi z faktu używania trybu stabilizacji cyfrowej.
Jack