Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z karta SM

Yascys
21.01.07, 20:50
Witam. Mam problem z karta SmartMedia w C-3000 zoom. Przy przeglądaniu, robieniu zdjęć, lub kręceniu filmów wyświetla się komunikat card-cover open – chociaż klapka od karty SM jest zamknięta. Mało tego aparat nie chce wyświetlić i pobrać kilku starych zdjęć. Gdy zrobię nowa fotografię i ustawie podgląd wszystkich zdjęć ( miniaturki) będą one pokazane. Proszę o pomoc..

grizz
21.01.07, 20:57
Podłącz kartę do czytnika/sprawdź w innym aparacie.

Tudzież sprawdź aparat z inną kartą, bo niekoniecznie musi to być wina aparatu.

Jack
21.01.07, 21:11
... wyświetla się komunikat card-cover open – chociaż klapka od karty SM jest zamknięta...To nie karta. Problem jest inny, obejrzyj dokładnie klapkę od karty, po wewnętrznej stronie znajduje się wystający ząbek, który po zamknięciu trafia do otworu w korpusie, a tam znajduje się mikroprzełącznik. Jeżeli jest naciśnięty ząbkiem, jest OK, jeżeli nie jest wciśnięty, to generowany jest komunikat "Card cover open" i aparat stoi. Albo wykruszył się ten ząbek, albo zawiesił się (lub jest uszkodzony) mikroprzełącznik. Jeżeli ząbek się wykruszył, mikroprzełącznik możesz prowizorycznie nacisnąć i zablokować, np. zapałką, naprawę możesz wykonać przez uzupełnienie ząbka kroplą żywicy epoksydowej. Jeżeli mikroprzełącznik jest uszkodzony, to pomyśl o bardziej fachowej naprawie.
Jack

Yascys
21.01.07, 21:11
w czytniku niby są te zdjęcia, ale nie mogę ich otworzyć.
Z aparatem sadzę, że wszystko ok., na innej karcie zdjęcia można podglądać.

Yascys
21.01.07, 21:17
... wyświetla się komunikat card-cover open – chociaż klapka od karty SM jest zamknięta...To nie karta. Problem jest inny, obejrzyj dokładnie klapkę od karty, po wewnętrznej stronie znajduje się wystający ząbek, który po zamknięciu trafia do otworu w korpusie, a tam znajduje się mikroprzełącznik. Jeżeli jest naciśnięty ząbkiem, jest OK, jeżeli nie jest wciśnięty, to generowany jest komunikat "Card cover open" i aparat stoi. Albo wykruszył się ten ząbek, albo zawiesił się (lub jest uszkodzony) mikroprzełącznik. Jeżeli ząbek się wykruszył, mikroprzełącznik możesz prowizorycznie nacisnąć i zablokować, np. zapałką, naprawę możesz wykonać przez uzupełnienie ząbka kroplą żywicy epoksydowej. Jeżeli mikroprzełącznik jest uszkodzony, to pomyśl o bardziej fachowej naprawie.
Jack

Z tym jest ok. Tylko dziwi mnie dlaczego nie moge obejrzec tych zdjec z karty?

Jack
21.01.07, 21:21
Na razie nie mam innych pomysłów :cry:
Jack

Yascys
21.01.07, 21:23
Na razie nie mam innych pomysłów :cry:
Jack

Myslisz ze to przez rysy na karcie ? ale... gdyby tak bylo, bo bym fotek nie robil...

qwerty
22.01.07, 09:23
Myslisz ze to przez rysy na karcie ? ale... gdyby tak bylo, bo bym fotek nie robil...
Niewykluczone ze aparat fotki zapisuje ale nie do konca... a softem do odzyskiwania probowales karte potraktowac?

k@czy
22.01.07, 09:46
sprobuj obejrzec fotki na innym aparacie i rowniez porob na nim zdjecia-jak nie da rady, to po zdjeciach-sformatuj karte w swoim aparacie-zapelnij zdjeciami i wtedy poogladaj i zgraj-jak bedziesz mial bledy, to po prostu karta sie "zestarzala" i zaczynaja sie na niej pojawiac bledy-na wszelki wypadek (jak nie masz) to pomysl o drugiej. moze tez po formacie byc ok, ale jak zaczna sie pojawiac bledy, to karta zdycha. pzdr

Yascys
22.01.07, 12:59
Niewykluczone ze aparat fotki zapisuje ale nie do konca... a softem do odzyskiwania probowales karte potraktowac?

Dasz rade podac nazwe jakiegos programiku ?

krzysiekz
22.01.07, 13:32
Np undelete plus (http://www.softpedia.com/get/System/Back-Up-and-Recovery/Undelete-Plus.shtml), testowalem go z karta z mojego pda i potrafil odzyskac usuniete pliki, pod warunkiem ze byly w calosci zapisane na karcie.

Yascys
22.01.07, 21:15
Np undelete plus (http://www.softpedia.com/get/System/Back-Up-and-Recovery/Undelete-Plus.shtml), testowalem go z karta z mojego pda i potrafil odzyskac usuniete pliki, pod warunkiem ze byly w calosci zapisane na karcie.

Hehe programik ten nic nie zdzialal ale odzyskalem te fotki dzieki :

"PC Inspector smart recovery"

Wielkie dzieki za pomoc!!