Zobacz pełną wersję : lampy quantuum
cześć i siema!
Stoję przed trudnym wyborem zakupu lampy do mojego mikro studia.
Zastanawiam się nad lampami quantuum.
Co możecie mi o nich napisać, oczywiście z doświadczenia albo z wiarygodnych pogłosek?
Mi obiło się o uszy, że są bardzo funkcjonalne, wytrzymałe i szybko się przeładowują.
Prawda?
Quantuum są OK
popatrz też na FOMEI, tanie i porządne
Toś mi napisała 'lampy quantuum są OK' :D
A coś więcej? Coś na temat jakiegoś konkretnego modelu?
Która lampka najlepsza na początek? Lepiej światło ciągłe czy błyskowe?
i skąd zamawiać z quantuum.pl?
Quantuum to tzw, średnia półka i czego byś nie wybrała będziesz zadowolona (oczywiście wybor w zależności od zapotrzebowań). Nie polecę Ci konkretnego modelu ponieważ sam posiadam lampki Hensel. Jednakowoż moi znajomi mają Quantuumy i sobie chwalą. Jestem chopem ;)
Przy wyborze oświetlenia popatrz również na dostępność akcesoriów i czy są zamienniki. W internecie jest masa opinii na temat Quantuumów oraz Powerluxów. Są to chyba jedne z najczęściej kupowanych lampek. To taka moja mała uwaga, do której sam się nie zastosowałem i teraz za Beauty Disha[44cm] musze wywalic 600zł :???: fuc....
jeśli to jest mikro studio, to sprawdź czy możesz wymienić lampy jeśli będą za mocne albo za słabe. Ja mam akurat Powerlux-y i okazały się za mocne i bez problemu wymienili na słabsze.
Mam 2 szt. S400, działają poprawnie. Wykonanie dość solidne poza odblaskami z których złazi farba, regulacja mocy w zakresie max - 1/64 z krokiem .1 przesłony (choć liniowość regulacji kiepska). Energii akurat tyle by niewielkie pomieszczenie oświetlić odbiciem od ścian. Fotocela wbudowana, pilot (halogen 100W) z mocą proporcjonalną do energii błysku (w teorii) lub ustawiany dowolnie. Możliwość zdalnego sterowania ustawieniami (dodatkowy pulpit).
Palniki na wymianę łatwo dostępne.
No własnie, bo do quantuumów akcesoria są łatwo dostępne.
Czytam i czytam te opinie o nich w sieci i wychodzi na to, że już teraz na bank się na te lampy zdecyduję, i wiem, że będą to błyski.
Oł, jestem coraz bliżej konkretnego wyboru :D
do amatorskiego użytku bardzo dobry wybór. Trochę softboxy do nich są kiczowate a inne nie pasują, ale zadanie spełniają. Moje wrażenia estetyczne lekko cierpiały z tego powodu ale to pryszcz. Dobry sprzęt w dobrej cenie. Jeśli miałbym porównać do Powerluxów to postawiłbym wyżej Quantuumy
Witam serdecznie.
Jakiś czas temu PowerLux-y miały kilka plusów w stosunku do Quantumow ale jak jest z aktualnymi modelami to nie jestem pewien?
Mocowanie parasolki w Quantumach było bardzo słabe. No i błysk przy zmniejszaniu mocy.
Ponadto mocowanie w Powerlux-ach jest ruchome wzdłuż obudowy lampy co pozwala łatwiej wyważyć zestaw no i chłodzenie palnika przez otwory w odbłyśniku. Tylko, że to chyba nie we wszystkich modelach to chłodzenie, bo VC300, których używałem tego nie miały.
Inne różnice są chyba mało istotne?
Pewnie jednak i w Quantum coś tam poprawili w ostatnim czasie?
Pozdrawiam.
polecam sun-box
polska firma, koles uzywa dobrych palnikow
lekko drozsze od quantuma
ja mam 3 lampy i bardzo dobrze sie sprawuja
maja bardzo stabilny blysk, spora zmiana ustaiwien mocy
a z tym blyskiem to z chinczykami podobno roznie bywa
Mam dwa markoflesze 450 i 660 Ws - tzw "plenerowe" i są to rzeczy "nie do zarżnięcia" natomiast Quantum 1000Ws mi wybuchł. Tj wybuchł kondensator - baaaardzo efektowne zjawisko. Naprawili b szybko!
Dobra.
Wybrałam mniej więcej, ale zanim zamówię napiszcie mi proszę czy w miare dobrze wybrałam.
Tutaj link do wytypowanego quantuuma: http://quantuum.pl/detal.php?id=1415&lang=pl&curr=PLN
Lampa jest niczego sobie, podobną miałem w swoim studio. Trochę wkurzające czasami jest zmienianie parametrów przy pomocy tego panelu, fajniej mi się pracuje z pokrętłem. Moc 200W jest wystarczająca, teraz mam Power Luxa właśnie 200W i w domowym studio spokojnie starcza. Pamiętaj żeby dokupić także modyfikatory światła, parasolki, softboxy czy beutydish :grin:
Tak, tak, wiem,, juz mam wybranego softa, którego zamówię razem z tym quantuum :)
W kupie będzie im raźniej :P
Już się nie moge doczekac pierwszych fotek :D
aaaaaaaa :D:D
Mam nadzieję, że pochwalisz sie tutaj zdjęciami, bo sam jestem ciekaw działania tych lamp i w dłuższym horyzoncie czasowym rozważam ich zakup;)
Tak, tak, wiem,, juz mam wybranego softa, którego zamówię razem z tym quantuum :)
W kupie będzie im raźniej :P
Już się nie moge doczekac pierwszych fotek :D
aaaaaaaa :D:D
To fajnie, możesz też czasem założyć coś innego niż tylko soft :)
Ja na razie pracowałem z samymi chińskimi lampami i quantuum jest w porządku :)
To fajnie, możesz też czasem założyć coś innego niż tylko soft :)
Ja na razie pracowałem z samymi chińskimi lampami i quantuum jest w porządku :)
Tak tak, wiem, wiem, ale nie samymi softami człowiek żyje :P
Ale parasolke będę sama konstruowała, a czaszę zakupie przy nastepnej okazji, bo teraz sie spłucze na lampkę :)
W ogóle nie rozumiem dlaczego ludzie narzekają na chińskie lampki jak np. Quantuumy to świetny sprzęt przecież i niedrogi...