Zobacz pełną wersję : Problem z panoramą w Fe-200
Witam, mam problemik z włączeniem funkcji Panorama w aparacie Fe-200, mam włożoną kartę pamięci 512MB, gdyż wg instrukcji, ta funkcja wymaga karty pamięci xD. Funkcja Panorama jest ciągle zaciemniona, uaktualniłem nawet dziś oprogramowanie aparatu do wersji 1.1 ale wciąż panorama nie jest aktywna. Jeśli ktoś wie co może być tego przyczyną, to proszę o pomoc.
Panorama wymaga oryginalnej karty xD Olympusa. Jesli masz karte innego producenta, albo sformatowana z poziomu komputera to nie bedzie dostepu do panoramy.
Właśnie mam kartę Fujifilm 512MB, w związku z tym tłumaczyło by to dlaczego ta funkcja nie działa:/ Ale kupiłem ją razem z aparatem, nie znając się szczerze mówiąc na tym. Sprzedawca mi powiedział że jest to dobra karta do tego aparatu:/ Ciekaw jestem czy mi teraz ją wymieni na olympusa:] Dzięki wielkie.
Lepiej skladaj panoramę na kompie - uzyskasz lepsze efekty. Możesz użyc np. darmowego Hugin-a.
mozna zrobic maly trik i zamienic karte fuji w karte olympusa, bo fizycznie sa to takie same karty, roznia sie jakims malym wpisem
niestety link ktory mialem z opisem dokladnym jak to zrobic nie dziala :(
mozesz pogoglowac z haslami typu: olympus panorama , xD olympus panorama .. itd itp , byc moze znajdziesz odpowiednie porady
mozna zrobic maly trik i zamienic karte fuji w karte olympusa, bo fizycznie sa to takie same karty, roznia sie jakims malym wpisem...Muszę sie przyznać do niewiedzy. Nie spotkałem sie jeszcze z upublicznionym programem do formatowania kart xD. Faktycznie coś takiego funkcjonowało na starych, dobrych SmartMediach i można było hexedytorem zmodyfikować program formatujący karty (np. SMPrep) tak, by nanosił panoramę na dowolną kartę. Wracając do głównego pytania, zamiast zamiany karty, wolałbym wykorzystac wyspecjalizowany program do montowania panoramy, jak radził siwyjohn. Montowanie Huginem jest wiele bardziej precyzyjne.
Jack