PDA

Zobacz pełną wersję : lampy quantuum

authalia
14.01.10, 14:58
cześć i siema!

Stoję przed trudnym wyborem zakupu lampy do mojego mikro studia.
Zastanawiam się nad lampami quantuum.
Co możecie mi o nich napisać, oczywiście z doświadczenia albo z wiarygodnych pogłosek?

Mi obiło się o uszy, że są bardzo funkcjonalne, wytrzymałe i szybko się przeładowują.

Prawda?

dzemski
14.01.10, 15:10
Quantuum są OK
popatrz też na FOMEI, tanie i porządne

authalia
18.01.10, 14:05
Toś mi napisała 'lampy quantuum są OK' :D

A coś więcej? Coś na temat jakiegoś konkretnego modelu?
Która lampka najlepsza na początek? Lepiej światło ciągłe czy błyskowe?
i skąd zamawiać z quantuum.pl?

dzemski
18.01.10, 14:15
Quantuum to tzw, średnia półka i czego byś nie wybrała będziesz zadowolona (oczywiście wybor w zależności od zapotrzebowań). Nie polecę Ci konkretnego modelu ponieważ sam posiadam lampki Hensel. Jednakowoż moi znajomi mają Quantuumy i sobie chwalą. Jestem chopem ;)

Issac
18.01.10, 14:44
Przy wyborze oświetlenia popatrz również na dostępność akcesoriów i czy są zamienniki. W internecie jest masa opinii na temat Quantuumów oraz Powerluxów. Są to chyba jedne z najczęściej kupowanych lampek. To taka moja mała uwaga, do której sam się nie zastosowałem i teraz za Beauty Disha[44cm] musze wywalic 600zł :???: fuc....

droplet
18.01.10, 14:54
jeśli to jest mikro studio, to sprawdź czy możesz wymienić lampy jeśli będą za mocne albo za słabe. Ja mam akurat Powerlux-y i okazały się za mocne i bez problemu wymienili na słabsze.

Ceat
18.01.10, 16:03
Mam 2 szt. S400, działają poprawnie. Wykonanie dość solidne poza odblaskami z których złazi farba, regulacja mocy w zakresie max - 1/64 z krokiem .1 przesłony (choć liniowość regulacji kiepska). Energii akurat tyle by niewielkie pomieszczenie oświetlić odbiciem od ścian. Fotocela wbudowana, pilot (halogen 100W) z mocą proporcjonalną do energii błysku (w teorii) lub ustawiany dowolnie. Możliwość zdalnego sterowania ustawieniami (dodatkowy pulpit).

Palniki na wymianę łatwo dostępne.

authalia
19.01.10, 13:46
No własnie, bo do quantuumów akcesoria są łatwo dostępne.
Czytam i czytam te opinie o nich w sieci i wychodzi na to, że już teraz na bank się na te lampy zdecyduję, i wiem, że będą to błyski.
Oł, jestem coraz bliżej konkretnego wyboru :D

lessie
19.01.10, 16:46
do amatorskiego użytku bardzo dobry wybór. Trochę softboxy do nich są kiczowate a inne nie pasują, ale zadanie spełniają. Moje wrażenia estetyczne lekko cierpiały z tego powodu ale to pryszcz. Dobry sprzęt w dobrej cenie. Jeśli miałbym porównać do Powerluxów to postawiłbym wyżej Quantuumy

Joki
19.01.10, 17:27
Witam serdecznie.

Jakiś czas temu PowerLux-y miały kilka plusów w stosunku do Quantumow ale jak jest z aktualnymi modelami to nie jestem pewien?
Mocowanie parasolki w Quantumach było bardzo słabe. No i błysk przy zmniejszaniu mocy.
Ponadto mocowanie w Powerlux-ach jest ruchome wzdłuż obudowy lampy co pozwala łatwiej wyważyć zestaw no i chłodzenie palnika przez otwory w odbłyśniku. Tylko, że to chyba nie we wszystkich modelach to chłodzenie, bo VC300, których używałem tego nie miały.
Inne różnice są chyba mało istotne?
Pewnie jednak i w Quantum coś tam poprawili w ostatnim czasie?
Pozdrawiam.

konukera
19.01.10, 21:36
polecam sun-box
polska firma, koles uzywa dobrych palnikow
lekko drozsze od quantuma

ja mam 3 lampy i bardzo dobrze sie sprawuja
maja bardzo stabilny blysk, spora zmiana ustaiwien mocy
a z tym blyskiem to z chinczykami podobno roznie bywa

icelander
19.01.10, 22:31
Mam dwa markoflesze 450 i 660 Ws - tzw "plenerowe" i są to rzeczy "nie do zarżnięcia" natomiast Quantum 1000Ws mi wybuchł. Tj wybuchł kondensator - baaaardzo efektowne zjawisko. Naprawili b szybko!

authalia
25.01.10, 14:16
Dobra.
Wybrałam mniej więcej, ale zanim zamówię napiszcie mi proszę czy w miare dobrze wybrałam.
Tutaj link do wytypowanego quantuuma: http://quantuum.pl/detal.php?id=1415&lang=pl&curr=PLN

nightelf
27.01.10, 23:19
Lampa jest niczego sobie, podobną miałem w swoim studio. Trochę wkurzające czasami jest zmienianie parametrów przy pomocy tego panelu, fajniej mi się pracuje z pokrętłem. Moc 200W jest wystarczająca, teraz mam Power Luxa właśnie 200W i w domowym studio spokojnie starcza. Pamiętaj żeby dokupić także modyfikatory światła, parasolki, softboxy czy beutydish :grin:

authalia
29.01.10, 14:55
Tak, tak, wiem,, juz mam wybranego softa, którego zamówię razem z tym quantuum :)
W kupie będzie im raźniej :P
Już się nie moge doczekac pierwszych fotek :D
aaaaaaaa :D:D

Pietrucha
29.01.10, 16:16
Mam nadzieję, że pochwalisz sie tutaj zdjęciami, bo sam jestem ciekaw działania tych lamp i w dłuższym horyzoncie czasowym rozważam ich zakup;)

nightelf
29.01.10, 22:16
Tak, tak, wiem,, juz mam wybranego softa, którego zamówię razem z tym quantuum :)
W kupie będzie im raźniej :P
Już się nie moge doczekac pierwszych fotek :D
aaaaaaaa :D:D

To fajnie, możesz też czasem założyć coś innego niż tylko soft :)
Ja na razie pracowałem z samymi chińskimi lampami i quantuum jest w porządku :)

authalia
1.02.10, 14:43
To fajnie, możesz też czasem założyć coś innego niż tylko soft :)
Ja na razie pracowałem z samymi chińskimi lampami i quantuum jest w porządku :)

Tak tak, wiem, wiem, ale nie samymi softami człowiek żyje :P
Ale parasolke będę sama konstruowała, a czaszę zakupie przy nastepnej okazji, bo teraz sie spłucze na lampkę :)
W ogóle nie rozumiem dlaczego ludzie narzekają na chińskie lampki jak np. Quantuumy to świetny sprzęt przecież i niedrogi...